Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KKTC’nin 41. kuruluş yıl dönümü Azerbaycan’da kutlandı

Published

on

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 41. kuruluş yıl dönümü Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de kutlandı.

KKTC’nin Azerbaycan Temsilcisi Büyükelçi Ufuk Turganer’in ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyona, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, milletvekilleri, Azerbaycan’da faaliyet gösteren Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, iş adamları ve çok sayıda davetli katıldı.

Resepsiyon, İstiklal Marşı ve Azerbaycan milli marşının okunmasıyla başladı.

Etkinlikte konuşan Turganer, Azerbaycan tarihindeki en büyük uluslararası organizasyon olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı’nın (COP29) başarıyla tamamlanması nedeniyle Azerbaycan’ı kutladı.

Turganer, Kıbrıs Türk halkına Rumlar tarafından uygulanan baskı ve zulümlerden, Türkiye’nin gerçekleştirdiği Barış Harekatı’ndan ve KKTC’nin kuruluş sürecinden bahsetti.

Kıbrıs Türklerinin egemenlik ve bağımsızlıklarından vazgeçmeyeceklerini dünyaya ilan ettiğini vurgulayan Turganer, “41 yıl önce kurulan demokratik, laik ve çağdaş kurumlarıyla kökleşen bir devlet olan cumhuriyetimiz, uluslararası toplumun Kıbrıs Türk halkına yıllardır uyguladığı haksız ve insanlık dışı ambargo ve izolasyonlara rağmen halkımızın iradesi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin desteği ile günden güne gelişerek güçlenmeye ve kalkınmaya devam etmektedir.” dedi.

Turganer, Kıbrıs adasında iki ayrı halk ve iki ayrı devlet gerçeğinin bulunduğunu, sürdürülebilir bir çözümün ancak Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescili ve haklarının teslimi ile mümkün olacağını belirtti.

KKTC’nin Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Turganer, “KKTC ile kardeş Azerbaycan arasındaki gönül birliği son dönemde daha da güçlenmiştir. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, ‘Bizim Türk dünyasından başka ailemiz yoktur’ sözü bizim için bir yol haritasıdır ve bu yolda çalışmak en büyük ödevimiz ve sorumluluğumuzdur. Azerbaycan ile KKTC parlamentoları arasında dostluk gruplarının kurulması, Aliyev’in çizdiği yol haritasının en güçlü kanıtıdır” ifadesini kullandı.

Büyükelçi Turganer, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın temmuzda Şuşa’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Zirvesi’ne davet edilmesinin Azerbaycan’ın Kıbrıs Türkü’ne verdiği desteğin somut yansıması ve Kıbrıs Türkü’nün haklı davasına verilen güçlü mesaj olduğunu vurguladı.

KKTC’nin Doğu Akdeniz’de, en güneydeki Türk devleti olarak jeopolitik rolünün her geçen gün arttığını söyleyen Turganer, “Türk dünyasının Doğu Akdeniz’deki, mavi vatandaki temsilcisi KKTC’nin barış ve istikrarın anahtarı olduğu açıktır. Büyük Türk milletinin ayrılmaz parçası Kıbrıs Türkleri olarak devletimizi, anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin desteği ile daha da güçlendirme azim ve kararlılığındayız. Anavatanımızın güçlü siyaseti ve iradesi, Doğu Akdeniz’de ve yaşadığımız topraklardaki meşru hak ve çıkarlarımızın en büyük teminatıdır.” şeklinde konuştu.

​​​​​​​- “Kıbrıs’taki soydaşlarımızın mevcut durumu tüm Türk halkları için ciddi endişe kaynağıdır”

Azerbaycan-KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Cavanşir Feyziyev, KKTC’nin 41. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla tebriklerini iletti.

Feyziyev konuşmasında, “Bir zamanlar soykırım ve yerinden edilme tehdidiyle karşı karşıya kalan Kıbrıslı Türkler, ortak değerleri ve Türk kimliğine olan derin bağlılıklarıyla her zaman büyük Türk Dünyasının ayrılmaz parçası olmuştur. Dolayısıyla Kuzey Kıbrıs’taki soydaşlarımızın mevcut belirsiz durumu tüm Türk halkları için ciddi endişe kaynağıdır.” ifadesini kullandı.

KKTC’nin çifte standartlar ve ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığını belirten Feyziyev, “Bu taraflı yaklaşım bağlamında, tüm Türk halklarının Kıbrıs’ta yaşayan Türk kardeşlerimize haklı olarak manevi ve siyasi destek vermesi, onların küresel siyasi ve ekonomik sistemlere entegrasyonunu savunması doğal ve çok önemlidir. Azerbaycan, KKTC ile Orta Asya devletleri arasındaki diyaloğun geliştirilmesinde, siyasi ve ekonomik boşlukların giderilmesinde önemli rol oynamaktadır.” dedi.

Feyziyev, Azerbaycan’ın iş, eğitim, turizm ve kültür camiasına KKTC ile işbirliğini derinleştirme çağrısında bulundu.

Bakü’de 11-22 Kasım’da COP29 düzenlendiği için bugün yapılan resepsiyonda, konuklara Türk mutfağından çeşitli tatlar ikram edildi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Kıb-Tek:Yedek iletim hattının devreye alınmasıyla peyderpey elektrik verilmeye başlandı

Published

on

By

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Teknecik Elektrik Santrali’nde yüksek gerilim hattının kopması sonucu oluşan arıza nedeniyle ülke genelinde elektrik kesintileri yaşandığını ancak yedek iletim hattının devreye alınmasıyla peyderpey elektrik verilmeye başlandığını açıkladı.

Kıb-Tek tarafından yapılan yazılı açıklamada “Kısa süre içerisinde tüm bölgelere enerji tamamıyla sağlanacaktır. Meydana gelen arıza ile de ilgili çalışmalar yapılmaktadır” denildi.

Yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili olarak özellikle sosyal medyada yer alan “enerji üretimi için yeterli yakıt olmadığı” yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı da ifade edilen açıklamada, kurumun iki aylık yakıt stoğu bulunduğu da vurgulandı.

Devamını Oku

Kıbrıs

YÖDAK bütçesi onaylandı

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 62 Milyon 871 bin TL’lik Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) bütçesini oy çokluğu ile onayladı.

Bütçe üzerine CTP Milletvekili Sami Özuslu söz alarak bazı sorular yöneltti.

-Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu, “sahte diploma meselesinde gelinen noktayı, ülkeye giren öğrencilerle ilgili koordinasyon sorununun aşılıp aşılmadığını ve diploma meselesiyle ilgili yeni bulgular olup olmadığını sordu.

-Hocanın

YÖDAK Başkanı Aykut Hocanın ise Özuslu’nun sorularını yanıtladı. Hocanın, şu anda 22’si aktif, 23 izinli üniversite bulunduğunu ve bunlardan üçünün Türkiye’nin kampüs üniversitesi olduğunu aktardı. Hocanın, ülkedeki toplam öğrenci sayısının’ yaklaşık 15 bini pasif olmak üzere 101 bin 138 olduğunu belirterek, artık tüm öğrencilerin YÖKSİS sitemine kayıtlı olduğunu anlattı.

YÖDAK olarak şu anda muhaceret ile entegrasyonu sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Hocanın, okuma niyeti ile buraya gelmeyen kişileri kontrol altına almaya yarayacak bir tüzüğün yürürlüğe girdiğini de ekledi.

“Sahte diploma” meselesi ile ilgili Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde çok kapsamlı bir denetim yapıldığını söyleyen Hocanın, konuya ilişkin bir rapor hazırladıklarını, disiplin soruşturmalarının sürdüğünü sonrasında ise yaptırım için kararlar alacaklarını kaydetti. Başka üniversitelere de gidilerek dosyaların incelendiği belirten Hocanın, birçok kurumun da kendilerine başvuran kişilerin diplomaları hakkında soru sorduğunu anlattı.

Acentelerin ülkeye getirdiği öğrencilerle ilgili sorulan soru üzerine Hocanın, bunların denetiminin kolay olmadığını, bu konuda yasal zeminin hazırlanması gerektiğini söyledi.

Hocanın, mevcut personel sayısıyla sorumluluklarını yerine getirmenin mümkün olmadığını, kurumun arabası da olmadığını denetimlere kendi araçlarıyla gittiklerini söyledi. Hocanın, “Bu sistem ile fonksyonlarımızı yerine getirmemiz mümkün değil. Kadromuzu artırmamız, denetleme kurulu oluşturulmalı… ” dedi.

YÖDAK’la ilgili söz alan Erkut Şahali, kurumun sahip olduğu insan kaynağının artırılmasının elzem olmadığını vurguladı.

Hocanın, YÖDAK’ın gelir elde etmesi gerektiğini, kadrosunu artırması ve denetleme kurulu kurulması gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından 62 Milyon 871 bin TL’lik YÖDAK bütçesi oy çokluğu ile onaylandı ve Gelirler Bütçesi’nin görüşülmesine geçildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Maliye Bakanlığı’nın bütçesi oy çokluğuyla onaylandı… Gümrük Müdürü Öztekin “Gazimağusa Limanı’nda 2.5 Milyon Sterlin” iddialarını yanıtladı

Published

on

By

Maliye Bakanlığı bütçesi 500 bin TL artış ile 68 milyar 971 milyon 69 bin TL olarak oy çokluğu ile onaylandı.

Maliye Bakanlığı bütçesinde Gümrük ve Rüsumat Dairesi Müdürü Sinan Öztekin, Gazimağusa Limanı’na getirildiği iddia edilen 2,5 Milyon sterlinle ilgili sorular yanıtlandı.

Gümrük ve Rüsumat Dairesi Müdürü Öztekin, bu konuda resmi hiçbir ihbar almadıklarını, söylentileri de ihbar kabul ederek gemide mali polisin katılımıyla 2 gün arama yaptıklarını ancak bu yönde hiçbir emareye rastlamadıklarını açıkladı.

CTP Milletvekili Sami Özuslu’nun sorusu üzerine konuşan Öztekin, söylentiler üzerine Maliye Bakanı Özdemir Berova’ya bilgi vererek mali polisle harekete geçtiklerini, gemiden indirilen araçlarla ilgili denetim talep ettiklerini, araçlarda sadece para değil, kaçak mal ve uyuşturucu araması da yapıldığını ancak iddiaları doğrulayacak hiçbir bulguya rastlamadıklarını söyledi.

Süreç konusunda bilgi veren Öztekin, acenteler tarafından kiralanan iddiaya konu geminin kamyon, dozer gibi iş araçlarının da yer aldığı 240 aracı 21 Kasım’da sabah 10.00 sıralarında İngiltere’den Gazimağusa Limanı’na ulaştırdığını belirtti.

Öztekin, araçların tahliyesinin 21 Kasım’da öğle saatlerinde başladığını, gece yarısına kadar sürdüğünü, bunun için 5 gümrük memurunun görevlendirildiğini ve normalin dışında herhangi bir durum da yaşanmadığını aktardı.

Gümrük ve Rüsumat Dairesi Müdürü Sinan Öztekin, akü veya motor arızası nedeniyle bozuk olan 4 aracın gemiden indirilemediğini de belirterek, şunları kaydetti:

“Evrak işleri nedeniyle araçların hepsi zaten limandaydı. Mali şube ekipleri araçlarda manuel kontrol yaptı. Limandaki x-ray cihazı da 30 kez çalıştırıldı. Araçların tamamına yakını cihaza girdi. Mali polis cumartesi günü de limana geldi… Aramalara devam ettik. Herhangi bir emareye rastlamadık. Limanın giriş çıkışında bulunan güvenlik kameralarını da kontrol ettik…”

Bazı araçların torpido gözlerinin sökük olup olmadığıyla ilgili soru üzerine Öztekin, bu yönde tespitleri olduğunu ancak bunun ilk defa karşılaştıkları bir durum olmadığını belirtti.

Öztekin, bu konuda basından kendisine ulaşıp herhangi bir açıklama ve değerlendirme talep edilmediğini de vurguladı.

-Maliye Bakanlığı’nın bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi

Konuşmaların ardından Maliye Bakanlığı bütçesi 500 bin TL artışla 68 milyar 971 milyon 69 bin TL olarak onaylandı.

Öte yandan komitede Gazimağusa Limanı ile ilgili iddialar konuşulmadan önce muhalefet milletvekilleri bazı konularda Maliye Bakanı Berova’ya soru yöneltti.

CTP Milletvekili Devrim Barçın, Maliye Bakanı’na yeni emekliye çıkacakların ikramiyelerinden ve emekli maaşlarından vergi alınıp alınmayacağını sordu. Maliye Bakanı Özdemir Berova, böyle bir şey yapılmayacağını söyledi.

Daha sonra Maliye Bakanlığı üzerine söz alan CTP Milletvekili Sami Özuslu, kurultay dönemindeki veri hareketlerine bakıldığında geçici işçi sayısında 241 kişilik artış görüldüğünü söyledi.

Maliye Bakanı Özdemir, Özuslu’ya yanıtında, “Mevsimlik işçi sayısında artış olmadı. Sağlıkta çalışan 190 mevsimlik işçinin statüsü geçici işçi statüsüne çevrildi” dedi.

Konuşmasının devamında DAÜ’den 50-100 milyon TL’nin esirgendiğini ancak paraların başka başka alanlara harcandığını söyleyen Özuslu, “Külliye devletin bütçesine ne kadar külfet getiriyor? Bu binalar oluk oluk para yutacak…” ifadelerini kullandı.

Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Değişiklik Yasa Tasarısı’nın Anayasaya aykırı olduğunu da savunan Özuslu, bu yasanın yürürlüğe girmesinin sendikal mücadeleyi sonlandırmak anlamına geleceğini ileri sürdü.

CTP Milletvekili Devrim Barçın da yasal düzenleme konusunda söz alarak bu yönde Anayasa Mahkemesi kararları olduğunu söyledi, işveren ve sendika dışında yasa ile Toplu İş Sözleşmesi hakkına müdahale etmenin Anayasaya aykırı olduğunu belirtti.

Maliye Bakanı Berova, Toplu İş Sözleşmelerini görerek yasaya aykırı madde olup olmayacağına bakacaklarını söyledi. Maliye Bakanı’nın bu açıklaması kısa süreliğine tartışma yarattı.

Konuşmasına devam eden CTP milletvekili Sami Özuslu, vatandaşların gelir dağılımındaki uçurumun büyük oranda açıldığını, bunun büyük bir yara olduğunu ifade etti.

Kamudaki eşel mobil sisteminin doğru bir sistem olduğunu ancak istikrarsız para birimi nedeniyle anlamını yitirdiğini ve sosyal uçurumları beslediğini söyleyen Sami Özuslu, istikrarlı muhasebe birimi önerilerini anımsatarak, bu konuda bir çalıştay düzenlemesini talep etti.

İnsanların bir domates alarak pazardan çıktığını, hayatın inanılmaz şekilde pahalı olduğunu söyleyen Özuslu, “Gözümüzü buna kapatamayız. Herkes memleketi terk etme psikolojisinde” dedi.

Bu yılın başında geçirilen Suç Gelirlerinin Aklanması Yasası’na işaret eden Özuslu, bu yasa ile hangi ekstra kontrolün sağlandığını sordu.

Özuslu, araç galeriyle ilgili rakamı ve durumu sordu.

Maliye Bakanı Özdemir Berova, kripto para ve kaldıraçlı FX işlemlerinin kontrol altına alınması gerektiğini belirterek, kaldıraçlı FX ile ilgili yasa tasarısı ilgili hazırlıklara işaret etti.

KKTC’de 603 araç galerisi olduğunu belirten Berova, araç galeriyle ilgili yasal düzenleme üzerinde de çalışılacağını açıkladı.

Komite Maliye Bakanlığı bütçesini oy çokluğuyla onayladıktan sonra kısa bir ara verdi. Komite daha sonra YÖDAK bütçesine geçti.

Devamını Oku

Trending

Reklam