Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşülmeye devam ediyor

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 897 milyon 914 bin TL’lik Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşülmeye devam ediyor.

– Uluçay

Bütçe üzerine söz alan CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, Dışişleri Bakanlığı bürokrat ve temsilcilerini, bölgede gelişen olaylar çerçevesinde daha yoğun bir süreç beklediğini dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı’nın kaynak ihtiyacının geçmişe kıyasla arttığını kaydeden Uluçay, kısa ve orta vadeli çalışma programına uygun şekilde kaynak sağlanmasının önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası ilişkilerde üstlendiği rol ve önümüzdeki süreçte bölgede yaşanacaklara da değinen Uluçay bunların ekonomiyle de ilişkili olduğunu kaydetti.

Kısa vadede yeni geçiş noktaları açılması için liderlerin görüşmesiyle ilgili olarak da Uluçay, geçmişte her seferinde, her iki tarafının talep ettiği birer geçiş noktası açıldığını hatırlatarak, iki liderin bir araya gelerek bu konuda atılacak adımlar için takvim oluşturmasının beklendiğini söyledi.

Uluçay, bu ve 5’li görüşme açıklamalarının bölgedeki gelişmeler çerçevesinde ele alınması gerektiğini söyledi.

Müzakerelerin donmuş durumda olduğunu, bu süreçle birlikte yeniden müzakere süreci başlatılırsa, müzakerelerin sonuç alıcı olmasının en önemli unsur olduğunu ifade eden Uluçay, Kıbrıs sorununun sonuç odaklı bir süreçle çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti.

Müzakere süreci, yeni geçiş noktaların açılması meselesi ve beşli görüşme konularıyla ilgili olarak ise Uluçay, “Hem aktif rol almalıyız, hem de özne olmalıyız.” diye konuştu.

Kıbrıs Türk halkının hem ekonomik hem de siyasi açıdan çözüme ihtiyaç duyduğunu dile getiren Uluçay, Kıbrıs Türk halkının beklentisinin geleceğe dönük olduğunu söyledi.

“Kıbrıs Türk halkın açısından dört yılı boşuna harcadık.” diyen Uluçay, halkın sonuç odaklı bir müzakere beklediğini dile getirdi.

Uluçay, kısa vadede atılabilecek adımlar çerçevesinde yeni geçiş noktaların açılmasının, buna paralel Güney Kıbrıs ile ilişkilerin geliştirilmesinin , özellikle iki taraf arasındaki ticaretin önünün açılmasının Kıbrıs Türk halkı açısından önemine işaret etti ve bunların gündeme alınmasını istedi.

“Doğrudan ticaret bizim en doğal hakkımızdır.” diyen Uluçay, kısa ve orta vadede ele alınacak adımlarla ilgili görüşlerini aktardı.

– Derya

CTP Milletvekili Doğuş Derya da dünyada yaşanan gelişmelere değinerek sözlerine başladı.

1990’lı yıllardan itibaren soğuk savaşın içinde bulunan ülkelerin ordularında önce ciddi bir küçülmeye gidildiğini kaydeden Derya, bu küçülme sonrasında birçok ordu mensubu ve istihbarat çalışanının o dönemlerde işsiz kaldığını dile getirdi.

Bu işsiz kalan kişilerin 90’ların ortasından itibaren özel askeri güvenlik şirketleri kurmaya başladığını ifade eden Derya, özel askeri güvenlik şirketlerinin bugün dünyanın en yoksul ülkelerinde ülkenin yurttaşı olmayan kişileri alıp savaştırdığını kaydetti.

“Küresel kapitalizm, para söz konusu olduğunda vitrinde bir takım politik doğrucu sözler söylese de, aslında arka planda nereden kar ediyorsa o bağlamda kan dökmekten, toprak bölmekten ve istiladan çekinmiyor.” diyen Derya, eleştirilerde bulundu.

Dünyada giderek ırkçılığın yükselttiğini kaydeden Derya, bu sağ popülist iktidarların dünyayı akıl dışı bir yerden yönetmeye başladığını dile getirdi.

Siyaset parçalanırken, onun yerini gruplaştırıcı bir dil ve bunun üzerinden düşmanlık yayan ötekileştirici bir politikanın yer aldığını ifade eden Derya, “Bunun tabii ki en temel karşılığı ülkelerde karşılaştığımız ırkçılık oluyor.” ifadesini kullandı.

Derya, “Kıbrıs Türk halkı olarak, biz bu süreçlerin neresindeyiz? Dışişleri Bakanlığı olarak veya Kıbrıs Türk halkı olarak hiçbir yerinde değiliz. Uzunca bir süredir bizim adımıza konuşan bir Türkiye Dışişleri Bakanlığı var.” diye konuştu.

“Son dönemlerde Silikon Vadisi tartışmalarında da çok öne çıkan bir Yapay Zeka süreci var ki hem askeri anlamda hem de istihbarat anlamında çok yaygınlaşmaya başladı.” şeklinde konuşan Derya, artık akıllı telefonlarındaki verilerin Yapay Zeka tarafından çeşitli şekillerde toplandığını gördüklerini söyledi. Derya Akkuyu Nükleer Santraliyle ilgili de konuşarak Amerika’nın yükselen bir dünya gücü olan Çin’e karşı alternatif oluşturmaya çalıştığını ifade etti.

Derya, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğuruloğlu’na yönelik eleştirilerde bulundu.

Federal çözümü savunanları Rumcu, barış isteyen insanları da vatan haini ilan eden bir kesim olduğunu dile getiren Derya, Kıbrıs meselesindeki sürece değindi.

Derya, “Toprak ve mülkiyet yapısı değiştirilirken içine kapatıldığımız hapishane içerisinde nefes almamız bekleniyor. Bu nefessizlik içerisinde birçok gencimizle ülkeden göç ediyor.” ifadelerine yer verdi.

Yürütülen politikaları eleştiren Derya, “KKTC’nin yurt dışı temsiciliklerinin ne yaptığını” sordu.

Ülkede bir gazetenin insan ticaretiyle ilgili yayınlar yaptığını kaydeden Derya, bu konuda alınan önlemelerin neler olduğuna yönelik sorular yöneltti, yanıt istedi.

Yeni geçiş kapıları açılmasının ekonomik olarak önemli olduğunu vurgulayan Derya, Kıbrıs Türk ekonomisinin bu kapılara ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Adanın nefes alabilmesi için atılacak adımların engellendiğini kaydeden Derya, “Siz ülkeye nefes aldıracak adımları atmıyorsunuz, atılması için herhangi bir girişim yapmıyorsunuz. Atacak olana da karşı çıkıyorsunuz.” şeklinde konuştu.

Derya, “Biz insan haysiyetine uygun, barış demokrasi ve insan haklarına uygun bir Kıbrıs yaratabilmek için uğraşıyoruz. Bu vizyon ekseninde bir toplumsal mutabakat sağlanmaz.” dedi.

– Öztürk

UBP Milletvekili Yasemi Öztürk de Dışişleri Bakanlığı’nın önemli bir bakanlık olduğunu belirterek sözlerine başladı.

Güney Kıbrıs’ın NATO’ya girmesiyle ilgili görüşmelere değinen Öztürk, bazı eleştirilerde bulundu.

“Bunun nedeni Türkiye’ye gözdağı vermek, yani Türkiye’yi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden vazgeçirmek de olabilir.” diyen Öztürk, bu tür küresel planlar kapılarına gelmeden gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi.

Güney Kıbrıs’taki silahlanma konusuna da değinen Öztürk, “Kıbrıs adasında barış varsa bunun tek sebebi ve tek nedeni ülkemizdeki varlığımızın bir parçası olan Türk askerleri ve Türkiye Cumhuriyetidir.” dedi.

– Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu da, dış politikada izlenen yol konusunda eleştirilerde bulunarak sözlerine başladı.

Dış politikada tutulan yolun yanlış olduğunu, bu yol nedeniyle dünyadan kopmaya devam ettiklerini kaydeden Özuslu, “Özellikle Cumhurbaşkanlığı düzeyinde Brüksel’e gidip orada sadece Türk gazeteciler ve Türk bürokrasisi ile görüşmek ve dönmek, New York’ta doğru düzgün bir temas yapamamak…” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’nın ne kadar koordineli olduğuyla ilgili şüpheleri olduğunu dile getiren Özuslu, eleştirilerde bulundu.

Geçiş noktaları konusuna değinen Özuslu, Cumhurbaşkanlığı ile hükümet arasında farklı görüşler olduğunu savundu.

Hem Kıbrıslı Türkler hem Rumların hem de yabancıların yeni geçiş noktalarının açılmasının turizm için çok önemli olduğunu söylediğine vurgu yapan Özuslu, bu hususta Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı’na yönelik eleştirilerde bulundu.

Doğrudan uçuş ve fedaral çözüm konularına değinen Özuslu, “geçişler konusunda izlenen siyasetin ne olduğunu” sordu.

Yeşil Hat Tüzüğü konusuna değinen Özuslu, “Siz neden son günlerde 3-5 kilo et alanları baskı altına alıyorsunuz. Bir karar mı aldınız? Dışişleri Bakanlığı’nın bundan haberi var mı? İnsanları Güney’den ticaretten caydırmaya mı yöneliktir?” şeklinde sorular yöneltti.

Pile’deki son durumun ne olduğunu soran Özuslu, süreçle ilgili bilgi istedi.

Karma evlilikten doğan çocukların yaşadığı sıkıntılara değinen Özuslu, “Bu konuda girişim yapanların desteklenmesi gerekmez mi? Bu konuda herhangi bir desteğiniz var mı? Hükümet bu konuda ne yapıyor?” ifadelerini kullandı.

Basında yer alan bazı belge ve fotoğrafları paylaşan Özuslu, Kıbrıslı Türkler’in uluslararası toplantılarda çekilmiş bu fotoğrafların neresinde olduğunu sordu.

“Sayın Erdoğan, diplomatik olarak Yunanistan başbakanı ile bir araya geliyorsa ve bu fotoğrafı bilerek isteyerek medyaya veriyorsa, uluslararası medyada bunun bir anlamı vardır.” diyen Özuslu, bazı eleştirilerde bulundu.

Özuslu, bu toplumun yaşanan gelişmeler karşısında kendisini dışlanmış hissettiğini vurguladı.

Özuslu, “Türkiye Cumhuriyeti ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasında ciddi bir ticaret hacmi var. Bu rakamlarla artık ortaya çıkmış durumdadır O yüzden biz, bu fotoğrafların neresindeyiz?” dedi.

“Ortadoğu fokur fokur kaynar, yeni planlar var.” diyen Özuslu, bölgede yaşananlara değindi.

“Hiçbir şey, bu coğrafyada barıştan daha değerli değildir.” diyen Özuslu, barış söylemlerine sonuna kadar sahip çıkacaklarını ifade etti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

KKTC, Azerbaycan’daki TÜRKPA Sağlık Komisyon Başkanları toplantısında temsil edildi

Published

on

By

Azerbaycan’da, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Sağlık Komisyon Başkanları 2. Toplantısı yapıldı.

Toplantıda KKTC’yi temsil eden Cumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkan Yardımcısı Filiz Besim, dünyada yaşanan su ve sağlıklı gıda sorununa dikkati çekti, küresel nitelikli bu sorunların ortak çabalarla çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Azerbaycan Milli Meclisi’nde “İklim Değişikliği ve Sağlık: Yasamanın İklim Değişikliğinin Sağlık Üzerindeki Etkilerine Müdahalesi” başlığıyla düzenlenen toplantıda, iklim değişikliklerinin sağlık üzerindeki etkilerinin önlenmesi hususunda Türk devletleri arasındaki işbirliği olanakları müzakere edildi.

Toplantıya Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Vedat Bilgin, Azerbaycan Milli Meclisi Sağlık Komitesi Başkanı Ehliman Emiraslanov, Kırgızistan Meclisi (Jogorku Keneşi) Sosyal Politika Komitesi Başkanı Vinera Raimbaçayeva, Özbekistan Ali Meclisi Senatosu Bilim, Eğitim ve Sağlık Konuları Komitesi Başkanı Bahrom Abdullayev ve KKTC Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkan Yardımcısı Filiz Besim katıldı.

Kazakistan Cumhuriyeti Parlamento Meclisi Sosyal ve Kültürel Kalkınma Komitesi üyesi Guldara Nurimova’nın çevrim içi katıldığı toplantıda, TÜRKPA Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er de yer aldı.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Vedat Bilgin, Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangın nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını ve yasta olduklarını belirterek, yaşamını yitirenlere rahmet diledi, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

Bilgin, insanın doğa ile ilişkisindeki dengenin bozulduğuna dikkati çekerek, salgınların ve çevre sorunlarının bu nedenle yaşandığını söyledi.

Çevrenin insan tarafından kirletildiğini, bunun kötü sonuçlarının da yine insanı etkilediğini belirten Bilgin, “Yeryüzünü kirleten ülkelerin, başta ABD olmak üzere sorumluluk alması gerekiyor. Çünkü bu tahribat, onları da etkilemektedir.” dedi.

Bilgin, bazı ülkelerde yaşanan nüfus sorununa ve doğurganlık eğiliminin düşmesine işaret ederek, “Doğal olmayan gıda ve ürünler hayatımızı olumsuz etkiliyor ve insan sağlığını tehdit ediyor. Türk dünyası olarak geleceğimize ve soyumuza sahip çıkmalıyız. Tabiat, atmosfer ve iklimle kurulan ilişkiyi yeniden sağlıklı şekilde yürütecek anlayışla işbirliği yapmamız lazım.” diye konuştu.

Azerbaycan Milli Meclisi Sağlık Komitesi Başkanı Ehliman Emiraslanov, Kartalkaya’daki yangında çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesinden büyük üzüntü duyduklarını belirterek, Türkiye’ye taziye dileklerinde bulundu.

Emiraslanov, iklim değişikliğinin insan sağlığını doğrudan etkileyen faktör olduğunu vurgulayarak, “Türk devletleri olarak sağlık sistemlerimizi iklim değişiklerinin etkilerine uyumlu hale getirmek zorundayız.” diye konuştu.

Kırgızistan Meclisi (Jogorku Keneşi) Sosyal Politika Komitesi Başkanı Raimbaçayeva, konuşmasında doğal ve katkısız gıdaların yaygınlaştırılmasının önemine değindi ve TÜRKPA üyelerinin bir araya gelerek bu konuyu kapsamlı bir şekilde müzakere etmesini önerdi.

Özbekistan Ali Meclisi Senatosu Bilim, Eğitim ve Sağlık Konuları Komitesi Başkanı Abdullayev, iklim değişikliklerinin etkilerinin azaltılması için ülkesinin izlediği stratejiyi anlattı ve TÜRKPA üyesi ülkelerin iklim değişikliğinin zararlı etkilerini azaltmak için birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.

Kazakistan Cumhuriyeti Parlamento Meclisi Sosyal ve Kültürel Kalkınma Komitesi üyesi Nurimova, iklim değişikliğinin sağlık sistemine etkilerinin azaltılması için TÜRKPA üyesi ülkelerdeki sağlık personelinin bilgi ve becerilerinin artırılması ve parlamentoların ilgili komiteleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Gazimağusa’da kaçak çalıştırılan fırın mühürlendi

Published

on

By

Gazimağusa Belediyesi, izinsiz faaliyette bulunduğunu tespit ettiği fırını mühürledi, işyeri sahibine ceza kesti.

Gazimağusa Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Zabıta Birimi ve İmar Birimi’nin denetimleri kapsamında kent sınırları içerisinde faaliyet gösteren bir un mamülleri işletmesinin 51/95 sayılı Belediyeler Yasası’nın ilgili maddesine aykırı şekilde izinsiz ticari maksatla çalıştırıldığı tespit edildi.

Yapılan kontrolde hiçbir izni bulunmadan faaliyette bulunduğu belirlenen iş yeri, Zabıta Birimi ekipleri tarafından mühürlenirken, söz konusu iş yerine bir asgari ücret ceza kesildi.

Özellikle kozmetik alanı, gıda üretimi, restoran ve market gibi iş yerlerinde halk sağlığının korunması adına düzenli ve etkin kontroller yürüten Gazimağusa Belediyesi’nin, halkın daha huzurlu, refah ve çağdaş bir kentte yaşam sürdürebilmesi maksadıyla iş yerlerinin vergi yükümlülüklerini yerine getirme konusunda denetimlerini sürdürdüğü kaydedildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Halil Paşa, vefatının birinci yılında törenle anıldı

Published

on

By

Türk Mukavemet Teşkilatı’nda (TMT) önemli görevlerde bulunan, KKTC Kurucu Meclis üyeliği yapan ve 16 yıl boyunca TMT Mücahitler Derneği Başkanlığı görevini yürüten Halil Paşa, vefatının birinci yılında, Lefkoşa Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen törenle anıldı.

Törene, TMT Mücahitler Derneği Başkanı Celal Bayar, dernek üyeleri, Halil Paşa’nın ailesi, sevenleri, silah ve dava arkadaşları katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan törende, Halil Paşa’nın oğlu Murat Paşa, TMT Mücahitler Derneği Başkanı Celal Bayar ve Ahmet Tolgay birer konuşma yaptı.

Murat Paşa, babası Halil Paşa’nın Kıbrıs Türktür Cemiyeti Genel Sekreterliği, TMT ve Güvenlik Kuvvetleri İstihbarat Servisleri Başkanlığı, Kurucu Meclis Üyeliği ve TMT Mücahitler Derneği Başkanlığı gibi önemli görevlerde bulunduğunu aktardı.

Paşa, babasının son dönemlerinde Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Milli Mücadele Müzesi Koordinatörlüğü görevini üstlendiğini belirterek, müzenin açılmasını genç nesiller için son derece önemli bir girişim olarak değerlendirdiğini ifade etti.

Babasının her zaman “Ben değil, biz” anlayışıyla hareket ettiğini dile getiren Paşa, törene katılanlara teşekkürlerini iletti.

TMT Mücahitler Derneği Başkanı Celal Bayar da konuşmasında, Halil Paşa’nın eksikliğinin her an hissedildiğini söyleyerek, Paşa’nın kendisine dernek başkanı olması için çok ısrar ettiğini anlattı.

Lefkoşa sancağı istihbaratında bir numara olan Paşa’nın TMT lağvedilip, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na devredildiği zaman Güvenlik Kuvvetleri İstihbarat Grup Başkanı, emekli olduktan sonra da 16 yıl TMT Mücahitler Derneği Başkanı olduğunu kaydeden Bayar, Paşa’nın görev süresi ve sonrasında, özellikle sanayi alanında halkın ekonomik kalkınması için durmadan çalıştığını hatırlattı.

Bayar, “Ben, sen yok, biz varız” felsefesi üzerinden hareket eden Paşa’nın millet ve dava yönünden hiçbir zaman kopmadığını, mücadelesini her platformda ileri götürdüğünü söyledi.

Kurulmasında çok emeği geçen Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Milli Mücadele Müzesi’nin bulunduğu meydana Paşa’nın heykelini dikmek istediklerini ifade eden Bayar, konuşmasını rahmet, baş sağlığı ve sabır dileyerek sonlandırdı.

Törende söz alan Ahmet Tolgay ise çok yönlü ve vizyon sahibi bir insan olan Halil Paşa’nın TMT’nin çok önemli bir bireyi olduğunu dile getirdi.

Paşa’nın ekibinde yer almaktan her zaman gurur duyduğunu belirten Tolgay, görev yaptıkları dönemde istihbarat görevinin yanı sıra toplumun nabzını tuttuklarını söyledi.

Tolgay, Halil Paşa’nın Kurucu Meclis’te aktif bir rol üstlenerek, Anayasa ve birçok yasanın kabulü için büyük emek verdiğini, ancak siyasete girmeyi reddederek, ekonomik hayata yöneldiğini ifade etti.

Ahmet Tolgay, Halil Paşa gibi vizyoner kişilerin, devleti görmek istedikleri seviyeye taşımak için mücadelelerini sürdürmelerinin bir sorumluluk olduğunu ve bunu bir vasiyet olarak kabul etmeleri gerektiğini de dile getirdi.

Tören, Halil Paşa için edilen dua ile sona erdi.

– Halil Paşa, TMT’nin önde gelen isimlerinden biriydi

21 Ekim 1936’da Gazimağusa’nın Nergisli köyünde doğan Halil Paşa, Türk Mukavemet Teşkilatı’nda (TMT) uzun yıllar önemli görevler üstlenmiş, 1963-1978 yılları arasında Lefkoşa Sancağı İstihbarat Şube Müdürü (Dal-II) ve Güvenlik Kuvvetleri İstihbarat Grup Başkanı olarak görev yapmıştı.

Milli mücadeleye yaptığı katkıları ömrü boyunca sürdüren Halil Paşa, KKTC’nin ilanının ardından TMT Mücahitler Derneği kontenjanından Kurucu Meclis üyesi olarak görev almış ve 1983 yılından itibaren 16 yıl boyunca TMT Mücahitler Derneği başkanlığını yürütmüştü.

Devamını Oku

Trending

Reklam