Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KTAMS, KAMUSEN, KAMU-İŞ ve HAKSEN, Lefkoşa Kaza Tapu Amirliği’nde grev yapıyor

Published

on

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMUSEN), Kamu İşçileri Sendikası (KAMU-İŞ) ve Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAKSEN) personel eksikliği, bina sorunları ve araç gereç eksiklikleriyle ilgili sorunların giderilememesi gerekçesiyle bugün Lefkoşa Kaza Tapu Amirliği’nde bir günlük greve gitti.

Dört sendika başkanı Lefkoşa Kaza Tapu Amirliği önünde basın açıklaması yaparak, sorunların bir an önce çözülmesini aksi takdirde yarın yeniden grevde olacaklarını belirtti.

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, KAMUSEN Başkanı Metin Atan, KAMU-İŞ Başkanı Ahmet Serdaroğlu ve HAKSEN Başkanı Salih Erşangil, basına açıklama yaptı.

– Bengihan: “Üç kişinin işini bir kişi yapıyor”

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, Lefkoşa Kaza Tapu Amirliği’nde uzun bir süredir devam eden personel eksikliği, bina sorunları ve araç gereç eksiklikleriyle ilgili gerekli adımın atılmadığını ifade etti.

Dört sendikanın bugün grevde olduğunu kaydeden Bengihgan, “Amacımız, halkın hak ettiği hizmeti alabileceği gerekli altyapının olabilmesi, verimli çalışma ortamının sağlanabilmesi ve personelin de artan iş yükü kapsamında görevini hatasız ve kısa sürede yapabilmesidir.” dedi.

Lefkoşa Kaza Tapu Amirliği’ni “Altın yumurtlayan tavuk” olarak nitelendiren Bengihan, kurumun devletin kasasına sözleşmelerden, tapu harçlarından ve devirlerden günlük 10 milyona yakın paranın girdiği bir yer olduğunu söyledi.

Bengihan, amaçlarının halka en iyi şekilde hizmet vermek olduğunu belirterek, “Bunun bilincinde ve sorumluluğundayız.” şeklinde konuştu.

Bengihan, “Hükümet olarak önce personelini ve iş yerini eksizsiz donatacaksın. Halka en iyi hizmeti verebilecek altyapıyı oluşturacaksın. Arsa ya da araziyle ilgili kontrol yapılması gerektiğinde araba tahsis edeceksin. Ancak bir araçları dahi yoktur. Kendi araçlarıyla gitmek zorunda kalıyorlar.” ifadelerine yer verdi.

İş yükünün artması ve personel eksikliği nedeniyle üç kişinin yapacağı işi bir kişinin yaptığını belirten Bengihan, şöyle devam etti:

“6 ay önce ilgili yerden personel aldılar ve başka yere gönderdiler. Biz, ‘burada personel eksiktir, buraya takviye yapın’ dedik. Onlar buradaki personeli aldılar. Böyle bir şey kabul edilemez. Grev yapma konusunda çok istekli değiliz. Çalışanların sabrı kalmadı. Çalışanlar, bu kadar ilgisizliği ve duyarsızlığı hak etmediklerini düşünüyorlar. Burada personel, araç ve altyapı eksik… Tapuları ve kütükleri saklayacak arşiv kalmadı. Sendikalar olarak buna daha fazla katlanacak tahammülümüz yok.”

Bugün iki personelin gönderildiğini belirten Bengihan, görev tanımı ve hangi görevde çalışacakları belli olmadan personel gönderildiğini savundu.

Grevlerinin devam edeceğini ifade eden Bengihan, yarın yeniden grevde olacaklarını belirtti.

Bengihan, “Devir ve ipotek kabulü, tapu kütüklerine kayıt, dilekçe kabulü, değerlendirme yapabilecek memur, yerel araştırma memuru, hacizler şubesinde, puan şubesinde ve kamulaştırma şubesinde görev yapabilecek personel istiyoruz. Burası yolgeçen hanı mı? ” diye konuştu.

Lefkoşa Kaza Tapu Amirliği’nin stratejik öneme sahip bir yer olduğunu vurgulayan Bengihan, kurumun kaderine terk edildiğini savundu.

İhtiyacı karşılayacak personel istediklerini dile getiren Bengihan, gelmediği sürece de grevlerinin devam edeceğini ifade etti.

“Bugün mesai bitimine kadar, söylediklerimizle ilgili gerekli görevlendirmeler ve tanım yoksa, yarın da grev devam edecek. Amacımız çalışanlara huzurlu bir ortam yaratmak, halka da verimli ve kaliteli bir hizmet vermedir.” diyen Bengihan, Lefkoşa Kaza Tapu Amirliği’nin Teşkilat Yasası’nın 36 yıldır güncellenmediğini de söyledi.

Her geçen gün kötüye gidildiğini öne süren Bengihan, yaklaşık iki aydır bir Meclis Başkanı’nın seçilemediği belirtti.

Bengihan, “Memlekette sorunlar aldı başını gidiyor. Daireler itibarsızlaştı, çalışanlar huzurlu değil.” diyerek hükümete eleştirilerde bulundu.

– Atan: “Dairelerde artık kurumsal hafıza diye bir şey kalmadı”

KAMUSEN Başkanı Metin Atan da Lefkoşa Kaza Tapu Amirliği’nin önemli bir kurum olduğunu belirtti.

Kurumda eksik ekipman, araç ve personel konusunda duyarsızlık gösterildiğini savunan Atan, “Dairelerde artık kurumsal hafıza diye bir şey kalmadı.” ifadesine yer verdi.

Duyarsızlığın devam ettiğini ve burada yetki karmaşasının olduğunu savunan Atan, gönderilen iki personelin görev, yetki ve sorumluluklarının ne olduğunu sordu.

“Biz çok meraklısı değiliz grev yapalım… Burada eylem yapmamızın en önemli nedenlerinden biri, vatandaşa iyi hizmet içindir. Arkadaşlarımızın moral ve motivasyonları kalmadı. Biz kendilerine diyalog çağrısında bulunuyoruz.” şeklinde konuşan Atan, sorun çözülmediği takdirde sıkıntının büyük olacağını söyledi.

Atan, “Top artık Bakanlık’tadır. Bakanlığı bir kez daha uyarıyoruz. Bu konuda gerekli adımları atarlarsa, biz de oturur anlaşırız ve grevi kaldırırız diye düşünüyorum.” dedi.

– Serdaroğlu: “İşe göre adam alacaksınız, adama göre iş değil”

KAMU-İŞ Ahmet Serdaroğlu da, kendileriyle dalga geçildiğini savunarak, hükümetin “yok hükmünde” olduğunu ileri sürdü.

“Gerçekler söylenmezse bir gün gelir o gerçekler seni rahatsız eder.” diyen Serdaroğlu, hükümetin insanlarla dalga geçtiğini ileri sürerek, “yeter artık” diye konuştu.

“Bıktık usandık artık. Hemşireleri işçi kadrosunda aldınız. Ondan sonra hemşirelik yapamaz kavgaları başladı. İnsanları birbirine düşürdünüz. Bunların sorumlusu siyasilerdir. İşe göre adam alacaksınız, adama göre iş değil.” ifadelerine yer veren Serdaroğlu, hükümete eleştirilerde bulundu.

İstihdam politikasının değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Serdaroğlu, “Böyle bir sistemde boğulmak beni mahvediyor. Sağlığımızdan oluyoruz. Meclis’te seçilmeyen adam nasıl istifa eder?” dedi.

Böyle siyaset olduğu sürece bütün işçilerin bütün işi yapacağını belirten Serdaroğlu, hükümete istifa çağrısında bulundu.

– Erşangil: “Taleplerimizi sunduk ama hiçbir şey yapılmadı”

HAKSEN Başkanı Salih Erşangil de, bir süredir Lefkoşa Kaza Tapu Amirliği’nin eksikliklerini hem yerinde gezip gördüklerini, hem basına açıklamalar yaptıklarını, hem de taleplerini sunduklarını ancak hiçbir şey yapılmadığını söyledi.

1988’den beri nüfusun arttığını belirten Erşangil, açıklanan nüfusun aksine yaşayan nüfusun çok daha üstünde olduğunu kaydetti.

“O yüzden bu gibi dairelerin iş yükünün artması olağandır. ‘Emekli olanın yerine ancak istihdam yapılacak’ diye bir yasa çıkardılar. Gerekli yerlere kamudan sınavla, liyakatle istihdam yapın.” diyen Erşangil, üyelerinin hakkını korumak için grev de eylem de yapacaklarını ifade etti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Arıklı: Seçim Yasası ve Meclis İç Tüzüğü değiştirilmeli

Published

on

By

Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Seçim ve Halk Oylaması Yasası ile Meclis İç Tüzüğü’nün değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Arıklı, BRT’de yaptığı açıklamada, “Seçim ve halk oylaması yasası için de baraj yükselmeli, karma oy kalkmalı, Türkiye’deki gibi, ittifakların önü açılmalı” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Sanayicilerle esnaf ve zanaatkarlar çarşamba günü eylemde

Published

on

By

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) ile Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO), “üretimde yaşanan sıkıntılara duyarsızlaştığı” gerekçesiyle hükümeti protesto için çarşamba günü Lefkoşa’da ortak eylem yapacak.

Sanayiciler, esnaf ve zanaatkarların Lefkoşa Başbakanlık ışıklarındaki eylemi saat 10.00’da başlayacak.

KTSO ile KTEZO bugün Sanayi Odası’nda düzenledikleri basın toplantısında eyleme giden süreç hakkında basın mensuplarını bildirdi. Toplantıda ayrıca sektörlerdeki sorunlar ele alınarak, yapılması gerekenler ele alındı.

Basın toplantısında, KTSO Başkanı Ali Kamacıoğlu, KTEZO Başkanı Mehmet Ali Ardıç, KTSO Asbaşkanı Sercan Görgüner Bahçeci ve KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga söz aldı.
Oda yetkilileri, “son dönemde hükümetin politikaları nedeniyle üretim maliyetinin katlanarak arttığını ancak hiçbir tedbirin alınmadığını ve gerekli duyarlılığın gösterilmediğini” savundu. “Yerli istihdama desteğin unutulduğunu, elektrikte teşvikin sıfırlandığını ve yenilebilir enerjide sanayinin önü tıkandığını, sanayi bölgelerinde çöp sorunları ve altyapı eksiklikleri olduğunu” öne süren yetkililer, bunların işlerin sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini belirtti. Oda yetkilileri, tüm sanayicilere, esnaf ve zanaatkarlara ve halka eyleme katılım çağrısında bulundu.

– Kamacıoğlu: “Bugüne kadar hep diyalog yolu kurduk. Ancak her sabrın bir sonu var”

KTSO Başkanı Kamacıoğlu, Sanayi Odası olarak bugüne kadar hep pozitif bir şekilde, sabırla ve diyalog yoluyla sanayicilerin haklarını korumaya çalıştıklarını kaydederek, “Ancak her sabrın bir sonu var. Maalesef artık gelinen noktanın sokaklara dökülüp, en azından sanayicinin varlığını ve ekonomik sıkıntılarını gösterme vaktidir.” dedi.

Kamacıoğlu, mücadelelerinin sadece hayatta kalmak, tesislerini korumak ve bu kadar yıldır çalıştırdıkları işyerlerini ayakta tutabilmek için olduğunu belirterek, gerekli önlem ve desteğin verilmemesi halinde kapatmalarının artarak devam edeceğini öne sürdü.

Görevde bulunduğu 3 yılda sanayici sayısını artıramadıklarını ancak sayıyı korumak için çalıştıklarını söyleyen Kamacıoğlu, artık söylemekle olmayacağını anladıklarını ve eyleme geçme kararı aldıklarını belirtti. Kamacıoğlu şunları kaydetti:

“En son sanayi için yapılan yardım 2015 yılında bir hibe programı aracılığıyla olmuş. Onun dışında bir yardım yok. Her sektöre verilen sosyal sigorta prim desteği dışında sanayiye özel destek yok. 2010 yılında 10 kuruş olan ve yüzde 33’e tekabül eden bir elektrik fatura desteğimiz var iken şu anda bu yüzde 0,1’lere düştü. Artan elektrik maliyetleriyle uğraşıyoruz.”

Kamacıoğlu, ürettikleri her ürünün rekabete uygun hale getirildiğine de dikkat çekerek, piyasadaki yerli ürünlerin fiyatlarına bakılması çağrısında bulundu. Kamacıoğlu, ülkede pahalılığın giderilmesinin çaresinin sanayiyi güçlendirmek olduğunu vurguladı.

Hükümetle yürütülen toplantılarda hiçbir zaman olumsuz cevap almadıklarını ancak taleplerine yönelik hiçbir gelişmenin de olmadığını öne süren Kamacıoğlu, sanayinin kendi elektriğini üretmesine yönelik finansmanı bulunmuş projelerinin “arazi verilmemesi” nedeniyle yapılamadığını ileri sürdü.

– Ardıç: “Sorunlar aynı ancak esnaf daha da çok etkileniyor”

KTEZO Başkanı Mehmet Ali Ardıç da sorunlarının aynı olduğunu ancak küçük ölçekli esnafın bu yaşananlardan daha da kötü etkileniyor olduğunu kaydetti. Ardıç, tüm esnafı eyleme davet etti.

– Tulga: “Sanayi ve esnaf ilk defa birlikte eylem yapıyor”

Sanayi ve esnafın ilk defa birlikte sokağa iniyor olduğuna dikkat çeken KTEZO Genel Koordinatörü Tulga ise, “politikalardan dolayı maliyet öyle bir noktaya geldi ki değil rekabet etmek, işletmeleri ayakta tutmak mümkün değildir.” dedi.

Asgari ücretin artıyor olduğuna ancak bunun alım gücünü artırmadığına işaret eden Tulga, asgari ücretin bir vergi politikasına dönüştüğünü savundu ve sadece maaş artırarak ilerlenemeyeceğini söyledi. Hükümetten destek beklediklerini kaydeden Tulga, “Üretiyoruz ama yalnızız. İnatla üretiyorken bir destek arayışındayız.” dedi.

Tulga, sorunlarına farkındalık yaratmak adına ve “bir üretiyoruz” demek adına eyleme Kıbrıs’ın her tarafından üyelerin ve çalışanların geleceğini belirtti.

– Bahçeci: “Üretim olmadan bir toplum var olamaz”

KTSO Asbaşkanı Bahçeci de, sanayicinin aslında ihtiyacı olan destek, koruma veya teşviklerin hep göz ardı ediliyor olduğunu savunarak, üretim olmazsa bir toplumun var olamayacağını söyledi.

Bahçeci, “Artık sesimizin daha gür çıkması kaçınılmazdı.” diyerek, üretim kesiminin artık tükenme noktasına geldiğini savundu. Bahçeci, çocuklarının göç etmemesi için, ülkeye sahip çıkmak için eyleme gidiyor olduklarını belirtti. Sanayicinin ayakta kalmasının toplumun ayakta kalması demek olduğunu kaydeden Bahçeci, üretime, ülkeye önem veren herkesin eylemde olması gerektiğini söyledi.

-Talepler

Eyleme ilişkin yapılan yazılı basın açıklamasında, odaların talepleri şu şekilde açıklandı:

“Elektrik teşviki ve yenilenebilir enerji kullanımı için üreticinin önünün açılması, sigorta prim desteği ve yerli istihdamın desteklenmesi, kapasite ve Kalitesi ile kendini kanıtlamış yerli üretim için sektörel bazda koruma politikalarının uygulanması, düşük faizli veya faiz destekli finansman imkânlarının hazırlanması, yerli üreticiye yatırım kolaylığının sağlanması ve yatırımın desteklenmesi, ihracatın artırılması için sektörel teşviklendirme politikalarının geliştirilmesi”

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı seçimi tamamlandı.. Bütçe görüşmeleri yarın başlıyor

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda idari amir ve divan katiplerinin de belirlenmesinin ardından Başkanlık Divanı seçimi tamamlandı.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nı yarın görüşmeye başlıyor.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda başkan ve başkan yardımcısının ardından idari amirlik ve katip seçimi yapıldı. İdari Amirliği’ne UBP Milletvekili Yasemi Öztürk, divan katipliklerine UBP’den Hasan Küçük ve Fırtına Karanfil, CTP’den ise Şifa Çolakoğlu ve Devrim Barçın seçildi. Oylamada Yasemi Öztürk için 37 kabul, 8 ret oyu verildi. Bir oy ise geçersiz sayıldı.
Hasan Küçük 33 kabul, 11 ret, 2 geçersiz; Fırtına Karanfil 36 kabul, 7 ret, 1 çekimser, 2 geçersiz; Devrim Barçın 27 kabul, 14 ret, 1 çekimser, 4 geçersiz; Şifa Çolakoğlu 37 kabul, 6 ret, 1 çekimser, 2 geçersiz oy aldı.

-Bütçe görüşmeleri yarın başlıyor

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul’nda daha sonra Danışma Kurulu’nun gelecek birleşim hakkındaki kararı da okundu. Buna göre, 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nın, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde görüşülmesine olanak sağlanması için yarınki birleşimin ertelenmesi, 25-26 Kasım tarihli toplantıların ise birleştirilerek yapılması oy birliğiyle kabul edildi.

Gelecek birleşim 25 Kasım Pazartesi günü yasama öncelikli olmak üzere yasama ve denetim faaliyetleri birlikte yapılacak.

Genel kurul daha sonra bugünkü çalışmasını tamamladı.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nı yarın görüşmeye başlıyor.

Devamını Oku

Trending

Reklam