Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’ndan 13 maddelik istem paketi

Published

on

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu, engelli bireylerin, istihdam, eğitim, ulaşım, dolaşım ve erişimde yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek, çözümü için gerekli gördükleri yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesini de içeren taleplerini yineledi.

Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Mehmet Ali Tatlıyay Eğitim Kültür Salonu’nda, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’na bağlı dernek başkanları ve temsilcilerinin katılımlarıyla basın toplantısı yapıldı.

Toplantıda, bir kez daha engellilerin sorunlarına dikkat çekildi, beklentilerini içeren 13 maddelik istem paketi paylaşıldı.

– Yücetürk: “48 yıldır sorunlar devam ediyor”

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Başkanı Derviş Yücetürk, yaptığı açıklamada, 48 yıldır sorunların devam ettiğini kaydetti.

Bugünün öneminin, engelli ile engelsiz arasındaki farklıları dile getirmek olduğunu belirten Yücetürk, “Bu eşitsizliği gidermek için çalışmalarımızı çeşitli alanlarda sürdürmekteyiz.” dedi.

Yücetürk, KKTC’de yaşayan 6 bin 500 civarında engellinin topluma kazandırılmaları için her türlü sosyal ve ekonomik çalışmalarıyla ön plana çıkan derneklerin bugüne kadar özverili etkin çalışmalarıyla birçok başarılı işlere imza attığını ifade etti.

KKTC’de sorunların büyük olduğunu ve yıllardır mücadelelerine devam ettiklerini ifade eden Yücetürk, en büyük sorunlardan birinin Engelsiz Dairesi’nin kurulamaması olduğunu ifade etti.

Hükümet edenlerin engellilerin sorunlarıyla ilgili yetersiz kaldığını savunan Yücetürk, en büyük sorunlarından bir diğeri olan istihdam sorununu çözemediklerinden yakındı.

“Ne istihdamda ne de nakdi yardımlar konusunda istediğimiz noktaya halen gelemediğimizi üzülerek görmekteyiz. İnsanca yaşam kavgamızda halen daha çok gerilerde olduğumuzu, Avrupa standartlarının çok altında olduğumuzu üzülerek görmekteyiz. 600 engellimiz iş ve aş beklemektedir.” diyen Yücetürk, 2006’dan beri kamuda tatminkâr olarak engelli istihdamının yapılamamasının kendilerini derinden yaraladığını söyledi.

Bir başka önemli sorunları arasında Özel Eğitim Yasası’nın olduğunu belirten Yücetürk, ulaşım ve dolaşımda yaşadıkları sıkıntılara değindi.

Yücetürk, “Nakdi yardımlar günün koşullarına göre sosyal devlet anlayışından uzak. Engellilere reva görülen nakdi yardımların günümüz koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Ulaşım, dolaşım ve erişimde KKTC olarak topyekûn sınıfta kaldığımızı görmekteyiz.” dedi.

Bugüne kadar verilen sözlerle ilgili icraatlar göremediklerini kaydeden Yücetürk, 2023’ten itibaren sadece 30 engelli istihdamının yapılabildiğini dile getirdi.

KKTC’de yaşayan engellilerin bugüne kadar üvey evlat muamelesi gördüğünü yapılan icraatlar ile gördüklerini savunan Yücetürk, şöyle devam etti:

“Bir engellinin sağlık kurumuna girip rapor almasının bile büyük bir işkence olduğunu ve söz konusu raporların üç aya kadar zor çıktığını görüyoruz. 2014 yılında Lefkoşa sınırları içinde temeli atılan Engelsiz Yaşam Evi’nin 9 yılda tamamlanmasına rağmen kısmen hizmete açılması ve söz konusu bu projenin arzu edilen 48 yataklı projeden 32 yatağa düşürülmesi camiamızı son derece üzmüştür.”

“Engelsiz Yaşam Evi’nin esas amacı; annesiz, babasız ve kimsesiz olan engellilerin yaşam boyu yuvası olacaktı.” diyen Yücetürk, esas amacı olan bu bölümün ise henüz açılamadığını söyledi.

Hükümet yetkililerine eleştirilerde bulunan Yücetürk, ülkede birçok sorun bulunduğunu, ekonominin tamamen güneye kaydığını ve yakın bir zamanda sosyal patlama olacağını ileri sürdü.

– 13 maddelik istem paketi

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla açıklanan 13 maddelik istem paketi ise şöyle:

“1. Engellilerin genel sorunlarını çözecek Engelliler Dairesi’nin acilen kurulması.

2. Bugüne kadar kamuya yapılmayan yeterli engelli istihdamın acilen yapılması ve sağlık kurulu raporu nedeniyle istihdam edilemeyen engellilere de asgari ücret düzeyinde nakdi yardım sağlanması.

3. 26 Eylül 2024’te inşası tamamlanmadan kısmen hizmete açılan Engelsiz Yaşam Evi’nin tüm bölümleriyle birlikte hizmet verebilmesi için gerekli inşaatların tamamlanması ve gerekli olan personel ve teşkilat yasalarının bir an önce meclisten geçirilip yasallaşması.

4. KKTC Meclisi’nden geçen B.M. Engelli Hakları Bildirgesi’nin acilen uygulanması için gerekli tüzüklerin ivedilikle çıkarılması.

5. Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası altında mevcut olan Derecelendirme, İş koşulları ve Nakdi Yardımlar Hak ve Ödevler Tüzükleri’nin iyileştirilmesi ve yasallaşmış olan Özel Eğitim Yasası ile ilgili tüzüklerin bir an önce tamamlanıp çıkarılması.

6. Engelli yurttaşlarımızın kamuya açık alanlarda ve kamuya yönelik hizmetlerden eşit şekilde yararlanmalarını engelleyen ulaşım, dolaşım ve erişim sorunlarına ivedi çözüm getirilmesi.

7. Özel bakıma gereksinimleri olan engellilerin ailelerinin maddi durumuna bakılmaksızın bakıcılarına asgari ücret düzeyinde maaş bağlanması.

8. Yaşamlarını nakdi yardımla sürdüren engellilere elektrik, su ve telefon gibi gerekli muafiyetlerin acilen sağlanması.

9. İlçe merkezlerinde bulunan özel eğitim okullarına ve/veya kaynak sınıflara ve/veya kaynaştırılmış eğitime devam eden engelli çocukların tamamının ulaşımlarını sağlayacak servislerin konulması ve servislerde bakıcı olması.

10. Bakanlar Kurulu kararı ile 1985 yılında Kıbrıs Türk Görmezler Derneği’ne tahsis edilen merkez bina ve okul arsasının bir an önce tapusunun verilmesi için gerekli yasal işlemlerin yapılması.

11. Kaynaştırılmış eğitime giden engelli çocukların gölge öğretmenliklerini yapacak olan kişilerin ödeneklerinin verilebilmesi için yasal düzenlemenin yapılması.

12. Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’na bağlı Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği, Umut Otizm ve Engelli Aileleri Dayanışma Dernekleri’ne yer veya bina tahsis edilmesi için acilen gereğinin yapılması.

13. Engellilerin sorunlarını gerçek anlamda çözecek olan, engellileri koruma rehabilite ve istihdam yasası altında oluşturulan Engelliler Komitesi’nin koordinatör Bakanlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde en az 2 ayda bir toplanmasının acilen sağlanması.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Başbakan Üstel, gelecek hafta ağaçta kalan portakal için üreticiye 160 milyon ödeneceğini açıkladı

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi. Narenciye konusunda müjde veren Üstel, son valensiya döneminde ağaçta kalan portakal için üreticiye gelecek hafta 160 Milyon ödeneceğini açıkladı.

Üstel, “Yeni dönemde narenciye tamamen eskisi gibi Türkiye’ye gönderilecek, hem Türkiye’de satışı sağlanacak hem de Türkiye üzerinden başka pazarlara ulaşması sağlanacak” dedi.

Başbakan Üstel, Ankara temaslarını BRT’ye değerlendirdi.

“Ülke ekonomisini nasıl daha iyi bir noktaya getirebiliriz konularını Ankara’ya her gelişimizde masaya yatırıyoruz” diyen Üstel, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile çok verimli bir toplantı yaptıklarını anlattı. Üstel şöyle konuştu:

“Bu verimli toplantı sayesinde, iki senede Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile neler yaptığımızı ortaya koyduk. Çünkü geçmişten kalan gerek yarım proje gerekse reformları bu iki sene içerisinde tamamladık. Ama geriye kalan bazı yarım projeler var ve halkımızın ihtiyaç duyduğu projeler mevcut. Onları da 2025 yılı içerisinde nasıl hayata geçirebiliriz diye konuştuk. Bunların çalışmasını gerçekleştirdik ve bir takvimlendirme programı yaptık.”

Bu çalışmaları yaparken, ülkede mevcut olan sorunları da ele aldıklarını ifade eden Başbakan Üstel, şunları kaydetti:

“Geçen sene narenciyede bazı sıkıntılar yaşadık ve o sıkıntıları aşmak için de sürekli anavatan Türkiye ile istişare ettik. Bu doğrultuda bir miktar portakalın Türkiye’ye getirilmesini sağladık. Bir miktar portakal dalında kaldığı için biz üreticinin üretimden kopmaması adına, onlara bir miktar ödemede bulunmak için çalışmalar yaptık. Şimdi son valensiya döneminde ağaçta kalan portakalın 160 milyonunu da önümüzdeki hafta üreticiye ödeyip, o üreticileri de mağdur olmaktan kurtaracağız.”

Başbakan Üstel, “Yeni dönemde narenciyenin tamamen eskisi gibi Türkiye Cumhuriyeti’ne geleceği ve Türkiye Cumhuriyeti üzerinden başka pazarlara göndereceğimiz ve Türkiye’de de bunun satışını sağlayacağımız konusunda fikir birliğimiz var” diye konuştu.

Başbakan Üstel, temasları kapsamında Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Efgan Ala ile de görüştüklerini anlattı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Başbakan Üstel, Ankara temaslarını BRT’ye değerlendirdi :“TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ile verimli bir toplantı yaptık”

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel Ankara temaslarını BRT Ankara Muhabiri Bülent Göksan’a değerlendirdi.

Başbakan Üstel, “Ülke ekonomisini nasıl daha iyi bir noktaya getirebiliriz konularını Ankara’ya her gelişimizde masaya yatırıyouz” diyerek Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile çok verimli bir toplantı yaptıklarını anlattı.

Başbakan, “Bu verimli toplantı sayesinde, 2 senede Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile neler yaptığımızı ortaya koyduk. Çünkü geçmişten kalan gerek yarım proje gerekse reformları bu 2 sene içerisinde tamamladık. Ama geriye kalan bazı yarım projeler var ve halkımızın ihtiyaç duyduğu projeler mevcut. Onları konuştuk ve onları da 2025 yılı içerisinde nasıl hayata geçirebiliriz diye konuştuk. Bunların çalışmasını gerçekleştirdik ve bir takvimlendirme programı yaptık” dedi.

Üstel, bu çalışmaları yaparken, ülkede mevcut olan sorunları da ele aldıklarını anlattı.

“Geçen sene narenciyede bazı sıkıntılar yaşadık ve o sıkıntıları aşmak için de sürekli Anavatan Türkiye ile istişare ettik. Bu doğrultuda bir miktar portakalın Türkiye’ye getirilmesini sağladık. Bir miktar portakal dalında kaldığı için biz üreticinin üretimden kopmaması adına, onlara bir miktar ödemede bulunmak için çalışmalar yaptık. Şimdi son valensiya döneminde ağaçta kalan portakalın 160 milyonunu da önümüzdeki hafta üreticiye ödeyip, o üreticileri de mağdur olmaktan kurtaracağız” şeklinde konuştu.

Başbakan Üstel, yeni dönemde narenciyenin tamamen eskisi gibi Türkiye Cumhuriyeti’ne geleceği ve Türkiye Cumhuriyeti üzerinden başka pazarlara göndereceğimiz ve Türkiye’de de bunun satışını sağlayacağımız konusunda fikir birliğimiz var” ifadelerini kullandı.

Başbakan Ünal Üstel, temasları kapsamında Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Efgan Ala ile de görüştüklerini anlattı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Bertan Zaroğlu, YDP’nin “hükümetteki icraatı ve mevcut siyasi sistemle” ilgili değerlendirmelerde bulundu

Published

on

By

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bertan Zaroğlu, partisinin hükümetteki icraatı ve mevcut siyasi sistemle ile ilgili bazı değerlendirmelerde bulundu.

YDP’den yapılan açıklamaya göre Zaroğlu, Meclis’te yer alan dört siyasi partiden temsilcilerin konuk olduğu bir televizyon programına katıldı, bazı değerlendirmelerde bulundu.

YDP’nin hükümette olduğu dönemde Ercan Havalimanı projesiyle “önemli bir başarıya” imza attığını ifade eden Zaroğlu, “Ancak YDP’nin en büyük icraatı halkın mahkum edildiği iki partili siyasi yapıya meydan okuyarak kurulmuş olmasıdır.” dedi.

Zaroğlu, YDP uhdesindeki Ulaştırma Bakanlığı’nın yönetiminde tamamlanan Ercan Havalimanı projesinin, devlet bütçesine “ciddi” katkı sağladığını belirterek, “2009 yılında zarar eden bir işletmeden, geçen yıl 1,5 milyar TL katkı yapan bir işletmeye dönüşen havalimanı YDP’nin ve mevcut hükumetin somut başarısıdır.” ifadelerini kullandı.

Zaroğlu, “Toplumun uzun yıllardır iki büyük partiye mahkum edildiği bir süreçte, Yeniden Doğuş Partisi’nin kurulmuş olması, bu ülkenin en büyük kazanımıdır. Bizler, geçmişteki sorunların sorumlusu değiliz. Mevcut yapının eksikliklerini düzeltmek için buradayız.” ifadelerini kullandı.

-Hükümette mutlu değil, ancak çekilmeyi düşünmüyor

Zaroğlu “Hükümet ortağı olmalarına rağmen zaman zaman sistemden kaynaklı memnuniyetsizlik yaşadıklarını” belirterek, “Mutsuz değiliz, ama tam anlamıyla mutluyuz da diyemem. Her siyasi parti mevcut sistemin acziyetine mahkum.” ifadelerini kullandı. Zaroğlu’nun, programda, “erken seçim tartışmaları ve YDP’nin hükümetten çekileceği” iddialarını reddettiği de belirtildi.

-“Başkanlık sistemi” çağrısı

Mevcut parlamenter sistemi eleştirerek sistem değişikliğinin gerekli olduğunu savunan Zaroğlu, başkanlık sisteminin Kıbrıs’a özgü bir şekilde ele alınması gerektiğini söyleyerek “Ne Türkiye’deki gibi ne de Rum tarafındaki gibi. Kendimize özgü bir sistem oluşturmalıyız. Bu konuda tüm siyasi partilerin bir araya gelip tartışması gerekiyor.” dedi.

Zaroğlu, ülkedeki ekonomik sorunlara da değinerek, tasarruf tedbirlerinin kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Seçim süreçlerinde bazı aksaklıklar yaşandığını ve reforma ihtiyacı olduğunu belirten Zaroğlu, “Nüfusumuzu bilmiyoruz, seçim sonuçlarını günler sonra alıyoruz. Bu sistemin artık değişmesi gerekiyor.” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam