Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar:Taleplerimiz direkt uçuş, direkt ticaret, direkt temas ve ambargonun kaldırılması

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ankara üzerinden BM Genel Kurul toplantılarının yapılacağı New York’a gitmek üzere Ercan Havalimanı’ndan ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Ada’dan ayrılışı öncesi Ercan Havalimanı’nd yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Angela Holguin’in Temmuz ayına kadar 6 aylık bir deneme sürecinde tarafların nabzını yokladığını ve Kıbrıs’taki iki devletli yapıyı yakından tanıma fırsatı bulduğunu belirtti.

1964 yılından beri Kıbrıs Türkü üzerindeki acımasız ambargonun devam ettiğini hatırlatan Tatar, son 4 yıldır TC ile birlikte yürütülen siyasetin yerleşmeye başladığını ve bunu BM Genel Sekreteri’yle New York’ta bir kez daha tartışacaklarını kaydetti.

Yunan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Kıbrıs müzakerelerinin Crans Montana’da bırakıldığı yerden yeniden başlaması görüşlerine de değinen Cumhurbaşkanı Tatar, bunun TC’nin etkin ve fiili garantisini, Kıbrıs Türk halkının veto hakkını, asker ve garantileri, ayrıca Kıbrıs Türkü’nün egemenlik haklarını kaldıracak, AB’nin birincil hukuku olmayacak tehlike ve entrikalarla dolu bir görüşme süreci olacağını ifade etti.

Ana muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın Rum AKEL partisi ile New York’ta Sosyalist Enternasyonal toplantılarına katılacak olmasını da eleştiren Cumhurbaşkanı, Kıbrıs sorununun Kıbrıs Türk halkının geleceğini ilgilendiren hayati bir mesele olduğunu ifade ederek, Erhürman’ı “kendi kişisel hesapları için devletin arkasından dolaşarak devletin pozisyonunun altını oymakla” eleştirdi ve bunun “devlet adamlığına” sığmadığını söyledi.

Tatar, konuşmasında Kıbrıs’ta iki devletin elektrik, su da dahil olmak üzere tüm konularda iş birliği yapabileceğini kaydederek, Kıbrıs Türkü’nün eşit statüsü ve egemenliği kabul edilmeden masaya oturmayacaklarını yineledi.

Tatar, BM’den doğrudan ticaret, doğrudan uçuş ve dünya ile doğrudan temas konularında Kıbrıs Türkü’nün haklarını teslim etmesini beklediklerini ve bunları Kişisel Temsilci Holguin’e de ilettiklerini aktararak, Kıbrıs Türkü’nün yeni siyasetinin milli siyasetin bir gereği olduğunu ifade etti.

Muhatap ve paydaş ülkelere New York’ta milli siyaseti ve Kıbrıs’ta gelinen son aşamayı anlatacaklarını kaydeden Tatar, BM Genel Sekreteri Guterres’e de neden 3’lü görüşmeye evet denilemeyeceğini aktaracaklarını bildirdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı, Türk Devletleri Parlamenterler Asamblesi ya da Türk Devletleri Teşkilatı olsun her platformda bulunup KKTC’nin tanınması için çalışmalarını sürdürdüklerini ve bundan sonra sürdürmeye devam edeceklerini söyleyen Tatar, her nerede fırsat verilirse KKTC’yi o platformda anlatacaklarını vurguladı.

Tatar, 29 Eylül Pazar günü Ada’ya dönüşünde New York’taki temasları hakkında kamuoyunu bilgilendireceğini sözlerine ekledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

KTVHB Başkanı Toksoy: Mavi dil hastalığı yayılmaya devam ediyor…Hastalık et ve süt tüketmekle insana geçmez

Published

on

By

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği (KTVHB) Başkanı Burak Toksoy, mavi dil hastalığının yayılmaya devam ettiğini belirtti.

Yazılı açıklama yapan Toksoy, hastalığın hayvandan insana direkt veya dolaylı temas ve/veya et ve süt ürünlerinin tüketilmesi aracılığı ile geçmediğini vurguladı.

Toksoy, halkın, sağlıklı ve/veya karantinalı işletmelerden gelen hayvanların et, süt veya ürünlerini tüketmesinde hiçbir sakınca bulunmadığını kaydetti.

Hastalığın ülkede Ziyamet, İskele, Gazimağusa, Vadili, Geçitkale, Lefkoşa ve Güzelyurt Kaza Veteriner Daireleri’nin sorumluluk alanlarında görüldüğünü belirten Toksoy, Beşparmak Dağlarının kuzey tarafındaki Girne Kaza Dairesi’ne bağlı işletmelerde tespit edilmediğini kaydetti.

Toksoy, Veteriner Dairesi Müdürlüğü’nün tavsiyeleri doğrultusunda, çevre ilaçlamalarının, sadece hastalık çıkan işletmeler çevresinde değil, özellikle tüm organize hayvancılık bölgelerinde periyodik olarak sık aralıklarla devam etmesi gerektiğini vurguladı.

-“Karantina uygulandı, bilgilendirme ve ilaçlama yapıldı”

Ülkede bu yıl Eylül ayından itibaren özellikle canlı küçükbaş hayvanlarda semptomların görülmesi ve ölümlerin şekillenmesi ile ortaya çıkan mavi dil hastalığının yayılmaya devam ettiğini kaydeden Toksoy, karantina uygulamaları ile ilgili bilgi verdi.

Küçükbaş hayvan işletmelerine hastalık şüphesi ve/veya varlığı durumunda, Veteriner Dairesi Müdürlüğü tarafından Hayvan Sağlığı Yasası’na bağlı olarak hayvan hareket yasağı (karantina) uygulanıp, gerekli bilgilendirme ve çevre ilaçlaması yapıldığını anlattı. 

Hastalığı bulaştıran sineklere karşı çevre ilaçlaması yapılması konusunda da gerekli bilgilendirmenin yapıldığını dile getiren Toksoy, belediyelerinin özellikle hastalık görülen işletmeler çevresinde ilaçlama faaliyetlerine başladığını belirtti.

-“Tüm organize hayvancılık bölgelerinde ilaçlama yapılmalı”

Toksoy, hastalığa yönelik ilaçlamalarla ilgili, “Tavsiyemiz, çevre ilaçlamalarının sadece hastalık çıkan işletmeler çevresinde değil, özellikle tüm organize hayvancılık bölgelerinde Veteriner Dairesi Müdürlüğünün tavsiyeleri doğrultusunda periyodik olarak sık aralıklarla devam etmesi gerektiğidir” dedi. 

Toksoy, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Veteriner Dairesi Müdürlüğü, geçen hafta içerisinde Kaza Veteriner Daireleri aracılığı ile hastalık görülen işletmelere, çevre ilaçlamalarını kendileri de yapmaları amacıyla biyosidal ürün kapsamında olan ilaç dağıtımına başlamış bulunmaktadır. Bu ürünler, veteriner tıbbi ürün kapsamında olmayıp, çevre sağlığı kontrolüne yönelik ürün olduklarından, hayvanlar üzerine uygulanmaması gerekmekte, aksi durumda hayvanlarda zehirlenmeler olabileceği ve/veya et veya sütte ilaç kalıntısına bağlı toplum sağlığının riske atılabileceği bilinmelidir. Konu ilaçların kullanımı için resmi ve/veya serbest veteriner hekimlerden bilgi talep edilmesi, verilen görüş doğrultusunda güvenlik önlemleri alınarak uygulanması gerektiği unutulmamalıdır.”

Hastalık yapısı ve bulaşma şekli gereğince karantina önlemlerinin ne zaman kalkacağının net olarak bilinmediğine işaret eden Toksoy, “Birliğimiz görüşü olarak yeni hastalık odaklarının çıkışının durup, Veteriner Dairesi tarafından yapılan saha denetimleri ile mevcut karantinalı veya serbest işletmelerde yeni şüpheli vakaların çıkmaması ve mevsimsel havanın soğuması ile olumlu etkisi göz önünde bulunduğunda, karantina önlemlerinin 1-2 ay içinde kalkması olasılığı öngörülmektedir” ifadelerini kullandı.

Mavi dil hastalığının zoonoz karakterde olmadığına işaret eden Toksoy, hastalığın hayvandan insana direkt veya dolaylı temas ve/veya et ve süt ürünlerinin tüketilmesi aracılığı ile geçmediğini belirtti.

Toksoy, halkın, sağlıklı ve/veya karantinalı işletmelerden gelen hayvanların et, süt veya ürünlerini tüketmesinde hiçbir sakınca bulunmadığını kaydetti.

 

TAK/BRT

Devamını Oku

Kıbrıs

Çavuşoğlu, BRT’de açıklamalarda bulundu: ‘Ocak ayından itibaren öğretmen alma konusunda devletin eli daha rahat olacak’

Published

on

By

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, bakanlığa ayrılan kaynağın okullarda iyileştirmeye yeteceğine inandığını vurguladı.

Eğitime ayrılan bütçenin yetersiz olduğu iddialarının ülkenin şartlarına göre değerlendirilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, öğretmen eksikliği konusunda ise bu sıkıntının büyük bölümünün bazı düzenlemelerle giderilebilecek durumda olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Ocak ayından itibaren öğretmen alma konusunda devletin elinin daha rahat olacağına işaret etti.

Prefabrik sınıfların dünyanın birçok yerinde geçici olarak kullanılan sınıflar olduğuna da değinen Çavuşoğlu, sınıfları kullanan ne öğrenci ne de öğretmenlerde şikayet olduğunu belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, MHP Keçiören İlçe Başkanı ve yönetim kurulunu kabul etti:“Devletin, milli varlığın devamı için Türkiye ile bağların gelişerek artması önemli”

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının mücadelesini sürdürdüğünü ifade ederek, bağımsız bir Türk devleti olarak seslerini duyurmak adına çaba sarfettiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre Tatar, MHP Keçiören İlçe Başkanı Metin Bayrakçı ve yönetim kurulunu kabul etti.

Tatar, kabulde yaptığı konuşmada ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

1974 Barış Harekatı ve akabinde yaşanan gelişmelere değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulması ile Kıbrıs’ta iki devlet iki halk mesajını çok net şekilde verdiklerini vurguladı.

Tatar, “Dilimiz, dinimiz, milli değerlerimiz, geçmişimiz ve maneviyatımız ile Kuzey Kıbrıs’ta bağımsız bir Türk devletinin varlığı; Anavatan Türkiye ile iş birliğimizin, Türk dünyası ile bağlarımızın, Mavi Vatan’daki hak hukukumuzun, ulusal hak ve çıkarlarımızın koruması adına önemli bir otoritedir. Egemen bir devlet olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığı önemlidir. Aksi halde halk olarak varlığımız, güvenliğimiz sıkıntıya girecektir” dedi.

– “Devletin, milli varlığın devamı için Türkiye ile bağların gelişerek artması önemli”

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının güvenlik, huzur, egemenlik hakkı ayrıca dengelerin korunması için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin daha da güçlenmesi gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı olarak, iki devletli siyasetin savunucusu olduğunu vurgulayan Tatar, devletin, milli varlığın devamı için Türkiye ile bağların gelişerek, artmasının önemli olduğunu belirtti.

Milli mücadeleyi bu duygularla sürdürdüklerini kaydeden Tatar, tüm olumsuzluklara göğüs germeye devam edeceklerini vurgulayarak gelecek nesillere de bu milli duyguları aşılamanın en büyük temennileri olduğunu dile getirdi.

Konuşmasının sonunda, Kıbrıs Türk halkının milli mücadelesinde en büyük destekçinin Türkiye olduğunu yineleyen Cumhurbaşkanı Tatar, bu konuda memnuniyetini ifade etti.

 

 

Devamını Oku

Trending

Reklam