Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Tarım Bakanlığı bütçesi görüşülüyor

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 4 milyar 258 milyon, 371 bin TL’lik Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesini görüşüyor.

-Kürşat: “Bu rakamlar hiçbir yaraya merhem olmaz”

Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş ile bakanlık bürokratlarının da hazır bulunduğu bütçe görüşmesinde ilk sözü CTP Milletvekili Fide Kürşat aldı.

Kürşat, Tarım Bakanlığı’nın bütçe hacminde gerileme olduğunu, bunu görmenin kendisini üzdüğünü kaydederek, “Bu rakamlar hiçbir yaraya merhem olmaz. Mevcut bütçeyle tarımsal üretimde daha da içler acısı durumlar yaşanacak, üreticiler sokağa dökülecek” ifadelerini kullandı.

Ülkedeki en önemli sorunlardan birinin de üretim maliyetlerinin artması olduğunu kaydeden Kürşat, Tarım Bakanı’ndan ülkedeki hayvan sayısı, ekilebilen tarımsal arazilerinin kaç dönüm olduğu ve narenciye bahçelerinin durumu konusunda bilgi istedi.

Harnubun da narenciye gibi sökülüp odun olarak kullanıldığını söyleyen Kürşat, bu alanların da imara açıldığını, bunları da üzülerek takip ettiklerini belirtti.

Küresel iklim krizinin etkisinin ülkede de hissedildiğini belirten Kürşat, yıllardır bekleyen Toprak Koruma Yasası’nın Meclis gündemine getirilip getirilmeyeceğini sordu.

Bazı teşvikler gündeme getirilerek kuraklığa dayanıklı ürünlerin, alternatif yem bitkilerinin üretilmesinin gündeme alınması gerektiğini söyleyen Fide Kürşat, “Tarımsal üretimde köklü değişikliğe gidilmesi, üretimin ülke koşullarına göre revize edilmesi gerek” dedi.

Akaryakıtta, “sembolik” bile olamayacak destekler verildiğini kaydeden Kürşat, teşviklerin verimlilik esasına göre revize edilip edilmeyeceğini sordu.

Et konusunda da konuşan CTP Milletvekili Fide Kürşat, “Kasaplık hayvanlar üreticilerin elinde kaldı. Tarım Bakanlığı’nın bu konuda çalışması var mı? Fiyatı düşen sadece kasaplık hayvanların fiyatıdır” dedi.

İthal patates konusuna da değinen Kürşat, “Her şeyi ithal eder olduk. Maydanozu bile…” diye konuştu.

-Barçın

CTP Milletvekili Devrim Barçın, Tarım Bakanlığı bütçesinde yer alan “görev zararlarına” ayrılan kaynağın enflasyonun çok altında kaldığını ifade etti.

Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş ise, bugünkü bütçe görüşmesinde bunun artırılmasını talep edeceklerini söyledi.

-Candan: “Hellim ihracatı konusunda hangi aşamadayız?”

CTP Milletvekili Armağan Candan da Tarım Bakanlığı bütçesi üzerine söz alarak, narenciye üreticilerinin sorunlarının ne zaman çözüleceğini sordu, Güzelyurt halkının bunu beklediğini söyledi.

Bölgedeki su fiyatlarında farklılık olduğunu, bunun üreticiler için ciddi bir sorun olduğunu kaydeden Candan, Güzelyurt’taki soğuk hava deposunun inşasına devam edip edilmediğini sordu.

Hellim konusunda da konuşan Armağan Candan, “Hellim ihracatı konusunda hangi aşamadayız? Tarım Bakanlığı bu işin neresinde? Hellimin Güney’e ihracatının başlaması için ne yapılıyor?” diye sordu.

Cumhuriyet Meclisi AB Uyum Komitesi’nin çalışmalarını anımsatan Candan, Tarım ve Sağlık bakanlıklarının da katkısıyla hazırlanan önemli yasaların uygulamasının ne durumda olduğunu sordu.

AB uyum yasalarına dair yeni bir çalışma yapılmadığını da kaydeden Armağan Candan, bu konuda 4 yıldır meclise yasa tasarısı gönderilmediğini söyledi.

-Besim: “Şu an en büyük sorunumuz gıda güvenliği”

CTP Milletvekili Filiz Besim, Güzelyurt ovasının ülkenin en verimli topraklara sahip olduğunu ifade ederek, “Narenciye bahçeleri kuruyor, sökülüyor. Verimli topraklarımızın obur inşaat sektörüne kurban edilmesinden endişe ediyorum” dedi.

Gıda güvenliği konusuna değinen Besim, “Tarım Bakanlığı topraktan çatala kadar denetim konusunda iddialıydı ama şu an en büyük sorunumuz gıda güvenliğidir. Gıda, su, havada sağlıklı girdi yoksa ülkede binlerce doktor, hemşire de olsa hastalıkları kontrol altına alamayız. Tarım Bakanlığı bu konuda sorumluluğunu yerine getirmeli” dedi.

Temel ihtiyaçların bile Güney Kıbrıs’tan alındığını ifade eden Besim, “Üretmiyoruz, üretemiyoruz. Narenciye bitmiş durumda. Nar üretimi çıkmazda. Girdi maliyetleri çok yüksek. Bunlara konsantre olamıyor, çözüm üretemiyorsanız o koltukta oturmamalısınız” diye konuştu.

Hellim konusuna da değinen Besim, “Biz de hellimi istenilen kaliteye getirmek zorundayız. Hellim ihracatı da çıkış noktamızdır” şeklinde konuştu.

Mavi Dil hastalığı ilgili de konuşan Filiz Besim, “Bu konu saklandı, gizlendi sonra da patladı” dedi.

-Tarım Bakanı’ndan Mavi Dil’le ilgili açıklama

Tarım Bakanı Çavuş, Besim’e Mavi Dil’le ilgili bilgi vererek,  “Bu hastalığın yayılması durmuş durumda” dedi.

Sinekle bulaşan hastalığın yayılmasında iklim değişikliğinin de etkili olduğunu kaydeden Tarım Bakanı Çavuş, “Mavi Dil’le ilk kez karşılaşmadık” diyerek, hastalığın uzun yıllardan beridir, belirli dönemlerde görüldüğünü söyledi.  

 

TAK/BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

TÜK bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi

Published

on

By

2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nda 2 milyar 447 milyon 72 bin TL’lik Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) bütçesi, Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde oy çokluğuyla kabul edildi.

– Şahiner

Bütçe üzerine söz alan CTP Milletvekili Salahi Şahiner, bazı sorular yönelterek bilgi istedi.

Bütçedeki bazı rakamlara değinen Şahiner, daimi işçi sayısında bir değişiklik olup olmayacağını sordu.

Sermeye giderleri, stok alımları, buğday alımları gibi bütçedeki bazı konularda sorular yönelten Şahiner, bazı kalemlerde yer alan rakamlarla ilgili bilgi istedi.

Mali Müşavir Ahmet Şeytan da soruları yanıtladı, bilgiler aktardı.

-Şahali

CTP Milletvekili Erkut Şahali de “ihalesiz düzeni düzen haline getirdiniz” diyerek eleştirilerde bulundu.

Konuşması sırasında bazı ithamlarda bulunan Şahali, “TÜK’ün rezalatinin tahammülleri zorladığını” ifade etti.

Fahiş alımların yapıldığını kaydeden Şahali, “Kurumu iki paralık ettiniz. Bu, hazmedilebir bir durum değil.” dedi.

200 ton patatesin ihalesiz alındığını kaydeden Şahali, “kurumun batalı” çok olduğunu dile getirdi.

Stok durumuyla ilgili bilgi isteyen Şahali, hem ihalesiz alım yapıldığını hem de stoksuz kalındığını kaydetti.

Doğru planlama yapılarak uygun zamanda arpa alımı yapılabileceğine değinen Şahali, eleştirilerde bulundu.

– Şan

UBP Milletveli Alişan Şan da söz alarak kurumun borçlarıyla ilgili bilgi vererek borçların düştüğünü söyledi.

Şan, Kurumun faaliyetlerinde ciddi bir iyileşmenin olduğunu dile getirdi.

– Çavuş

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, söz alarak eleştirilere yanıt verdi.

TÜK’ün sorunlarının ortada olduğunu kaydeden Çavuş, hızlı alım konusuna açıklık getirdi.

TÜK’ün 18 milyon dolar olan borcunun kendi dönemlerinde 4 milyon dolara düştüğünü ifade eden Çavuş, hibe arpa alımı konusunda bilgi verdi.

Çavuş, 2025’in ilk yarısı içerisinde Kurumun mevcut borçlarının kapatılmasını hedeflediklerini kaydettİ.

– Berova

Maliye Bakanı Özdemir Berova da, CTP Milletvekili Erkut Şahali’nin ithamlarını geri çekmesini istedi.

Berova, konuşması sırasında Şahali’ye yönelik bazı ithamlarda bulundu.

TÜK’ün haziran ayından itibaren stoklarını görebilecek bir seviyeye geleceğini kaydeden Berova, arpa fiyatı ve tarım politikları konularına değindi.

TÜK’ün sürdürülebilir bir yapıda olması için büyük gayret sarfettiklerini belirten Berova, Şahali’ye yönelik eleştirilerde ve iddialarda bulundu.

– Şahali

CTP Milletvekili Erkut Şahali, yeniden söz alarak “çarpık düzenin” dört yıldır devam ettiğini belirtti.

Kamu İhale Yasası’nın yok sayıldığını ifade eden Şahali, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı olarak görev yaptığı dönemdeki çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Şahali’nin konuşması sırasında Maliye Bakanı Özdemir Berova ile kısa süreli tartışma yaşandı.

“Beni bu şüpheden kurtarın lütfen.” diyen Şahali, kimsenin ihalesiz alım yapamayacağını belirterek eleştirilerde bulundu.

Konuşmaların ardından Toprak Ürünleri Kurumu bütçesi oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Meclis komitesinde Toprak Ürünleri Kurumu bütçesinin ardından Genel Tarım Sigortası Fonu bütçesinin görüşülmesine geçildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Akıncı’nın “Yaşandığı Gibi” adlı kitabının üçüncü cildi tanıtıldı

Published

on

By

Dördüncü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Yaşandığı Gibi” adlı kitabının üçüncü cildini, bugün Merkez Lefkoşa’da düzenlenen etkinlikte tanıttı.

2001 ile 2009 yılları arasında Akıncı’nın siyasi yaşamını konu alan kitabın tanıtım etkinliğine Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, CTP Girne milletvekili Fikri Toros, Akıncı’nın Cumhurbaşkanlığı dönemindeki yakın çalışma arkadaşları ve vatandaşlar katıldı. Etkinliğin açılış konuşmalarını Dördüncü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Akıncı döneminde Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı olarak görev yapan akademisyen Gürdal Hüdaoğlu gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardından Akıncı, kitabını imzaladı.

Dördüncü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 2001 ile 2009 yılları arasındaki siyasi dönemini konu alan “Yaşandığı Gibi” adlı kitabın tanıtım etkinliğinde yaptığı konuşmada, her şeyi en objektif biçimde kaleme almaya çalıştığını söyledi.

Eğrisiyle, doğrusuyla yaşananları bu kitaba yazdığını belirten Akıncı, kitabı yazmasının asıl nedeninin ise geçmişten ders alarak geleceğe doğru yol alınması olduğunu vurguladı. Bu anlamda bu kitapların büyük yararı olacağını ifade eden Akıncı, “Bizim yaşadıklarımız aslında bir nevi toplumun da yansımasıdır” dedi.

Toplumun gelişmişlik veya tökezleme sürecinde yaşanmışlıkları bilerek bunlardan ders çıkarılacağına inanç belirten Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığında görev yaptığı 2010-2015 yılları arasındaki süreci konu alacak olan dördüncü cildi de en kısa sürede kaleme alacağını açıkladı.

Basın-Sen Başkanı, Gazeteci Ali Kişmir’in 10 yıl ağır hapis cezası istemiyle yargılanmak istenmesini de eleştirdi.

Bugün halen kendisiyle yakın çalıştığı için Türkiye’ye giremeyen kişilerin olduğunu dile getiren Akıncı, “Bunu düşününce hangi büyük badireler altında düzen değiştirme mücadelesi verdiğimizi anlamak daha da mümkün” dedi.

Konuşmasının sonunda kitabın yazılmasında emeği geçenlere, ailesine ve Kıbrıs Türk halkına teşekkür eden Mustafa Akıncı, “Gerek belediye başkanlığında, gerekse milletvekilliği, hükümet ortaklığı, parti başkanlığı ve son olarak da Cumhurbaşkanlığı makamında bana hizmet etme yetkisini veren halkıma teşekkür ediyorum” dedi.

Dördüncü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın görev yaptığı süreçte Cumhurbaşkanlığı Müsteşarlığı görevini yürüten akademisyen Gürdal Hüdaoğlu da “Yaşandığı Gibi” adlı kitabın tanıtım etkinliğinde konuşma yaptı.

Kitabın üç serisinin de arşivcilik anlamında çok güçlü metinler olduğunu dile getiren Hüdaoğlu, “Bu kitapların her satırında bütünlüklü siyasal anlatı içerisinde detayları atlamayan bir titizlik vardır” dedi. Bir siyasetçinin anı yazmasının sadece yarına bir hatıra bırakarak geçmişi yad etmesi biçiminde yorumlanması halinde bunun bir değer kazanmayacağını vurgulayan Hüdaoğlu, “Onu daha da değerli kılan şey aslında siyasetçinin henüz anılarını yazmaya başlamadığı, siyaseti icra ettiği dönemde bir gün anılarını yazabilecek kadar alnı ak, yürüyebilme bilincini yansıtmasıdır” dedi.

“Yaşandığı Gibi” adlı kitabın toplam üç ciltten oluştuğunu ve bu ciltlerin Kıbrıslı Türklerin siyasi hayatının 50 yılına ışık tutan kitaplar olduğunun altını çizen Hüdaoğlu, bu eserlerin aynı zamanda toplum hafızasına bir çağrı yaptığını da dile getirdi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Özersay: Sahte diploma soruşturmasında geri dönüş yok, dokunulmazlık kaldırılmalı

Published

on

By

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, sahte diploma iddiasıyla hakkında polis soruşturması yürütülen Ulusal Birlik Partisi milletvekiliyle ilgili konunun takipçisi olduklarını ve soruşturmanın kapatılmasına veya üzerinin örtülmesine izin vermediklerini söyledi.

Özersay, dosyanın savcılık tarafından Cumhuriyet Meclisi’ne gönderilmesi gerektiğine dikkat çekerek, milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasının artık kaçınılmaz olduğunu savundu.

Özersay, yalnızca bu soruşturmayla sınırlı kalınmaması gerektiğini belirterek, milletvekili dokunulmazlıklarının geniş kapsamlı halinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini iddia etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam