Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuş, fırtınadan zarar gören köy ve bölgelerde incelemelerde bulundu

Published

on

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, fırtınadan zarar gören köy ve bölgelere giderek incelemelerde bulundu.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, üreticilerle bir araya gelen Çavuş, Genel Tarım Sigortası Fonu, Tarım Dairesi, Hayvancılık Dairesi ve Veteriner daireleri tarafından, bitkisel ve hayvansal üretim alanlarında ve balıkçılık sektöründe fırtınadan zarar gören köy ve/veya bölgeler ile üreticilerin saptanmasına yönelik çalışmaların başlatıldığını ve en kısa sürede tamamlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Çavuş, Genel Tarım Sigortası Fonu yasal mevzuatı çerçevesinde bitkisel üretimde, tahıl ve yemlik ve yemeklik baklagil ekili alanlar, sera alanları, açıkta sebze ve meyve alanları, muz ve bağ alanları, narenciye alanları, patates ekili alanlar, hayvansal üretimde ise doğal afet sonucu oluşan hayvan ölümleri ve barınaklarda oluşan zararların sigorta güvencesi altında olduğunu ve çalışmalar tamamlanır tamamlanmaz üreticilerin tazmin edileceğini kaydetti.

Şubat ayında Geçitköy bölgesinde meydana gelen sel, taşkın ve fırtına zararları da göz önünde bulundurularak Genel Tarım Sigortası Fonu Bitkisel Üretim Tüzüğü’nde değişikliğe gidildiğini de vurgulayan Çavuş, açıkta yetiştirilen sebze ve meyve alanlarını da sigorta güvencesi altına alındığını, bu adımla birlikte ülkedeki gıda arzının güvence altına alındığını da belirtti.

Değişen iklim koşullarına bağlı olarak doğal afet risklerinin arttığına da işaret eden Çavuş, seraların ve barınakların kuralına uygun şekilde inşa edilmesine yönelik dairelerin verdiği eğitimlerin ve Tarım Dairesi tarafından hazırlanan seracılık kriterlerinin güncellenmesinin ne kadar doğru bir iş olduğunu bugünkü saha incelemelerinde gördüklerini, çok sayıda zarar olmakla birlikte bu kadar güçlü bir fırtınaya rağmen hasar oranlarının ve ekonomik kaybın geçmiş yıllara nazaran oldukça azaldığını söyledi.

Olumsuz hava koşullarının kış ayları süresince devam edebileceği ve doğal afet riskinin de sürebileceği göz önünde bulundurularak doğal afet zararlarının oluşması neticesinde en kısa sürede üreticilerin, hayvan ölümleri için Veteriner Dairesi, barınak zararları için Hayvancılık Dairesi ve bitkisel üretim zararları için ise Tarım Dairesi’ne müracaatlarının büyük önem arz ettiğine de değinen Çavuş, bitkisel ve hayvansal üretim yapan ve doğal afet zararı oluşan tüm üreticilere geçmiş olsun dileklerini de iletti.

Çavuş, ayrıca üretimin devamlılığının sağlanmasının esas görev olduğu bilinciyle hareket ettiklerini, çiftçi ve hayvancının her koşulda yanında olduklarının bilinmesi gerektiğini de vurguladı.

Çavuş’a incelemeleri sırasında, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, Gazimağusa Kaymakamı Özden Keser, Genel Tarım Sigortası Fonu Müdürü İpek Kızılduman ve bölge Tarım Dairesi yetkilileri eşlik etti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Memur-Sen, Barış Harekatı’nın 51. yıldönümünü kutladı

Published

on

By

Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen), Kıbrıs Türk halkına, barış, güven ve özgürlük içerisinde yaşama hakkı sağlayan 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı’nın 51. yıldönümünü onur ve gururla kutladıklarını kaydetti.

Memur-Sen Genel Sekreteri Mehmet Mutlu, yazılı açıklamasında, 15 Temmuz 1974, Faşist Yunan Darbesi ile Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakı ve Kıbrıs Türk halkının soykırımının hedeflendiğini anımsattı.

1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Garanti ve İttifak Antlaşmaları’nın, garantör ülkesi Türkiye’nin, diplomatik girişimlerinden sonuç alamayınca, hukuki hakkını kullanarak, 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs’a müdahale hakkını kullandığını ifade eden Mutlu, şöyle devam etti:

“Bu müdahale sonucunda, Rum’lar arasındaki iç savaş sona ermiş, Yunanistan’a ise Demokrasi getirilmiştir. Rum-Yunan tarafının Enosis hayalleri ise tarihe gömülmüştür. Cenevre Nüfus Mübadelesi sonucunda ada genelindeki Türkler Kuzeyde, Rumlar ise Güneyde toplanarak, bugünki iki bölgelilik gerçekleştirilmiştir. 50 Yılı aşkın federal çözüm arayışları, Rum’ların hakimiyetçi zihniyeti ve Enosis hayalleri nedeniyle sonuç vermemiştir. Kıbrıs Türk halkı egemen varlığının ve uluslararası siyasi eşit statüsünün tanınması şartıyla, iki devletli çözümü savunuyor. Varlığımızın gelecek güvencesinin ancak bu temelde mümkün olduğuna inanıyor. KKTC Devletine sahip çıkma kararlılığımızı vurguluyoruz. Halkımızın ve Türk Ulusunun 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı yürekten kutluyoruz.”

Mutlu, dava yolunda canlarını feda eden Mehmetçik ve mücahitler ile liderleri rahmetle, gazileri minnet ve şükranla andı.

Devamını Oku

Kıbrıs

KTBK Gaziler Derneği Başkanı 20 Temmuz yıl dönümü nedeniyle açıklama yaptı: ‘KKTC’yi yaşatacağız’

Published

on

By

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Gaziler Derneği Genel Başkanı Nusret Yuca 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

1974 Mutlu Barış Harekatı’nın 51. Yıl dönümünün kutlandığını dile getiren Yuca, savaşta şehit düşenlere Allah’tan rahmet dilerdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti üzerinde bir senaryo uygulanmaya çalışıldığını belirten Yuca, “ bunun bilinci içindeyiz 51 sene oldu Güney Kıbrıs Rum yönetimi bize hakaret ediyor, işgalci diyor, biz işgalci değiliz” ifadelerini kullandı.

1974 Mutlu Barış Harekatıyla Güney Kıbrıs’a ve Kuzeye barış ve huzur geldiğinin altını çizen Yuca, “Büyük bedeller ödedik Anavatan Türkiye ile birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kurduk ve yaşatmak için mücadelemiz devam ediyor” dedi

Devamını Oku

Kıbrıs

İskele Kaza Tapu Amirliği Yeni Hizmet Binası’nın Temel Atma Töreni gerçekleştirildi

Published

on

By

İskele Kaza Tapu Amirliği Yeni Hizmet Binası’nın Temel Atma Töreni bugün gerçekleştirildi.

Törene, Başbakan Ünal Üstel de katıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam