Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Genel Kurul’da oturum tartışması…

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü oturumunun 8’inci mi 9’uncu oturum mu olduğuyla ilgili tartışma yapılıyor.

Hükümet, bununla ilgili oylama yapılmasını talep ederken, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Vekili Fazilet Özdenefe, bu oylamayı reddetmediğini, gündemin tamamlanmasıyla divanda bunun değerlendirileceğini söyledi.

İktidar milletvekilleri buna itiraz etti.

Oylama öncesinde Genel Kurulda yeniden söz alan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Meclis Başkanlığı makamı her gün biraz daha yıpratılıyor” diyerek, hükümeti akıl yoluna gelmeye çağırdı.

Sunat Atun’un açıklamalarına işaret eden, 3 Meclis hukukçusunun ayrı ayrı değil ortak bir görüş de yazabileceğini kaydeden Erhürman,“Herkes ayrı ayrı görüş yazacak diye bir kural yok” diyerek Yüksek Mahkeme kararlarını örnek gösterdi.

Erhürman, Sunat Atun’un içerik ve usul açısından “yersiz” bir açıklama yaptığını savundu.

Gizli oy-açık sayımın demokratik devletlerde olmazsa olmaz olduğunu ifade eden Erhürman, “Herkesin bildiği bir şeyi 2 saattir konuşuyoruz. Bu oturum 8’inci oturumdur. Tartışmalara oturum tartışmasını da ekleyeceksiniz? Bu kimin işine yaracak? Kendi kendini Meclis Başkanı ilan eden Ziya Bey oturum açacaksa bu Meclis hep 8’inci oturumda kalacak” diye konuştu.

Genel Kurulda zaman zaman muhalefet ve iktidar milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

Erhürman’dan sonra söz alan UBP Başkan Vekili Sunat Atun yerinden söz aldı.

Atun, Ziya Öztürkler’in meşru ve seçilmiş bir başkan olduğunu vurgulayarak, Özdenefe’den bu oturumunun 9’uncu oturum olduğuyla ilgili talebin oylanmasını beklediklerini belirtti.

Özdenefe, ilgili yazının divanla değerlendirileceğini söylemesi üzerine Genel Kurulda sözlü tartışmalar yaşandı.

TAK

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Hekimler Sendikası: “Yaşlı bakımı toplumsal bir sorundur”

Published

on

By

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Genel Sekreteri Dr. Bayram Taşseven, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin korunması ve bakımlarının, anayasal hakları olduğuna işaret ederek, “Yaşlı bakımı toplumsal bir sorundur.” dedi.

Taşseven, yazılı açıklamasında, Birleşmiş Milletler’in yaşlanma ile ilgili araştırmalarının, dünya nüfusunun her geçen yıl hızla yaşlandığını gösterdiğine vurgu yaptı.

Kuzey Kıbrıs’ın nüfusunun da son yıllarda aynı şekilde hızla yaşlandığını, yaşlı nüfusun arttığı gerçeğinin de tüm yetkililer tarafından görülmesi ve bu yöndeki politikalarını hazırlamaları gerektiğini ifade eden Taşseven, ülkede yaşlılara yönelik plan ve projeler halinde, bütünlüklü bir şekilde evde bakım hizmetlerinin yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

Ülkede yerel yönetimler ve Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi tarafından bu çalışmaların yürütülmeye çalışıldığını belirten Taşseven, şöyle devam etti:

“Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi, Lapta Huzurevi ve Kalkanlı Yaşam Evi devlet bünyesinde hizmet sunmaya çalışmakta ancak devletin yürütmesi konumundaki iktidar oralarda da görevini layıkıyla yerine getirmemektedir.

Devletten yeterli ilgi ve desteği göremeyenler ise çareyi özel bakımevlerinde aramakta ya da kendi hasta ve yaşlılarına kendileri bakmaya çalışmaktadır. Ancak günümüz ekonomik şartlarında aile bireylerinin neredeyse tümü çalıştığı için yaşlı bakımı genellikle eğitimsiz, deneyimsiz bazen aynı dili konuşmayan bakıcılar eliyle sürmektedir.”

Sınırüstü’nde, özel bir bakımevinde geçmişte yaşananları anımsatan Taşseven, bazı eleştirilerde bulundu.

Ülkede bulunan yabancıların yaş ortalamasının 75 üstü olduğuna da işaret eden Taşseven, bu insanların bakıma ihtiyacı olduğunu, evlerinde çeşitli hizmetlere ihtiyaçları olduğunu, bunun da en temel insan haklarından olduğunu kaydetti.

Sağlık Bakanlığı çatısı altındaki dairelerin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütleri ve ilgili derneklerin de katkı sağlayacağı politikalar üretilmesinin zorunlu olduğunu ifade eden Taşseven, yaşlılarla ilgili siyasilerin bir planı olmadığını savundu.

Yaşlıların unutulduğunu ve terk edildiğini iddia eden Taşseven, “Yazıklar olsun.” ifadesini kullandı ve eleştirilerde bulundu.

Ülkede tedavi edici kurumlarda olduğu gibi temel sağlıkta da ciddi hekim, personel ve alt yapı eksikleri olduğunu ifade eden Taşseven, “En büyük eksik sağlık politikalarıdır. İktidar, gerçek anlamda koruyucu, sağaltıcı ve rehabilite edici hizmetler içeren politikalar için yetkili tüm paydaşlarla istişare içinde olmalı, uyarı ve önerileri dikkate almalıdır.” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

13. Devlet Genç Sanatçılar Yarışması ödül töreni ve sergi açılışı yapıldı

Published

on

By

Başbakan Yardımcılığı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi tarafından düzenlenen 13. Devlet Genç Sanatçılar Yarışması ödül töreni ve sergi açılışı yapıldı.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda yer alan etkinlik konuşmalarla başladı.
Kültür Dairesi Müdürü Şirin Zaferyıldızı Zaimağaoğlu yarışmanın çağdaş sanatlara uygun düzenlendiğini belirterek, gençlerin ülkeyi ileriye taşıyacak kişiler olduğunu söyledi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof Dr Hasan Kılıç da yaptığı konuşmada, yarışmanın genç yeteneklerin keşfedilmesi ve onurlandırılması açısından önem taşıdığını ifade etti.
Başbakan Yardımcısı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da konuşmasında sanatın önemini vurguladı.
Ataoğlu, sanat dallarının ülkenin kültürünü gelecek nesillere aktarması bakımından çok önemli olduğunu anlattı.

26 yıl sonra tiyatrolar binasının kullanıma kazandırılacağının da altını çizen Ataoğlu, bunun halka ve sanatçılara verilen değerin göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından dereceye giren gençlere ödülleri takdim edildi ve sergi açılışı gerçekleştirildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Dış Basın Birliği’nin Yaza Merhaba Büyük Medya Buluşması’na katıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dış Basın Birliği tarafından düzenlenen “Yaza Merhaba Büyük Medya Buluşması”na katıldı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Tatar, burada yaptığı konuşmada, basın işinin ahlak işi olduğunu belirterek, ciddiyetle yapılması gerektiğini söyledi.

Farklı siyasi görüşlerden dolayı kendisine yapılan eleştirileri saygıyla karşıladığını ve verilecek cevabı olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, ancak “bel altı” yapılan eleştirilerin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Geleneksel medyanın tiraj kaybederken, geleneksel medyanın da faaliyet yürüttüğü sosyal medyanın ise tirajını artırdığına işaret eden Tatar, bunun etkisini eski Ercan Havaalanı’nda yapılan TEKNOFEST’te gördüğünü, yağmura rağmen yapılan tanıtımlarla 225 bin kişinin etkinliği ziyaret ettiğini kaydetti.

Dış Basın Birliği’ni yaptığı etkinlikten dolayı tebrik eden Tatar, Burhan Canbaz başkanlığındaki yeni dönemin hayırlı olmasını diledi.

Devamını Oku

Trending

Reklam