Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KEMA: “Kızılçam ormanlarında kabuk böceğinin istilası sonucu çam ağaçlarında kitle ölümleri yaşanmaya başladı”

Published

on

Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA), Kızılçam ormanlarında kabuk böceğinin istilası sonucu çam ağaçlarında kitle ölümleri yaşanmaya başladığını belirterek, kuruyan ağaçların kesilerek kömür ocaklarına yakacak odun olarak nakledildiğini kaydetti ve bunu eleştirdi.

Çam kese böceğine karşı etkili bir mücadelenin yapılmaması neticesinde gelinen noktadan sorumlu olanların başında Tarım Bakanı’nın olduğunu ileri süren KEMA, “İktidar ve muhalefet milletvekillerine çağrı yapıyoruz. Ormanların kurtulması, etkin bir mücadele için gerekli bir bütçenin gelecek yıl için ayrılması zorunlu hale gelmiştir” dedi.

Mütevelli Heyeti Başkanı İlkay İlseven yaptığı yazılı açıklamada, 2020 yılından sonra çam kese böceğine karşı etkili bir mücadelenin yapılmaması sonucu, böcek yoğunluğunun her yıl artarak çoğaldığını, zarar eşik değerinin çok üzerinde seyrederek salgın, olma riski ile karşı karşıya gelindiğini söyledi.

İlseven “Çam kese Böceğinin her yıl 1’e 250 – 300 artarak çoğalması, mücadele edilmeyen 4 yıl içerisinde böcek yoğunluğu astronomik rakamlara çıkmış, bu artışa paralel olarak böceğin yaşattığı tahribat da artış göstererek arız olduğu çam ağaçlarında % 66’nın üzerinde artım ve büyüme kayıpları oluşmuş, ağaçlar direncini kaybetmiş, hastalanmış güçsüz hale gelmiştir.” dedi.

Ormanlarda yaşanan bu felaketin baş sebebinin, çam kese böceğine karşı etkili bir mücadelenin yapılmaması olduğunu belirten İlseven, “Ana mücadele olan havadan biyolojik mücadeleyi uygulamamakta direnen dönemin Bakanları, Müsteşarları ve Müdürleri görev ve sorumluluklarını kötüye kullanmakla suç işlemişler, devleti ve halkımızı maddi ve manevi zararlara uğratmışlardır” dedi. İlseven, bu konu ile ilgili Sayıştay ve Hukuk Dairesini göreve davet etti.

İlseven açıklamasına şöyle devam etti,

“Orman Dairesi’nin böcek yoğunluğu ile ilgili yaptığı çalışmalar sonucunda bu yılın geçen yıla oranla çok daha yüksek olacağı ve enfekte olacak orman alanının 15000 Hektar büyüklüğünde bir alanı kapsayacağı hesaplanmıştır. Bu bize önümüzdeki kısa dönemde yaşanacak tehlikeyi ve bunun yaratacağı orman, çevre sağlık, turizim ve buna benzer sektörlerde olacak zararlarla ilgili bilgi vermekte ve uyarmaktadır.

Şöyle ki ; Çam ormanı alanları kızıla boyanacak yeşil ibresini kaybeden ağaçlarda fotosentez olayı duracak, bunun sonucunda 3-4 ay kadar bir dönem için atmosfere salınan oksijen miktarında azalmalar görülecektir. Basit bir hesap yaparsak, bilimsel olarak 1 Hektar Çam ormanı 1 yılda 30 Ton oksijen üretmektedir. 15000 Hektar enfekte alanın oksijen salınımı 1 yılda 450,000 Ton olacaktı. Üretim 4 ay duracağına göre 1350 Ton oksijen kaybı yaşanacak demektir. Öte yandan bu yoğunluktaki böcekler evlere kadar girecek, insanlarda allerjik, astım, lenf bezlerini şişirerek komalık durumlar yaratacak. Bu ülkeye gelecek turistler bir dönem yeşil yerine kızıl ormanlar seyredecek.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

BES “iş bırakma” eylemi başlatıyor

Published

on

By

Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Mustafa Yalınkaya, Pazartesi gününden itibaren hükümete karşı “iş bırakma” eylemlerini başlatacaklarını bildirdi.

Yazılı açıklama yapan Yalınkaya, dün duyurdukları “olağanüstü toplantıyı” bugün BES Yönetim Kurulu olarak yaptıklarını ve sendikaların başlattığı mücadele karşısında hükümetin devam ettirdiğini savunduğu “Ben bilirim, ben yaparım, olur” tavrının kabul edilemez olduğuna kanaat getirdiklerini belirtti.

Değerlendirmeler sonunda Pazartesi itibariyle Lefkoşa Türk Belediyesi’nden (LTB) başlamak üzere “iş bırakma” kararı aldıklarını belirten Yalınkaya, “Her gün örgütlü olduğumuz bir belediyede iş bırakma eylemlerine başlayacağımızı kamuoyunun bilgisine getiriyoruz” dedi.

-“Tasarılar geri çekilmezse her türlü radikal kararı alacağız”

Hükümetin Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ve Hayat Pahalılığı Ödeneği yasalarında hayal ettiği değişiklik tasarılarını geri çekmemesi durumunda da daha radikal kararları almaktan çekinmeyeceklerini dile getiren Yalınkaya, bu konuda da yönetim kurulu olarak görüş birliğine varıldığını kaydetti.

Yalınkaya, “Bugün itibarıyla hükümet, sendikaları saat 09.30’dan sonra yasaları görüşmek üzere meclis alt komitesine çağırmıştır. Belediye Emekçileri Sendikası olarak paydaş sendikalarımız ile bugün Meclis’te olacağız ve bu yasaların geri çekilmesi için her türlü mücadeleyi vereceğiz. Sürecin gidişatına göre alacağımız tüm kararları kamuoyu ile paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Sendikalar genel grev ve eyleme bugün de devam ediyor

Published

on

By

Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Referandum Yasası ile Hayat Pahalılığı Alma Hakkı Yasası ile ilgili değişiklik tasarılarına karşı çıkan 32 sendika genel greve bugün de devam ediyor.

Sendikalar adına açıklama yapan KTAMS Başkanı Güven Bengihan, dün olduğu gibi bugün de 09.30’da meclis önünde toplanacaklarını bildirdi.

Devamını Oku

Kıbrıs

“Kırmızı” sergisi açıldı

Published

on

By

“Kırmızı” konseptli uluslararası karma sergi, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) Yayıncılık Tarihi Müzesi HD Sergi Salonu’nda açıldı.

Mevhibe & Mustafa Başman Vakfı sponsorluğunda, Ayhatun Ateşin küratörlüğünde, “Kırmızı” konseptli uluslararası karma sergi, toplumsal duyarlılığı ve sanatsal yaratıcılığı bir araya getiriyor.

Kırmızı renginin dinamizminden ilham alarak oluşturulan eserleri barındıran sergide 25 sanatçının eserleri sergileniyor.

Katılımcı sanatçılar şunlar:

“Ezgi Yemenicioğlu Negir, Güliz Baydemir Katkar, Umut Germeç, Mine Okur,Gökhan Okur, Erdal Aygenç, Raif Kızıl, Ali Asgar Çakmakcı, Ceyhan Özyıldız, Rana Amrahova, Nurseren Tor, Kemal, Behçet Caymaz, Mustafa Batıbeniz, Mete Hatay, Kaan Canduran, Hüseyin Özçelik,, Kadir Sevim, Soner Pilge, İsmail Gökçe, Kübra Nur Güven,Vedia Okutan, Evrim Ergün, Sinem Kılınç, Mert Kılınç.”

Devamını Oku

Trending

Reklam