Kıbrıs Türk Barolar Birliği, insan haklarına saygının, barış, eşitlik ve adaletin temeli olduğunu belirtti.
Birlikten yapılan yazılı açıklamada, “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde, insanlığın ortak değerleri olan hak, özgürlük ve adaleti bir kez daha hatırlıyor ve savunuyoruz” denilerek, 1948 yılında kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin, her bireyin doğuştan gelen haklarını güvence altına almak için bir rehber olduğu ifade edildi.
Yaşam hakkı, kişi özgürlüğü ve güvenliği, düşünce ve ifade özgürlüğü, kadın hakları, çocuk hakları, engelli hakları, çalışma hakları, çevre hakkı, adil yargılanma hakkı, eğitim hakkı, sağlık hakkı ve toplumsal eşitliğin, insan onurunun ayrılmaz parçaları olduğu kaydedilen açıklamada, bu hakların ancak hukukun üstünlüğü, demokrasi ve yargı bağımsızlığıyla korunabileceği belirtildi.
-“Adil bir toplumun temel taşı olan hak ve özgürlükleri korumak hepimizin görevidir”
İnsan hakları ihlalleri, hukuksuzluk, ifade özgürlüğüne müdahaleler, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet, çevre tahribatı ve sosyal adaletsizliklerin bugün hâlâ varlığını sürdürdüğü ifade edilen açıklamada, “Bu ihlallere karşı durmak, adil bir toplumun temel taşı olan hak ve özgürlükleri korumak hepimizin görevidir” denildi.
Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nin, insan haklarını her alanda savunmaya, yargı bağımsızlığını korumaya, hukukun üstünlüğünü güçlendirmeye ve herkes için adaletin tesisine yönelik mücadelesini kararlılıkla sürdüreceği vurgulanan açıklamada, insan haklarının eksiksiz yaşandığı, eşit, adil ve özgür bir dünya için dayanışmanın büyütülmesi çağrısı yapıldı.
Başbakan Ünal Üstel 11 Temmuz Basın Günü nedeni ile mesaj yayımladı.
136 yıl önce, bir Kıbrıslı Türk tarafından yayımlanan ilk Türkçe gazete Saded’in çıkışıyla birlikte başlayan Kıbrıs Türk basın yolculuğunun, bugün gururla devam eden bir özgürlük ve demokrasi mücadelesine dönüştüğünü vurguladı.
Üstel, Kıbrıs Türk halkının varoluş sürecinde; gazetecilerin, yalnızca haber aktaran değil, aynı zamanda halkın sesi, direnişin kalemi ve toplumsal moralin taşıyıcısı olduğunu da kaydetti. Başbakan Ünal Üstel mesajında şu ifadelere er erdi.
“ Bugün ise dünya hızla dijitalleşiyor. Haberleşme kanalları çeşitleniyor, bilgiye erişim kolaylaşıyor ama aynı zamanda bilgi kirliliği de artıyor. Bu yeni çağda, basınımızın doğruluk, tarafsızlık ve etik ilkelerden taviz vermeden yayın yapması, hiç olmadığı kadar önemlidir. Toplumun haber alma hakkını korurken, bireysel hak ve özgürlüklere de saygı göstermek; kamuoyunu doğru, dengeli ve evrensel değerlere uygun şekilde bilgilendirmek, çağdaş basının en temel sorumluluğudur. Hükümet olarak bizler, gazetecilerimizin mesleklerini daha iyi şartlarda sürdürebilmeleri adına gereken her türlü desteği vermeye kararlıyız. Bu duygu ve düşüncelerle, basınımızın emektar mensuplarının 11 Temmuz Basın Günü’nü kutluyor; her birine başarı, sağlık ve esenlik dolu bir meslek hayatı diliyorum.”
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, temasları kapsamında yeni Devlet Hastanesi inşaat alanını inceledi.
Yılmaz, temelleri, 20 Temmuz Pazar günü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacak olan Yeni Devlet Hastanesi inşaat alanını gezdi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ünal Üstel ile birlikte inşaat alanında incelemelerde bulunan Yılmaz, yetkililerden bilgi aldı.
11 Temmuz Basın Günü Kıbrıs Türk Gazetecileri Birliği tarafından gerçekleştirilen resepsiyonla kutlandı.
Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri ile Hizmet Onur Ödülleri, Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından 1889’da yayımlanan ilk Türkçe gazete Saded’in anısına verildi. Gecede konuşan Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Efdal Keser, dünyada basın özgürlüğüne yönelik baskıların arttığını vurguladı.
Keser, “Bu bize gösteriyor ki gazetecilik yapmak, halka doğru bilgi vermek, halkı aydınlatmak her geçen gün biraz daha zorlaşıyor.” dedi.
Keser siyasetçilere ve medyayı düşman olarak görenlere de çağrıda bulundu;
“Gazetecilere karşı daha hoş görülü, daha anlayışlı olun. Dünyanın her yerinde kamuya mal olmuş kişiler daha hoşgörülüdür, daha anlayışlıdır. Medyayı bizden onlardan diye ayırmayın. Unutmayın siz medyaya küserseniz halkta size küser” diye konuştu.
Basın emekçilerine de seslenen Keser, “doğru, bilgiye dayanan gerçek haberciliğin yaygınlaşması ve toplum nezdindeki güvenin yeniden kazanılması bizim elimizdedir” dedi.
Keser, Medya Etik Kurulu’na da ayrı bir parantez açtı.
Keser, “Haber verme adına zaman zaman hatalar yapabiliyoruz. Etik kuralları gözden kaçırabiliyoruz. İşte bu noktada medya etik kurulu devrededir. Medya etik Kuruluna hepimizin sahip çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Keser basın özgürlüğünden asla taviz vermeyeceklerinin de altını çizdi.
BRT’den Şaziye Borankan ve Mehmet Alasya “Seni Seviyorum Sesin Oluyorum” programıyla TV Eğitim Kültür Program Ödülü; İpek Halim Taşkapılı ve Şaziye Borankan “1001 Konu 1001 Konuk” programıyla TV Program Ödülü; Mustafa Soykan da Radyo Haber Spikeri ödülünü aldı.
Resepsiyonda ayrıca meslekte sarı basın kartı sahibi ve en az 25 yılını doldurmuş KTGB üyesi 11 gazeteciye de Hizmet Onur Ödülü verildi.
Gecede BRT’den Engin Dervişağa, Esin Kavaz Küçük, İbrahim Akkorlu, İsmet Oyal, Levent Kutay, Manolya Kutay, Sevil Özlü, Şaziye Abu El Afiye ve Tahir Aykut Türk hizmet onur ödülü aldı.