Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı personeline “Zeytin ve zeytin ürünlerinin resmi kontrolleri” konulu eğitim verildi

Published

on

Zeytin ve zeytin ürünleriyle ilgili denetim yapmaya yetkili Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı personeline “zeytin ve zeytin ürünlerinin resmi kontrolleri” konulu eğitim verildi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından Türkiye’den uzmanların katılımıyla Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen eğitim saat 9.30’da başladı.

Ziraat Mühendisi İzzet Ölmez, Gıda Mühendisi Hatice Yıldıran ve Gıda Mühendisi Eylem Gürpınar Turgut tarafından verilen eğitimlerde, “Zeytin ve zeytin ürünleri işletmeleri için hijyen esasları ve gıda güvenilirliği gereklilikleri”, “ön gereksinim programları – iyi hijyen uygulamaları”, “tehlike analizi ve kritik kontrol noktalarına dayalı sistem” konuları ele alındı.

-Akerzurumlu

Açılık konuşması yapan Tarım Dairesi Müdürü Ercan Akerzurumlu çalışmalarına destek veren uzmanlara teşekkürlerini ileterek, mücadeleye beraber devam edeceklerini kaydetti.

Zeytin ürünlerinde tağşiş ve taklidin mevcut olduğunu ve bunun bilinçli yapıldığını kaydeden Akerzurumlu, 2023 yılında yürürlüğe giren Zeytin ve Zeytin Ürünler Yasası’nın ardından çalışmalara başladıklarını, her bir ürünün takipçisi olduklarını vurguladı.

Akerzurumlu, ülkede 600 bin civarı zeytin ağacı, 11 bin dönüm zeytin alanı, 2 bin 200 üretici, 10-15 bin ton arası meyve ve 1500 ton civarı zeytin yağı üretimi olduğunu açıkladı ve ülke ölçeğinde bu rakamların çok önemli olduğuna işaret etti.

Akerzurumlu, “Bu sektörü daha iyi bir noktaya getirmek için çaba içerisindeyiz. Bu eğitimin katkı koyacağından şüphem yok.” İfadelerini kullandı.

-Altun

Tarım Dairesi Personeli Berna Kamçı Altun da sürdürdükleri çalışmalarla ilgili sunum yaptı.

Altun, Zeytin ve Zeytin Ürünleri Yasası ve zeytin ve zeytin ürünlerinin resmi kontrolleri ile kayıt ve onayına ilişkin Yasa’nın ilk tüzüğü hakkında bilgiler verdi.

Bu kapsamda Tarım Dairesi denetçilerine verilen görev ve sorumluluklara dikkat çeken Altun, yaptıkları çalışmaları sıraladı, denetimlerde tespit edilen tağşiş yapılmış ürünlere ve bunu yapan işletmelere yönelik izlenen süreci paylaştı. Ardından, eğitime geçildi.

Uygulamalı eğitim programı kapsamında ise ilerleyen günlerde uzmanların katılımıyla işletme ziyaretleri, kontrolleri, numune alımı ve analiz sonucu değerlendirmesi gibi çalışmalar yürütülecek.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

DAÜ’den Prof. Dr. Mehmet Altınay’a vefa… İsmi Turizm Fakültesi’ne verildi

Published

on

By

KKTC Kurucu Meclis Üyesi, politikacı, eğitimci, yönetici ve bakan olarak ülkeye hizmetler veren Prof. Dr. Mehmet Altınay’ın ismi uzun yıllar görev yaptığı Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Turizm Fakültesi binasına verildi.

Şubat ayında 79 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Mehmet Altınay’ın isminin fakülte binasına verilmesi nedeniyle düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, DAÜ öğretim görevlileri, öğrenciler ve Altınay’ın ailesi katıldı.

Kurdele kesilerek açılış yapılan törende Altınay’ın ailesine üzerinde Altınay’ın fotoğrafı olan plaket takdim edildi.

-Tatar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar törende yaptığı konuşmada, Mehmet Altınay’ı 35 yıl önce İstanbul’da bir etkinlikte tanıdığını ve hitabına hayran kaldığını anlattı.

Altınay ile vefatından çok kısa bir süre önce konuşma fırsatı bulduğunu söyleyen Tatar, Altınay’ın devletin kalkınmasında, gelişmesinde çok büyük hizmetlerde bulunduğunu, binlerce öğrenci yetiştirdiğini ifade etti.

“Abimizdi, güzel insandı.” diyen Tatar, KKTC Devleti’ne katkıları nedeniyle Altınay’a minnet duyduğunu kaydetti.

-Kılıç

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç da, çok yönlü meziyetleri olan ve uzun yıllar yardımcılığını yaptığı Prof. Dr. Mehmet Altınay’ı anlatmanın kolay olmadığını belirterek, “Politikacı, turizmci, eğitimci yönleri vardı ama bana göre en önemli yönü mentörlüktü.” dedi.

Altınay’ın Turizm Fakültesi’ne ve DAÜ’ye büyük katkıları olduğunu söyleyen Kılıç, “Anılarımızda yaşatıyoruz, özlüyoruz, eksikliğini hissediyoruz.” dedi.

-Zehra Altınay

Mehmet Altınay’ın kızı Prof. Dr. Zehra Altınay da babası Mehmet Altınay’ın bir “kalite” olduğunu vurguladı.

Babasının çeşitli özelliklerine değinen Altınay, babasının anısının dostları, sevdikleri ve öğrencileri tarafından yaşatıldığını söyledi.

Zehra Altınay Prof. Dr. Mehmet Altınay’ın isminin fakülteye verilmesi nedeniyle teşekkür etti.

-Maloney

DAÜ Turizm Fakültesi Dekan Vekili Yrd. Doç. Dr. İlkay Yorgancı Maloney de, Altınay’ın hayatını, eğitime, akademiye ve devlet hizmetine adadığını söyledi.

Altınay’ın kamu görevinde de üstün hizmetleri olduğunu söyleyen Maloney, iyi bir vizyoner ve eğitim lideri olarak üniversitenin uluslararasılaşma çabalarında önemli katkılar sağladığını söyledi.

Altınay’ın yüzlerce öğrencinin hayatına dokunduğunun altını çizen Maloney, “Bizim için bir baba, abi, mentördü. Öğrenciler evlatları; okul yuvamızdı.” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

KTEZO:Küçük ve orta ölçekli marketlerin yüzde 39.82’si kapandı

Published

on

By

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO), küçük ve orta ölçekli marketlerin yüzde 39.82’sinin kapandığını kaydetti.

KTEZO tarafından yapılan açıklamada, odaya kayıtlı temel tüketim maddeleri satışı yapan marketler ve içecek ağırlıklı satış yapan (off-licence) iş yerleriyle ilgili çalışmada, “dramatik ötesi trajik bir durumla” karşılaşıldığı belirtildi.

Açıklamada, Lefkoşa ilçe sınırları içinde son 2 yılda 226 market ve içecek satışı yapan (off-licence) iş yerlerinin tek tek aranarak ve sigorta kayıtlarına bakılarak yapılan araştırmada toplam 90 iş yerinin kapalı olduğunun saptandığı bildirildi.

Kontrolsüz hipermarket ve zincir market furyasına da işaret edilen açıklamada, bunun karşı karşıya kalınan adaletsizliği gösterdiği vurgulandı.

“Son zamanlarda çoğalan daralma, artan sayıda iflas ve işsizlik derken; bu örnek üzerinden sanırız ne demek istediğimiz daha da anlaşılmıştır.” denilen açıklamada, ekonomide çemberin daralmaya devam ettiği savunuldu.

– “Ne pahalılık ne de zamlar çözüm değildir”

Mevcut pahalılığın yarattığı sıkıntılara ek olarak zamların gelmeye devam ettiği ifade edilen açıklamada, “Buna rağmen toplanan vergilerin neredeyse tamamı maaş olan devlet giderlerini karşılama oranı pandemi dönemini aratmıyor. Son yapılan araştırmalara göre yüzde 60’lara kadar düştüğü kaydediliyor. Yüzde 40 açık var.” denildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tatar:Doğu Akdeniz’in incisi, Mavi Vatan’ın kalbi olan KKTC Türk Dünyası’nın ayrılmaz, kopmaz, saygın bir üyesidir

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Doğu Akdeniz’in incisi, Mavi Vatan’ın kalbi olan KKTC’nin, Türk Dünyası’nın ayrılmaz, kopmaz, saygın bir üyesi olduğunu söyledi.

Kıbrıs’ın doğal güzellikleri, tarihi mirası ve kültürel değerleriyle büyük bir cazibe merkezi olduğunu vurgulayan Tatar, “Tüm bu zenginliklerin dünyaya daha etkin şekilde tanıtılması için hep birlikte çalışıyoruz. Turizm ve kültürel zenginliklerimizin tanıtılması adına Türkiye ile bağlarımızı güçlendirerek, içerisinde bulunduğumuz iletişim çağında, kurum ve kuruluşlarla iletişim ve iş birliğini de artırarak yolumuza güçlü bir şekilde devam edeceğiz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 7. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Kongresi’ne katıldı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, dün başlayan ve pazar gününe kadar devam edecek olan etkinlikte konuşan Tatar, bu prestijli etkinliğin Türk Dünyası’ndaki turizm alanındaki akademik iş birliğini daha da güçlendirmeyi ve yeni araştırmaların paylaşılmasını hedeflediğini ifade etti. Tatar, kongreye katkılar sunan tüm ortak kurum ve kuruluşlara, organizasyon sürecinde emeği geçen herkese ve tüm katılımcılara teşekkürlerini sundu.

KKTC’nin etkinliğe ev sahipliği yapmasından duyduğu gurur ve mutluluğu dile getiren Tatar, Türk Dünyası’nın turizm alanındaki potansiyelini keşfetmek ve güçlenmek adına kongrenin eşsiz bir fırsat sunduğunu vurguladı.

Turizmin ekonomik bir sektör olmasının ötesinde, kültürel bağları güçlendiren ve uluslararası iş birliğini teşvik eden önemli bir araç olduğunu ifade eden Tatar, kongrenin temel hedeflerden birinin, Türk dünyasında bu sektörün birleştirici bir güç olarak nasıl kullanılabileceğini incelemek olduğunu kaydetti.

Kültürel bağlamda zengin mirasa sahip bölgelerin, kalkınarak ileriye emin adımlarla yürüyebilmesi için bölgesel iş birliklerinin artırılması gerektiğini söyleyen Tatar, Türk Dünyası ile bu zengin mirasın üzerinde yükselerek, kültürel ve ekonomik ilişkilerin daha da ileriye taşınması gerektiği vurgulandı.

– “Tüm bu zenginliklerin dünyaya daha etkin şekilde tanıtılması için hep birlikte çalışıyoruz”

KKTC’nin turizm ülkesi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türk Dünyası’nın turizm alanında güç birliği yapmasının geleceğe olan umutları daha da pekiştireceğini ifade etti. Tatar, akademisyenler ve Türk Dünyası’ndan gelen misafirlerle bu ortak zenginliği daha da ileriye götürmek amacıyla projeler gerçekleştirilebileceğini de belirtti.

-Direkt uçuşlar…

Direkt uçuşlara da değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin her bölgesine günlük uçuş sayılarının artarak devam ettiğini vurguladı, bu seyahat özgürlüğünün, Türk Devletleri ile de gerçekleştirilmesi temennisini dile getirdi.

Rum tarafının uyguladığı ambargolara rağmen, mücadeleye devam edeceklerini belirten Tatar, Türk Devletleri ile bağların daha da güçlenmesi gerektiğini ifade etti ve iletişim anlamında çağın nimetlerinin kendilerini daha da yakınlaştırdığını belirtti. Tatar, teknoloji çağında kurulan bu yakınlıkların ve sağlanan iş birliklerinin potansiyel gücü ortaya çıkarmaya fırsat sunduğunu kaydetti.

Devamını Oku

Trending

Reklam