Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı Olguner:Deprem riskini fark edin ve siyaset üstü bir konu olarak ele alın

Published

on

KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı Onur Olguner, devleti yönetenlere “deprem riskini fark edin ve siyaset üstü bir konu olarak ele alin!” çağrısında bulundu.

KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı Onur Olguner yaptığı yazılı açıklamada, cumartesi gününe, adanın açıklarında yaşanan deprem şoku ile başladıkları kaydedildi.

Ülkenin depremlere hazır olup olmadığıyla ilgili soruların Şubat 2023’te yaşanan deprem sonrası gündeme geldiğini ve önceki gün yaşanan depremlerle yeniden su yüzüne çıktığını dile getiren Olguner, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği altında kurulan Yapı Denetim Portalı’nın, kendi sistemi dahilinde yapılan binaların depreme karşı gücünü garanti altına alma hedefiyle hayata geçirildiğini kaydetti.

Meslek odasının Yapı Denetim Portalı’nı hayatta tutmak, bürokratik sorunları gidermek ve tüm belediyelere yayılmasını sağlamak için büyük bir çaba gösterdiğini dile getiren Olguner, “ancak ruhsatsız ve yapı denetim sisteminden geçmeden yapımına başlanan yapılar dayanıklılık kontrolüne tabi tutulmamakta ve toplum sağlığını tehlikeye sokmaktadır. Bu noktada yerel yönetimlerin de binalarımızı depreme dayanıklı hale getirme konusunu ciddiyetle ele almalı ve bu konuda kararlılık göstermeleri çok önemlidir. Ancak belediyelerin kararlılığıyla sistemin karşılaştığı sorunlar giderilebilecek, raporlama işlemi hızlanacak ve bina sahiplerine binanın depreme karşı dayanıklı olduğunu beyan eden bina kimlikleri sunulabilecektir.” ifadelerini kullandı.

-“1999 öncesi yapılan yapılar acilen elden geçirilmelidir”

Yeni yapılardan ayrı olarak ülkedeki deprem hasarı riskini en yüksek oranda taşıyan yapıların 1999 öncesi inşa edilen yapılar olduğuna dikkat çeken Olguner, “Gölcük Depremi Türkiye Cumhuriyeti’nde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde deprem gerçeği ile yüzleştiğimiz adına bir milat olmuştur. Bu tarihten itibaren yapı malzemeleri değişmiş, standartlar depreme göre güncellenmiş ve binaların taşıyıcı sistemlerinin asgari ihtiyaçları inşaat mühendisleri tarafından elden geçirilmiştir. Ancak eski yönetmelik uyarınca yapılan bu yapılar mutlaka İnşaat Mühendisleri tarafından testlere tabi tutulmalıdır.” dedi.

Toplumda genel olarak yanlış bilinenin aksine ‘eski binaların yeni binalardan daha sağlam olduğu’ söyleminin gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Olguner, bu yapıların hazır beton, nervürlü demir, mütemadi temel gibi önemli yapı elemanlarını kullanılmadan yapıldığını kaydetti.

Olası bir deprem anındaki dayanıklılıkların, inşaat mühendisleri tarafından test edilmesi gerektiğini dile getiren Olguner, devletin görevinin sadece okulların güçlendirmesini yapmak değil, aynı zamanda ülkedeki tüm binaların sağlamlığını kontrol edecek mekanizmaları da hayata geçirmek olduğunu kaydetti.

Mimarlar Odası olarak KTMMOB’de Şehir Planlama Dairesi ile yaptıkları imar planı toplantılarında deprem tehlikesinde olan binaların yenilenmesi için imar teşviklerinin hayata geçmesi gerektiğini dile getiren Olguner, bu konuda çalışmaya hazır olduklarının altını çizdi.

Depreme karşı dayanıksızlığı tespit edilmiş olan binaların yıkılarak yeniden inşa edilmesini sağlayacak imar teşviklerinin imar planlarında belirlenmesiyle birlikte, olası bir deprem durumunda birçok vatandaşın hayatının kurtulacağına inandıklarını dile getiren Olguner, bu konudaki çalışmaları ve Şehir Planlama Dairesi’ne sunacakları öneri rapor hazırlıklarının devam ettiğini kaydetti.

-“Deprem riski gerçektir ve siyaset üstü bir konudur!”

Bu konuda önlem almanın hükümetin, muhalefet partilerinin, yerel yönetimlerin ve tüm kamu yöneticilerinin sorumluluğu olduğuna dikkat çeken Olguner sözlerini şöyle tamamladı:

“Mimarlar Odası, kamu kuruluşu niteliğinde bir meslek odası olarak Yapı Denetim Portalı ile yeni yapıları ve imar planı önerileri ile eski yapı stokundaki binalarımızı daha güvenli hale getirmek için yoğun çabalarına devam edecektir.

Devleti yönetenler de bu konunun ciddiyetini fark etmeli, konuyu siyasetten arındırarak ele almalı ve bilim insanlarının sözlerine kulak vermelidir. Ülkemizde yaşayan her bireyin can güvenliğini korumak devletin en asli görevidir. Bu görevi her fırsatta ilgililere ve yetkililere hatırlatmaya devam edeceğiz!”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

TAK’ın merhum müdürlerinden Kemal Aşık vefatının 35’inci yıl dönümünde anıldı

Published

on

By

Türk Ajansı-Kıbrıs’ı (TAK) yasal statüye kavuşturan merhum müdürlerden Kemal Aşık vefatının 35’inci yıl dönümünde anıldı.

Gazeteci Kemal Aşık’ın vefatının yıl dönümü dolayısıyla bugün Lefkoşa’da kabri başında ve Türk Ajansı- Kıbrıs’taki büstü önünde tören düzenlendi.

Anma törenine, Kemal Aşık’ın ailesi ve sevenleri, TAK Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Akkurt, TAK Müdürü Fehmi Gürdallı katıldı.

Lefkoşa Mezarlığı’ndaki anma töreninde, saygı duruşunda bulunuldu; Aşık’ın mezarına çelenkler konuldu.

TAK Müdürü Gürdallı, yaptığı konuşmada, Kemal Aşık’ın, ajansın kurucusu Said Arif Terzioğlu’ndan sonra 7 yıl TAK Müdürlüğü görevini yürüttüğünü gerektiğinde muhabirlik ve editörlük de yaparak saat mevhumu olmaksızın TAK’ın sağlıklı ve güçlü bir yapıya kavuşması için büyük bir özveriyle çalıştığını vurguladı.

Kemal Aşık’ın müdürlüğü döneminde hayata geçirdiği en önemli görevlerden birinin ajansta TAK’ta faaliyet göstermeye başlayan Rum basını olduğunu dile getiren Gürdallı, Kemal Aşık’la tanışma ve çalışma şansı bulamadıklarını ancak onun hizmetlerini dinleyerek ve örnek alarak bugünlere geldiklerini söyledi.

Gürdallı, kendilerinin görevinin TAK’ı daha ileri taşımak ve gelecek nesillere de Aşık’ın öncülük ettiği gazeteciliği anlatmak olduğunu belirtti.

Gürdallı, Kemal Aşık’ın yanısıra, 11 Kasım 1988’de hayatını kaybeden Said Terzioğlu’nu da rahmet ve minnetle andıklarını vurguladı.

Lefkoşa’da Mezarlığı’ndaki törenin ardından Kemal Aşık’ın ailesi, Aşık’ın hayata veda ettiği sırada müdürü olduğu TAK’ı ziyaret ederek, kurumun ön bahçesinde bulunan büstüne çelenk koydu.

Kemal Aşık’ın oğlu Semavi Aşık ise Kemal Aşık’ı anlatmanın kolay olmadığını ve günler alabileceğini söyledi. Semavi Aşık, büst önünde gerçekleşen törende, bu yılki anma töreninin kendisi için özel olduğu kaydetti. Aşık 14’üncü Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi’ne katılmak için adada bulunan dost ve arkadaşlarının da babasının ölüm yıldönümünde düzenlenen törene katılabilmesinden mutluluk duyduğunu kaydetti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Gardiyanoğlu: Hedefimiz sıfır ölümlü iş kazası

Published

on

By

Kıbrıs Türk Elektrik Müteahhitleri Birliği Başkanı Türkay Uzun Sılalı ve heyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’ndaara eleman ve yerli istihdam konularında görüş ve taleplerini aktardı.

Bakan Gardiyanoğluda 2024 yılını sosyal hizmet yılı ilan ettiklerini ve bu yöndekiçalışmaların ve tüzüklerin tamamlandığını ifade ederek, 2025 yılını ise çalışma yılı ilan ettiklerini anımsattı.
Gardiyanoğlu, “Çalışma hayatında 30 yıldır değişmeyen yasalar, yıllardır güncelliğini yitiren tüzükler var. İş sağlığı güvenliği olsun, çalışma hayatı olsun tüm yasal mevzuatta tüzükleri kısa süre içinde değiştireceğiz” dedi.

2025 yılı içinde tüm adaya 22 müfettişle hizmet vermek durumunda olduklarını belirten Gardiyanoğlu, denetimler ve işçi sayısı hakkında bilgi verdi.

Bakan Gardiyanoğlu, iş kazalarına da değindi.

Gardiyanoğlu, “İş kazalarıyla ilgili işveren de biz de çalışan ölsün istemeyiz, çalışanların hepsi uyruğu ne olursa olsun bizim için değerlidir. Hedefimiz sıfır ölümlü iş kazasıdır” dedi.

Önümüzdeki hafta bakanlar kurulunda 12 yeni personeli daha ceza yasası kapsamında soruşturma memuru olarak atayacaklarını belirten Gardiyanoğlu, yılın sonunda teşkilat yasası bitince de bir o kadar daha yeni müfettişin çalışma hayatına katılmış olacağını söyledi.

Önümüzdeki hafta iş sağlığı güvenliği konularının tartırışılacağı bir toplantı yapacaklarını da dile getiren Gardiyanoğlu, “neler yaptığımızı, yasa ve tüzüklerle ilgili bilgi vereceğim” dedi.

Ara eleman sıkıntısı konusunda ise Gardiyanoğlu, “Ara eleman kursu açalım bu kursa katılacak olan kişilere mezun oldukları sektörde çalışmaları kaydıyla 5 yıl boyunca destek çıkacağım. 36 ay tam sosyal sigorta ihtiyat sandığı primi alacak, 24 ay boyunca asgari ücretin yüzde 50’si kadar da destek ben vereceğim” dedi..

Devamını Oku

Kıbrıs

Ocak ayından itibaren işyerleri arasındaki yatay geçiş altı aydan bir yıla çıkarılıyor

Published

on

By

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu işyerleri arasında işçilerin yatay geçişlerinin altı aydan bir yıla çıkarılacağını açıkladı.

Gardiyanoğlu ocak ayından itibaren geçerli olacak yeni yatay geçiş sürelerinin bazı kriterleri bulunduğunu belirtti.

Gardiyanoğlu bir işveren ,çalışanın maaşını üç ay ödememiş, yatırımlarını yapmamış veya iş azlığı nedeni ile işten durdurmuş ise ancak bu şartlar altında bir işçinin 1 yıldan kısa bir süre içinde başka bir işyerine geçiş yapabileceğini kaydetti.

Bakan Gardiyanoğlu bu kriterlerin hepsinin yerine getirildiği bir işyerinden bir yıldan daha kısa bir süre içinde başka bir iş yerine geçiş yapılamayacağının altını çizdi.

Devamını Oku

Trending

Reklam