Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

“Kıbrıs Türk Tarihine Damga Vurmuş İsimler: Rüstem Tatar” semineri yapıldı

Published

on

Akdeniz Karpaz Üniversitesi (AKÜN) Kıbrıs Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen “Kıbrıs Türk Tarihine Damga Vurmuş İsimler” etkinlik dizisi kapsamında bugün “Rüstem Tatar” başlıklı seminer yapıldı.

Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde büyük hizmetleri bulunan, uzun yıllar bakanlık başta olmak üzere, birçok görevde bulunan ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın babası olan Rüstem Tatar’a ilişkin seminer Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da katılımıyla Lefkoşa Grand Pasha Otel’de yapıldı.

AKÜN Kıbrıs Araştırmaları Merkezi tarafından her ay düzenlenen etkinliğin beşincisi olan seminerde, Gazeteci-Yazar Ahmet Tolgay, Emekli Banka Genel Müdürü Hüseyin Harmancı ve Eski Maliye ve Ekonomi Bakanı Onur Borman konuşmacı olarak yer aldı, Rüstem Tatar’la anılarını paylaştı.

Etkinlikte, Rüstem Tatar’ın ailesinin yanında, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, YÖDAK ve üniversite temsilcileri, bazı müdür ve yetkililer yer aldı.

Seminerin açılışında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, AKÜN Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Öz ve Seminer Moderatörü ve AKÜN Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Başkanı Dr. Hasan Topal birer konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, böylesine anlamlı bir seminer düzenledikleri için AKÜN’e teşekkür ederek, merhum babası Rüstem Zihni Tatar’ın hayatından ve kişiliğinden bahsetti.

Tatar, Rüstem Tatar’ın özellikle eğitime, okumaya verdiği önemin altını çizerek, onun çok başarılı ve birinciliklerle dolu bir öğrenim hayatı olduğunu kaydetti, çocuklarını da her zaman bu konuda büyük bir hassasiyetle yönlendirdiğini belirtti.

İngiltere’de geçtiği sınavların ardından, Rüstem Tatar’ın Kıbrıs’ın ilk yeminli mali müşaviri (charter accountant) olduğunu hatırlatan Tatar, babasının Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşunda görev yapan heyetlerde de yer aldığını, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla 30 yaşında Sayıştay Başkanı olduğunu ve vazifesini 3 yıl boyunca sürdürdüğünü söyledi.

Rüstem Tatar’ın daha sonra kurulan Geçici Kıbrıs Türk Yönetimi, Kıbrıs Türk Yönetimi ve Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi’nde maliye işlerinden sorumlu bakan olarak görev aldığını anımsatan Tatar, bir süre Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıs Türk Temsilcisi olduğuna ve yanından hiç ayrılmadığı Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’a 22 yıl boyunca danışmanlık yaptığına işaret etti.

Babasının tüm hayatını ofisinde yasalarla uğraşarak geçirdiğini ifade eden Tatar, yazıya da çok önem verdiğini ve kaynak niteliğinde birçok eser bıraktığını vurgulayarak, yazılarının yer aldığı dosyaları Milli Arşiv’e teslim ettiklerini kaydetti.

“Rüstem Tatar’ın oğlu olmaktan gurur duyuyorum.” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, ara ara duygusal anlar da yaşadığı konuşmasında, seminerde bulunan Rüstem Tatar’ın eşi ve çocuklarını da selamladı; katılan herkese teşekkürlerini iletti.

– AKÜN Rektör Yardımcısı Öz

AKÜN Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Öz de burada yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk siyasi tarihinin önemli isimlerinden Merhum Rüstem Tatar’ın hayatı hakkında bilgiler aktararak, Rüstem Tatar’ın Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesine yaptığı katkılara dikkat çekti.

Öz, Rüstem Tatar’ın oğlu Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da etkinlikte yer almasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, konuşmacı olarak yer alan kişilere ve katılımcılara katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti.

AKÜN Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Başkanı Dr. Hasan Topal ise KKTC’nin bugünlere birçok bedeller ödeyerek geldiğini, her sınıftan insanın fedakarlıkta bulunduğunu hatırlatarak, Rüstem Tatar’ın da bu kişilerden biri olduğunu kaydetti.

Dr. Topal, “Rüstem Tatar, hem bize güzel bir Cumhuriyet, hem çok kıymetli bir Cumhurbaşkanı bıraktı” diyerek, kendisine Allah’tan rahmet diledi.

Seminer, konuk konuşmacıların paylaşımlarıyla devam etti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Tatar KKTC Din İşleri Başkanı Moral ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği Din Müşaviri Vekili Doğanalp’i kabul etti

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar KKTC Din İşleri Başkanı Hakan Moral ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği Din Müşaviri Vekili Behlül Doğanalp’i kabul ederek, görüştü. Kabulde yaptığı konuşmada ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kurban Bayramı dolayısıyla yürütülen yardım ve bağış faaliyetlerini önemsediğini belirtti.

Kurban Bayramı’nın, birlik ve beraberliğin pekiştiği, paylaşmanın öneminin hatırlandığı  özel bir gün olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Ersin Tatar,
Türkiye Diyanet Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile iş birliği içerisinde “Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş” temasıyla gerçekleştirdiği vekaletle kurban kesim kampanyasına bağışta bulunarak destek oldu. 

TC Lefkoşa Büyükelçiliği Din Müşaviri Vekili Behlül Doğanalp ise, duyarlılık başlığı altında yapılan bu kampanya hakkında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a bilgi vererek, yaptığı kurban bağışından dolayı teşekkürlerini sundu.

Doğanalp, Türkiye Diyanet Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile iş birliği içerisinde “Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş” temasıyla gerçekleştirdiği vekaletle kurban kesim programı kapsamında bu yıl başta yurt içinde 81 il 922 ilçede, yurt dışındaysa 78 ülke 348 bölgede Türk milletinin emaneti 747 bin 052 hisse kurbanı keserek 34 Milyon 737 bin 918 kişiye kurban eti ulaştırıldığını belirterek, bu kampanyanın ihtiyaç sahiplerine bayram sevinci yaşattığını ifade etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Öztürkler:TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC’ye tam üyelik konusundaki açıklaması bize büyük güç verdi

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Budapeşte’de düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmi Zirvesi’nde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’ye tam üyelik konusunda yaptığı açıklamanın kendilerine büyük güç verdiğini ifade etti.

Erdoğan’a verdiği güçlü destekten dolayı teşekkür eden Öztürkler, Türk dünyasındaki birlik ve dayanışmayı güçlendirmek açısından KKTC’nin tam üyeliğinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

“Bir Avrupa Birliği ülkesi Macaristan’da KKTC’nin adının zikredilmesi ve Sayın Erdoğan’ın tam üyelik yolundaki mesajı, dünyaya gerçekliğimizi bir kez daha göstermiştir” diye konuşan Öztürkler, KKTC’nin yalnızca siyasi ve diplomatik bir gerçeklik değil, aynı zamanda Türk dünyasının kopmaz bir parçası olduğunu vurguladı. Öztürkler, Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde KKTC’nin hak ettiği yeri alması gerektiğini de belirtti.

Meclis’ten verilen bilgiye göre, Öztürkler, Güneydoğu Anadolu temasları çerçevesinde ikinci durağı olarak Diyarbakır’ı ziyaret etti.

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu’na nezaket ziyaretinde bulunan Öztürkler, valilik anı defterini imzaladı.

Ziyarette yaptığı konuşmada, Diyarbakır’ın her geçen gün gelişen, büyüyen ve tarihî, doğal ve kültürel dokusuyla bir cazibe merkezi hâline geldiğini belirten Öztürkler, “Terörsüz Türkiye” yolunda atılan adımların bölgeye büyük bir ivme kazandıracağını kaydetti. Öztürkler “Terörsüz Türkiye” vizyonunun yalnızca Anavatan Türkiye’nin değil, bölge ülkelerinin de huzur ve istikrarına katkı sağlayacağını vurguladı.

Öztürkler, özellikle Diyarbakır’da açıklanan dev enerji rezervinin Türkiye’nin bağımsız ve güçlü geleceği için yeni fırsatlar sunduğunu belirterek, güven ve istikrar ortamının oluşturduğu büyük değişimin ekonomiye de ivme katacağına dikkat çekti.

Öztürkler, terörden arındırılmış bir Türkiye’nin yalnızca güvenlik açısından değil, ekonomik ve sosyal kalkınma yönünden de büyük kazanımlar sağlayacağını ifade etti.

Türkiye’nin huzur ve istikrar içinde yol almasının, tüm bölgelerin eşit derecede gelişmesine katkı sağlayacağını belirten Öztürkler, yatırımların artması, eğitim fırsatlarının genişlemesi ve ekonomik kalkınmanın hızlanmasının “Terörsüz Türkiye” vizyonunun en büyük göstergesi olduğunu dile getirdi.

Öztürkler, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın, Diyarbakır’da 6,1 milyar varillik bir petrol rezervinin tahmin edildiğini açıkladığını hatırlatarak, bu miktarın Türkiye’ye 15 yıl yetebilecek bir potansiyel taşıyor olmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

– Zorluoğlu: “Bu ziyaret, iş birliği ve dostlukların geliştirilmesi açısından önemli bir adım”

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu da, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler’i ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, bu ziyaretin iş birliği ve dostlukların geliştirilmesi açısından önemli bir adım olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından, karşılıklı hediye takdimi gerçekleştirildi.

Öztürkler’e Cumhuriyet Meclisi Genel Sekreteri Seral Fırat ile KKTC Gaziantep Konsolosu Kerem İzmen eşlik etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

DAÜ’den Prof. Dr. Mehmet Altınay’a vefa… İsmi Turizm Fakültesi’ne verildi

Published

on

By

KKTC Kurucu Meclis Üyesi, politikacı, eğitimci, yönetici ve bakan olarak ülkeye hizmetler veren Prof. Dr. Mehmet Altınay’ın ismi uzun yıllar görev yaptığı Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Turizm Fakültesi binasına verildi.

Şubat ayında 79 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Mehmet Altınay’ın isminin fakülte binasına verilmesi nedeniyle düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, DAÜ öğretim görevlileri, öğrenciler ve Altınay’ın ailesi katıldı.

Kurdele kesilerek açılış yapılan törende Altınay’ın ailesine üzerinde Altınay’ın fotoğrafı olan plaket takdim edildi.

-Tatar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar törende yaptığı konuşmada, Mehmet Altınay’ı 35 yıl önce İstanbul’da bir etkinlikte tanıdığını ve hitabına hayran kaldığını anlattı.

Altınay ile vefatından çok kısa bir süre önce konuşma fırsatı bulduğunu söyleyen Tatar, Altınay’ın devletin kalkınmasında, gelişmesinde çok büyük hizmetlerde bulunduğunu, binlerce öğrenci yetiştirdiğini ifade etti.

“Abimizdi, güzel insandı.” diyen Tatar, KKTC Devleti’ne katkıları nedeniyle Altınay’a minnet duyduğunu kaydetti.

-Kılıç

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç da, çok yönlü meziyetleri olan ve uzun yıllar yardımcılığını yaptığı Prof. Dr. Mehmet Altınay’ı anlatmanın kolay olmadığını belirterek, “Politikacı, turizmci, eğitimci yönleri vardı ama bana göre en önemli yönü mentörlüktü.” dedi.

Altınay’ın Turizm Fakültesi’ne ve DAÜ’ye büyük katkıları olduğunu söyleyen Kılıç, “Anılarımızda yaşatıyoruz, özlüyoruz, eksikliğini hissediyoruz.” dedi.

-Zehra Altınay

Mehmet Altınay’ın kızı Prof. Dr. Zehra Altınay da babası Mehmet Altınay’ın bir “kalite” olduğunu vurguladı.

Babasının çeşitli özelliklerine değinen Altınay, babasının anısının dostları, sevdikleri ve öğrencileri tarafından yaşatıldığını söyledi.

Zehra Altınay Prof. Dr. Mehmet Altınay’ın isminin fakülteye verilmesi nedeniyle teşekkür etti.

-Maloney

DAÜ Turizm Fakültesi Dekan Vekili Yrd. Doç. Dr. İlkay Yorgancı Maloney de, Altınay’ın hayatını, eğitime, akademiye ve devlet hizmetine adadığını söyledi.

Altınay’ın kamu görevinde de üstün hizmetleri olduğunu söyleyen Maloney, iyi bir vizyoner ve eğitim lideri olarak üniversitenin uluslararasılaşma çabalarında önemli katkılar sağladığını söyledi.

Altınay’ın yüzlerce öğrencinin hayatına dokunduğunun altını çizen Maloney, “Bizim için bir baba, abi, mentördü. Öğrenciler evlatları; okul yuvamızdı.” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam