Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 419 milyon 967 bin TL’lik Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesini oyçokluğuyla kabul etti.

Komite’de Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesi görüşmesi sırasında söz alan CTP Milletvekili Sami Özuslu konuşmasında, dün akşam Resmi Gazetede yayınlanan bir tasarıyla “Toplu İş Sözleşmesi Grev Ve Referandum Değişiklik Yasa Tasarısı”na yeni bir kısıtlama getirildiğini belirterek, bunun sendikal mücadeleye sekte vuracağını savundu.

Bu girişimin “Kamuda ve kamuya bağlı kurum ve kuruluşlarda toplu sözleşme yapamama noktası getirmeye yönelik olduğu” değerlendirmesi yapan Özuslu, bunu kınadığını belirtti ve hazırlanan yasa tasarısının gerekçesini okudu.

Gelir adaletsizliğini azaltacak yerde tam tersine atılan adımlar bulunduğunu kaydederek bunu eleştiren Özuslu, yeni bir huzursuzluk yaratılacağını ifade etti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da söz alarak, 2019 yılında yasa düzenlenmesi yapıldığını ve 19 belediyenin zaman içinde rahatladığını dile getirerek, kazanılmış hakların tırpanlanması olarak değil, mali yapının yönetilmesi ve yanlışların önlenebilmesi açısından bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.

CTP Milletvekili Ürün Solyalı ve CTP Milletvekili Sami Özuslu da söz alarak, bu yasa tasarısının tekrar değerlendirilmesini istediler.

Özuslu, “Bu tasarıyı ya geri çekeceksiniz ya da toplumun huzurunu bozacaksınız” dedi.

Görüşmede söz alan CTP Milletvekili Salahi Şahiner de, ithalat ve ihracat dengesine değinerek, ülkenin üretiminin planlaması gerektiğini kaydetti.

Güney ile ticaretin önemine değinen Şahiner, geçen dönemde fiyat istikrarsızlığı ve kapılardaki geçişlerdeki zorluklardan dolayı memleketin kasasına girecek paranın girmediğini söyledi.

CTP Milletvekili Erkut Şahali de, Hayat Pahalılığının açıklandığı gün, piyasada fiyat artışı da olduğuna dikkat çekerek, bu zamlara tek müdahale edebilecek bakanlığın Ekonomi Bakanlığı olduğunu söyledi.

Piyasadaki denetim faaliyetlerinin yapılması konusunda personel eksikliğine değinen Şahali, bu denetimlerin asıl ve sürekli kadroların görevi olduğunu ancak denetimin yapılması konusunda irade olmadığını düşündüğünü söyledi.

-Amcaoğlu

Ekonomi ve Enerji Bakan Olgun Amcaoğlu yaptığı konuşmada, denetimlerin yapıldığını, firma ve sektörleri kontrol ettiklerini belirterek, bir yıllık sürede bir şey yapılmadığının söylendiğini ancak asgari ücret ve diğer rakamlara bakıldığında bunun gerçeği yansıtmadığının görüldüğünü belirtti.

Hayat pahalılığının üç kez verildiğini, 2024’ün çok zor bir yıl olduğunu 2025’in da zor bir yıl olacağını dile getiren Amcaoğlu, denetleme noktasında da adım atıldığını kaydetti.

Amcaoğlu, verilen kredilere değinerek, devalüasyon ve enflasyonun birçok kez yaşandığını kaydetti.

Gider tarafının denetlenmesinin önemine vurgu yapan Amcaoğlu, bilgi ve denetim noktasında dijitalleşmeye yönelik adımların atılacağını belirtti.

Amcaoğlu, ürün güvenliği noktasında, ürünlerin akredite belge alarak ülkeye girmesinin sağlanacağını dile getirdi.

Daha sonra Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesiyle ilgili ürün laboratuvarı için ödenek aktarılması önerisi oyçokluğuyla kabul edildi.

Komite 403 milyon 467 bin TL’lik Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesini oyçokluğuyla kabul etti.

-Serbest Liman bütçesi kabul edildi

Daha sonra 252 milyon 800 bin TL’lik Serbest Liman ve Bölge İdaresi bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi.

-Rekabet Kurulu bütçesi oyçokluğuyla geçti

Ardından 19 milyon 83 bin TL’lik Rekabet Kurulu bütçesine geçildi.

CTP milletvekili Ürün Solyalı burada söz alarak, kurulun önemli bir kurum olduğunu belirtti ve yapısal sorunlarının çözülüp çözülmediğini, yeni atamaların uygunluğu ile ilgili sorular yöneltti.

Kurulun rekabete dönük kararları olmadığını savunan Solyalı, örneğin özel okulların fahiş fiyat uygulaması konusunda neden adım atılmadığını sorarak, okul kayıt ücretlerine yüzde 300 artış yapılmasının nasıl denetim dışı kaldığını sordu.

Solyalı başvuruların neden sonuçsuz kaldığının cevabının da verilmesini istedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da cevabi konuşmasında, kurulun tüm üyeleriyle çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Özel okullarla ilgili şikayetlerin Başsavcı ile görüşüldüğünü ikili akitlere müdahale olamayacağı yönünde görüş alındığını söyleyen Amcaoğlu, rekabet tarafıyla ilgili eksikliklerin giderileceğini belirtti.

Daha sonra Rekabet Kurulu bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meteoroloji’den fırtınamsı rüzgar uyarısı…

Published

on

By

Meteoroloji Dairesi, bu gece yarısından yarın saat 15.00’e kadar Batı Taurus’da fırtınamsı rüzgar beklendiğini açıkladı.

Daireden yapılan açıklamada, bölgede kuzey ve doğu yönlerden esen olan rüzgarın zamanla şiddetini artırarak 7 kuvvetinde ve fırtınamsı rüzgar şeklinde eseceği belirtildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis heyeti, TBMM Milli Savunma Komisyonu ile görüştü

Published

on

By

Ankara’da temaslarda bulunan Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Savunma Komisyonu ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, görüşmede Komite Başkanı UBP İskele Milletvekili Yasemi Öztürk’ün yanı sıra, Başkan Yardımcısı CTP Girne Milletvekili Ongun Talat, Komite üyeleri UBP Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, UBP Girne Milletvekili Hasan Küçük ve Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars yer aldı.

TBMM Komisyonu heyetinde ise Komisyon Başkanı Hulusi Akar, Komisyon Üyeleri Refik Özen, Uğur Bayraktar, Mehmet Özçelebi ve Abdurrahman Duşak hazır bulundu.

Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkına verdiği çok yönlü desteğe teşekkür ederek, bu desteğin tarihî ve stratejik temellere dayandığını belirtti.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın bir işgal değil, uluslararası anlaşmalardan doğan garantörlük sorumluluğunun bir gereği olduğunu vurgulayan Öztürk, “Bu müdahale adaya barışı getirmiştir.” dedi.

Öztürk, Türkiye-KKTC ilişkilerinin yalnızca güncel gelişmelere değil, köklü tarihî bağlara dayandığını ifade ederek, “Bu dayanışmayı anlamak için geçmişi iyi bilmek gerekir. Parlamentolar arası iş birliğini güçlendirmeye kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar da konuşmasında, Türkiye’nin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüye dayalı iki devletli çözüm vizyonuna tam destek verdiğini vurguladı.

Akar, Rum tarafının uzlaşmaz tutumunu sürdürdüğünü belirterek, “Kıbrıs Türklerini eşit ortak olarak görmeyen bir anlayışla adil ve kalıcı çözüm mümkün değildir.” dedi. Adada iki ayrı halk ve iki ayrı devlet bulunduğunu ifade eden Akar, bu gerçeğe dayalı bir çözümün ancak kalıcı olabileceğini söyledi.

Uluslararası toplumun artık KKTC’yi tanıması gerektiğini dile getiren Akar, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve diğer uluslararası platformlarla ilişkilerin artırılmasının, Kıbrıs Türk halkının haklı davasını dünyaya duyurmak açısından önemli olduğunu kaydetti.

Akar ayrıca, “Ülkenizin müreffeh yarınlara ulaşması, kendi kendine yeten bir KKTC’nin inşası için Türkiye olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş, OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz’i kabul etti

Published

on

By

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Onbeş Kasım Kıbrıs Üniversitesi (OKKÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz’i kabul etti.

Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, kabulde, OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz düzenledikleri Taş Ocakları Çalıştayına temsilci gönderdiği için Bakan Hüseyin Çavuş’a teşekkür etti.

Kabulde, Denetleme Masası Derleme Heyeti Üyesi Doç. Dr. Figen Y. Lesinger de hazır bulundu.

-Çavuş: “Tarım ve doğal kaynaklar bir ülke için siyaset üzeri bir konu”

Bakan Çavuş kabulde yaptığı konuşmada, kendisinin de tarım alanından geldiğini, siyasi sorumluluk almadan önce bazı görevlerde bulunduğunu ve saha çalışmalarının önemli olduğunu belirtti.

Çavuş, kendisine sunulan çalıştay sonuç bildirgesinin önem arz ettiğini söyledi.

Çalıştayda sunulan tüm görüş ve önerileri mutlaka okuyacağını aktaran Çavuş, söz konusu bildirgenin Bakanlık literatüründe yer almasını sağlayıp, her dönem bakanlık görevlileri tarafından erişilmesine imkân sağlayacağını da belirtti.

Çavuş açıklamasında, tarım ve doğal kaynakların bir ülke için siyaset üzeri bir konu olduğunu da vurgulayarak, bununla birlikte diğer bazı siyasilerin yazdıkları ile uygulamada yaptıkları arasında farklılıklar gözlemlediklerini ifade etti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın, Orman Dairesi, Su İşleri Dairesi, Karayolları Dairesi, Jeoloji ve Maden Dairesi, Çevre Koruma Dairesi, vb. kurumlarla iş birliği içinde çalışmalar yapması gerektiğini de işaret eden Çavuş, ülkede yeni bir imar planlamasının yapılmasında fayda olacağını da söyledi.

Bakan Çavuş ayrıca, siyasilerin bazı konularda üniversitelerdeki akademisyenlerinin bilgi ve tecrübelerinden yararlanması gerektiğini de aktararak, taş ocakları, çevre, tarım konularında daha fazla çalıştaylar yapılmasının ve çalıştay sonuçlarının uygulamaya geçirilmesinin önemini vurguladı.

Taş Ocakları Çalıştayının sonuç bildirgesinde çok önemli konulara dikkat çekildiğini ifade eden Çavuş, bu konuda kendinin de görüş ve önerileri olduğunu, bu doğrultuda yapılacak çalışmalara Bakanlık ve Orman Dairesi Müdürlüğü olarak her zaman katkı koyacaklarını belirtti.

-Ramiz: “Çalıştay sonucunda üç ayrı sonuç bildirgesi oluşturuldu”

OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz de kabulde, çalıştay sonucunda üç ayrı sonuç bildirgesi oluşturulduğunu belirtti.

Ramiz, 1-Ruhsatlandırma Masası Sonuç Bildirgesi, 2-Denetleme Masası Sonuç Bildirgesi ve 3-Rehabilitasyon Masası Sonuç Bildirgesi’ni Bakan Çavuş’a takdim etti.

Sonuç Bildirgesi’nin uygulanmasında Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Orman Dairesi Müdürlüğü’ne önemli görevler düştüğünü söyleyen Ramiz, Bakanlık ve Orman Dairesi Müdürlüğü’nün yapacağı çalışmalarda bildirgelerde belirtilen hususlara katkı koymalarını umut ettiğini belirtti.

Ramiz, Türkiye’de Taş Ocakları, Enerji Bakanlığı ve Orman Dairesi uygulamalarının Kuzey Kıbrıs’a göre daha büyük bir coğrafyada olabildiğince kontrollü bir şekilde yönetildiğini ifade ederek, Türkiye’de Taş Ocakları ile ilgili yapılan bazı çalışmalardan Bakanlık aracılığıyla destek alınabileceğini de belirtti.

– Lesinger: “Bu doğrultuda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz”

Denetleme Masası Derleme Heyeti Üyesi Doç. Dr. Figen Y. Lesinger de konuşmasında, çalıştay öncesinde Taş Ocaklarının bulunduğu bir belediye bölgesine gittiğini, siyasi parti ismi belirtmeksizin o belediyede yerleşik insanların bazılarıyla konuştuğunu ve taş ocakları hakkında bazı şikayetleri gözlemlediğini belirtti.

Lesinger, çalıştayda bazı akademik öneriler sunduğunu ve bu doğrultuda çalışmalar yapmaya devam edeceklerini de ifade etti.

Kabulde Refet Ramiz ayrıca, Bakan Çavuş ve Orman Dairesi Müdürlüğü yetkililerini düzenleyecekleri 2’nci çalıştaya katkı/katılım sağlamak için davet etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam