Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Gardiyanoğlu, Türk Devletlerinde Çalışma Hayatı Konferansı’nı değerlendirdi

Published

on

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Türkiye haricindeki Türk devletleriyle sosyal güvenlik anlaşmalarının bulunmamasının KKTC‘de çalışan yabancı vatandaşları kendi ülkelerinde mağdur ettiğini belirterek, “Büyük ihtimalle önümüzdeki aylar içerisinde ilgili Türk devletleriyle bizim Sosyal Sigortalar kurumumuz, kurumsal anlaşmalar yapacaktır.” dedi.

Gardiyanoğlu, Türk devletlerinde çalışma hayatına ilişkin toplantılara katılmak üzere geldiği Ankara’da, AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Bakan Gardiyanoğlu, “Türk Devletlerinde Çalışma Hayatı ve Sosyal Koruma Uluslararası Konferansı” çerçevesinde Ankara’da düzenlenen Yuvarlak Masa Toplantısı’nda verimli görüşmeler gerçekleştirdiğini belirterek toplantıya katılan ülkelerin çalışma bakanlarıyla vatandaşlara daha iyi bir çalışma hayatı sunmak adına neler yapabileceklerini görüştüklerini söyledi.

Coğrafi bakımından uzak olmalarına rağmen Türk devletlerinin din, dil ve kültür konusunda ortak paydada buluştuğunu vurgulayan Gardiyanoğlu, benzer çalışmalar yürüttüklerini ve daha sık işbirliği yapma kararı aldıklarını paylaştı.

Gardiyanoğlu, Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenliği Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıyla yıl içerisinde toplantılar yaptıklarını anlatarak kendilerine bu fırsatı sunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve ilgili bakanlıklara teşekkür etti.

KKTC‘nin uluslararası statüsü

1974’teki Kıbrıs Barış Harekatı’ndan bu yana KKTC‘nin “Rum-Yunan ikilisinin izolasyonları” altında olduğuna ve dünyadan soyutlandığına dikkati çeken Gardiyanoğlu, “Dünyaya bizim tek açılan kapımız, ana vatan Türkiye’dir. Dünyaya bizi entegre etmeye çalışan, haklarımızı savunan ve bizi olduğumuz noktadan daha iyi bir noktaya taşımak isteyen, ana vatan Türkiye’dir. En önemlisi de garantör ülkemizdir.” dedi.

Gardiyanoğlu, 2022’de düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Dokuzuncu Zirvesi’nde KKTC‘nin teşkilata gözlemci üye olarak kabul edilmesinin sevinç ve gururla karşılandığını aktararak bunun, Türkiye’nin desteği sayesinde gerçekleştiğini ve birkaç yıl içerisinde tam üye statüsüne kavuşmayı umduklarını dile getirdi.

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda, KKTC‘nin tanınması çağrısında bulunduğunu anımsatan Gardiyanoğlu, bunun da mutlulukla karşılandığını anlattı.

KKTC‘de çalışan yabancı vatandaşların sosyal hakları

Gardiyanoğlu, TDT üyesi devletlerden birçok vatandaşın çalışma izniyle KKTC‘de mesleki yaşamını sürdürdüğünü belirterek sadece Türkiye ile sosyal güvenlik anlaşmasına sahip olduklarını söyledi. Diğer Türk devletleriyle de benzer anlaşmanın sağlanması konusuna odaklandığını aktaran Gardiyanoğlu, “İlk gün Yuvarlak Masa Toplantısı’nda bunu masaya yatırdım. Panelde de bunu masaya yatırdım. Büyük ihtimalle önümüzdeki aylar içerisinde ilgili Türk devletleriyle bizim Sosyal Sigortalar kurumumuz kurumsal anlaşmalar yapacaktır.” ifadelerini kullandı.

Kurumsal anlaşma bulunmamasının KKTC‘de çalışan yabancı vatandaşların emeklilik ve sosyal haklar konusunda mağduriyet yaşamasına sebebiyet verdiğini anlatan Gardiyanoğlu, Türkiye’den çalışma izniyle KKTC‘ye gidip orada çalışan vatandaşların anlaşma sayesinde mağdur olmadığını söyledi. Gardiyanoğlu, “Bu kişiler yarın Türkiye Cumhuriyeti’ne, kendi memleketlerine, kendi illerine döndükleri zaman, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki sosyal güvencelerini buradaki sosyal sigorta kurumuna taşıyabiliyorlar, sanki burada (Türkiye’de) çalışmış gibi emekliliğinde veya diğer özlük haklarında hiçbir kayba uğramıyorlar.” dedi.

Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan ve Azerbaycan’dan 10 binden fazla kişinin KKTC‘de sosyal güvence altında çalıştığına işaret eden Gardiyanoğlu, “Onlar kendi ülkelerine döndüklerinde maalesef bu sosyal güvenceden yararlanamıyorlar. En büyük kazanım bu oldu. Bunun farkındalığını masaya koyduk.” diye konuştu.

– Türkiye ve Azerbaycan’dan yetkililerle görüşmeler

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve heyetiyle görüşmeler gerçekleştirdiklerini paylaşan Gardiyanoğlu, KKTC ile Türkiye arasındaki mali işbirliği protokolü çerçevesinde 4 ana başlık ve 21 yan başlıktan oluşan bir eylem planına ilişkin çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Bakan Gardiyanoğlu, halihazırda entegre olan sistemin daha iyi hale getirilmesi üzerine planlarının bulunduğunu ifade etti.

Gardiyanoğlu, KKTC‘de çalışan bir Türk vatandaşının Türkiye’de bir sağlık sorunu yaşaması durumunda yerinde tedavi olabilmesi için gerekli imkanların bulunduğuna dikkati çekerek bu gibi konuların geliştirilmesini ele aldıklarını dile getirdi.

Azerbaycan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sahil Babayev ve heyetiyle de görüştüklerini aktaran Gardiyanoğlu, iki ülkedeki ve dünyadaki sosyal hizmetlerin işleyişi konusunda bilgi alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Gardiyanoğlu, yaklaşık 300 Azerbaycan vatandaşının KKTC‘de sosyal güvence altında çalıştığını fakat bu kişilerin devletler arasında bir anlaşma olmaması sebebiyle kendi ülkelerinde sosyal haklarından yararlanamayacağının altını çizerek iki devletin sigorta kurumlarının genel müdürlerinin bu konuda görüşeceğini söyledi. Gardiyanoğlu, Azerbaycan vatandaşlarının bu konuda mağduriyet yaşamaması için günü geldiğinde gerekli iyileştirmeleri yapacakları konusunda muhatabıyla prensipte anlaştıklarını sözlerine ekledi.

Tarafların birbirlerini davet ettiğini söyleyen Gardiyanoğlu, ilk fırsatta Azerbaycan’ı ziyaret edeceğini ve Azerbaycanlı devlet yetkililerin KKTC‘yi yerinde görmesini istediğini dile getirdi.

– TUSAŞ’a saldırı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketinin (TUSAŞ) Kahramankazan’daki yerleşkesine 23 Ekim’de düzenlenen saldırıyı lanetleyen Gardiyanoğlu, “Yıllarca savunma sanayisinde Türkiye Cumhuriyeti’ni görmezden gelenler, Türkiye Cumhuriyeti’ne bir vida dahi vermek istemeyenler, bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin yükselişini, bir süper güç olma yolundaki kararlı ve dik duruş hedefini gördükçe böyle hain saldırılarla Türkiye Cumhuriyeti’ni durdurmaya çalışıyorlar ama unuttukları bir şey var; tarihi boyunca kimse Türkiye’ye diz çöktüremedi. Bu saatten sonra da nafiledir, uğraşmasınlar Türkiye’ye diz çöktüremezler.” dedi.

Gardiyanoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 101’inci yılına işaret ederek 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.

– Orta Doğu’daki karışıklıklar ve KKTC‘nin konumu

Gardiyanoğlu, İsrail’in Gazze’deki soykırımına ve Lübnan’a saldırılarına işaret ederek Orta Doğu’nun “yangın yerine” dönüştüğüne ve Kıbrıs Adası’nın coğrafi olarak bu bölgeye çok yakın olduğuna dikkati çekti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin (GKRY) alanını tamamıyla İngiliz ve Amerikalılara açtığını, savaş gemileri ve diğer asker ekipmanların Kıbrıs’ın güneyine konuşlandırıldığını vurgulayan Gardiyanoğlu, “Ateş çemberinin içinde olan bir adayız.” dedi.

Gardiyanoğlu, Doğu Akdeniz’de “serhat bekçisi” olduklarına ve KKTC‘nin stratejik konumuna işaret ederek “Yaklaşık 5 milyon kilometrekareye yayılan, 350 milyonluk Türk ailesinin bir parçasıyız.” diye konuştu.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Komitesi Başkanı Cahitoğlu: Olumsuz hava koşullarının yaratması muhtemel olumsuzluklar takip ediliyor

Published

on

By

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Komitesi Başkanı ve Başbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu kötü hava koşuları nedeniyle açıklama yaptı.
Cahitoğlu’nun açıklamasında;

KKTC Geneli’nde devam eden olumsuz hava koşullarının yaratması muhtemel olumsuzluklar Afet ve Acil Durum Komitesi tarafından an ve an takip edilmektedir.Bu kapsamda ilgili bakanlıklar, Kaymakamlıklar, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Yerel Yönetimler ve Kıb-Tek ile koordineli bir şekilde oluşan hasarlara müdahale edilirken, gereken tüm önlemler de ilgili birimler tarafından alınmaktadır.
Bu sebeple mevcut kötü hava koşulları gereği, vatandaşlarımızın da mecbur kalmadıkça bulundukları yerlerden dışarı çıkmamasını rica ederiz.” ifadelerine yer verdi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Girne-Alsancak çevreyolu trafiğe açıldı: Yola uçan çatı kaldırıldı

Published

on

By

Girne-Alsancak Çevre Yolu, fırtına nedeniyle üzerine uçan bir çatı nedeniyle bir süre ulaşıma kapanmıştı.

Çatı, vinç yardımıyla kaldırılarak yol yeniden trafiğe açıldı.

Polis, bölgede seyahat edecek sürücüleri dikkatli olmaya çağırdı.

Fırtınanın bölgede yol açtığı diğer hasarların tespiti ve giderilmesi için çalışmaların devam ettiği öğrenildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

BRTK Yayıncılık Tarihi Müzesi sponsoru İsmet Birgül müzeyi ziyaret etti

Published

on

By

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu sitesi ana binasında fuaye ve koridorlarda oluşturulan Yayıncılık Tarihi Müzesi sponsoru İstanbul’da yaşayan Kıbrıslı Türk İsmet Birgül Yayıncılık Tarihi Müzesi’ni ziyaret etti.

Ziyareti sırasında Birgül’e Kurum Müdürü Meryem Öztürk ile küratör Ayhatun Ateşin müzeyi gezdirdi ve müze hakkında bilgi verdi.
İsmet Birgül, 50 yılı aşkın bir süredir Türkiye’de yaşadığını ama her zaman gönlü ve aklının Kıbrıs’da olduğunu belirterek, Kıbrıs’ın nerelerden geçip buralara geldiğini çok iyi bildiğini söyledi.

Birgül, bir devletimiz var kendi polisimiz, kendi mahkemelerimiz adaletimiz, kendi bakanlıklarımız var çok problemimiz var ama özgür bir devlete sahibiz ben bunun gururunu duyuyorum” dedi.

Abisi Ali Ziya Dinçer’in de Bayrak Radyosu’nun ilk kurucularından ve çalışanlarından olduğunu da kaydeden Birgül, Bayrak Radyosu’nun önemini çok iyi bildiğini anlattı

Birgül, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nu ziyareti sırasında Kurum’un girişinin boş olduğunu gördüğünü ve Fuaye’de güzel bir müze oluşturabileceğini düşündüğünü de kaydetti.

Birgül, “ Bayrak Radyosu Kıbrıs Türkü’nün var olma mücadelesinde ilk adımlardan biri idi. Bayrak Radyosu ile mücahit sesini duyurabildi. ‘Bayrak Bayrak Bayrak’ sesi Kıbrıs Türk halkını yeniden şahlandırdı. Kıbrıs Türk halkı ve milli mücadele başlayarak bugünlere gelmiş olduk. Bayrak Radyosu ile alakalı olarak ben de birşey yapmak istedim. Bu hafızayı gösterecek muhafaza edecek böyle geniş bir salonun olabileceğini düşünerek müdürümüze bahsettim o da çok sıcak ve yakın ilgi gösterdi” dedi.

İsmet Birgül, Kurum Müdürü Meryem Özkurt’un daha önceden kullanmış ama hafızayı muhafaza eden aletleri binanın girişine koyduğunu kendisinin de maddi destek verdiğini de ifade etti.

Müzenin çok kalıcı bir hafıza olduğunu kaydeden Birgül, Kıbrıs Türkü’nün ve öğrencilerin müzeyi ziyaret etmesinin önemine işaret etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam