Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

BRTK bütçesi oy çokluğuyla onaylandı

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 1 milyar 661 milyon 500 bin TL’lik Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) 2025 bütçesini oy çokluğuyla onayladı.

Başbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu, BRTK Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Tokel ve BRT’den çalışanların da yer aldığı toplantıda, CTP milletvekilleri konuşma yaptı.

Bütçe onaylandıktan sonra konuşmacıları yanıtlayan BRTK Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Tokel, BRT‘nin Kıbrıs Türk halkının özü, sözü ve dünyadaki sesi olduğunu kaydetti.

Komitede BRT için partilerüstü bir anlayış gösterildiğini, yapıcı değerlendirmeler yapıldığını, bazı önerilerin oy birliğiyle geçmesinden de memnuniyet duyduğunu söyleyen Tokel, Meclis’in kuruma desteğinin süreceğine de inanç belirtti.

Tokel, BRT bütçesinin yüzde 98.5’inin maaşlara, transferlere ve sabit giderlere gittiği bilgisini de verdi.

Kurumla ilgili eleştirileri de yanıtlayan Tokel, “BRT‘yi utanç abidesi haline getirmeye kimsenin gücü yetmez. BRT onur ve gurur abidesidir” dedi.

BRTK bütçesi üzerine ilk sözü CTP Milletvekili Sami Özuslu aldı.

Özuslu, BRTK çalışanları için verilen sözlerin tutulmadığını ifade ederek, “Geçtiğimiz yıl da aynılarını konuştuk. Saat başı ücretle çalışanlar için de ek tahsilatlardan kaynaklı yatırım sorunu olanlar için de verilen sözler tutulmadı” dedi.

Emeklilik yaşı gelen BRT çalışanlarının mağduriyet yaşadığın belirten Özuslu, “81 kişinin birkaçı emekliye ayrıldı. Çoğu hâlâ bu eksiklikler giderilsin diye bekliyor. Eksik yatırımları olanlarla ilgili sözleri madem tutamayacaktınız niye verdiniz?” diye sordu.

BRT’de part-time çalışan 27 kişinin toplu iş sözleşmesinden yararlanamadığını kaydeden Sami Özuslu, bu konuda da verilen sözlerin tutulmadığını söyledi

BRT çalışanına yok, bağımsız kurumlara yok ama külliyeye var. Böyle devlet olmaz” ifadelerini kullanan Özuslu, devletin bütün kurumlarına eşit davranması gerektiğini vurguladı.

Ciddi kamusal kaynağın aktarıldığı BRT’nin toplumun her kesimine eşit mesafede olması gerektiğini belirten Özuslu, “Toplumun partizanca yayın yapan BRT’ye ihtiyacı yoktur” dedi.

Yayıncılıkla ilgili de değerlendirmede bulunan Özuslu, 2024’ün ilk 11 ayında kaç kişinin yayınlara konuk edildiğini sorarak muhalefete yeterince yer verilmediği eleştirisinde bulundu.

BRT’nin yönetim kurulunda görev süresi dolan üyeler için uzun süre karar üretilmediğini de söyleyen Sami Özuslu, “BRT yönetiminde ciddi zafiyetler var. Amirlik kadroları da boş” dedi.

CTP Milletvekili Devrim Barçın, BRT’nin eksik yatırdığı İhtiyat Sandığı ve Sigorta primlerinin geriye dönük yatırılması için bütçeye hüküm konulmasını ve toplu sözleşme kapsamında olup toplu sözleşmenin öngördüğü hakları alamayan 27 personelin de haklarını alması için bütçeye ödenek konmasını talep etti.

CTP Milletvekili Filiz Besim komitedeki konuşmasında, BRT’nin yasal yapısının güçlü olması gerektiğini kaydederek, “Her sene aynı şeyleri konuşmaktan çok sıkıldık. Devlet, devlet televizyonuna bu kadar mı az sahip çıkar? Doğru gitmeyen işleri bir an önce halletmek zorundayız. Yasanıza konsantre olun. Geçirelim. Bu ülkeye ciddi bir hizmet yapmış oluruz” dedi.

Komite Başkan Vekili, CTP Milletvekili Erkut Şahali, de komitede kısa bir konuşma yaparak BRT’de kadro güvencesi olmadan emekliye ayrılanlar olduğunu söyledi, “Bu akıl alır gibi değil” dedi.

Bu anomalinin giderilmesi gerektiğini ifade eden Şahali, “Konular her sene içinden çıkılamaz bir hal alıyor” diye konuştu.

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, söz aldığı komitede BRT ile ilgili iyi şeyler söyleyemeyeceğini kaydetti, kurumun itibar kaybettiğini, “utanç abidesi” olduğunu savundu.

Şahiner, “BRT, yayıncılık ilkeleri gereği hak ettiği değere kavuşturulmalı” dedi.

-Geriye dönük ödeneklerle ilgili öneri

BRT’nin bütçesinin oylanmasına geçilmeden önce Devrim Barçın, önerisinin dikkate alınması talebini yineledi. Komite toplantıya üç kez kısa aralar vererek konuyu Maliye’den yetkililerle de değerlendirdi. Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası (Bay-Sen) Başkanı İbrahim Kanat da komitede söz alarak bu konuda yaşanan sıkıntıları aktardı.

Bay-Sen Başkanı İbrahim Kanat, “32 yıldır yasa bekliyoruz. Çalışanlar eziliyor. Kurumun işlerini yürüten kadrosuz elemanlardır. İnsanların mağduriyetleri ortadan kaldırılmalıdır. 27 kişi toplu sözleşmeye dahil oldu ama ek tahsisat alamıyor” dedi.

Kanat, sigortalara primlerinin eksik yatırıldığını da kendisinin ihbar ettiğini belirtti.

Varılan mutabakat uyarınca CTP milletvekili Barçın’ın önerisiyle geriye dönük ödemelerin yapılabilmesi için BRT’nin bütçe yasasında gerekli değişiklik yapıldı.

Ardından oylamaya geçildi ve BRT bütçesi oy çokluğuyla onaylandı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Üstel: “Cumhurbaşkanımızın zirvede ortaya koyduğu vizyonu ve kararlı duruşu takdirle karşılıyoruz”

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın New York’ta düzenlenen 5+1 formatındaki Kıbrıs konulu zirve toplantılarında ortaya koyduğu vizyonu ve kararlı duruşu hükümet olarak takdirle karşıladıklarını belirtti.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Başbakan Üstel, Cumhurbaşkanı Tatar’ın, Anavatan Türkiye ile birlikte Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğini, eşit uluslar arası statüsünü ve dünya ile bütünleşme hakkını en üst düzeyde savunduğunu vurguladı.

Üstel açıklamasına şöyle devam etti:

“Türk tarafının sunduğu 6 maddelik iş birliği önerisi, barışa ve sürdürülebilir geleceğe yönelik samimi yaklaşımımızın bir yansımasıdır. Ancak buna karşın Rum Yönetimi süreci tıkayan, güven inşasını sabote eden ve Kıbrıs Türk halkını yalnızlaştırmaya yönelik tutumunu sürdürmektedir.

Rum tarafı, olmayacak taleplerle süreci bilinçli şekilde tıkamakta, müzakereleri çözümün değil, statükonun devamının aracı olarak görmektedir. Masada oturmak onlar için bir çözüm değil, Kıbrıs Türk halkını müzakereye mahkum etme aracına dönüşmüştür.

Ayrıca mülkiyet davalarıyla ekonomimize saldırılması, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun hiçe sayılması, geçiş kapılarıyla ilgili yapıcı çağrıların görmezden gelinmesi ve yabancı yetkililerle temasların engellenmeye çalışılması, iyi niyeti zedeleyen diğer adımlardır.

Uluslararası camia bilmelidir ki; tehdit, baskı, izolasyon ve itibarsızlaştırma politikalarıyla Kıbrıs Türk halkının iradesini yok saymak mümkün değildir. Egemen eşitlik teyit edilmeden ve karşılıklı saygı sağlanmadan ne iş birliği olur ne de kalıcı çözüm mümkündür.

Cumhurbaşkanımız Sayın Ersin Tatar’a kararlı duruşu için teşekkür ediyor; Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan’a halkımızın haklı davasına verdikleri destekten ötürü şükranlarımızı sunuyoruz.

Kıbrıs Türk halkı çözümden ve barıştan yanadır. Ancak çözüm egemen eşitliğin tanındığı, hakların teslim edildiği ve güvenin inşa edildiği gerçek bir zemin inşası ile mümkündür.

Duruşumuz nettir: Egemenliğimizden asla taviz vermeden, halkımızın haklarını savunmaya, devletimizi güçlendirmeye ve Anavatan Türkiye ile geleceğe emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Türkiye ile KKTC arasında öğretmen adaylarına yönelik Akademik İş Birliği Protokolü imzalandı

Published

on

By

TC Millî Eğitim Akademisi ile Atatürk Öğretmen Akademisi arasında, öğretmen adaylarının mesleki gelişimini desteklemeye yönelik bir iş birliği protokolü imzalandı.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, protokol dün TC Milli Eğitim Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ünal Eryılmaz’ın ev sahipliğinde, Millî Eğitim Akademisi Başkanı Cevdet Vural ve Atatürk Öğretmen Akademisi Başkanı Prof. Dr. Güner Konedralı tarafından imzalandı.

Törene, TC Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Fethi Fahri Kaya ile Talim ve Terbiye Dairesi Müdürü Murad Aktuğ da katılım sağladı.

Protokol kapsamında eğitim faaliyetleri, seminer ve çalıştaylar, dijital içerik üretimi ve uzaktan eğitim uygulamaları gibi çeşitli alanlarda ortak çalışmalar yürütülmesi amaçlanıyor. Ayrıca, öğretmen adaylarına yönelik yapay zeka uygulamaları ile değişen ve gelişen yeni öğretim yaklaşımları konusunda akademik iş birliği ve mesleki gelişim faaliyetlerinin desteklenmesi hedefleniyor.

Türkiye ve KKTC arasındaki bu protokol, iki ülkenin eğitim alanındaki ilişkilerini güçlendirmeyi ve öğretmen yetiştirme süreçlerine nitelikli katkı sunmayı hedefliyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tatar: Egemen eşitliğimiz kabul edilemedikçe bir müzakere sürecine geçilmeyecek

Published

on

By

New York’ta düzenlenen Kıbrıs konulu genişletilmiş 5+1 formatlı Kıbrıs konulu toplantının sona ermesinin ardından ülkeye dönen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ercan Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu. Tatar, toplantıda ele alınan başlıklar, uzlaşı sağlanamayan konular ve Kıbrıs Türk tarafının ortaya koyduğu öneriler hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Birleşmiş Milletler ev sahipliğinde New York’ta gerçekleşen Kıbrıs konulu genişletilmiş 5+1 formatlı gayriresmi toplantı tamamlandı. 2 gün süren toplantının ardından temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar adaya döndü.

Ercan Havalimanı’nda kameralar karşına geçen Tatar New York temaslarını değerlendirdi.

Ortak zemin oluşana kadar ve resmi müzakereler başlayana kadar iki halkın yararına olacak şekilde işbirliklerinin ele alındığını belirten Tatar, zirvede 6 başlığın ele alındığını ancak iki başlıkta anlaşmanın sağlanamadığını söyledi.

Tatar, uzlaşma sağlanamayan iki başlığın ise enerji ve kapılar konusu olduğunu dile getirdi;
Tatar, Türk tarafı olarak Haspolat ve Akıncılar bölgelerinde yeni geçiş kapılarının açılması yönünde önerilerde bulunduklarını belirterek, “ Rum tarafı ilk etapta olumlu yaklaşsa da sonrasında ara bölgeden geçişte ısrarcı oldular. Biz ise güvenlik ve egemenlik hassasiyetlerimiz gereği bu öneriyi kabul etmedik” dedi.

Tatar, Rum tarafının 5 kilometrelik bir yolun Türk tarafı topraklarından geçirilmesine karşı çıkarak, ara bölgeden geçmekte ısrar ettiğini ve bu nedenle sürecin tıkandığını ifade etti.

Amaçlarının hem Kıbrıslı Türk hem de Kıbrıslı rumların gidiş gelişlerini rahatlatmak olduğunu kaydeden Tatar, 2024 yılı içerisinde yaklaşık 8,5 milyon geçişin yapıldığını söyledi.

Enerji konusuna değinen Tatar, Rum tarafının üretilen enerjiyi kendi sistemi içine almak istediğini ve KKTC’ye ise payını vereceğini ancak bunu kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Rum lider Nikos Hristodulidis’in, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la New York’ta bir saatlik görüşme yaptıkları yönündeki açıklamalarına da değindi.

Tatar “Orada yalnızca bir nezaket sohbeti oldu, resmi bir toplantı yapılmadı. Bu tür beyanlar gerçeği yansıtmıyor” dedi.

Diplomasi ve temastan asla kaçınmadıklarını vurgulayan Tatar,”Egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüz kabul edilemedikçe bir müzakere sürecine geçilmeyecek. Bu siyaset yerleşmiş ve kökleşmiştir.” dedi.

Kıbrıslı Türklerin ambargo ve izolasyonlarla insan haklarına aykırı şekilde mağdur edildiğini belirten Tatar, mal mülk meselesini de gündeme getirdiğini ifade etti.

Tatar, Taşınmaz Mal Komisyonuna da işaret ederek, Rum tarafının tutumunun gerginlik yarattığını kaydetti.
Tatar, Kıbrıs Türk tarafının, uyuşturucu ticaretiyle mücadele konusunda iki tarafın polis güçlerinin iş birliği yapmasına yönelik önerisinin Rum tarafınca reddedildiğini açıkladı.

Tatar, “Bu öneri kabul edilseydi, hem kuzeyde hem de güneyde gençliği tehdit eden bu belaya karşı ortak mücadele edilebilirdi” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar, Eylül ayında BM Genel Kurulu çerçevesinde yeniden bir görüşmenin planlandığını, yıl sonuna kadar da benzer formatta bir toplantının daha yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

Devamını Oku

Trending

Reklam