Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis’te Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesi görüşülüyor

Published

on

Meclis Genel Kurulu 3 milyar 247 milyon 384 bin TL’lik Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesini görüşmeye başladı.

-Erhürman

Bütçe üzerine ilk sözü CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman aldı. Ercan Havalimanı konusunda yapılan “ek sözleşme 5”e değinen Erhürman daha önce bu konuda yaptığı konuşmaya verilen yanıtları hatırlattı.

Arıklı’nın kendisine verdiği cevapta “İşletme süresi uzamasın diye 59 milyon Euro ödendi. Orada tahkim konusu var ama zaten süre geçtiği için bu konuyu neden uzatıyorsunuz? Süre bitti, tahkim meselesi de bizim açımızdan kapandı, niye uzatıyorsunuz bu konuyu?” dediğini belirten Erhürman, öte yandan tahkim heyeti kararı çıktığını ifade etti.

“Bu kararı tanımıyoruz dedik mi” diye soran Erhürman’a Arıklı “Dedik” yanıtını verdi.

Tahkimin, işin 2044’de biteceği kararı aldığını bunun öngörülen tarihten 3 sene sonraya denk geldiğini söyleyerek, bu 3 yılın önemli bir miktara denk geldiğini kaydeden Erhürman, “Biz iki sene uzamasın diye 59 milyon Euro ödedik, 3 sene uzaması noktasına gelindi” dedi.

Arıklı yerinden söz alarak 2042’den başka bir tarihi kabul etmesinin ya da böyle bir anlaşmaya imza atmasının söz konusu olmadığını dile getirdi.

Bunun üzerine Erhürman karşılıklı anlaşılmadığı ve yeni bir sözleşme imzalanmadığı durumda mahkeme kararı niteliğinde olan tahkim kararına ne olacağını sordu, Arıklı yerinden söz alarak bu kararın kendileri için yok hükmünde olduğunu kaydetti.

İlgili firmayla görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Arıklı, bu süre tartışılmaya devam edilirse 59 milyon Euro’nun tekrar gündeme geleceğini belirtti.

Arıklı konunun birkaç ay içinde kesinleşeceğini ifade etti, “Kırmızı çizgimiz 2042’dir. O konuda rahat olun” dedi.

Devletin zarara uğratıldığını söyleyen Erhürman “Hala bunun da pazarlığını yapacağım deniyor” dedi.

Erhürman “Memleketin bir an önce bu zihniyetten kurtulması gerek” diye konuştu.

-Hamzaoğulları

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları ise, çift şeritli dağ yolu ve tünel konusunun hangi aşamada olduğunu sordu.

Yollar Türkiye’de çizildiği için trafik akışının farklı olduğunu söyleyen Hamzaoğulları, virajların doğru çizilmesinin önemli olduğunun altını çizdi.

Tatlısu virajında sorun olduğunu belirten Hamzaoğulları, Küçükerenköy’e giden yolla ilgili acilen önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Hamzaoğulları, Arapköy bölgesindeki kum havuzu ihtiyacına da işaret etti.

T izinlerine de değinen Hamzaoğulları, “Personel taşıma izni, öğrenci taşıma izni, bunlar nereden çıktı?” diye sordu.

-Şahiner

Bütçe üzerine söz alan CTP Milletvekili Salahi Şahiner de, basında Dağ Yolu projesinin yapılamayacağına dair çıkan haberler konusunda bilgi istedi.

Şahali, yol güvenliği, trafik sinyalizasyon sistemleri, trafik kontrol donanımları, yapay zeka ile çalışan yönetim merkezleri gibi konuları konuşuyor olmak isteseler de yol projelerini konuşmak durumunda kaldıklarını kaydetti.

Alt geçit ve üst geçit sistemleri kurulmasına ihtiyaç olduğunu belirten Şahali, gereksiz döner kavşakların hem zaman kaybı yarattığını hem de kazalara neden olduğunu söyledi.

Noktasal hava tahmini yapacak cihazların ülkeye kazandırılması gerektiğini dile getiren Şahali, Meteoroloji Dairesindeki kadro eksiklerinin de tamamlanmasını istedi.

“Taşyapı şirketi resmen ülkeye çöktü” diyen Şahali, zor durumda olan sanayici, turizmci için yasa gücünde kararnameyle af çıkarıldığını bundan T&T şirketinin de yararlandırıldığını belirtti.

“Ek sözleşme 5, 2025’te pişip pişip önünüze gelecek. Çok büyük bir hata yaptınız” diyen Şahali, bugünkü bütçe açığının üzerinde rakamların kaybedildiğini söyledi.

Şahali “Ek sözleşme 5 iptal edilecek, ek sözleşme 4 de iptal edilecek” diye konuştu.

-Özdenefe

CTP Milletvekili Fazilet Özdefene bütçe üzerine yaptığı konuşmada, Arıklı’nın sadece bakan değil, “gölge başbakan” olduğunu söyledi.

Bakan Arıklı’nın yıl boyu yaptığı açıklamalara işaret eden Özdenefe, daha önce sorduğu soruları tekrarladı.

Bütçe rakamlarına işaret eden Özdenefe, “Karayolları Dairesi’ne üvey evlat muamelesi yapılmış. Yeterli teknik donanım, teçhizat ve personel yok” dedi.

TC kaynakları olmadan kaç km yol yapıldığını soran Özdenefe “Basit bir kamyonu bile hibe talep etmekten hicap duymuyor musunuz?” diye sordu.

Arıklı’nın bakanlığı döneminde kaç km bariyer yapıldığını soran Özdenefe “Her eve fiber söylemi artık bir şehir efsanesine döndü” diye konuştu.

“Fiberoptik altyapıya kaç metre ekleme yaptınız ?” diye soran Özdenefe, komitede sordukları sorulara yanıt bulamadıklarını kaydederek yanıt istedi.

Sabit hız tespit kamera sistemiyle ilgili hala bir belirsizlik olduğunu dile getiren Özdenefe, trafikte can güvenliği konusunda sıkıntılar sürerken paketçilerin motor ehliyeti alması zorunluluğu konusunda gerekli adımların neden atılmadığını sordu.

Mevcut araç muayene sisteminin çok eski olduğunu kaydeden Özdenefe, ağır vasıtalar, kamyonlar, otobüslerin muayene edilemediğini belirtti.

Arıklı’nın aile bireyleri ve partililerine T izni ve kiralık araç izni verdiği haberleri üzerine bunların iptal edildiğinin söylendiğini savunan Özdenefe, bunların gerçekten iptal edilip edilmediğini ve görev süresi boyunca ne kadar T izni ve kiralık araç izni verildiğini sordu.

“Limanlardaki elleçleme ihale süreci ya size geri adım attıracak ya hükümeti bozacak” diyen Özdenefe, bu konuda gelinen nokta konusunda bilgi istedi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Amcaoğlu: Park Yenikent yapım çalışmalarında adım adım ilerliyoruz

Published

on

By

Gönyeli-Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, Park Yenikent Projesi’nin uygulama alanında incelemelerde bulundu.

Sosyal medya hesabı üzerinden konuya ilişkin paylaşım yapan Amcaoğlu, ‘Bugün, kentimize değer katacak Park Yenikent Projemizin uygulama alanında incelemelerde bulunduk.
Park inşaat sürecine geçilmeden önce, sahadaki teknik altyapı ihtiyaçları doğrultusunda bazı ön çalışmalar gerçekleştirildi. Bu kapsamda, bölgede 200 metre uzunluğunda, 1 metre çapında yağmur suyu büz hattı döşendi. Ayrıca, 300 metre uzunluğunda, 225 mm çapında basınçlı HDPE kanalizasyon borusunun güzergâh değişikliği yapıldı.
Bu altyapı düzenlemeleriyle birlikte üstyapı çalışmalarına geçildi. Elektrik altyapısı tamamlandı, perde duvarlar örüldü. Çocuk oyun alanları için özel EPDM zemin hazırlandı. Parke uygulamasına geçmeden önce 500 metrekarelik alanda zemin düzeltme işlemleri de tamamlandı.

Şu an alanda özellikle iki noktada yoğunlaşıyoruz: Amfi tiyatronun tribün bölümü ve kentimizde bir ilk olacak kuru havuz sistemi.Yenikent Parkı tamamlandığında; iklim dostu yeşil alanları, spor bölümleri, çocuk oyun alanları ve Akdeniz bitki dokusuyla bölgeye yeni bir soluk kazandıracak.

Her çocuğun hakkı olan oyun ve kamusal alan erişimi doğrultusunda; doğayla temas kurabilecekleri, güvenli, temiz ve erişilebilir alanlar yaratmak, yalnızca bir kent hizmeti değil, aynı zamanda çevresel bir çocuk hakkıdır. Bu anlayışla projeyi şekillendirmeye devam ediyoruz.’dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

T&T, hazineye 306 milyon 356 bin TL ödeme yaptığını açıkladı

Published

on

By

Ercan Havalimanı’nın işletmecisi T&T İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi Limited, Maliye Bakanlığı’na 306 milyon 356 bin 590 Türk liralık ödeme yaptığını duyurdu.

T&T’den yapılan açıklamada, ödemenin Ercan Devlet Havalimanı İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi gereği, bugün 2025 yılı ikinci dönem 3 aylık KDV dahil ciro payı olarak yapıldığı bildirildi.

– Turanlı: “Yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz”

T&T Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sözleşme gereği şirket olarak KKTC Devleti’ne bugüne kadar yükümlülüklerini yerine getirdiklerini ifade etti.

Ercan Havalimanı’nda yolcu ve uçak trafiğinin yüzde 20’nin üzerinde arttığını kaydeden Turanlı, havalimanından elde edilen gelirin yüzde 56’sının ciro payı olarak KDV’siyle birlikte yılda dört kez KKTC maliyesine ödendiğini ve kamu maliyesi ile ekonomiye katkı sağlandığını belirtti.

Havalimanlarının ekonomik etkisinin sadece doğrudan elde edilen gelirle sınırlı olmadığını ifade eden Turanlı, “Havalimanları, sadece ulaşım altyapısı değil, aynı zamanda ticaretin ve turizmin önemli merkezleridir. Bu iki sektördeki büyüme, aynı zamanda istihdam yaratma, yerel ekonomilere katkı sağlama ve turizmin artmasına yardımcı olma gibi dolaylı etkiler de doğurur.” dedi.

Turanlı, Taşyapı olarak Kıbrıs Türk halkına yaraşır, gelecek nesillere miras bırakabilecek büyük projeleri hayata geçirmek için tüm güçleri ile çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

KTTO-TOBB işbirliğinde Ekonomi Konferansı gerçekleştirildi

Published

on

By

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz günübirlik temaslarda bulunmak amacıyla geldiği KKTC’de, Kıbrıs Türk Ticaret Odası(KTTO) – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliği (TOBB) ile düzenlenen “Türkiy- KKTC Ticaret Odası Forumu III. Ekonomi Konferansı”na katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, amaçlarının KKTC’nin güçlenmesini sağlamak olduğunu vurgulayarak, KKTC’de ekonomik değişim için rapor hazırlık çalışmalarının devam ettiğini anlattı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yeni hedeflere taşınması gerektiğini söyleyen Deniz, dünyadaki değişimlere ayak uydurmak gerektiğini kaydetti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, e-ticaretin önemine vurgu yaptı.

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti menşeli ürünlerin Avrupa, Ortadoğu, Türk dünyasına doğrudan ulaşması mümkün hale gelecektir” diyen Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyası olarak her zaman Kıbrıs Türkünün yanında olduklarını kaydetti.

Başbakan Ünal Üstel de, konuşmasında, ekonomik gelişimin ancak ortak akıl, istikrarlı yönetim ve güven ortamıyla kalıcı hale gelebileceğini kaydetti.
Kendi ayakları üzerinde duran, üreten, istikrarlı ve verimli bir KKTC ekonomisi oluşturma hedefi doğrultusunda bir irade ortaya kodyuklarını belirten Üstel, bu süreçte en büyük desteğin Türkiye Cumhuriyeti’nden geldiğini söyledi.

Üstel, “bugün geldiğimiz noktada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisi artık sadece günü kurtaran değil, geleceği planlayan bir modele geçiş süreci yaşamaktadır. Biz bu ülkenin 50’inci kuruluş yıl dönümüne çok net bir hedefle ilerliyoruz. Kendi Ayakları üzerinde duran bir ekonomiyle, ülkeyi geleceğe taşımak. 2023 2025 döneminde atılan adımlar bu hedefin öncüsüdür. 2026-2027’de atacağımız adımlar da yine bu hedef doğrultusunda olacaktır. Ulaşımda, altyapıda, sağlıkta, tarımda, sanayide, turizmde ve eğitime yürüttüğümüz projeler, yapısal reformlarla ekonomik şartları yeniden işler hale getirmeyi planlıyoruz” “ şeklinde konuştu.

Başbakan Üstel tüm bu gelişmelerin siyasi istikrarla mümkün olabileceğine vurgu yaptı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisine güç katan en önemli unsurlardan birinin Türkiye Cumhuriyeti ile her yıl imzalanan İktisadi Mali işbirliği protokolleri olduğuna dikkat çeken Üstel, bu protokollerin sadece finansal destek sağlamadığını aynı zamanda reform süreçlerini hızlandıran bir kaldıraç görevi gördüğünü kaydetti.

Başbakan Üstel, Rum Yönetimi’nin yıllardır Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ekonomisini zayıflatmak için sistematik bir ekonomik terör politikası izlediğini vurguladı.

Konuşmasında Türk iş dünyasına da seslenen Üstel, KKTC’ye yatırım yapılması çağrısında bulundu.

Üstel, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisine yapılan her yatırım, sadece bir iş değil, Doğu Akdeniz’deki Türk varlığını güçlendiren bir egemenlik iradesidir. Biz üretimden vazgeçmeyen, yatırımı teşvik eden, girişimciyi koruyan, bir devlet anlayışı ile hareket ediyoruz. bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yerel firmalarımızla birlikte üretmeye, birlikte büyümeye, birlikte kazanmaya devam edeceğiz” dedi.

Başbakan Üstel konuşmasının sonunda güçlü bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisinin mümkün odluğuna da vurgu yaparak, “biz bunu birlikte başaracağız. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 50’inci kuruluş yılında kendi kendine yeten, kendi ayakları üzerinde duran bir devleti hep birlikte dönüştüreceğiz” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, Türkiye ile KKTC arasındaki sarsılmaz kardeşlik bağının, ekonomik işbirliği bağıyla daha da güçleneceğini söyledi.

KKTC’nin dost ve kardeş ülke olmanın ötesinde milli bir dava olduğuna işaret eden Yılmaz, Türkiye’nin her zaman, her alanda Kıbrıs Türkü’nün yanında olduğunu söyledi.

KKTC’nin hem fiziki altyapısı hem de uluslararası bağlantılarını desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Yılmaz, Yatırım Danışma Konseyi’nin daha etkin çalışması ile ilerleme kaydedileceğini belirtti.

Tarımın en stratejik sektörlerden biri olduğunu ve sürdürülebilir olması gerektiğini söyleyen Yılmaz, narenciyede yaşanan depolama probleminin ardından Güzelyurt’ta bir soğuk hava deposu inşa edildiğini ve gelecek yıl hizmete gireceğini anımsattı.

Yılmaz, fuarlar ve fuarlara katılımın önemini de vurgulayarak, üretici ve ihracatçının yanında olduklarını, desteklerin artarak sürdüğünü kaydetti.

Son dönemlerde Rum kesiminin KKTC ekonomisini hedef alan ve siyasi sebeplere dayanan tutuklamaların iyi niyetle bağdaşmayan hareketler olduğuna da işaret eden Yılmaz, Kıbrıs Türkü’nün gelecek kalkınma vizyonunu zedeleme çabalarına karşı Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın uluslararası platformlarda gereken cevabı vermekte olduğunu söyledi.

Adada huzurun iki devletlilik gerçekliğinin kabul edilmesi ve karşılıklı işbirliğinden geçtiğini belirten Yılmaz, Cumhurbaşkanı Tatar’ın eşit egemen bir yapı vizyonuna desteklerinin tam olduğunu da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da konferansta yaptığı konuşmada KKTC’nin Türk devletleri için bir cevher olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türkü’nün iyi eğitimli, dünyayı takip eden bir toplum olduğunu kaydeden Tatar, “tüm bunları her türlü izolasyona, kısıtlamalara, haksızlıklara rağmen en iyi şekilde başarabilen insan kaynağına sahibiz” diye konuştu.

Tatar “Dijital alanda çağ atlayacak bir KKTC’de turizm daha hızlı gelişecek, yüksek öğrenim ve ARGE çalışmaları daha süratli gelişecek, tarımda yine Anavatandan gelen su ile gelişme sağlanacak” dedi.

Emlakta yaşanan gelişmelere Rum tarafının tahammül edemediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar sözlerini şöyle sürdürdü;

“Rum tarafının mal-mülk konusundaki saldırılarını hep birlikte püskürteceğiz çünkü yaptıkları büyük bir insan hakları ihlalidir. Hiçbir yetkisinin olmadığı KKTC’de, buranın anayasasına, yasasına ve düzenlemelerine göre masum insanların yaptıkları yatırımları bir suç olarak nitelendirip bu muameleyi yapanlarla tabi ki o masalarda, Birleşmiş Milletler’in huzurunda çatışıyoruz.”

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Direktörü Prof Dr Güven Sak, “KKTC 2033, 50’inci yılda nasıl bir ekonomik yapı” konulu bir de sunum yaptı.

Devamını Oku

Trending

Reklam