Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

GAÜ’de “Kıbrıs, Bugün ve Yarın Paneli” düzenlendi

Published

on

Girne Amerikan Üniversitesi’nde (GAÜ) “Kıbrıs, Bugünü ve Yarını” başlığı altında panel düzenlendi.

GAÜ’den verilen bilgiye göre, panelde Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen partilerin temsilcileri akademisyen ve öğrencilerle görüşlerini paylaştı.

GAÜ Milenium Senato Kongre Merkezi’nde yer alan panele, Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Demokrat Parti (DP) temsilcileri katıldı. YDP temsilcisi Turan Büyükyılmaz ise “bir yakının ani rahatsızlığı” nedeniyle panele katılamadı.

GAÜ Siyasal Bilimler Fakültesi Dekan Yard. Doç. Dr. Hasibe Şahoğlu’nun koordinatörlüğünü üstlendiği, Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. M. Sadık Akyar’ın ise moderatörlüğünü yaptığı panelde, UBP Parti Meclisi Üyesi Özer Kanlı, DP Parti Meclisi Üyesi Salih Çeliker ve CTP’den MYK Üyesi Doç. Dr. Muhittin Tolga Özsağlam yer aldı.

Panelin ilk bölümünde “tarihi süreç”, diğer bölümünde ise “güncel durum” değerlendirildi, temsilciler görüşlerini, partilerinin program ve politikalarına göre ele aldı.

UBP adına panele katılan Gazeteci – Yazar Özer Kanlı, Kıbrıs adasının Osmanlı tarafından alınması ve İngilizlere kiralanması sürecini anlattı, sonrasında ortaya çıkan “Kıbrıs sorunu” kavramının ise İngiltere’nin uyguladığı “strateji” ve “oyunları” sonucu oluştuğunu kaydetti.

“Onların Ada’da egemen üsleri var da, bizim niçin egemen devletimiz olmasın.” diyen ve Türkiye’nin etkin garantörlüğünden vazgeçilemezliğin altını çizen Kanlı, federasyonunun “kandırmaca” olduğunu, Kıbrıs Türk halkının devletine sahip çıkmaya devam edeceğini vurguladı.

KKTC’nin bugün çok önemli kazanımları olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte enerji alanlarındaki hak ve menfaatlerinin korunacağını ifade eden Kanlı, “partisinin TMT’nin devamı olduğu gerçeğinden hareketle, kendileri için federasyonun söylemlerinin bir geçerliliği olmadığını ve tam bağımsızlığa sahip, ayrı bir devlet temelinde bir çözümün” mümkün olduğunu belirtti.

CTP adına söz alan Doç. Dr. Muhittin Tolga Özsağlam da, Türklerin ilk kez Ada’ya gelişlerinin stratejik kaygılar ve “Rum Ortodoks Kilisesi”nin daveti üzerine olduğunu, Rum tarafı iddialarının temelinde yer alan, sorunun 1974’de başladığı söyleminin aksine, 1963 yılının sonunda kırılmanın gerçekleştiğini anlattı.

Bu tarihten sonra BM Barış Gücü’nün görev yapmaya başladığını, bunun da Rum tezini çürüttüğünü ifade eden Özsağlam, Crans Montana’da da Rum tarafının etkisiyle, “masanın çöküşünün” ardından iki devletli çözümün gündeme geldiğini, ancak CTP olarak bugün için, siyasi ve egemen eşitliğe dayalı bir federasyonu desteklediklerini vurguladı.

Doç. Dr. Özsağlam, güçler dengesi kapsamında Türkiye’nin garantörlüğünün devam etmesi gerektiğini ifade etti. Hidrokarbon yataklarından tam olarak istifade etmenin şartının, garantörlüğün devam etmesine bağlayan Özsağlam, bunun da en iyi yolunun federasyon seçeneği olduğunu iddia etti.

Crans Montana’da yaşanan olumsuzlukların, bundan sonraki olası süreçte tekrarlanmaması adına bir takım cezai ve bağlayıcı önerilerde bulunan Özsağlam, iki devletli çözümün adada hukuki olarak kabul görmeyeceğine işaret etti. Karşı tarafın da federasyon konusunda “reddedici” tavır sergilediğini ancak eldeki en uygun çözümün, federasyon olduğunu savunan Özsağlam, eğitim, turizm, iklim değişikliği, liyakat, kamu reformu gibi konulara odaklanılması gerektiğine dair değerlendirmelerde de bulundu.

Demokrat Parti temsilcisi Salih Çeliker de, “Kıbrıs davasının elli yıldır çözülememesinin nedeni, Rumların şımarıklığıdır.” dedi. Çeliker, parti olarak görüşmelere destek verdiklerini, ancak bu görüşmelerin “egemen iki devlet ve iyi komşuluk ilişkileri” kapsamında olabileceği gerçeğinin görülmeyip tam tersine, Rumların “ENOSİS” ülküsünden hiç bir zaman vazgeçmemesi nedeniyle başarısızlıklara uğradığını değerlendirdi.

Çeliker, Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türkleri tanımak, bilmek istemediklerini ifade ederek, ambargolara rağmen KKTC’nin yüksek sayılabilecek bir ivme ürettiğini ve siyasi çözüm ne olursa olsun ülke yönetiminin iç dinamik ve iç işlerine dikkatini yöneltmesi gerektiğini kaydetti.

Panel, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Serdar Yurtsever, GAÜ Kültür, Gençlik, Spor Daire Başkanı Türkay Akpınar ve GAÜ Siyasal Bilimler Fakültesi Dekan Yard. Doç. Dr. Hasibe Şahoğlu’nun katılımcılara takdim ettikleri plaketlerin verilmesiyle sona erdi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Ataoğlu, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı

Published

on

By

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, 19 Mayıs’ı çağdaş, demokratik ve bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı gün olarak değerlendiren Ataoğlu, gençlerin ve halkın bayramını kutladı.

Ataoğlu’nun mesajı şöyle:

“Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini başlattığı bu anlamlı günün 106. yıl dönümünü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak büyük bir gurur ve coşkuyla kutluyoruz.

19 Mayıs, çağdaş, demokratik ve bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı gündür. Bu kutlu günü gençliğe armağan eden Atatürk, geleceğimizi emanet ettiği gençlere duyduğu güveni de tüm dünyaya ilan etmiştir.

KKTC’nin kuruluşuna giden yolda da aynı kararlılık, aynı inanç ve aynı mücadele ruhu vardır. Bu vesileyle, gençlerimize düşen en büyük görev; milli değerlere sahip çıkan, sorgulayan, üreten ve ülkesini çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine taşıma idealini sürdüren bireyler olmaktır.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyor; gençlerimizin ve halkımızın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum.”

Devamını Oku

Kıbrıs

19 Mayıs Gazimağusa’da törenle kutlandı

Published

on

By

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Gazimağusa’da Zafer Anıtı’ da düzenlenen törenle kutlandı.

Protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam etti.

Daha sonra Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencisi Gökçe Ceylan konuşma yaparak, “hiç bir millet ve onun gençliği önderini bu derece sevmemiştir” diyerek, Atatürk’ün Türk gençliğine armağan ettiği bayramın kutlu olmasını diledi.

Ardından Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencisi Hazal Akalın’ın “ Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni okudu.

Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencisi Yiğit Çil de ‘Gençliğin Ata’ya Cevabı’nı okudu.

Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencisi Ela Ersan’ın “ O Geliyor” isimli şiiri okunmasından sonra, Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğretmeni Nejla Özadalı günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı.

Binlerce şehitler verilerek kurulan Cumhuriyet’in gençlere emanet edildiğini vurgulayan Özadalı, gençlerin bayramını tebrik ederek konuşmasını tamamladı.

Konuşmanın ardından tören sona erdi.

Devamını Oku

Kıbrıs

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlanıyor. Tatar: “Kıbrıs Türk halkı üzerinde uygulanmakta olan haksızlıklar er veya geç sona erecek”

Published

on

By

 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle , bu sabah saat 09.00’da Lefkoşa Atatürk Anıtı önünde devlet töreni düzenlendi.

Törene Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlker Görgülü, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman,  bazı bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar, kurum, kuruluş, dernek temsilcileri ve askeri erkan katıldı.

Lefkoşa okullarından öğrencilerin flama ve bayrak taşıyarak hazır bulunduğu tören, protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulması ile başladı ve saygı duruşu, ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi ile devam etti.

Törende daha sonra, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Anıtkabir’den getirilen toprağı Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sundu. Cumhurbaşkanı Tatar’ın konuşma yapmasının ardından tören tamamlandı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konuşmasında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve 16 arkadaşının Samsun’a Bandırma vapuruyla çıkarak Kurtuluş Savaşı’nı başlattıkları o günün 106. yıl dönümünün, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle KKTC’de hep birlikte kutlandığını belirtti.

Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda yürüyen Kıbrıs Türk halkının bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde kat ettiği aşamaların önemine değinen Tatar, Mavi Vatan’da ve doğu Akdeniz’de, Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan iş birliği ile KKTC’nin varlığını sürdürmenin mutluluğu içerisinde olunduğunu kaydetti.

Türk gençliğinin neleri başarabileceğinin TEKNOFEST’te görüldüğünü söyleyen Tatar, Kıbrıs Türk gençliğinin hala ambargolarla karşı karşıya olmasına rağmen başta futbol olmak üzere sporda 33 farklı federasyonla bütün dünyaya yapabileceklerini haykırdığını söyledi.

Tatar, her alanda çok başarılı olan KKTC gençliğinin, bütün dünyada fırsatlar yaratarak spor müsabakalarına katıldığını kaydetti. Gençliğe olan güvenini bir kez daha vurgulayan Tatar, Kıbrıs Türk halkı üzerinde uygulanmakta olan haksızlıkların, gençliğin gelecekte göstereceği hassasiyetiyle, er veya geç sona ereceğini belirtti.

Devamını Oku

Trending

Reklam