Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Gazimağusa’da arıtılan atık su ile hayvan yemi üretiliyor

Published

on

Ülkede sadece bu yıl hayvan yemi ithalatı için 50 milyon TL harcanırken Gazimağusa’da, atık suların arıtılmasıyla iki yıldır hayvanlar için yem bitkisi üretiliyor.

Gazimağusa Atık Su Arıtma Tesisi’nde arıtılan suyun, hayvancıların ihtiyacı olan kaba yemin yetiştirilmesinde kullanılmasıyla, maliyetlerin aşağıya çekilmesi hedefleniyor.

Günde 6 bin ton atık suyun arıtıldığı tesisten çıkan arıtılmış su, hayvan yemi amaçlı mısır üretiminde kullanılıyor.

Gazimağusa Belediyesi, arıtılmış atık suyun daha çok üreticiye ulaştırılması ve daha çok üretim yapılması için gayret gösteriyor.

-Uluçay: “Geçen yıl 80 dönüm, bu yıl 150 dönüm”

Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, TAK’a Gazimağusa Atık Su Arıtma Tesisi ile ilgili bilgi verdi.

Uluçay, Gazimağusa’nın Lefkoşa’nın ardından ülkede ikinci en büyük arıtma tesisine sahip olduğunu ve atık su arıtma tesisinden çıkan suyla 2023’te 80 dönüm, 2024’te de 150 dönüm mısır üretimi yapıldığını belirtti.

-“Çamurun gübreye dönüştürülmesi gündemde”

Atık su arıtma tesisin iyileştirilmesi için çalışma başlattıklarını, destek için Avrupa Birliği’ne başvurduklarını kaydeden Uluçay, iyileştirme çalışmaları içerisinde esas olanın, arıtma esnasında çıkan çamurun gübreye dönüştürülmesi olduğunu söyledi.

Süleyman Uluçay, “Hedefimiz çıkan suyun kalitesini arttırmak, çamuru gübreye çevirmek, çıkan suyun daha fazla üretici tarafından kullanılmasını sağlamak ve suyu göle vermek yerine üretimde kullandırmaktır” dedi.

Güzelyurt Belediyesi ile Güzelyurt ve Gazimağusa’daki arıtma tesislerinin işletmesini tek çatı altında, özel bir kuruma bağlamak için anlaştıklarını ifade eden Uluçay, iki tesisin elektrik maliyetini düşürme düşüncesiyle güneş enerjisinden faydalanması için de proje geliştirildiğini ve maliyetin karşılanması amacıyla Avrupa Birliği’ne başvurulduğunu kaydetti.

-Aypar

Gazimağusa Belediyesi Kanalizasyon Biriminden Atila Aypar da, Gazimağusa Atık Su Arıtma Tesisi’nde günde 6 bin ton atık su arıtıldığını, arıtılan suyun gölete yönlendirildiğini, bir kısmının da doğrudan mısır üretimi için kullandırıldığını belirtti. Aypar, hayvan yemi üretimi için göletten su çeken üreticiler de bulunduğunu kaydetti.

2023 ile 2024’te dönüm başı alınan verim konusunda ise Aypar, su kalitesinde 2023’e göre 2024’te bir gerileme yaşandığını, bunun sudaki tuzluluğun artmasından kaynaklandığını ve nedenini araştırmakta olduklarını ifade etti.

Aypar, 2023’te sudaki tuz oranının 1000 miligram/litrenin altında olduğunu 2024’te ise bu oranın 2000 miligram/litreye çıktığını belirtti.

Gazimağusa’nın alansal olarak yüzde 55’inin kanalizasyon şebekesine bağlı olduğunu kaydeden Aypar, Türkiye’den su gelmeden önce arıtmadan çıkan suyun tuzluluğunun çok daha yüksek olduğunu, gelen suyun tuzluluğunun çok düşük olması nedeniyle atık suda da tuz oranının düştüğünü kaydetti.

-Gazioğlu

Arıtılmış suyla mısır üreten Yılmaz Gazioğlu, 2023’te verimin iyi olduğunu, dönüm başına 9 ton (toplamda 720 ton) verim aldığını, ancak ikinci yıl verimin dönüm başına 4.5 tona düştüğünü belirtti.

Gazioğlu’na göre verim farkı, su kalitesindeki düşüşten kaynaklanıyor.

Gazioğlu, 2023’te suyun tuzluluğunun 1000-1200 miligram/litre olduğunu, ancak bu oranın bu yıl 4000-4500 miligram/litreye çıktığını ifade etti.

Mısır ektiği ilk yılın veriminden çok memnun olduğunu ancak ikinci yılda verimin çok düşmesinden dolayı mısır ekimine devam edip etmeyeceğine henüz karar vermediğini belirten Gazioğlu, “Su kalitesi iyi (tuzluluk oranı düşük) olunca verim de çok iyi oluyor. Tuzluluk oranı yüksek olursa ekmeye değmiyor” dedi.

-Uluçam

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam ise, evsel atık suların hayvancılıkta ihtiyaç duyulan kaliteli kaba yemin üretilmesi için değerlendirilmesinin çok önemli olduğunu belirtti.

2024’te kuraklık nedeniyle, ülkeye, milyonlarca lira tutarında saman ve mısır silajı ithal edildiğini belirten Uluçam, “Navlun hariç, satın alma bedeli olarak 25 milyon TL ödenerek 25 bin ton saman, 23 milyon TL ödenerek 12 bin ton mısır silajı getirildi. İhtiyaç duyulan kaba yem atık su ile üretilebilirse, nerdeyse ithalata 50 milyon TL ödemek zorunda kalmayız” dedi.

Kaba yem üretiminde kullanılan atık suyun haftalık olarak analiz yapılması gerektiğini ifade eden Uluçam, “Bu atık suları kullanarak hayvancının ihtiyacı olan kaba yemi yetiştirip maliyetleri aşağıya çekebiliriz.” diye konuştu.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Başbakan Üstel, Bakan Kacır’ı kabul etti: ‘Kardeşlik bağlarımız bir kez daha tescil edildi’

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, TEKNOFEST KKTC’ye katılmak amacıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan Türkiye Sanayii ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve heyetini kabul etti.

Başbakan Ünal Üstel TEKNOFEST’in KKTC’de yapıldığına işaret ederek, “bugün Kıbrıs Türkü için bir miladıdır” dedi.

TEKNOFEST organizasyonunun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilmesinde katkıları olanlara teşekkür eden Başbakan Üstel, etkinliğin; KKTC ile TC’nin tarihten gelen kopmaz kardeşlik bağlarının bir kez daha tescil ettiğinin altını çizdi.

Başbakan Üstel, “Ülkemizde gençlerimizi bilimle, ilimle, teknolojiyle, uzayla ve savunmayla birlikte anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin nelere imza attığını gençlerimizin neler ürettiğine bir kez daha hep birlikte şahitlik ettik. Bu güzel olayımızı bizlere yaşattığınız için, ülkemizde bu 4 gün sürecek TEKNOFEST’te katkı koyan herkese teşekkür ederim ve bu güzel olayımızın ülkemize hayırlara vesile olması dilerim” diye konuştu.

Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da 8 yıldır düzenlenen TEKNOFEST’in 9’unun Türkiye’de, birinin Azerbaycan’da yapıldığına işaret ederek, etkinliği şimdi de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne taşımaktan dolayı iftihar duyduğunu ifade etti.

Kacır, “TEKNOFEST vesilesiyle Kıbrıs Türkü kardeşlerimizle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz, onurunu, gururunu yaşıyoruz” dedi.

Bakan Kacır, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, Kıbrıs davasının aslında TEKNOFEST’le çok yakından bir ilişkisi var. Biz TEKNOFEST’te, hem milletimizle hem de tüm dünyadan misafir ettiğimiz ziyaretçilerle Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi, eserlerini paylaşıyoruz ve bu eserlerin büyük bölümü savunma sanayinde hayata geçirdiğimiz gerçeğe dönüştürdüğümüz başarı hikâyelerinin ürünleri. Türkiye’nin bu yolculuğunun miladı aslında Kıbrıs Barış harekatıdır, biz adadaki kardeşlerimizin can güvenliklerini, namuslarını, mal güvenliklerini korumak adına yürüttükleri mücadeleye katkı sunabilmek ve adaya barışı hakim kılabilmek üzere 1974’te Kıbrıs Barış Harekatı’nı icra ettikten hemen sonra ambargolara maruz bırakılmıştık ve bu ambargoların Türk milletini durduracağı Türk milletine boyun eğdireceğini zannedenler olmuştu. Askerimize, telsiz dahi vermeyerek bizim haberleşme imkanlarımızın kesintiye uğratacağını zannedenler. Sanıyorum ki şimdi 36 bin kilometrede 4 bin 250 kilogramlık yüzde seksenin üzerinde yerlilik oranıyla ürettiğimiz Türksat 6A uydusunu gördüklerinde büyük bir şaşkınlık yaşıyorlardır” diye konuştu.

Kacır, TEKNOFEST’i KKTC’ye taşıyarak ve TEKNOFEST heyecanını Kıbrıs Türkleri ile paylaşmanın, Kıbrıs davasına olan inancın ve kararlılığın göstergesi olduğuna da vurgu yaptı.

Kacır, “Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsız ve egemen bir Devlet olarak ilelebet yaşaması adına her daim yanında olacaktır. İki devletli çözüm dışında bir çözüm seçeneği görmüyoruz. Dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yönelik haksız izolasyonların ambargoların en hızlı şekilde son bulması için bu davada sizlerin yanında olmayı sürdüreceğiz. Sizin davanızın bütün dünyada her platformda sözcüsü olmayı sesini, sözünü yükseltmeyi inşallah sürdüreceğiz” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, TC Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ı kabul etti

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ı kabul ederek görüştü. Kabulde yaptığı konuşmada ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TEKNOFEST’in kendileri için tarihi bir anlam taşıdığını vurguladı. Gerçekleşen bu organizasyonun KKTC’nin tanıtımına da önemli katkı sağladığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, katkı koyan herkesi yürekten tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak KKTC’ye sağlanan desteklerin yadsınamaz olduğunu ifade ederek, katkılardan dolayı herkese teşekkür etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin birçok alanda başarılı projelere imza attığını belirten Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye’nin gücü ve milli savunma sanayisinin başarıları sayesinde, Kıbrıs’taki milli egemenliklerini güçlü bir şekilde savunduklarını kaydetti.

Türkiye ile KKTC arasındaki derin bağların sarsılmaz olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, işbirliği içerisinde çalışmanın Kıbrıs Türk halkına önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise TEKNOFEST’e ev sahipliği yaptıklarından dolayı Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a teşekkür etti. Yeni yerleşkenin, KKTC’nin tam bağımsızlık ve ambargoların kaldırılması mücadelesine katkı sağlayacağına inandığını ifade eden Kacır, Türkiye’nin her daim Kıbrıs Türkü’nün yanında olmayı sürdüreceğini söyledi. Kacır, Kıbrıs davasının milli bir dava olduğunu ve 85 milyonun bu davaya inandığını kaydetti.

Kacır, TEKNOFEST’in 8’incisini KKTC’de düzenlemenin Türkiye halkı için bir iftihar kaynağı olduğuna işaret ederek, festivalin Kıbrıs Türk gençlerinin teknolojiye olan ilgisini arttırmasını umut ettiğini belirtti.
KKTC’yi bilişim adası yapma çalışmalarının hız kazanacağına inandığını ifade etti. Kıbrıs Türk halkına uygulanan haksız ambargolara da değinen Kacır, bu engellerin aşılması adına gereken mücadeleyi verdiklerini belirtti.

Kardeş topraklarda TEKNOFESt’i düzenleyebilmenin önemini yineleyen Kacır, KKTC’nin de bu heyecanı yaşaması ve yaşatmasının oldukça önemli olduğunu vurguladı. Savunma sanayilerindeki başarıyı büyük ölçüde Barış Harekatına borçlu olduklarını berten Kacır, adadaki halkı koruma mücadelesine destek amaçlı gerçekleştirilen Barış Harekatında Türkiye’ye uygulanan ambargoların kendilerini geliştirip bugünlere getirdiğini ve bu kapsamda bir çok başarıya imza attıklarını ifade etti.

İki devletli çözümün önemine de değinen Kacır, KKTC’nin güçlenerek kalkınmaya devam edeceğine duyduğu inancı ifade ederek, bu konuda gereken desteğin verileceğini vurguladı.

“Hiçbir kardeşimizin elini bırakmayacağız” diyen Kacır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması ve haklarının teslim edilmesinin Türkiye’nin öncelikli hedeflerinden biri olduğunu söyledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Üstel, TEKNOFEST’te yaralanan vatandaşların sağlık durumu hakkında bilgi aldı

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, TEKNOFEST alanında meydana gelen kaza sonucu yaralanan vatandaşların sağlık durumları hakkında bilgi almak üzere Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ni ziyaret etti.

Başbakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Başbakan Üstel, ziyaret sonrasında şu açıklamayı yaptı:

“TEKNOFEST’in açılış töreninde beklenmedik bir talihsizlik yaşandı. Mayıs ayında hava koşullarının genellikle ılıman olması beklenirken, aniden çıkan şiddetli rüzgarın fırtınaya dönüşmesi sonucunda demir bir standın ne yazık ki devrilmesi sonucu iki yabancı uyruklu vatandaşımız yaralandı. Bu gelişmenin ardından, Sağlık Bakanımız Hakan Dinçyürek ve TEKNOFEST ekibiyle birlikte hastaneyi ziyaret ederek yaralı vatandaşlarımız hakkında bilgi aldık.

Ne yazık ki festival alanında bir yanda coşku yaşanırken, diğer yanda üzücü bir olayla karşı karşıya kaldık. Ancak doktorlarımızdan aldığımız sevindirici haber, yaralıların durumunun kontrol altına alındığı ve genel sağlık durumlarının iyi olduğu yönündeydi. Bu, hepimiz için büyük bir moral kaynağı oldu. İnşallah bu beklenmedik kazada yaralanan vatandaşlarımız en kısa zamanda sağlıklarına kavuşurlar. Kendilerine geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, bir an önce iyileşmelerini temenni ediyorum.”

Devamını Oku

Trending

Reklam