Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Başbakanlık bütçesi görüşülüyor

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Başbakanlık bütçesi üzerine görüşme devam ediyor. 1 milyar 969 milyon 523 bin TL’lik Başbakanlık bütçesi üzerine söz alan CTP Milletvekili Fikri Toros, sosyokültürel ve ekonomik kalkınma konusunda konuştu.

Sosyokültürel ve ekonomik kalkınma planının önce CTP tarafından ortaya konulduğunu kaydeden Toros, Başbakan Ünal Üstel hükümetinin bunu özümseyerek, hükümet programına aldığını ancak buna yönelik hiç bir şey yapmadığını söyledi.

Plan yaparken global bir takım gelişmelere bakmak gerektiğini anlatan Toros, hükümetin bu noktada tamamen gözlerini kapattığı eleştirisinde bulundu.

“Ekonomiyi büyütmek için kalıcı yatırım ve yatırımcılar istiyorsak öncelikle bu ülkeyi kara paradan arındırmamız lazımdır.” diyen Toros, kara paraya karşı mücadelede Başbakanlık liderliğinde gerekenin yapılması gerektiğini kaydetti.

Suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesine ilişkin çalışmanın bir yıl önce yasallaştığını anımsatan Toros, bu yasal düzenlemenin kara parayı etkisiz hale getirmediğini çünkü bu konuda birçok noksan düzenleme olduğunu belirtti.

İş gücü piyasasının tamamen şekil değiştirdiğini söyleyen Toros, bu piyasanın bir takım yasa dışı faaliyetlerle özdeşleştiğini kaydetti. Toros, iş gücü piyasasının acilen disipline edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs sorununun çözülmesinin ardından gerçekleşmesi beklenenlere değinen Toros, çözüm sonrası dış talebi büyütme ihtiyacının doğacağını, bunun bugünden öngörülmesinin şart olduğunu ve buna yönelik politikaların oluşturulması gerektiğini anlattı.

Adil bir vergi sisteminin tesis edilmesi gerektiğine de değinen Toros, bunları tasarlayıp uygulayacak olanın Başbakanlık olduğunu anlattı.

CTP Milletvekili Filiz Besim de Başbakanlık bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, Başbakanlığın hükümetin başı olduğundan, Başbakanlık bütçesi konuşulurken direk ülkenin konuşulduğuna işaret etti.

6 Şubat depremine değinen ve o acının yaralarının hala sarılamadığını kaydeden Besim, Kıbrıs’ın da deprem hattında olduğunu belirtti. Prof. Dr. Naci Görür’ün konuyla ilgili açıklamalarına işaret eden Besim, uzmanların uyarılarını da hatırlattı. 6 Şubat depreminden sonra Başbakanlık bünyesinde kurulan deprem komitesinin görevinin binaların depreme dayanıklılığına ilişkin çalışmaları yapmak olduğunu söyleyen Besim, bu çerçevede toplanan paranın ne kadarının ne için harcandığıyla ilgili detay istedi.

Birçok hastane, sağlık ocağı ve okulun durumunun kötü olduğunu söyleyen Besim, bazı okullarda konteyner sınıfların kullanılmasını da eleştirdi. BEsim, depremle ilgili yol haritasını çizmenin Başbakanlığın sorumluluğunda olduğunu vurguladı.

İmar planının geçtiği İskele’nin yanı sıra Güzelyurt’ta Gaziveren bölgesinde 15, 20 katın üzerinde binalar olduğuna işaret eden Besim, bu binaların depremde riskli olacağı uyarısında bulundu. Besim, ülkede depreme dayalı yapılara ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli de söz alarak, bütçe rakamlarına bakıldığında 2025’in zor bir yıl olacağının anlaşıldığını söyledi.

Hükümet yetkililerinin sıklıkla kullandığı “reform” söyleminin içinin boş olduğunu savunan İncirli, “Sahte reçete” davalarını anımsatan İncirli, polisten aldıkları bilgiye göre soruşturmanın daha çok uzun süreceğinin anlaşıldığını aktardı. “Sahte diploma” meselesinde de sürecin devam ettiğini kaydeden İncirli, hükümetin icraatlarıyla halkın güvenini sarstığını ve güvenin yeniden tesisi için yapılması gereken işler olduğunu belirtti.

Ülkedeki genç işsizlik ve kadın istihdamı sorunlarına değinerek, ciddi bir istihdam reformuna ihtiyaç olduğunu kaydeden İncirli, ülkedeki işsizliğin en büyük nedenlerinden birinin iş yerlerinin ayakta duramaması olduğunu söyledi. İncirli, hükümetin bu konuda bir şeyler yapması gerektiğini belirtti.

Nüfus sayımı ve nüfus politikasının yapılması gerektiğini kaydeden İncirli, hükümetin kaynakları “şatafata” harcamasının kabul edilebilir olmadığını söyledi. Bu ülkede sanayicinin gözden çıkarıldığını ifade eden İncirli, bunun da kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Cinsiyet eşitliği meselesine de değinen İncirli, bu meselenin insanlık onuruyla ilgili olduğunu belirterek, bu alanda da düzenlemeler yapılması gerektiğini kaydetti.

Hükümet yetkililerini kurumlar üzerinde siyasi baskı kurmaktan vazgeçmeye çağıran İncirli, İstatistik Kurumu’nu örnek verdi.

BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda işler yapılması gerektiğini söyleyen İncirli, bir gazetecinin yazdığı bir yazı nedeniyle hapse girmesinin toplum üzerinde korku yaratacağını belirtti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Başbakan Ünal Üstel 11 Temmuz Basın Günü nedeni ile mesaj yayımladı

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel 11 Temmuz Basın Günü nedeni ile mesaj yayımladı.

136 yıl önce, bir Kıbrıslı Türk tarafından yayımlanan ilk Türkçe gazete Saded’in çıkışıyla birlikte başlayan Kıbrıs Türk basın yolculuğunun, bugün gururla devam eden bir özgürlük ve demokrasi mücadelesine dönüştüğünü vurguladı.

Üstel, Kıbrıs Türk halkının varoluş sürecinde; gazetecilerin, yalnızca haber aktaran değil, aynı zamanda halkın
sesi, direnişin kalemi ve toplumsal moralin taşıyıcısı olduğunu da kaydetti.
Başbakan Ünal Üstel mesajında şu ifadelere er erdi.

“ Bugün ise dünya hızla dijitalleşiyor. Haberleşme kanalları çeşitleniyor, bilgiye erişim kolaylaşıyor ama aynı zamanda bilgi kirliliği de artıyor. Bu yeni çağda, basınımızın doğruluk, tarafsızlık ve etik ilkelerden taviz vermeden yayın yapması, hiç olmadığı kadar önemlidir.
Toplumun haber alma hakkını korurken, bireysel hak ve özgürlüklere de saygı göstermek; kamuoyunu doğru, dengeli ve evrensel değerlere uygun şekilde bilgilendirmek, çağdaş basının en temel sorumluluğudur.
Hükümet olarak bizler, gazetecilerimizin mesleklerini daha iyi şartlarda sürdürebilmeleri adına gereken her türlü desteği vermeye kararlıyız.
Bu duygu ve düşüncelerle, basınımızın emektar mensuplarının 11 Temmuz Basın Günü’nü kutluyor; her birine başarı, sağlık ve esenlik dolu bir meslek hayatı diliyorum.”

Devamını Oku

Kıbrıs

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, temasları kapsamında yeni Devlet Hastanesi inşaat alanını inceledi

Published

on

By

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, temasları kapsamında yeni Devlet Hastanesi inşaat alanını inceledi.

Yılmaz, temelleri, 20 Temmuz Pazar günü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacak olan Yeni Devlet Hastanesi inşaat alanını gezdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ünal Üstel ile birlikte inşaat alanında incelemelerde bulunan Yılmaz, yetkililerden bilgi aldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

“Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri Yarışması”nda ödüller sahiplerini buldu…BRT’ye 3 ödül

Published

on

By

11 Temmuz Basın Günü Kıbrıs Türk Gazetecileri Birliği tarafından gerçekleştirilen resepsiyonla kutlandı.

Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri ile Hizmet Onur Ödülleri, Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından 1889’da yayımlanan ilk Türkçe gazete Saded’in anısına verildi.
Gecede konuşan Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Efdal Keser, dünyada basın özgürlüğüne yönelik baskıların arttığını vurguladı.

Keser, “Bu bize gösteriyor ki gazetecilik yapmak, halka doğru bilgi vermek, halkı aydınlatmak her geçen gün biraz daha zorlaşıyor.” dedi.

Keser siyasetçilere ve medyayı düşman olarak görenlere de çağrıda bulundu;

“Gazetecilere karşı daha hoş görülü, daha anlayışlı olun. Dünyanın her yerinde kamuya mal olmuş kişiler daha hoşgörülüdür, daha anlayışlıdır. Medyayı bizden onlardan diye ayırmayın. Unutmayın siz medyaya küserseniz halkta size küser” diye konuştu.

Basın emekçilerine de seslenen Keser, “doğru, bilgiye dayanan gerçek haberciliğin yaygınlaşması ve toplum nezdindeki güvenin yeniden kazanılması bizim elimizdedir” dedi.

Keser, Medya Etik Kurulu’na da ayrı bir parantez açtı.

Keser, “Haber verme adına zaman zaman hatalar yapabiliyoruz. Etik kuralları gözden kaçırabiliyoruz. İşte bu noktada medya etik kurulu devrededir. Medya etik Kuruluna hepimizin sahip çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Keser basın özgürlüğünden asla taviz vermeyeceklerinin de altını çizdi.

BRT’den Şaziye Borankan ve Mehmet Alasya “Seni Seviyorum Sesin Oluyorum” programıyla TV Eğitim Kültür Program Ödülü; İpek Halim Taşkapılı ve Şaziye Borankan “1001 Konu 1001 Konuk” programıyla TV Program Ödülü; Mustafa Soykan da Radyo Haber Spikeri ödülünü aldı.

Resepsiyonda ayrıca meslekte sarı basın kartı sahibi ve en az 25 yılını doldurmuş KTGB üyesi 11 gazeteciye de Hizmet Onur Ödülü verildi.

Gecede BRT’den Engin Dervişağa, Esin Kavaz Küçük, İbrahim Akkorlu, İsmet Oyal, Levent Kutay, Manolya Kutay, Sevil Özlü, Şaziye Abu El Afiye ve Tahir Aykut Türk hizmet onur ödülü aldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam