Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis oturumuna ara verildi

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oturum konusunda tartışmalar yaşandı. UBP’nin oturumun 9. oturum olduğuna ve CTP’nin de 8. oturum olduğuna yönelik oylama talebi Meclis Başkan Vekili Fazilet Özdenefe tarafından reddedildi. Bunun üzerine yaşanan tartışmalar sonrasında oturuma ara verildi.

-Atun

UBP Grup Başkan Vekili Sunat Atun, Ziya Öztürkler’in meşru ve seçilmiş bir başkan olduğunu söyleyerek, Özdenefe’den 9. oturumla ilgili oylamanın yapılmasını beklediklerini belirtti.

Özdenefe, ilgili yazının divanda değerlendirileceğini söylemesi üzerine sözlü tartışmalar yaşandı.

Özdenefe, oylama talebinin yapılıp yapılmayacağıyla ilgili kanaat getirmesinin uygun olmadığını söyleyerek, Meclis Başkanlık Divanı’nda üyelerle değerlendireceğini, UBP’nin önerisini reddetmediğini, gündeme alıp almama iradesini ortaya koymadığını, değerlendirme yapacaklarını belirtti.

Atun talebin yerine getirilmesini isterken, Özdenefe, kendi görüşünün bu oylamanın yapılamayacağı yönünde olduğunu ancak öneriyi reddetmeyeceğini, gündemin tamamlanmasının ardından değerlendirme yapacaklarını ifade etti.

Özdenefe’nin sözlerine UBP milletvekilleri itiraz etti.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, talebin dikkate alınıp alınmamasının başka bir şey olduğunu, bunda sıkıntı olmadığını,CTP’nin buna itirazı bulunmadığını belirtti.

Özdenefe, grup başkan vekilleri ile görüştü ve oylamanın yapılması yönünde irade olduğunu anladıklarını söyledi.

Yeniden söz alan Sunat Atun, 68. madde tahtında oylama yapılabileceğini ve bu yönde öneri sunduklarını söyleyerek, sürecin işleyişi hakkında açıklamada bulundu.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, oylama olsa da kendileri açısından hiçbir şey ifade etmeyeceğini söyleyerek, aynı maddenin “oylama gerekirse” gibi bir ifade içerdiğini, gerekir mi gerekmez mi konusunu Özdenefe’nin karara bağlaması gerektiğini, Özdenefe’nin de kendisinin yorumlayamayacağını, divanda değerlendirilmesini istediğini söylediğini belirtti.

Önerinin dikkate alınıp alınmaması konusunda milletvekilleri arasında sözlü tartışmalar yaşandı.

-Şahali

CTP Grup Başkan Vekili Erkut Şahali, Genel Kurul’da CTP adına öneride bulundu.

Şahali, bugünkü oturumun 18 Ekim tarihli 7’nci oturuma ara verilmesinin ardından yapılan ilk oturum olması nedeniyle 8’inci oturum olarak numaralandırılıp ilan edilmesini talep etti.

Meclis Başkan Vekili Özdenefe, önerilerin dikkate alınıp alınmamasıyla ilgili; oylamaların yasa önerisi ve tasarısında yapılabileceğini bu nedenle böyle bir oylamaya gidilemeyeceğini kaydederek, “Öneriler, oylamaya gerekli nitelikte değildir.” dedi.

Yerinden söz alan UBP Başkan Vekili Sunat Atun, “Bu demokratik bir tavır değildir.” diyerek Özdenefe’ye itiraz etti.

Özdenefe, bunu divanda değerlendirmek için hükümetten ara talep ettiğini ancak kendisine bu fırsatın verilmediğini söyledi. Bunun üzerine Atun, Meclis kürsüsüne çıktı.

Fazilet Özdenefe, oturuma ara verdiğini açıklarken, Sunat Atun, yapılanın antidemokratik ve despot bir tavır olduğunu söylemeye devem etti.

Ara verilmesine rağmen muhalefet ve iktidar milletvekilleri arasındaki tartışmalar bir süre daha devam etti.

TAK

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

TCG Kocatepe Belgeseli’nin ilk gösterimi Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nde yapıldı

Published

on

By

 
Kıbrıs Barış Harekatı sırasında kaybedilen ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhuriyet tarihinde savaşta yitirdiği ilk gemi olan TCG Kocatepe Belgeseli’nin ilk gösterimi, dün akşam, Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nde yapıldı.

Belgesel gösterimine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, gaziler, konuklar ve diğer yetkililer katıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TCG Kocatepe Belgeseli’nin Yönetmeni Vural Çavuşoğlu, Gazi. Em. Dz. Yb. Özhan Bakkalbaşıoğlu ve etkinliğe katkı koyan dernekler adına Cihangir Özyer, gecede birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Tatar’a plaket takdim edildi, TCG Kocatepe Gazileri ile anı fotoğrafı çekildi. Belgeselin izlenmesinin ardından “şilt takdimi” ile etkinlik sona erdi.

TCG Kocatepe’den kurtulan Gazi. Em. Dz. Yb. Özhan Bakkalbaşıoğlu’nun kitabından yararlanılarak çekilen 97 dakikalık belgesel Çevre Film ve Değişim Medya yapımı.

Filmin ilk gösterimi Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Poyraz Mavi Vatan, Kıbrıs Türk Mavi Vatan Derneği, Hamit Naci Mavi Vatan Vakfı, KKTC Türk Devletleri Teşkilatı Derneği ve İŞAD katkıları ile gerçekleştirildi.

– Tatar: “Her şehit, bizim için değerdir. Şehitlerimizi ne unuturuz ne de unuttururuz”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, konuşmasında TCG Kocatepe gemisinde şehit düşen Mehmetçikleri her zaman rahmetle andıklarını ifade etti.

20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın Türk ordusunun fedakarlığıyla ve zor şartlarda gerçekleştirildiğini belirten Tatar, TCG Kocatepe gemisinde yaşananların üzücü olduğunu dile getirdi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51’inci yıl dönümünü hep birlikte kutladıklarını ifade eden Tatar, “Kıbrıs Barış Harekatı, bizim için dönüm noktasıydı.” dedi. “Kıbrıs Türkü yok edilecekti ve burası Yunanistan’ın bir parçası olacaktı.” diyen Tatar, Rum-Yunan ikilisinin “13’üncü ada” olarak düşündükleri Kıbrıs’ı, Ege Adaları gibi Yunanistan’a bağlamayı hayal ettiklerini belirtti.

Barış Harekatıyla Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığına ve özgürlüğüne kavuştuğunu kaydeden Tatar, mavi vatanın kalbinde Türkiye ile birlikte; kıta sahanlığı, deniz yetki alanları ve münhasır ekonomik bölgenin kendileri için kazanımları olduğunu aktardı. KKTC’nin Doğu Akdeniz’de anahtar bir denge unsuru olduğunu belirten Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı’nın dünyanın çeşitli harp okullarında öğretildiğini söyledi.

“Her şehit, bizim için özlemdir, değerdir. Şehitlerimizi ne unuturuz ne de unuttururuz. Onlar her zaman burada yaşayacaklardır.” diyen Tatar, tüm şehitleri rahmet ve minnetle andı. Tatar  Kıbrıs Barış Harekâtı’nın tamamlanmasında hizmeti geçenlere, Mehmetçiklere, Mücahitlere ve komutanlara bir kez daha şükranlarını sundu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin de büyük bedeller ödenerek kurulduğunu dile getiren Tatar, hem Türkiye hem de adada geçmişte yaşananlara değindi. Tatar,  ASELSAN’ın Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan kurulduğuna da dikkat çekti.

TCG Kocatepe Belgeseli’nin dört yapımcısına da teşekkürlerini ileten Tatar, belgeselin bir belge niteliği taşıdığını da kaydetti.

– Özyer: “TCG Kocatepe Belgeseli, o günleri ve anıları anlatan bir belgesel”

Etkinliğe katkı koyan dernekler adına konuşan Cihangir Özyer de, 21 Temmuz 1974’te Kocatepe’nin battığı gün dünyaya geldiğini ifade etti. TCG Kocatepe gemisinin bir anlaşmazlık dolayısıyla kendi uçakları tarafından vurulduğunu ifade eden Özyer, “Belki bu, Türkiye Cumhuriyeti için ASELSAN’dan başlayarak ikinci savunma sanayisinin başlangıcı oldu.” diye konuştu.

Kıbrıs Türkü’nün bu savunma sanayisindeki hamlesinin çok büyük olduğunu kaydeden Özyer, Mavi Vatan konusunda birçok faaliyetleri olduğunu söyledi. TCG Kocatepe Belgeseli’ni bir avuç gönüllünün yaptığı, o günleri ve anıları anlatan bir belgesel olduğuna dikkat çeken Özyer, belgeselin yaşanmış acıları anlattığını ifade ederek emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.

– Çavuşoğlu: “Bu belgesel tarihe bir belge bırakıyor”

TCG Kocatepe Belgeseli’nin Yönetmeni Vural Çavuşoğlu da, dört yapımcı olarak bu belgeseli iki yıl önce yapmaya karar verdiklerini dile getirdi.

Belgeseli yaparken TCG Kocatepe’den kurtulan Gazi. Em. Dz. Yb. Özhan Bakkalbaşıoğlu’nun kitabından yararlandıklarını söyleyen Çavuşoğlu, “Tarihin doğru yazılmasına ve tarihe doğru belge bırakmaya çok önem veriyoruz. Bu belgesel de tarihe bir belge bırakıyor.” diye konuştu.

Çavuşoğlu,  belgesellerin ulusal kültürlerin ve tarihlerin dünyada en büyük tanıtım araçlarından birini oluşturduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, hedeflerinin ilk gösterimi Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nde yapılan TCG Kocatepe Belgeseli’ni sinemalar, dijital platformlar ve özel gösterimlerle ulusal ve uluslararası alanda yaymak olduğunu ifade etti.

– Bakkalbaşıoğlu: “20 Temmuz, büyük bir bayram”

Gazi. Em. Dz. Kur. Yb. Özhan Bakkalbaşıoğlu da, 1960 Kuruluş Anlaşması gereği Türkiye’nin müdahale hakkını kullandığını ve Kıbrıslı Türkler’in özgürlüklerini korumak ve barış için müdahaleye karar verildiğini belirtti.
Bugün Barış Harekatı’nın 51’inci yılını doldurduklarını kaydeden Bakkalbaşıoğlu, “51 yılda bir Türk’ün burnu bile kanamadı. Kendi devletinin bayrağı altında özgürce yaşıyorlar” dedi.

TCG Kocatepe gemisinin bir koordine eksikliği nedeniyle uçaklar tarafından bombalandığını dile getiren Bakkalbaşıoğlu, TCG Kocatepe’nin başına gelen bu talihsiz olayın her savaşta orduların başına geldiğini belirtti.

Bakkalbaşıoğlu, kendisi de dahil olmak üzere üç yapımcıyla birlikte bu belgeseli tamamladıklarını kaydetti.

“İlk olarak ASELSAN ile başlayan Mili harp sanayimiz, dosta güven, düşmana ‘dikkat et’ seviyesine gelmiştir ve Mavi Vatan kavramı oluşmuştur.” diyen Bakkalbaşıoğlu, 20 Temmuz’un büyük bir bayram olduğuna dikkat çekti.

;

Devamını Oku

Kıbrıs

“Ersin Tatar’ın Gözünden Mavi Vatan” kitabının sunumu yapıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, Başbakan ve Cumhurbaşkanı olduğu dönemde Mavi Vatan ve Doğu Akdeniz ile ilgili söylemlerinden derlenen “Ersin Tatar’ın Gözüyle Mavi Vatan” kitabının sunumu yapıldı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, İstanbul Topkapı Üniversitesi Yayınları tarafından basılan kitap için Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen etkinlikte, editörler; İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin, İstanbul Topkapı Üniversitesi öğretim görevlisi ve Mavi Vatan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Cihat Yaycı ile Cumhurbaşkanı Özel Danışmanı Gökhan Güler kitap hakkında bilgi verdi.

Kitap, daha sonra Cumhurbaşkanı Tatar’a takdim edildi.

– Tatar: “Havada, denizde ve karadaki haklarımızdan vazgeçmeyiz”

Tatar yaptığı konuşmada, emekli bir general olan Prof. Dr. Cihat Yaycı’nın hukuki ve siyasi anlamda Mavi Vatan kavramının gelişmesinde çok önemli çalışmalarının olduğunu belirterek, Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC’nin Mavi Vatan’da jeopolitik ve jeostratejik bakımdan birlikte hareket etmesi konusunda değerlendirmelerde bulunduklarını ifade etti.

Başbakan ve Cumhurbaşkanı olduğu dönemlerde Mavi Vatan ile ilgili yaptığı değerlendirmelerden yola çıkılarak hazırlanan kitabın, kapsamlı çalışmalar sonucunda ortaya çıktığını kaydeden Tatar, kendisine daha önce fahri doktora verilen İstanbul Topkapı Üniversitesi tarafından yayımlanan kitabın kendisini mutlu ettiğini belirtti.

Tatar, kitabın editörlerine, Özel Danışmanı Gökhan Güler’e ve katkılarından dolayı Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Özel Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Işıksal’a teşekkür etti.

Mavi Vatan’ın milli siyasetin bir parçası olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, kitabın kendisi için çok değerli olduğunu ve bu kitabın Türkiye’de üniversitelerde, kurum ve kuruluşlara dağıtılması gerektiğini kaydetti.

Federasyon temelinde çözümün tehlikelerine işaret eden Tatar, federasyondan neden vazgeçilmesi ve iki devlet çözüm siyasetinin anlatılması gerektiğini vurguladı.

Annan Planı ve Crans Montana’da yaşananların ardından yeni bir sürece girildiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Ödenen bedeller, acılar ve şehitlerden sonra geri adım atmayız. Türkiye’nin garantörlüğü ve askeri varlığından vazgeçmeyiz. Uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan özden gelen müktesep haklarımız var. Havada, denizde ve karadaki haklarımızdan vazgeçmeyiz.” dedi

– Prof. Yaycı: “Konuşmaları derledik, editörlük yaptık, yorum yapmadık”

İstanbul Topkapı Üniversitesi Mavi Vatan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Cihat Yaycı da konuşmasında, kitabın yazarının Cumhurbaşkanı Tatar olduğunu belirtti. Tatar’ın Mavi Vatan ile ilgili söylemlerinden kitabın hazırlandığını anlatan Yaycı, “Ersin Tatar’ın gözüyle Mavi Vatanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti için ne anlam ifade ettiğini yazdık. Konuşmaları derledik, editörlük yaptık, yorum yapmadık.” dedi.

İstanbul Topkapı Üniversitesi’nin yayımladığı kitabın üniversite için gurur ve onur kaynağı olduğunu belirten Prof. Yaycı, Mavi Vatan’ın Türk Devletler Teşkilatı için ekonomi, güvenlik ve siyaset açısından önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin sismik araştırma gemilerine KKTC bayrağı çekilip sondaj yapılırsa, milli bilincin canlanacağını dile getiren Yaycı, bu olayın törenle yapılmasının da dünyaya verilecek mesaj açısından önemli olduğunu kaydetti.

– Prof. Alkin: “Yüksek lisans programımızda Mavi Vatan üzerine dersler veriyoruz”

İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin de konuşmasında, üniversitede Deniz Siyaseti ve Stratejileri Araştırma Merkezi kurulduğunu ve tamamen Mavi Vatan üzerine çalışma yapıldığını belirterek, Deniz Siyaseti ve Stratejileri Yüksek Lisans programını açtıklarını ve derslerin Mavi Vatan üzerine olduğunu vurguladı.

Dört bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde Ersin Tatar’ın Mavi Vatan konusundaki söylemleri, ikinci bölümünde iki devletli çözüm vizyonu, üçüncü bölümünde Maraş açılımı, Kıbrıs’ta vakıflar ve Maraş’taki vakıf malları ve dördüncü bölümde KKTC’nin müstakil olarak tanınmasına yönelik diplomatik adımlar yer alıyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

Başbakan Üstel, Aleminyo Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla mesaj yayımladı

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, 21 Temmuz Aleminyo Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.
Üstel mesajında;
‘“1974 yılında Aleminyo köyünde, EOKA-B ve Yunan destekli Rum Ulusal Muhafızları tarafından hunharca gerçekleştirilen saldırıda hayatını kaybeden aziz şehitlerimizi asla unutmadık, unutmayacağız.

Kıbrıs Türk halkının hafızasında derin izler bırakan bu insanlık dışı katliamda yaşamını yitiren Aleminyo Şehitlerini rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum. Ruhları şad olsun.” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam