Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Tatar:Haspolat kapısının açılması çok mantıklıdır. Kıbrıs Rum tarafının da buna karşı çıkmayacağına inanıyorum

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Haspolat’ta bir geçiş kapısı açılması yönündeki önerilerine Kıbrıs Rum tarafının karşı çıkmayacağına inandığını, Rum Yönetimi’nin “transit geçiş” önerisini kabul etmediklerini ve şimdi Rum Yönetiminden başka bir karşı öneri beklediklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart da BM Güvenlik Konseyi’ne rapor sunması öncesinde gerçekleştirdikleri bu toplantının yapıcı geçtiğini kaydetti. Stewart, halk için önemli olan, geçiş noktaları, Pile yolu, Liderler toplantısı gibi konularda olumlu hareketlenme için 2017 yılından beri yakaladıkları en iyi fırsatın bu olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart, Cumhurbaşkanlığı’nda yer alan görüşmelerinin ardından basına ayrı ayrı açıklamalarda bulundu.

-Tatar: “İki tarafın faydasına olacak konularda iş birliğinin geliştirilmesinin önemini bir kez daha ifade ettim”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, görüşmede Stewart’a ara bölgede yer alan yıl sonu resepsiyonunda kendisine gösterdiği yakın ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ettiğini belirtti. Resepsiyonda her tarafın düşüncelerini paylaştığını ifade eden Tatar, Kıbrıs Türk tarafının hiçbir zaman iletişimden kaçmadığını kaydetti.

İki taraf arasında eşitlik temelinde iş birliği yapılabilmesi için, teknik komiteler tarafından pek çok konuda çalışmalar yürütüldüğünü belirten Tatar, “Kıbrıs meselesinde şu anda nihai bir çözüm görünmüyor, ancak olana kadar, iki tarafın iş birliğiyle her iki tarafın faydasına olacak konularda iş birliğinin geliştirilmesinin önemini bir kez daha ifade ettim” dedi.

İki tarafın kabul edeceği noktalarda geçiş kapısı açılması anlayışının, 15 Ekim’de New York’ta, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulides ile bir araya geldikleri gayriresmi yemekte ortaya çıktığına işaret eden Tatar, Kıbrıs Türk tarafından en başından beri Haspolat’ta kapı açılmasını önerdiğini belirtti.

Tatar, Haspolat’ta ticari araçların ve taksilerin kullanabileceği bir kapı açılmasının KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki ticaretin artması ve Metehan geçiş noktasının rahatlaması için önemli olduğunu kaydetti.

KKTC ve Güney Kıbrıs arasında 9 geçiş noktası bulunduğuna işaret eden Tatar, “Trafiğin yüzde 65’i Metehan sınır kapısındadır. Haspolat kapısının açılması çok mantıklıdır. Kıbrıs Rum tarafının da buna karşı çıkmaması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

-Transit geçişler

Haspolat’ta ticari araçların kullanacağı bir kapı açılmasına Rum Yönetimi’nin de olumlu baktığına inandığını ifade eden Tatar, “Karşılığında her zaman olduğu gibi bir şey almak istiyorlar. Bu ne olabilir?… Transit (Güney Kıbrıs’ın bir bölgesinden Güney Kıbrıs’ın başka bir bölgesine geçiş için sadece Kıbrıslı Rumların kullanacağı) geçişleri kabul etmeyiz. Bu mesajı verdik. Ne Erenköy’den ne Kiracıköy’de…” diye konuştu.

“Transit geçişlere bizim onay vermemiz mümkün değildir. Çünkü kapı niteliğinde değildir” diyen Tatar, şimdi başka bir karşı öneri beklediklerini, bu önerinin yılbaşında gelebileceğini kaydetti.

-Pile -Yiğitler yolu

Pile- Yiğitler yolunda yaşananları da Stewart’a hatırlattığını belirten Tatar, Pile- Larnaka arasında yapılan yola kimsenin karşı çıkmadığını, buna karşın Pile-Yiğitler yolu yapım aşamasında çıkan olayların Kıbrıs Türk tarafını çok rahatsız ve tedirgin ettiğini kaydetti. Tatar, Pile halkının geçişlerde yaşadığı sıkıntının ortadan kaldırılması için Pile-Yiğitler yolunun tamamlanması gerektiğini Stewart’a aktardığını belirtti.

-“Di Carlo genişletilmiş toplantı hazırlığı için Ocak’ta adaya gelecek”

Liderler ve garantör ülkelerin katılımıyla yapılacak genişletilmiş toplantıyla ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Di Carlo’nun Ocak’ta genişletilmiş toplantıya yönelik hazırlık için adaya geleceğini belirtti. Tatar, “Bu toplantının herhalde Şubat veya Mart aylarında olması beklenmektedir” dedi.

KKTC ve Türkiye’nin pozisyonunun, müzakere sürecinin ancak Kıbrıs Türkü’nün egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün teyidi ile başlayabileceği noktasında olduğunu belirten Tatar, her iki halkın yararına olabilecek iş birlikteliklerine yönelik görüşmelere, gayriresmi görüşmelere hiçbir zaman karşı olmadıklarını da belirtti.

Doğu Akdeniz’deki gelişmelere de işaret eden Tatar, bu gelişmelerin KKTC’nin önemini daha da arttırdığını söyledi.

Tatar, garantör ülke, bölgedeki en büyük ve bölgede söz sahibi olan ülke olarak Türkiye’den, sık sık, “Kıbrıs’la ilgili yeni siyasetinden asla vazgeçmeyecekleri, Cumhurbaşkanı Tatar’ın siyasetinin tamamıyla arkasında durdukları” yönünde açıklamalar geldiğine de işaret etti.

Colin Stewart’ın New York’ta 2025 Ocak sonunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne rapor sunacağına da değinen Tatar, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Şahsi Temsilcisi María Holguín Cuéllar’ın raporunda yer verdiği “Kıbrıs’ta ortak zemin bulunmadığı’”ifadesini ve Birlemiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 15 Ekim’de kullandığı “her iki tarafın farklı pozisyonda olduğu” ifadesini Colin Stewart’ın da raporunda kullanmasını temenni ettiklerini kaydetti.

Bunların tarihi raporlar olduğunu belirten Tatar, bu nedenle bu ifadelerin de kayda geçmesinin önemli olduğunu belirtti.

-Stewart :”Çok yapıcı bir görüşme oldu”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart ise, Ocak’ta Güvenlik Konseyi’ni bilgilendireceğini bu çerçevede Tatar’la yaptığı görüşmenin “çok yapıcı” geçtiğini ifade etti

Görüşmede yeni geçiş kapıları noktasında nasıl mesafe kat edilebileceğini de görüştüklerini aktaran Stewart, Tatar’ın Kıbrıs Türk tarafı için Pile- Yiğitler yolu sorunun çözülmesinin önemi olduğunu ifade ettiğini, bunun kendisi için de önemli olduğunu Tatar’a anlattığını belirtti.

Yapıcı bir görüşme olduğunu, günün sonunda olumlu hissettiğini belirten Stewart, “Bunun, insanları ilgilendiren konularda, gerek geçiş noktaları gerek Pile yolu, gerekse bir sonraki liderler toplantısı olsun, olumlu bir hareketlenme için 2017’den sonra, en iyi fırsat olduğunu düşünüyorum” dedi.

Genişletilmiş toplantı için henüz bir gün belirlenmediğini belirten Stewart, genişletilmiş toplantının daha olumlu koşullarda yapılabilmesi için bu detaylı çalışmaları sürdürmek istediklerini belirtti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Yüksek Yönetim Denetçisi Varol’dan taziye mesajı

Published

on

By

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol, Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bir otelde çıkan yangında hayatını kaybeden vatandaşlar için taziye mesajı yayımladı.

Varol mesajında, yangında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diledi.

Yaşanan olaydan dolayı üzüntü duyduğunu dile getiren Varol, “Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki bir otelde çıkan yangında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet; kederli ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz. Yangında yaralanan kardeşlerimize de acil şifalar dileriz” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

“Yapay Zeka ile Rekabetçi Sanayi: Stratejiler ve Uygulamalar” Paneli düzenlendi

Published

on

By

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) ile Onbeş Kasım Kıbrıs Üniversitesi işbirliğinde “Yapay Zeka ile Rekabetçi Sanayi: Stratejiler ve Uygulamalar” başlıklı panel düzenlendi.

KTSO Konferans Salonu’nda yer alan panelde, Yapay Zeka Derneği Başkanı, BİB Yazılı Savunma Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Serhan Koyuncugil, yapay zeka hakkında sunum yaptı.

Onbeş Kasım Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Menekay ise, panelin açılışında yaptığı konuşmada, yapay zekanın endüstriyel süreçlerde verimliliği artırma, maliyetleri düşürme, üretim kalitesini iyileştirme ve rekabet gücünü artırmak için önemli bir araç haline geldiğini kaydetti. Menekay, yapay zekanın sanayi sektöründe de önemli bir rolünün olduğuna değinerek, kritik bir rol oynadığını belirtti.

KTSO Genel Sekreteri Erçin Tekakpınar da, yapay zeka uygulamalarının herkesin hayatına girmeye başlamasının ardından belli mesleklerin yok olacağının söylendiğine dikkat çekti. Tekakpınar, iş dünyası ve sanayi sektöründe yapay zekanın nasıl kullanılabileceğine yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

KKTC, Azerbaycan’daki TÜRKPA Sağlık Komisyon Başkanları toplantısında temsil edildi

Published

on

By

Azerbaycan’da, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Sağlık Komisyon Başkanları 2. Toplantısı yapıldı.

Toplantıda KKTC’yi temsil eden Cumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkan Yardımcısı Filiz Besim, dünyada yaşanan su ve sağlıklı gıda sorununa dikkati çekti, küresel nitelikli bu sorunların ortak çabalarla çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Azerbaycan Milli Meclisi’nde “İklim Değişikliği ve Sağlık: Yasamanın İklim Değişikliğinin Sağlık Üzerindeki Etkilerine Müdahalesi” başlığıyla düzenlenen toplantıda, iklim değişikliklerinin sağlık üzerindeki etkilerinin önlenmesi hususunda Türk devletleri arasındaki işbirliği olanakları müzakere edildi.

Toplantıya Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Vedat Bilgin, Azerbaycan Milli Meclisi Sağlık Komitesi Başkanı Ehliman Emiraslanov, Kırgızistan Meclisi (Jogorku Keneşi) Sosyal Politika Komitesi Başkanı Vinera Raimbaçayeva, Özbekistan Ali Meclisi Senatosu Bilim, Eğitim ve Sağlık Konuları Komitesi Başkanı Bahrom Abdullayev ve KKTC Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkan Yardımcısı Filiz Besim katıldı.

Kazakistan Cumhuriyeti Parlamento Meclisi Sosyal ve Kültürel Kalkınma Komitesi üyesi Guldara Nurimova’nın çevrim içi katıldığı toplantıda, TÜRKPA Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er de yer aldı.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Vedat Bilgin, Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangın nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını ve yasta olduklarını belirterek, yaşamını yitirenlere rahmet diledi, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

Bilgin, insanın doğa ile ilişkisindeki dengenin bozulduğuna dikkati çekerek, salgınların ve çevre sorunlarının bu nedenle yaşandığını söyledi.

Çevrenin insan tarafından kirletildiğini, bunun kötü sonuçlarının da yine insanı etkilediğini belirten Bilgin, “Yeryüzünü kirleten ülkelerin, başta ABD olmak üzere sorumluluk alması gerekiyor. Çünkü bu tahribat, onları da etkilemektedir.” dedi.

Bilgin, bazı ülkelerde yaşanan nüfus sorununa ve doğurganlık eğiliminin düşmesine işaret ederek, “Doğal olmayan gıda ve ürünler hayatımızı olumsuz etkiliyor ve insan sağlığını tehdit ediyor. Türk dünyası olarak geleceğimize ve soyumuza sahip çıkmalıyız. Tabiat, atmosfer ve iklimle kurulan ilişkiyi yeniden sağlıklı şekilde yürütecek anlayışla işbirliği yapmamız lazım.” diye konuştu.

Azerbaycan Milli Meclisi Sağlık Komitesi Başkanı Ehliman Emiraslanov, Kartalkaya’daki yangında çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesinden büyük üzüntü duyduklarını belirterek, Türkiye’ye taziye dileklerinde bulundu.

Emiraslanov, iklim değişikliğinin insan sağlığını doğrudan etkileyen faktör olduğunu vurgulayarak, “Türk devletleri olarak sağlık sistemlerimizi iklim değişiklerinin etkilerine uyumlu hale getirmek zorundayız.” diye konuştu.

Kırgızistan Meclisi (Jogorku Keneşi) Sosyal Politika Komitesi Başkanı Raimbaçayeva, konuşmasında doğal ve katkısız gıdaların yaygınlaştırılmasının önemine değindi ve TÜRKPA üyelerinin bir araya gelerek bu konuyu kapsamlı bir şekilde müzakere etmesini önerdi.

Özbekistan Ali Meclisi Senatosu Bilim, Eğitim ve Sağlık Konuları Komitesi Başkanı Abdullayev, iklim değişikliklerinin etkilerinin azaltılması için ülkesinin izlediği stratejiyi anlattı ve TÜRKPA üyesi ülkelerin iklim değişikliğinin zararlı etkilerini azaltmak için birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.

Kazakistan Cumhuriyeti Parlamento Meclisi Sosyal ve Kültürel Kalkınma Komitesi üyesi Nurimova, iklim değişikliğinin sağlık sistemine etkilerinin azaltılması için TÜRKPA üyesi ülkelerdeki sağlık personelinin bilgi ve becerilerinin artırılması ve parlamentoların ilgili komiteleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Devamını Oku

Trending

Reklam