Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesi Meclis’te görüşülüyor

Published

on

Cumhuriyet Meclisi’nde 403 milyon 467 bin TL’lik Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesi görüşülüyor.

Bütçe üzerine ilk sözü CTP Milletvekili Fikri Toros aldı. Yaşanan küresel ve bölgesel gelişmelerin Türkiye ve Kıbrıs’a yansımalarına işaret eden Toros, ülke ekonomisinin kırılgan olduğunu ifade etti.

Ülkenin ekonomik yapısını dış şoklara karşı güçlü kılacak, reel ekonomiyi büyütecek, insanlara iş ve yatırım yapma olanağı sağlayacak ve istihdamı artıracak tedbirlerle bunları güçlendirecek yapısal reformların yürürlüğe konması gerektiğini belirten Toros, mevcut siyasi koşullarda ülke ekonomisinin, küresel gelişmelerden çok Türk Lirası’ndaki ve Türkiye ekonomisindeki gelişmelerden daha çok etkilendiğini söyledi. Toros, dalgalanan para biriminin, aşırı enflasyonun ve yüzde 60’larda seyreden faiz oranlarının ekonomi üzerinde yarattığı en büyük olumsuzluğun döviz cinsi kredi kullanan işletmeler ve bireyler üzerinde olduğunu söyledi.

Gayri Safi Milli Hasıla veya Milli Geliri artırmak için ekonomik hedefler oluşturmak gerektiğini belirten Toros, “Kendi ayaklarımız üzerinde durmak, kendi kendimize yetmek istiyoruz. Bu da kaynaklarımızı çok daha etkili kullanmaktan geçiyor” dedi. Ülkede hala önemli oranda kayıt dışı ekonomi olduğunu da söyleyen Toros, Ekonomi Bakanlığı’nın Maliye Bakanlığı’yla iş birliği içinde bu konuya önem vermesi gerektiğini ifade etti. Toros, “Bu konuda somut projelerle yön verilecek radikal müdahalenize ihtiyaç var” dedi.

Vergi düzenlemelerinin, kayıt dışılığa karşı mücadele ve ekonomik büyüme için bir gereklilik olduğunu söyleyen Toros, hükümetten bu yönde herhangi bir somut icraat görmediklerini ifade etti.

Toros, konuşmasında Yabancıların Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Değişiklik) Yasası’na da değindi. Toros, “Eğer bu yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren uygulansaydı, kamu maliyesine 5 yıl içinde 80 milyon sterlin gelir getirecekti…Rakama değil, ne demek istediğime odaklanın. Bu yasa, ülkemize itibar kaybettirdi. Kendi ayağımıza kurşun sıktık, bindiğimiz dalı kestik” dedi.

Yasanın bütçe görüşmelerinden sonra yeniden ele alınması gerektiğini ifade eden Toros, gelinen noktada ülkede çok büyük bir kaos yaşandığını, bunun sadece inşaat ve gayri menkule değil, bu sektörlerle ticari ilişkide olanlara da ciddi sıkıntı yaşattığını belirtti.

Enerjide de yapılması gerekenler olduğunu söyleyen Toros, Sözde Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgede keşfedilen hidrokarbon kaynaklarının Kıbrıslı iki topluma ait olduğu, her iki toplumun da burada hakları olduğu, bu enerji kaynaklarının üretime ve gelire dönüştürülebilmesi için Kıbrıs sorunun çözülmesi gerektiğini kaydetti. Toros, Ekonomi ve Enerji Bakanı’ndan yönde hiçbir açıklama duymadığını söyledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki sorunlara dikkat çekti

Published

on

By

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki sorunlara dikkat çekerek burada “işlerin çığırından çıktığını” belirtti.

Oda açıklamasında, Organize Sanayi Bölgesi’nde izinsiz, kayıt dışı iş yerlerinin oluşturduğu iş yeri enflasyonunun yaşattığı sıkışıklığın üzerine bir de parkların sorun olmasının sanayi bölgesinin sonunu getirdiği, bölgenin yürünemez ve girilemez hale geldiği kaydedildi.

Açıklamada, “’Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’ demeye artık bin şahit yetmez. İzinsiz, kayıtsız iş yerleri, kaldırım işgalleri, kirlilik, alt yapı sorunları çığırından çıktı. Yetmezmiş gibi yolların ve park yerlerinin de işgalleri başladı.” Denilerek, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin kirasında olan park yerine el konulduğu belirtildi.

“Lefkoşa Türk Belediyesi’nin mühürlemesine ve müdahalelerine, polisin bilgisine rağmen, aylardır devam eden park işgalinin şimdi de çevresi tellenerek giriş çıkışlara da kapatıldığı” ifade edilen açıklamada, herkesin gözü önünde yaşananların “Burası dağ başı mı?” sorusunu gündeme getirdiği kaydedildi.

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası açıklamasında, belediyenin açtığı davanın sonuçlanmamasından dolayı da gerilimin büyüdüğü bildirildi ve “Kurumların işlemediği, yasaların hiçe sayıldığı yerde başka şeyler olur. Hatırlatmak zorundayız.” denildi.

Açıklamada, istenmeyen olaylara yol açılabileceği uyarısı da yapılacak “Yaşanan bu zafiyeti, zavallılığı ve çaresizliği ne olursa olsun kabul etmeyeceğiz” ifadeleri yer aldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Vakıflar İdaresi’nden Güney Kıbrıs’taki Bayraktar Camisi’ne yapılan saldırı hakkında açıklama

Published

on

By

Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Güney Kıbrıs’ta bulunan Bayraktar Camisi’ne 11 Ocak’ta yapılan münferit saldırının benzerlerinin yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Vakıflar İdaresi, saldırının yol açtığı zararın 14 bin 500 euro olduğunu bildirdi.

Vakıflar İdaresi’nden yapılan açıklamada, Bayraktar Camisi’ne 11 Ocak’ta münferit bir saldırı gerçekleştirildiği, ikindi namazının kılındığı esnada kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından cam şişelerle camiye saldırıda bulunulduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, saldırganlardan birinin, elinde bıçakla ibadetlerini yerine getiren vatandaşları tehdit ettiği bilgisinin tanıklar tarafından aktarıldığı belirtildi.

Saldırı sonrasında camide maddi zararın 14 bin 500 euro değerinde olduğunun saptandığı kaydedildiği açıklamada, “Olayın ilk anından itibaren bilgi verilen Dışişleri Bakanlığımız da, Birleşmiş Milletler Barış Gücü yetkilileri başta olmak üzere gerekli temaslarda bulunmuştur. Rum polisi tarafından tutuklanan saldırganın madde bağımlısı olduğu ve saldırıları bilinçsizce gerçekleştirdiği öğrenilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Güneydeki yasalara göre yalnızca kısa süreli tutuklu kalan şahsın yetkili makamlar tarafından serbest bırakıldığının belirtildiği açıklamada, Vakıflar İdaresi’nin bu münferit olayın takipçisi olacağı vurgulanarak, yetkililerin benzer olayların tekrarlanmaması ve ibadetlerin aksamaması adına gerekli önlemleri almaları istendi.

Devamını Oku

Kıbrıs

İçişleri Bakanlığı ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda görevden alma ve atamalar yapıldı

Published

on

By

Üst Kademe Yöneticileri Yasası uyarınca İçişleri Bakanlığı ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda görevden alma ve atamalar yapıldı.

Buna göre, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar mevkiine atanan Ozan Özuyanık görevden alındı, yerine Ercan Akerzurumlu atandı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Tarım Dairesi Müdürü Ercan Akerzurumlu da görevinden alındı.

İçişleri Bakanlığı Sosyal Konut Müdürü Ergin Erçoban görevinden alındı, yerine Erkan Baştaş atandı.

İçişleri Bakanlığı, İskan ve Rehabilitasyon Dairesi Müdürü Serdar Kiracıoğlu görevinden alındı, yerine Ercan Beşerler atandı.

İçişleri Bakanlığı Muhaceret Dairesi Müdürü Erhan Akar görevinden alındı.

İçişleri Bakanlığı Harita Dairesi Müdür mevkiine Serdar Kiracıoğlu atandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan görevden alma ve atamalar yarından itibaren geçerli olacak.

Devamını Oku

Trending

Reklam