Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı Olguner:Deprem riskini fark edin ve siyaset üstü bir konu olarak ele alın

Published

on

KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı Onur Olguner, devleti yönetenlere “deprem riskini fark edin ve siyaset üstü bir konu olarak ele alin!” çağrısında bulundu.

KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı Onur Olguner yaptığı yazılı açıklamada, cumartesi gününe, adanın açıklarında yaşanan deprem şoku ile başladıkları kaydedildi.

Ülkenin depremlere hazır olup olmadığıyla ilgili soruların Şubat 2023’te yaşanan deprem sonrası gündeme geldiğini ve önceki gün yaşanan depremlerle yeniden su yüzüne çıktığını dile getiren Olguner, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği altında kurulan Yapı Denetim Portalı’nın, kendi sistemi dahilinde yapılan binaların depreme karşı gücünü garanti altına alma hedefiyle hayata geçirildiğini kaydetti.

Meslek odasının Yapı Denetim Portalı’nı hayatta tutmak, bürokratik sorunları gidermek ve tüm belediyelere yayılmasını sağlamak için büyük bir çaba gösterdiğini dile getiren Olguner, “ancak ruhsatsız ve yapı denetim sisteminden geçmeden yapımına başlanan yapılar dayanıklılık kontrolüne tabi tutulmamakta ve toplum sağlığını tehlikeye sokmaktadır. Bu noktada yerel yönetimlerin de binalarımızı depreme dayanıklı hale getirme konusunu ciddiyetle ele almalı ve bu konuda kararlılık göstermeleri çok önemlidir. Ancak belediyelerin kararlılığıyla sistemin karşılaştığı sorunlar giderilebilecek, raporlama işlemi hızlanacak ve bina sahiplerine binanın depreme karşı dayanıklı olduğunu beyan eden bina kimlikleri sunulabilecektir.” ifadelerini kullandı.

-“1999 öncesi yapılan yapılar acilen elden geçirilmelidir”

Yeni yapılardan ayrı olarak ülkedeki deprem hasarı riskini en yüksek oranda taşıyan yapıların 1999 öncesi inşa edilen yapılar olduğuna dikkat çeken Olguner, “Gölcük Depremi Türkiye Cumhuriyeti’nde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde deprem gerçeği ile yüzleştiğimiz adına bir milat olmuştur. Bu tarihten itibaren yapı malzemeleri değişmiş, standartlar depreme göre güncellenmiş ve binaların taşıyıcı sistemlerinin asgari ihtiyaçları inşaat mühendisleri tarafından elden geçirilmiştir. Ancak eski yönetmelik uyarınca yapılan bu yapılar mutlaka İnşaat Mühendisleri tarafından testlere tabi tutulmalıdır.” dedi.

Toplumda genel olarak yanlış bilinenin aksine ‘eski binaların yeni binalardan daha sağlam olduğu’ söyleminin gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Olguner, bu yapıların hazır beton, nervürlü demir, mütemadi temel gibi önemli yapı elemanlarını kullanılmadan yapıldığını kaydetti.

Olası bir deprem anındaki dayanıklılıkların, inşaat mühendisleri tarafından test edilmesi gerektiğini dile getiren Olguner, devletin görevinin sadece okulların güçlendirmesini yapmak değil, aynı zamanda ülkedeki tüm binaların sağlamlığını kontrol edecek mekanizmaları da hayata geçirmek olduğunu kaydetti.

Mimarlar Odası olarak KTMMOB’de Şehir Planlama Dairesi ile yaptıkları imar planı toplantılarında deprem tehlikesinde olan binaların yenilenmesi için imar teşviklerinin hayata geçmesi gerektiğini dile getiren Olguner, bu konuda çalışmaya hazır olduklarının altını çizdi.

Depreme karşı dayanıksızlığı tespit edilmiş olan binaların yıkılarak yeniden inşa edilmesini sağlayacak imar teşviklerinin imar planlarında belirlenmesiyle birlikte, olası bir deprem durumunda birçok vatandaşın hayatının kurtulacağına inandıklarını dile getiren Olguner, bu konudaki çalışmaları ve Şehir Planlama Dairesi’ne sunacakları öneri rapor hazırlıklarının devam ettiğini kaydetti.

-“Deprem riski gerçektir ve siyaset üstü bir konudur!”

Bu konuda önlem almanın hükümetin, muhalefet partilerinin, yerel yönetimlerin ve tüm kamu yöneticilerinin sorumluluğu olduğuna dikkat çeken Olguner sözlerini şöyle tamamladı:

“Mimarlar Odası, kamu kuruluşu niteliğinde bir meslek odası olarak Yapı Denetim Portalı ile yeni yapıları ve imar planı önerileri ile eski yapı stokundaki binalarımızı daha güvenli hale getirmek için yoğun çabalarına devam edecektir.

Devleti yönetenler de bu konunun ciddiyetini fark etmeli, konuyu siyasetten arındırarak ele almalı ve bilim insanlarının sözlerine kulak vermelidir. Ülkemizde yaşayan her bireyin can güvenliğini korumak devletin en asli görevidir. Bu görevi her fırsatta ilgililere ve yetkililere hatırlatmaya devam edeceğiz!”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Trabzon Başkonsolosluğunu ziyaret etti

Published

on

By

Temaslarda bulunmak üzere Trabzon’a giden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosluğunu ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ziyarette Başkonsolos Fatma Demirel ile bir araya gelerek, çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Trabzon Şubesini ziyaret etti

Published

on

By

Temaslarda bulunmak için Türkiye Cumhuriyeti’nin Trabzon İline giden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Trabzon Şubesini ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Tatar ziyarette yaptığı konuşmada, Kıbrıs Adasının İngilizlerin eline geçmesinin ardından Rum- Yunan ikilisinin Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak için harekete ve saldırılara geçtiğini ancak Kıbrıs Türkü’nün direndiğini söyledi.

Osmanlı İmparatorluğunun Kıbrıs’tan ayrılmasının ardından Kıbrıs Türkü’nün her zaman yüzünü Anadolu’ya döndüğünü belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türk askerinin yeniden Adaya geri geleceği günü beklediğini ifade etti.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51’inci yıl dönümünün kutlanacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, “Bu bir tarihtir. Bu, bir milletin kendi tarihinde görmek istediği çok büyük bir şan ve şöhretin ifadesidir. Çünkü bağımsızlığa ve hürriyete kavuşmak herkese nasip olmaz.” diye konuştu.

Türkiye’nin Kıbrıs’taki garantörlüğünün önemine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Tatar, dünyada çeşitli çatışmalar, her türlü insan haklarına aykırı hareketler olduğunu ve bütün dünyanın seyrettiğini vurguladı.

Tarihini bilmeyen milletlerin yok olmaya mahkum olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, karşı tarafın saldırılarına karşı verilen mücadelelerin gelecek nesillere anlatılması gerektiğini kaydetti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Girne Koleji Trabzon Kampüsü’nün açılışını gerçekleştirdi

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ortahisar ilçesi Bostancı Mahallesi’ndeki Girne Koleji Trabzon Kampüsü’nün açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar açış töreninde yaptığı konuşmada Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın, “Girne’den yol bağladık Anadolu’ya” sözünü hatırlatarak, Kıbrıs Barış Harekatı’ndan 51 yıl sonra Trabzon’da Girne Koleji’nin açılışında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kolejde öğrencilerin milli değerler, vatan, bayrak, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sevgisiyle eğitim alacağını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, bunun da kendilerine güç vereceğini vurguladı.

Kolejde çok değerli evlatların yetişeceğine inandığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, okulun açılmasında emeği geçenleri kutladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye ile Kıbrıs arasındaki mesafenin hava yoluyla 1,5 saat olduğunu anımsatarak, iki ülke arasında münasebetlerin daha da güçlenmesini temenni etti.

Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra Trabzon’dan, Çaykara’dan ve çeşitli farklı yakın bölgelerden Kıbrıs’a yerleşerek orada bakanlık, milletvekilliği yapan, iş insanları yetiştiren Trabzonluların arasında bulunmaktan memnun olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, gönül bağlarının tarihten gelen bir zenginliktir olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, aileleri geçmiş yıllarda Kıbrıs’a yerleşen tanıdığı bazı kişilerle ilgili de bilgi vererek, Anadolu ile Kıbrıs arasındaki bağlara çok önem verdiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından, Cumhurbaşkanı Tatar ve protokol üyeleri kurdele keserek kolejin açılışını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, açılış sonrası sınıfta bir araya geldiği öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Devamını Oku

Trending

Reklam