Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Tulga: Hasadı hızlı başlayan harnubun teşvik fiyatı belirlenmeli

Published

on

Esnaf Zanaatkarlar ve Üreticiler Pazarlama Kooperatifi (EZKOOP) Başkanı Hürrem Tulga, hasadı hızlı başlayan harnupla ilgili topun hükümette olduğunu, her sene olduğu gibi ürün teşvik fiyatının belirlemesi gerektiğini kaydetti.

Tulga, harnupta iç ve dış pazar arayışlarının devam ettiğini, borsa fiyatlarına ve hükümetin açıklayacağı teşvik fiyatına bağlı olarak da harnubun fiyatının ortaya çıkacağını ifade etti.

Yazılı açıklamasında süreci değerlendiren Tulga, İskele-Karpaz ilçesinde harnup alımının başladığını, Büyükkonuk Zeytin Üreticileri Tarım Kooperatifi (ZeytinKOOP) üyesi üreticilerin hasadını yaptığı ürünleri İskele Boğaz Harnup Fabrikası’na teslim ettiğini kaydetti.

Tulga, Binboğa Yem Fabrikası ile yapılan protokol uyarınca her üreticiden tek tek tartılarak teslim alınan harnubun denetimi yapıldıktan sonra depolandığını belirtti.

Bugüne kadar harnubun depolanması, ayrıştırılması, işlenmesi ve ürün çeşitlendirilmesiyle ilgili bir politika ortaya konulmadığını da savunan EZKOOP Başkanı Tulga, “Bu ülkenin ağaç ve orman varlığı olan harnup ağacına, üreticilerin dayanışması ve birlikte hareketiyle sahip çıkacağız” dedi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Yenilenen Lefkoşa Mevlevi Müzesi, Cumhurbaşkanı Tatar’ın katılımıyla açıldı

Published

on

By

 

 

Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile Türkiye Cumhuriyeti Turizm ve Kültür Bakanlığı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) işbirliğinde yenilenen Lefkoşa Mevlevi Müzesi açıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katılımıyla yapılan açılış töreninde, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, bürokratlar ve davetliler hazır bulundu.

Törende, ayrıca, çeşitli temaslarda bulunmak üzere ülkede bulunan TİKA Başkanı Serkan Kayalar da yer aldı.

“Lefkoşa Mevlevi Müzesi Restorasyonu, Teşhir Tanzim ve Çevre Düzenlemesi Projesi” kapsamında yenilenen Mevlevi Müzesi’nin açılış töreninde Cumhurbaşkanı Tatar, Başbakan Üstel, Bakan Ataoğlu, Eski Eserler Dairesi Müdürü Emine Ziba ve TİKA Başkanı Kayalar birer konuşma yaptı. Bunun yanında, Milli Arşiv’in kurucusu Mustafa Haşim Altan Lefkoşa Mevlevihanesi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

– Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın mesajı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da mesaj yollayarak, açılışa destek belirtti. Yılmaz, mesajında, KKTC’nin manevi hayatına ışık tutan en önemli mekanlardan birisi olan Lefkoşa Mevlevi Müzesi’ne yönelik projenin tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Yılmaz, Lefkoşa Mevlevihanesi’nin asırlardır sadece bir ibadet yeri değil; aynı zamanda bir irfan ocağı, bir kültür ve medeniyet merkezi olarak hizmet verdiğine dikkat çekerek, bu mekanın Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin hoşgörü, sevgi ve insanlık anlayışını yüzyıllardır Kıbrıs adasında yaşatan en nadide mekanlardan birisi olarak; insanlığın kalbine hitap ettiğini vurguladı.

Söz konusu eserin aslına uygun şekilde restore edildiğini, sadece bir yapının değil, bir ruhun, bir mirasın yeniden ihyasına katkı sunulduğunu kaydeden Yılmaz, alanın tasavvuf musikisiyle, icra edilecek sema ayinleriyle, sergileri ve etkinlikleriyle; yeniden yaşayan bir mekan olarak KKTC halkına hizmet edeceğine inanç belirtti.

“Bu açılış,  Ada’nın asli bir unsuru olan ve Türk milletinin ayrılmaz bir parçasını teşkil eden Kıbrıs Türk kardeşlerimizle ortak tarihsel ve kültürel bağlarımızın ve işbirliğimizin somut bir göstergesidir.” diyen Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti olarak, her alanda olduğu gibi; kültürel kalkınma, restorasyon ve tarihi mirasın korunması konularında destek olmaya devam edeceklerini belirtti.

– Cumhurbaşkanı Tatar: “Bu yapılar maneviyatımız, tarih ve kültürümüzdür”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yaptığı konuşmada, 3 Mayıs’ta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla, içerisinde bir milli park, cami, kütüphane, bisiklet ve yürüyüş yolları bulunan Cumhuriyet Yerleşkesi’nin açılışının yapıldığını hatırlatarak, KKTC’nin egemenliğinin ifadesi olan bu yerleşkenin ardından 450 yıllık Selimiye Cami’nin restorasyonunun açılışını yaptıklarını kaydetti.

Tatar, bugün de çocukluğunun geçtiği caddede bulunan Mevlevi Müzesi’nin restorasyonunun tamamlanmasıyla ülkeye kazandırıldığını belirterek, “Bunlar maneviyattır, tarihtir, kültürdür. Geçmişten gelen, bizlerin bu ülkedeki zenginlikleridir.” dedi.

Tatar, tarih ve kültürün yaşatılması için çalışmaların, halkın maneviyatına, bu topraklardaki mücadelesine büyük katkıda bulunduğunu kaydetti.

Konya’da başlayan Mevleviliğin ışığının, gönül birliğinin Kıbrıs’ta bu yapıda yansıdığını söyleyen Tatar, restorasyon çalışmalarının turizm anlamında da büyük önem arz ettiğini söyledi.

Gazimağusa’da bulunan Lala Mustafa Paşa Cami’nin restorasyonuna da başlanmasını planladıklarını duyuran Tatar, bu gibi çalışmaların devamını temenni etti; emeği geçen herkesi kutladı.

– Üstel: “Kültürel mirasların gençlere aktarılması için fedakarlıkla çalışıyoruz”

Başbakan Ünal Üstel de, göreve geldikleri ilk gün itibarıyla halka verdikleri sözleri yerel kaynaklar ve Türkiye Cumhuriyeti’yle iş birliği içerisinde bir bir yerine getirdiklerini kaydederek, Yonca Kavşağı’nın tamamlanmış olduğunu, Güzelyurt yolunun ise hızlı bir şekilde tamamlanarak, halkın hizmetine sunulacağını belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan İktisadi ve Mali İşbirliği protokolleriyle bu projelerin yapılabildiğine dikkat çeken Üstel, altyapı çalışmaları, turizm, eğitim, kültür alanlarında halkın tüm ihtiyaçlarına cevap vermeye çalıştıklarını ifade etti.

Turizmde yapılan projelere değinen Üstel, Girne Antik Limanı’nın halkın ziyaret edebileceği ve tarihle buluşacağı bir yer haline getirildiğini, Lefkoşa’da Barbarlık Müzesi’nin yine TİKA’nın desteğiyle, ziyaretçilerin yaşananları en iyi şekilde anlayacağı şekilde dijital sistemle donatıldığını kaydetti.

Bugün yeniden açılan Mevlevi Müzesi gibi Osmanlı döneminde yapılan kültürel mirasların gençlere aktarılması için fedakarlık içinde çalışmalarını yürüttüklerini söyleyen Üstel, destekleri için Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, TC Büyükelçisi’ne ve TİKA’ya teşekkürlerini iletti.

– Ataoğlu: “Mevlevi Müzesi, Lefkoşa’nın en önemli tarihi ve mimari yapılarından biri”

Başbakan Yardımcısı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise Lefkoşa Mevlevi Müzesi’nin restorasyonunun 2023 yılının Mayıs ayında başlanarak, 2025 Ocak ayında tamamlandığını kaydetti. Ataoğlu, bu müzenin Lefkoşa’nın en önemli tarihi ve mimari yapılarından biri olma özelliği yanında inanç turizmi için de önemli bir destinasyon olduğunu vurguladı.

Ataoğlu, söz konusu müzenin 1963’te Kıbrıs Türk Etnografya Müzesi adıyla hizmete açıldığını, ardından 2001-2002 yıllarında Mevlevi Müzesi olarak düzenlenerek, bugünkü halini aldığını kaydetti.

Yaklaşık 23 yılın ardından müzeye restorasyon çalışmaları yapıldığına dikkat çeken Ataoğlu,  “Müzeler kültürel tarihi geçmişten geleceğe taşıyan önemli hazinelerdir.” dedi; emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

– Ziba: “Müzeler geçmişi, birikimi ortaya koyan en önemli mekanlar”

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Emine Ziba ise, Kıbrıs adasının zengin kültür hazinesi ve mimari çeşitliliğine vurgu yaptığı konuşmasında, Kıbrıs’ın Osmanlı dönemindeki en önemli eski eserlerinden olan Mevlevi Tekkesi’nin, Kıbrıs Türk Müzesi olarak 1963 yılında açıldığını ve adadaki ilk Türk müzesi olma özelliğini taşıdığını kaydetti.

Ziba, müzelerin asırlarca geçmişi, farklı millet ve medeniyetlere ait birikimi ortaya koyan en önemli mekanlar olduğunu kaydederek; tarihini, kültürünü, sanatını bilen, benimseyen, sahip çıkan, koruyan yeni nesiller yetiştirmenin önemine dikkat çekti.

– Kayalar: “Mevlevi Müzesi, geçmişe ait bir hatıra, yaşayan bir miras”

TİKA Başkanı Serkan Kayalar da, bugün taşlardan ibaret olan bir yapının değil, bir ruhun, bir geleneğin, bir medeniyet hafızasının yeniden hayat bulmasına tanıklık edildiğini kaydetti.

Kayalar, TİKA olarak KKTC’de 250’nin üzerinde projeyi hayata geçirdiklerine işaret ederek, yaptıkları her çalışmada ülkede yaşayan kıymetli insanlara, zengin kültüre, tarihi mirasa ve mücadeleye ışık tutmaya çalıştıklarını belirtti. Bu kapsamda yürütülen Mevlevi Müzesi projesi hakkında bilgiler veren Kayalar, “Mevlevi Müzesi, yeniden düzenlenmiş haliyle, sadece geçmişe ait bir hatıra değil, gelecek nesillere aktarılacak yaşayan bir mirastır.” dedi.

– Altan: “Kıbrıs’ta ilk Mevlevilik burada oluştu”

Milli Arşiv Kurucu, Araştırmacı Mustafa Haşim Altan da, Lefkoşa Mevlevihane’sinin açılışından bugüne kadarki sürecini anlatarak, restorasyonla yeniden kazandırılmasına katkı koyanlara teşekkür etti.

Altan, Kıbrıs’ta Mevleviliğin söz konusu yapıda başladığını kaydederek, Mevlevi Müzesi’nin ülke tarihi ve kültürel miras için öneminin altını çizdi.

Konuşmaların ardından, kurdele kesilerek açılış yapıldı. Ardından katılımcılar müzeyi gezerek, bilgi aldı. Etkinlik, ney dinletisiyle tamamlandı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Toprak Ürünleri Kurumu patates alım fiyatını 30 TL olarak belirledi

Published

on

By

Toprak Ürünleri Kurumu, patates alım fiyatını netleştirdi. Kurum Başkanı Yenal Garabli, patatesin kilogram başına 30 TL’den alınacağını açıkladı.

Garabli, Başbakan Ünal Üstel, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ve Yönetim Kurulu’yla yapılan görüşmeler sonucunda, patates üreticisinin beklentilerine uygun bir fiyatın belirlendiği ifade etti.

Garabli, patatesin brüt fiyatının 30 TL olduğunu, vergi kesintilerinin ardından üreticilere 28.42 TL ödeme yapılacağını duyurdu.

İlkbahar ürünü olan patatesin alımı için karar alındığını bildiren Garabli, üretici ve tüketici arasında fiyat istikrarını sağlamaya devam edeceklerini kaydetti ve istikrarlı fiyat politikalarının süreceğini belirtti.

Toprak Ürünleri Kurumu Genel Müdürü Kürşat Özer de, tüm patates üreticilerinin 2025 yılı ilkbahar ürünlerinin hayırlı ve bereketli olmasını diledi.

Özer, kurumun Gazimağusa’da bulunan patates paketleme şubesindeki tüm ekipmanların bakım ve onarımlarının tamamlandığını, patates alımı için hazır hale getirildiğini açıkladı.

Özer, 30 Mayıs 2025 Cuma gününden itibaren kurum imkanları doğrultusunda alımların başlayacağını belirterek, üreticilerin Mağusa Şubesi Sorumlusu Memiş Nay ile irtibata geçmelerinin önemine dikkat çekti. Özer, “Hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda mülkiyetle ilgili davalar konuşuldu

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda mülkiyet konusu konuşuldu.

GHenel Kurul’da Gelir Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı da ele alınarak, madde madde görüşüldü.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, mülkiyetle ilgili davalar konusunda bir tür numune alma yöntemi uygulandığını, çeşitli dava örnekleri bulunduğunu söyleyerek, halk arasında “Endişe yaşandığını”, meselenin Meclis’te ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın üçlü görüşmeyi reddetmesi kararını eleştiren Erhürman, bu konunun BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in önünde konuşulması olanağının reddedilmesini “Doğru bulmadığını” söyledi.

Erhürman, davaların geçmişinin 30-40 yılı bulduğunu dile getirerek, Louizidu davasına atıfta bulundu.

Karşı dava açma girişiminde bulunulmadığını, AİHM’de “Doğru düzgün” savunma yapılmadığını, bunun devlet politikası olarak benimsendiğini belirten Erhürman, bu tür davaların “Hukuku, siyasetin aracı” haline getiren davalar olduğunu söyledi.

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kuruluş sürecine değinen Erhürman, komisyonun üç ayak üzerinde yükseldiğini, bunların AİHM kararlarına bağlılık, Kıbrıs Türk halkının çözüm iradesi, Taşınmaz Mal Komisyonu Yasası’nın giriş kısmında yer alan iki bölgelilik üzerine inşası olduğunu belirtti.

Erhürman, Rum tarafının bu davalarla siyasi amacının iki bölgeliliği ortadan kaldırmayı amaçladığını söyleyerek, komisyonla ilgili o dönemki Rum yetkililerin yaptığı eleştirel açıklamaları okudu.

Üç yıl boyunca yabancılara mülk satışı konusunda düzenleme yapılması yönünde uyarılarda bulundukların dile getiren Erhürman, uyarıların dikkate alınmamasının sonucunun bugün görüldüğünü söyledi.

Mülkiyetle ilgili davalara yönelik, “Maraş’ı açalım”, “Kapıları kapatalım” yönündeki söylemleri eleştiren Erhürman, Kıbrıslı Türklerin güneyde bıraktığı mallarla ilgili davaların gündeme getirilebileceğini ancak bunun uzun vadeli olduğunu, sonuca ulaştırma ihtimali olan fikirlerle konunun ele alınması gerektiğini belirtti.

Erhürman, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun makul sürede ödeme yapmasının önemli olduğunu ancak bundan ziyade çözüm iradesine sahip olmanın önemli olduğunu söyledi.

Çözüm iradesinin önemli olduğunu, esas meselenin bu olduğunu dile getiren Erhürman, “Eğer doğru raya oturtmazsak, bu konu başımıza çok iş açma riski taşır.” dedi.

UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, mülkiyet meselesinin giderek tırmandığına işaret ederek, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin haksız, hukuksuz eylemlerinin siyasi olduğunu belirtti.

Hasipoğlu, Avrupa Konseyi’nde yapılan toplantılarda Taşınmaz Mal Komisyonu’ndan bahsedilmediğini, Rum Yönetimi’nin TMK’nın çalışmasını engellediğini söyledi.

Davaların siyasi olduğunu söyleyen Hasipoğlu, “Bu komşularımızla nasıl işbirliği yapacağız? Federasyon görüşürsek bu tutuklamalar ortadan kalkacak mı? Hiç sanmıyorum” dedi.

Rum Yönetimi’nin “Samimi olmadığını” söyleyen Hasipoğlu, iki devlet arasında işbirliğine ihtiyaç olduğunu ancak Rumların turizm ve inşaatı baltalamaya çalıştığını dile getirdi.

Uluslararası hukukun içinde olmaya devam edeceklerini, AP ve AKPA’ya ziyaret gerçekleştireceklerini, yerinde görüşmeler yaparak haklı davalarını anlatacaklarını dile getiren Hasipoğlu, planlara karşı olanın da, uluslararası hukukun dışında olanın da Rum kesimi olduğunu belirtti.

Daha sonra, Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Resmiye Eroğlu Canaltay, Gelir Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ilişkin raporu okudu.

CTP Milletvekili Devrim Barçın, vergi adaletinin sağlanabilmesi amacıyla yasanın hazırlandığını ancak hükümetin vergi “Adaletsizliği yaptığını” savundu.

Barçın, asgari ücretle geçinen emeklilere yönelik alınan vergi konusundaki kararnameyle ilgili önlem alınmadığını söyleyerek, konunun taşındığı mahkemenin Maliye Bakanlığı’nın avukat tutmasını beklediğinden ertelemeye devam ettiğini belirtti. Barçın bu konuda eleştirilerde bulundu.

UBP Milletvekili Ali Pilli de söz alarak, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’a konuşması için teşekkür edip, mülkiyet konusunun devlet politikası haline gelmesi gerektiğini, global mal değişikliğinin ileride yapılabileceğini ancak bugüne yönelik tedbir alınmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Kıbrıslı Türklerin de malı ve hakkı bulunduğunu, bu hakların savunulması gerektiğini dile getiren Pilli, “Susmamalıyız, hakkımızı savunmalıyız” dedi.

“Görüşme istiyorsa görüşeceksin, neden görüşmeyesin, görüşmeden kaçmamalıyız, susmamalıyız, çıkıp konuşmalıyız” diyen Pilli, bazı konuların devlet politikası haline gelmesi ve arka planda konuşulması gerektiğini kaydetti.

Pilli, Kıbrıs Türk halkının hakkını savunması ve daha aktif bir politika izlenmesi gerektiğini vurguladı.

CTP milletvekili Salahi Şahiner, Gelir Yasa Tasarısı’nın emlak sektörüne olan etkisi ile ilgili komitede sordukları sorulara cevap alamadıklarını söyledi.

Şahiner, devletin gelir kaybı ve yasa geçtiği takdirde gelir artışına ilişkin veri verilmediğini, önemli bir yasa yapıldığını bu yasanın farklı etkileri olacağını savundu.

Maliye Bakanı Özdemir Berova da söz alarak, yasanın oybirliğiyle geçtiğini anımsattı.

Barçın’ın vergide adaletten bahsettiğini bunu sağlama adına neler yaptıklarını anlatma fırsatı verdiğini dile getiren Berova, iki ana yoldan adaleti sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

Veri Dairesi’nin sahada çalışma yaptığını, kazanç üzerinden vergi ödemesinin denetlendiğini dile getiren Berova, mali bilişim otomasyon sisteminin hayata geçirilmesi adına önemli adımlar attıklarını söyledi.

Birinci olarak akıllı yazar kasaların hayata geçebilmesi ile ilgili düzenlemeyi takip ettiklerini dile getiren Berova, yıl sonunda tüm kullanıcıların akıllı yazar kasaya geçmekle mükellef olduklarını, sahada buna yönelik uyarılar yapıldığını kaydetti.

Berova, e-fatura sistemiyle ilgili de kontrol test ve sorunları minimalize etme yönünde çalışacaklarını, gümrükten, tedarikçiye, satıcıya kadar tüm unsurların otomasyon sistemi üzerinden kontrol altına alınarak denetleneceğini belirtti.

Hal Yasası’nın geçtiğini, tüzüklerinin hazır olduğunu söyleyen Berova, vergi adaleti sağlama adına her türlü adımı attıklarını atmaya devam ettiklerini kaydetti.

CTP Milletvekili Devrim Barçın, emekçilerin geçinemediğini söylediklerini ancak buna karşılık bakanın farklı konulara değindiğini savundu.

Barçın, “Vatandaş icraat istiyor” dedi.

Barçın’ın eleştirisi üzerine Canaltay, söz konusu yasa tasarısının kısa sürede gündeme geleceğini, Askerlik Yasası’nı da haftaya sunmayı hedeflediklerini belirtti.

Ardından Gelir Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ikinci görüşmesi yapılarak tasarı madde madde oylandı.

Yasa tasarısının ivediliği olmadığından üçüncü görüşmesi bir sonraki oturumda ele alınacak.

Devamını Oku

Trending

Reklam