Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KKTC’de yılda 200 ton civarında bal üretiliyor

Published

on

Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği Başkanı Hasan Kozok, “Yakın coğrafyada arıcılığın en bilimsel, en hijyenik yapıldığı yer ülkemizdir” diyerek tüketicilerin bal tüketimi konusunda rahat olmasını istedi.

Üretimin temelinde para değil insan olduğunu vurgulayan Kozok, “Torunumun yiyemeyeceği balı başka çocukların yemesine izin veremem. Hata yapan üreticiyi korumam” dedi.

Arıcılar Birliği’ne kayıtlı 265 üreticinin 20 bin civarında koloniden yılda ortalama 200 ton bal elde ettiğini, dönem dönem miktarın 300 tonlara kadar yükseldiğini söyleyen Kozok, iklim değişikliğinin ve arı hastalıklarının üretimi etkilediğini kaydetti.

Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) konuşan, 50 ve üzeri kovanı olanların arı üreticisi olarak kabul edildiğini hatırlatarak insanların zaman zaman hobi olarak arıcılığa başladığını ama bunu sürdüremediğini kaydeden Kozok, “Kovanı ovaya koyarsanız, arılar içine girip bal yapar, siz de çeşmeyi açıp balı alırsınız…Çoğu insan arıcılığa böyle bakıyor ama öyle değil” dedi.

-“Arıcılığı tehdit eden hastalıkların başında Varroa geliyor”

Ülkedeki arıcılığı tehdit eden hastalıkların başında Varroanın geldiğini, bir parazit türü olan varroa akarının arılar üzerinden beslenip çoğaldığını ifade eden Kozok, söz konusu parazitin arıların zayıf düşmesine, yaşam sürelerinin azalmasına hatta kolonilerin çökmesine neden olduğunu kaydetti.

Hasan Kozok, Kıbrıs’ta yaşaması mümkün olmayan yüzlerce kovan arının 1980’li yıllarda gemilerle ülkeye getirildiğini söyleyerek, varroanın da ülkeye bu yolla geldiği görüşünü dile getirdi.

-“Kıbrıs’ın sıcağına ve burada görülebilecek hastalıklara dayanıklı Kıbrıs arısının genetiği bozuldu”

Kozok, Arıcılar Birliği’nin bir süredir ülkeye yurtdışından sertifikalı, hastalıklardan ari ana arı ithal ettiğini ancak bu uygulama ile Kıbrıs’ın sıcağına ve burada görülebilecek hastalıklara dayanıklı Kıbrıs arısının genetiğinin bozulduğunu belirtti.

Hasan Kozok, Kıbrıs arısının da üreticiyi olumsuz etkileyen özellikleri bulunduğunu, oğul verme eğilimi olan bu arının en kritik dönemlerde verim kaybına neden olduğunu dile getirdi.

-“En büyük hedefim kendi coğrafyamızın arısını, Kıbrıs arısını bu ülkeye kazandırmak”

Geçtiğimiz yıl Ortadoğu ve Akdeniz ülkelerinde arılarla ilgili genetik bir araştırma yapıldığını, bu araştırmaya Kıbrıs’ın da dahil edildiğini kaydeden Hasan Kozok şunları söyledi:

“Kıbrıs arısını ıslahla geri kazanabiliriz. En büyük hedefim kendi coğrafyamızın arısını, Kıbrıs arısını bu ülkeye kazandırmaktır. Kendi coğrafyanızın arısı tarafından yapılan bal ayrı bir değer kazanır.”

-Denetim…

Veteriner Dairesi ve AB’nin denetimlerine işaret eden Kozok, Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden ihracat yapılabilmesi için AB standartlarında üretim yapılması gerektiğini anımsattı. Kozok, 2007’den bu yana ülkedeki balların AB tarafından analiz ettirildiğini aktardı.

AB denetimleri kapsamında kura usulüyle seçilen arılıktaki kovanlardan bal numunesi alındığını, numunelerin Brüksel ve Münih’e gönderildiğini, bir numunesinin de Ticaret Odası’nda kaldığını kaydeden Hasan Kozok, analizler için ciddi rakamlar ödendiğini de ifade etti.

Kozok, ülkede balların analizini yapabilecek akredite bir laboratuvar olmadığını da belirtti.

-Varroayla organik mücadele…

Şu sıralar Avrupa Birliği’nin sağladığı ilaç desteğiyle kovanlarda ciddi yıkıma neden olan varroayla mücadele edildiğini söyleyen Kozok, şöyle devam etti:

“AB aracılığıyla bize Fransa’dan iki uzman gönderildi. 30 arılıktan örnekler alarak Veteriner Dairesi’nde oluşturdukları laboratuvarlarında analiz yaptılar. Varroa sentetik ilaçlarına yüzde 90 direnç kazanmış. Önerileri, 5 yıl organik ilaç kullanarak direnci kırmamız yönünde. AB, arıcılara yüz binlerce Euro değerinde ilaç dağıttı, dağıtmaya da devam edecek.”

-“AB’yi denetleme konusunda itici bir güç olarak görüyorum”

Üreticinin denetleneceğini bilmesinin önemli olduğunu da kaydeden Kozok, “AB’yi denetleme konusunda itici bir güç olarak görüyorum” diyerek, son 2 yılda burasıyla iyi ilişkiler geliştirdiklerini, Arıcılar Birliği’nin yeni bir AB projesi üzerinde çalıştığını söyledi.

-“Tarım Bakanlığı talep ettiğimiz yardımı sağlıyor”

Tarım Bakanlığı’nın arı üreticilerine verebileceği desteğin sınırlı olduğunu da söyleyen Kozok, “Biz durduğumuz yerin farkındayız. Bu ülkenin en büyük sorunu elbette arı, arıcılık ya da bal değildir. Bu bilinçle hareket ediyoruz. Dönem dönem tıkanmalar yaşanıyor ancak Tarım Bakanlığı talep ettiğimiz yardımı sağlıyor” dedi.

Kozok, üreticiye kovan başına 190 TL Doğrudan Gelir Desteği verildiğini de anımsattı.

-Bal ithalat ve ihracatı

Bal ihracatı ve ithalatı konusunda da konuşan Kozok, önceki yıllara kadar ülkeye bal ithalatı yapıldığını ancak son yıllarda buna gerek kalmadığını söyledi.

Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden Güney Kıbrıs’a bal ihracatı yapmak için hiçbir yasal sorun olmadığını ancak bugüne kadar Güney’e hiç bal ihraç edilmediğini belirten Kozok, “Bu şartlarda ihracatın olabileceğine pek ihtimal vermiyorum. Mevcut koşulda balımız bize ancak yetiyor” diye konuştu.

Kozok, KKTC’nin de kurucu üye olarak yer aldığı Api Avrasya Birliği hakkında da konuştu.

Birliğin kurucu üyelerinin Türkiye, KKTC, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, İran ve Dağıstan olduğunu, ilk toplantının Bakü’de yapıldığını kaydeden Kozok, kısa süre önce bu ülkelerin arıcılık alanında iş birliğini ve dayanışmasını öngören protokolün Ankara’da imzalandığını kaydetti.

-Bal güvenliği: “Donan bal sahte değil…”

Bal güvenliği konusunda da konuşan Hasan Kozok, “Balın kristalleşmesi nektarın hangi çiçekten alındığına bağlıdır. Kristalleşen (donan) bal sahte değildir. Kovandan alınıp hiçbir işleme tabi tutulmadan kavanozlara doldurulan bal en erken donan baldır” dedi.

Vatandaşların kristalleşen bal satın almayı tercih etmeyebileceğini kaydeden, marketlere giden balların, uygun kriterler çerçevesinde 30 dereceye kadar ısıtıldığını belirten Kozok, “Donmayan bal işlemden geçmiş baldır. En yüksek vitamini, minareli tutan ham bal, yani kristalleşen baldır” diye konuştu.

Küçük bir ülkede yaşandığını, üretici sayısının az olduğunu da ifade eden Kozok, “Üreticiler raflarda farklı bir bal markası gördüğünde hemen bize bilgi veriyor. Ürünün üzerindeki iletişim numarasından üreticiye ulaşırsak sorun yok ama bir adres bulamazsak örnekler aldırarak o balı Arıcılar Birliği’nin maddi imkanlarıyla Ankara’ya göndererek analiz ettiriyoruz” dedi.

-“Üreticiyi bilgilendirme toplantıları yapılıyor”

Birçok büyük üreticinin bal odalarının hijyen hale getirildiğini, konteynerleri yenilendiğini, çelik ekipmanlar kullanıldığını belirten Kozok, üreticinin arı zararları için bilinçsiz ilaç kullanımının önüne geçilmesi için sık sık bilgilendirme toplantıları yapıldığını söyledi.

 “Her geçen gün iyiye doğru gidiyoruz. Bal konusunda içiniz rahat olsun” diyerek seslenen Kozok, piyasanın altında, ucuza bal bulan tüketicilerin bu durumdan şüphe duymasını da istedi, balın piyasa fiyatının her yerde aşağı yukarı belli olduğunu söyledi.

-Karayeğen

11 yıldır Gönyeli’de Fazıl Plümer Koruluğunda arıcılıkla uğraşan ve TAK’a arılığından görüntü veren Ersan Karayeğen, arkadaşının önerisiyle hobi olarak başladığı arıcılığı kurslara katılarak geliştirdiğini söyledi.

Yağış azlığının bal üretimini etkilediğini kaydeden Karayeğen, zaman zaman kovan hırsızlıkları olduğunu, bunun da üreticide tedirginliğe neden olduğunu belirtti.

Arılıkların mesafesinin kısa olmasıyla arı hastalıklarının daha kolay bulaşabildiğini söyleyen Ersan Karayeğen, arıcıları bu konuda uyardı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nde Barış ve Özgürlük Bayramı Resepsiyonu düzenlendi

Published

on

By

20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nde Barış ve Özgürlük Bayramı Resepsiyonu düzenlendi.

Resepsiyonda, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, davetlileri kapıda karşıladı.

Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nde ilk kez gerçekleşen Barış ve Özgürlük Bayramı Resepsiyonu’na halktan da yoğun ilgi vardı.

Resepsiyonda konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 51’inci yıldönümünde KKTC için çok önemli açılışlar yapıldığını ve yeni Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin temellerinin atıldığını söyledi.

Tatar, “Açılışlar gerçekleştirdik Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bizlerle beraber olduğu için güçlü desteklerini yinelediği için teşekkür ederim. Lefkoşa çevre yolu köprülü kavşağının açılışı ile trafiğin de hafifleyeceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, yeni hastane yapımının yanında Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nin de baştan aşağıya yenileneceğini kaydetti”

Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmalarında verdiği mesajda, Türkiye’nin Kıbrıs Türk tarafının yeni siyasetine tam destek verdiğini söylediğini kaydederek, Türkiye’nin her zaman KKTC’nin ve Kıbrıs Türk halkının yanında olacağını söyledi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın Kıbrıs Türk halkı için bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Tatar, o dönede yazılan destanın, şimdi KKTC olarak devam ettiğini kaydetti.

Tatar, KKTC’ye Türkiye’nin desteği ile Kıbrıs Türk halkının yoluna emin adımlarla devam ettiğinin altını çizerek, dünyanın her yerinde yaşayan Kıbrıs Türkünü birleştiren yegane olgunun KKTC olduğunu kaydetti.

New York’ta yapılan 5+1 gayrı resmi görüşmelerde iki devletli, egemen iki eşit halkın varlığının kabulünün kabul edilmesi gerektiğini hem kendilerinin hem de Türkiye’nin savunduğunu kaydeden Tatar, bu yolu Türkiye ile birlikte yürümeye devam edeceklerini söyledi.

Tatar konuşmasının sonunda tüm halkın barış ve özgürlük bayramını kutladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Gönyeli’de korkutan yangın: 7 kişi hastaneye kaldırıldı

Published

on

By

Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamaya göre, saat 21.55 sıralarında, Gönyeli’de Şht Ali Yusuf Hacı Sokak üzerinde, Ramadan-9 apartmanında bir dairede henüz tespit edilemeyen sebepten dolayı yangın meydana geldi.

Yangın İtfaiye Ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın sonucu apartmanda mahsur kalan yedi kişi itfaiye ekipleri tarafından zamanında müdahalesi ile kurtarılarak olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından hastaneye sevk edildiler. Polisin olayla ilgili soruşturması devam ediyor

Devamını Oku

Kıbrıs

Devlet Piyangosu’nda büyük ikramiye 5 milyon Lefkoşa’da

Published

on

By

Devlet Piyangosu’nun 20 Temmuz Özel Çekilişi’nde 5 milyon TL’lik büyük ikramiye Lefkoşa’da Taşer Kanlı tarafından satılan “91303” numaralı bilete isabet etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Piyangolar Birimi’n tarafından yapılan açıklamaya göre, 20 Temmuz çekilişi bu akşam yapıldı. Sonuçlara Piyangolar Birimi’nin resmi web sitesi piyangolar.gov.ct.tr adresinden ulaşılabilecek.

Büyük ikramiyesi 4 Milyon TL olan 15 Ağustos çekilişi biletleri yarından itibaren satışa sunulacak.

Devamını Oku

Trending

Reklam