Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Bolat: Dünyada tek kalsak bile Filistin’in yanında yer almaya devam edeceğiz. KKTC’yi de aynı şekilde destekliyoruz

Published

on

Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Filistin’in her zaman yanında yer aldık, almaya da devam edeceğiz. Yaptıklarımız ortada. Siyasi alanda, uluslararası diplomaside, hukukta, insani yardımlarda… İsrail’in saldırılarını durdurup ateşkes sağlamak için ihracat ve ithalatı 2 Mayıs’tan itibaren durdurma eylemimiz yanımızda. Dünyada tek kalsak bile Filistin’in yanında yer almaya devam edeceğiz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni de aynı şekilde destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

İş dünyasının önemli etkinlikleri arasında yer alan ve 1 milyar dolarlık iş hacmi hedefleyen “Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) EXPO 2024 Uluslararası Ticaret Fuarı”, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı.

Bakan Bolat, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu fuarın Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla yapılan açılış töreninde konuştu. Bolat, bu yıl 20’ncisi düzenlenen etkinliğin, 29 Ekim 1993’te İzmir Enternasyonel Fuar Alanı’nda 70 firmanın 9’ar metrekarelik stantlarıyla başlayan ve tohumları atılan büyük bir hayalin bugüne ulaşmış gerçeği olduğunu söyledi.

Aradan geçen 31 yılda 20’nci defa gerçekleştirilme başarısını gördüklerini dile getiren Bolat, “Bu da sürekliliği ve güçlenerek daha da büyümeyi gösteren çok önemli bir delil. Dün açılışı yapılan 28. Uluslararası İş Forumu (International Business Forum-IBF) ile beraber İslam dünyasının ticaret erbabını bir araya getiren çok önemli iki organizasyon.” diye konuştu.

Bolat, MÜSİAD EXPO ile IBF’nin, ABD’den Endonezya’ya, Güney Afrika’dan Rusya’ya, Portekiz ve İngiltere’den Orta Doğu’ya varıncaya kadar tüm Müslüman iş dünyasını Türkiye’deki kardeşleriyle buluşturan çok önemli uluslararası ticaret ve yatırım platformu olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin son 22 yılda ortaya koyduğu büyük başarı hikayesinin, aslında MÜSİAD EXPO’nun da bu sürede nereden nereye geldiğinin açık göstergesi olduğunu ifade eden Bolat, “MÜSİAD EXPO ne kadar büyüdüyse Türkiye’nin ekonomisi, dış ticareti, uluslararası yatırımları ve hizmetler sektörü o kadar büyüdü.” şeklinde konuştu.

– “Gurur duyulacak gelişmeler var ama daha çok koşacak yolumuz var”

Bakan Bolat, Türkiye’nin 605 milyar dolarlık mal, 170 milyar dolarlık hizmetler ticareti yaptığını, 1,2 trilyon dolarlık gelirle küresel arenada çok önemli bir ülke haline geldiğini söyledi.

Türkiye’nin, küresel anlamda milli gelir olarak 17’nci, satın alma gücü paritesine göre 11’inci sırada yer aldığını belirten Bolat, “Dünya mal ihracatındaki payını yüzde 0,49’dan 22 yılda yüzde 1,08’e yükseltti, hizmetler ihracatında da yüzde 0,89’dan yüzde 1,35’e yükseltti. Bunlar sevindirici ve gurur duyulacak gelişmeler ve başarılar. Ama yeterli mi? Hayır. Daha çok koşacak, daha çok gidecek yolumuz var. Bunları siz kıymetli iş dünyası mensuplarıyla birlikte yapacağız.” ifadelerini kullandı.

Bolat, Türkiye’nin İslam ülkeleri ile ticaretteki payını 22 yılda yüzde 11’den yüzde 26’ya yükselttiğini kaydederek, “İnşallah önce yüzde 30’a, 2028’e kadar da yüzde 35’e hedefimiz var.” diye konuştu.

– “Türkiye Yüzyılı’nı, ticaret yüzyılı yapacağız”

Ticaret Bakanı Bolat, Bakanlık olarak her daim ihracatçıların yanında olduklarını belirterek, tüm birimleri ve destekleriyle ihracatı artırmak ve ihracatçıya kaynak sağlamak için çalıştıklarını dile getirdi.

İhracatçılara sunulan teşvik ve destekleri paylaşan Bolat, bunların yanı sıra yabancı ülkelerle ticaret anlaşmaları yaptıklarını, uluslararası zirve ve toplantılar düzenlediklerini, sektördeki tüm paydaşlarıyla bir takım oyunu oynadıklarını kaydetti.

“Vizyonumuz bütün dünya. Türkiye Yüzyılı’nı, ticaret yüzyılı yapacağız.” diyen Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geldiğimiz nokta, Allah’a çok şükür Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 22 yıl önce kimsenin hayal edemeyeceği bir nokta. Bunu dışarıdan çok iyi görüyorlar, takdir ediyorlar, gıpta ediyorlar. Altyapısıyla, üstyapısıyla tamamen yenilenmiş, büyük bir üretim ve tedarik merkezi haline gelmiş, limanlarıyla, lojistik merkezleriyle, havalimanlarıyla, hava yollarıyla bütün dünyaya ulaşımı başarmış, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliğini başarıyla yürüten ve de bunu hizmetler sektörüne de genişletmek için müzakere masasında davet yapmış bir ülke konumundayız.”

– “İslam dünyasındaki iş anlaşmalarını artırma gayretindeyiz”

Bakan Bolat, Afrika’nın Antalya’dan hava yoluyla 45 dakika mesafede olduğunu, bu kıtayla dış ticareti 37 milyar dolara yükselttiklerini belirterek, yatırımlar ve müteahhitlik hizmetleri gibi tüm alanlarda büyük atılımlar sağlandığını ifade etti.

İslam dünyası ile ilişkilerinin İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) bünyesinde ekonomi alanında ilerlediğini dile getiren Bolat, “13 ülke ile tercihli ticaret anlaşmamız yürürlükte. İnşallah bunu daha fazla ülkelere geliştirmek ve bir yeni nesil ticaret anlaşması yapma gayretindeyiz.” şeklinde konuştu.

Bolat, Türkiye ile İslam ülkeleri arasında son dönemde yapılan anlaşmalar ve organizasyonlara işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ne kadar çok gayret eder, çalışırsak Allah da o kadar bereket verdi bugüne kadar. Daha fazla çalışacağız, daha fazla bereketlenecek inşallah. İslam dünyası, iktisaden ne kadar güçlü ve büyük olursa, İslam dünyasına yönelik küresel saldırılar da o kadar azalacaktır. Bu noktada Filistin’in her zaman yanında yer aldık, almaya da devam edeceğiz. Yaptıklarımız ortada. Siyasi alanda, uluslararası diplomaside, hukukta, insani yardımlarda… İsrail’in saldırılarını durdurup ateşkes sağlamak için ihracat ve ithalatı 2 Mayıs’tan itibaren durdurma eylemimiz yanımızda. Dünyada tek kalsak bile Filistin’in yanında yer almaya devam edeceğiz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni de aynı şekilde destekliyoruz.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Akdeniz Karpaz Üniversitesi’nde Öğretmenlik Meslek Bilgisi Yüksek Lisans Programı açıldı

Published

on

By

Akdeniz Karpaz Üniversitesi (AKÜN), Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) onaylı Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı için kayıt alınmaya başlanacağını duyurdu.

AKÜN’den yapılan açıklamada, “Program öğretmen adaylarına eğitim vererek onları hem mesleki bilgiyle donatmayı hem de eğitim-öğretim süreçlerinde etkili olmalarını sağlamayı hedefliyor. Program, çağdaş öğretim teknikleri ve yenilikçi bir müfredat ile hazırlanarak, katılımcıların bilgi birikimini artıracak ve onları meslek hayatına güçlü bir şekilde hazırlayacak.” denildi.

AKÜN Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Ayşen Berberoğlu, programın tanıtımında yaptığı konuşmada,

“Öğretmenlik, sadece bir meslek değil; toplumun geleceğini şekillendiren kutsal bir görevdir. Bu program sayesinde öğrencilerimize, çağın gereksinimlerine uygun, nitelikli bir eğitim sunacağız. Eğitim ve öğretime gönül veren bireyleri bu programa davet ediyoruz. Tüm adaylara şimdiden başarılar diliyorum” dedi.

Programın teorik derslerin yanı sıra, uygulamalı çalışmalar da içerdiği belirtildi.

 

TAK/BRT

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Mustafa Hacıali’nin cenaze törenine katıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 1958-1963 yılları arasında Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) bünyesinde 11’inci Kovanbeyi, 1963-1970 yıllarında ise Boğaz Sancağı Bölük Komutanı olarak görev yapan iş insanı Mustafa Hacıali için düzenlenen askeri cenaze törenine katıldı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Yılmazköy Mustafa Hacıali Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Mustafa Hacıali’nin tabutuna sarılı Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrakları, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından Hacıali’nin yakınına teslim edildi.

Cumhurbaşkanı Tatar ayrıca Mustafa Hacıali Spor Kulübü’nde yer alan törene de katıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

KKTC, İstanbul MÜSİAD Expo Fuarı’nda

Published

on

By

KKTC‘nin de temsil edildiği MÜSİAD EXPO Fuarı, bugün İstanbul’da kapılarını açtı.

Fuara Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu katıldı. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde başlayan fuar 4 gün sürecek.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, bu yıl 20’ncisi düzenlenen ve 24 farklı sektörden 300’den fazla firma ve katılımcının ağırlandığı MÜSİAD EXPO, 29 Kasım Cuma günü sona erecek.

Toplam 115 ülkeden 2 bin 150 katılımcının yer aldığı fuar, 650’yi aşkın yabancı alım heyetini ağırlayacak.

İş insanlarını, sanayicileri ve yatırımcıları bir araya getirerek yeni iş birliklerinin kurulmasını sağlayacak fuar, bu görüşmelerle 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmayı hedefliyor.

Türkiye’nin uluslararası ticaret alanındaki konumunu güçlendirme vizyonu taşıyan MÜSİAD EXPO kapsamında, G20 Paneli, Diplomatik Misyonlar Oturumu, Türkiye-Irak İş Forumu, MÜSİAD INVEST Networking Programı ve kapanış programları gerçekleştirilecek.

Yabancı alım heyetleri ile B2B görüşmelerine ev sahipliği yapacak fuarın son gününde, yatırım yapılabilecek ülkelerin genel özelliklerinin tanıtıldığı ülke sunumları, özel programlar ve işbirliği anlaşmalarının imza törenleri yapılacak.

KKTC firmaları da yoğun ilgi gösterdi

MÜSİAD Expo Fuarı’na, bu yıl Kuzey Kıbrıs stantlarına 500 metrekarelik bir alan ayrıldı. Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası da fuarda yerini alırken, odalara üye şirketler de ayrı ayrı stantlar açtı.

Başbakan Yardımcısı Ataoğlu ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Amcaoğlu, stant açan firmaları yerinde ziyaret etti

Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na ait “Ada Kıbrıs” standı, ziyarete gelen misafirlere ülke tanıtımları yapıyor.

 

 

Devamını Oku

Trending

Reklam