Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 5 milyar 430 milyon 161 bin TL’lik bütçesi Meclis’ten geçti

Published

on

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakanlığı’nın 5 milyar 430 milyon 161 bin TL’lik bütçesi oy çokluğuyla Meclis’ten geçti.
Saat 13.00’te Dışişleri Bakanlığı bütçesiyle başlayan Meclis Genel Kurulu, 12 saatlik mesainin ardından saat 01.00 civarında tamamlandı.

-Solyalı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesiyle ilgili konuşan CTP Milletvekili Ürün Solyalı, bakanlığın bütçesinin yeterli olmadığını kaydetti.

Toplu iş sözleşmesinin kullanılmaz hale gelmesinin izahının Bakanlık tarafından yapılacağını duymak istediğini dile getiren Solyalı, bu konuda hazırlanan tasarıyı eleştirdi. Solyalı, toplu iş sözleşme hakkının nasıl olması gerektiği hakkında bilgi vererek, “Siz kime müdahale etme peşindesiniz? Nereye varmayı ve hangi kurumu hedeflediğinizi ortaya koyun. Bu doğru bir usul değil. Komiteden geri çekin” dedi.

Solyalı, Anayasa’nın ilgili maddesine açıkça aykırı olan bu düzenlemenin hemen geri çekilmesi gerektiğini söyledi.
Zor koşullarda çalışanlar ve işverenlerin “asgari ücret belirleniyor korkusu” içinde yaşamaya başladığını dile getiren Solyalı, küçük ve orta işletmelerin tedirgin olduğunu kaydetti.
Ülkede çocuk izlem merkezi yasasının sonuç alıcı şekilde geçmesi gerektiğini dile getiren Solyalı, bu yıl cezaevinde 25 yaş altında 221 kişinin olduğunu söyleyerek, çocukların suça teşvik edildiğini kaydetti.

Solyalı, çocuk yaşını 18’e çekilmesi gerektiğini belirterek, çocuklara devlet tarafından sahip çıkıldığı hissinin verilerek bu düzenlemenin yapılması gerektiğini söyledi.

-Barçın

CTP Milletvekili Devrim Barçın da söz alarak, hükümetin Meclis’e gönderdiği hayat pahalılığını budayan yasayı konuşmaya devam edeceklerini söyledi ve bu yasa ile insanların ne kadar mağdur olacaklarını toplumla her ortamda paylaşmanın görevleri olduğunu kaydetti.
Yasanın uygulanması halinde HP’deki artışları rakamlarla anlatan Barçın, sigorta emeklilerinin maaşlarının gerileyeceğini belirtti.
Her yıl sigorta emeklisinin maaşından “çalarak” devletin açığının kapatılmaya çalışıldığını söyleyen Barçın, “Sizi buradan diyaloğa çağırıyoruz. Oturalım beraber çalışalım. Bunu düzeltme niyetiniz var mı?” dedi.

Hükümetin Kıbrıs Türk halkını sefalet ücretinde eşitleyeceğini belirten Barçın, buna müsaadeleri olmadığını kaydetti. Alım gücünü azaltıcı yasaların geri çekilmesi gerektiğini söyleyen Barçın, bu yasanın komiteden geçmeden önce hep birlikte bir araya gelerek bir toplantı yapılması önerisinde bulundu.

Mevcut çalışanların haklarını geriye götüren birden çok yasa olduğunu dile getiren Barçın, UBP’nin bunu yaptığını ve çalışanların haklarını geriye götürdüğünü savundu.
CTP’nin bu alanlarda çalışmalar yaptığını ve iktidara geldiğinde gerekeni yapacağını dile getiren Barçın, taban maaşları düzenleyeceklerini kaydetti.

-Gardiyanoğlu

Konuşmacıları yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Bakanlığın online portalının olduğunu ve takipleri yaptığını kaydetti.

Bakanlıkta her şeyin açık ve net olduğunu söyleyen Gardiyanoğlu, ilaç ve reçete ile konuda çok hassas olduğunu söyleyerek, sistemin nasıl çalıştığını anlattı.

Gardiyanoğlu, Bakanlık’ta ilgili birimlerle toplantılar yaptığını, reçete olaylarının bir günde alınan kararla yapılmadığını kaydetti.
Eczanelerde ilaç alımı ile ilgili geçiş süreçlerini de anlatan Sadık Gardiyanoğlu, amaçlarının insanların ilaca erişimini hızlandırarak, sıkıntıları çözmek olduğunu vurguladı.
2024 yılını sosyal hizmet yılı olarak ilan ettiğini söyleyen Gardiyanoğlu, göreve geldiği günden itibaren yapılan icraatları anlattı.

30 yıldır rehabilitasyon değil bakıcılık yapıldığını dile getiren Gardiyanoğlu, şu anda yapılan titiz çalışmaların olduğunu söyleyerek, gerçek bir rehabilitasyon merkezi yaratmak için yapılan çalışmaları hakkında bilgileri paylaştı.

Bakanlığa bağlı dairelerin yasalarında değişikliklerin çalışılıp bitirilme aşamasına geldiğini bildiren Gardiyanoğlu, 30 yıllık sorunların hepsine dokunulduğunu kaydetti.
Gardiyanoğlu, 2025 yılında Çalışma Dairesi ile ilgili yapılan çalışmaları madde madde Meclis’te herkesle ve basın yoluyla tüm halkla paylaşacağını söyledi.

Sadık Gardiyanoğlu’nun konuşmasından sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2025 bütçesi oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi. Böylece Meclis Genel Kurulu bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Meclis Genel Kurulu’nda yarın (çarşamba) Sağlık Bakanlığı, Sayıştay, Mahkemeler ve YÖDAK bütçeleri görüşülecek.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

“Yapay Zeka ile Rekabetçi Sanayi: Stratejiler ve Uygulamalar” Paneli düzenlendi

Published

on

By

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) ile Onbeş Kasım Kıbrıs Üniversitesi işbirliğinde “Yapay Zeka ile Rekabetçi Sanayi: Stratejiler ve Uygulamalar” başlıklı panel düzenlendi.

KTSO Konferans Salonu’nda yer alan panelde, Yapay Zeka Derneği Başkanı, BİB Yazılı Savunma Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Serhan Koyuncugil, yapay zeka hakkında sunum yaptı.

Onbeş Kasım Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Menekay ise, panelin açılışında yaptığı konuşmada, yapay zekanın endüstriyel süreçlerde verimliliği artırma, maliyetleri düşürme, üretim kalitesini iyileştirme ve rekabet gücünü artırmak için önemli bir araç haline geldiğini kaydetti. Menekay, yapay zekanın sanayi sektöründe de önemli bir rolünün olduğuna değinerek, kritik bir rol oynadığını belirtti.

KTSO Genel Sekreteri Erçin Tekakpınar da, yapay zeka uygulamalarının herkesin hayatına girmeye başlamasının ardından belli mesleklerin yok olacağının söylendiğine dikkat çekti. Tekakpınar, iş dünyası ve sanayi sektöründe yapay zekanın nasıl kullanılabileceğine yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

KKTC, Azerbaycan’daki TÜRKPA Sağlık Komisyon Başkanları toplantısında temsil edildi

Published

on

By

Azerbaycan’da, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Sağlık Komisyon Başkanları 2. Toplantısı yapıldı.

Toplantıda KKTC’yi temsil eden Cumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkan Yardımcısı Filiz Besim, dünyada yaşanan su ve sağlıklı gıda sorununa dikkati çekti, küresel nitelikli bu sorunların ortak çabalarla çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Azerbaycan Milli Meclisi’nde “İklim Değişikliği ve Sağlık: Yasamanın İklim Değişikliğinin Sağlık Üzerindeki Etkilerine Müdahalesi” başlığıyla düzenlenen toplantıda, iklim değişikliklerinin sağlık üzerindeki etkilerinin önlenmesi hususunda Türk devletleri arasındaki işbirliği olanakları müzakere edildi.

Toplantıya Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Vedat Bilgin, Azerbaycan Milli Meclisi Sağlık Komitesi Başkanı Ehliman Emiraslanov, Kırgızistan Meclisi (Jogorku Keneşi) Sosyal Politika Komitesi Başkanı Vinera Raimbaçayeva, Özbekistan Ali Meclisi Senatosu Bilim, Eğitim ve Sağlık Konuları Komitesi Başkanı Bahrom Abdullayev ve KKTC Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkan Yardımcısı Filiz Besim katıldı.

Kazakistan Cumhuriyeti Parlamento Meclisi Sosyal ve Kültürel Kalkınma Komitesi üyesi Guldara Nurimova’nın çevrim içi katıldığı toplantıda, TÜRKPA Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er de yer aldı.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Vedat Bilgin, Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangın nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını ve yasta olduklarını belirterek, yaşamını yitirenlere rahmet diledi, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

Bilgin, insanın doğa ile ilişkisindeki dengenin bozulduğuna dikkati çekerek, salgınların ve çevre sorunlarının bu nedenle yaşandığını söyledi.

Çevrenin insan tarafından kirletildiğini, bunun kötü sonuçlarının da yine insanı etkilediğini belirten Bilgin, “Yeryüzünü kirleten ülkelerin, başta ABD olmak üzere sorumluluk alması gerekiyor. Çünkü bu tahribat, onları da etkilemektedir.” dedi.

Bilgin, bazı ülkelerde yaşanan nüfus sorununa ve doğurganlık eğiliminin düşmesine işaret ederek, “Doğal olmayan gıda ve ürünler hayatımızı olumsuz etkiliyor ve insan sağlığını tehdit ediyor. Türk dünyası olarak geleceğimize ve soyumuza sahip çıkmalıyız. Tabiat, atmosfer ve iklimle kurulan ilişkiyi yeniden sağlıklı şekilde yürütecek anlayışla işbirliği yapmamız lazım.” diye konuştu.

Azerbaycan Milli Meclisi Sağlık Komitesi Başkanı Ehliman Emiraslanov, Kartalkaya’daki yangında çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesinden büyük üzüntü duyduklarını belirterek, Türkiye’ye taziye dileklerinde bulundu.

Emiraslanov, iklim değişikliğinin insan sağlığını doğrudan etkileyen faktör olduğunu vurgulayarak, “Türk devletleri olarak sağlık sistemlerimizi iklim değişiklerinin etkilerine uyumlu hale getirmek zorundayız.” diye konuştu.

Kırgızistan Meclisi (Jogorku Keneşi) Sosyal Politika Komitesi Başkanı Raimbaçayeva, konuşmasında doğal ve katkısız gıdaların yaygınlaştırılmasının önemine değindi ve TÜRKPA üyelerinin bir araya gelerek bu konuyu kapsamlı bir şekilde müzakere etmesini önerdi.

Özbekistan Ali Meclisi Senatosu Bilim, Eğitim ve Sağlık Konuları Komitesi Başkanı Abdullayev, iklim değişikliklerinin etkilerinin azaltılması için ülkesinin izlediği stratejiyi anlattı ve TÜRKPA üyesi ülkelerin iklim değişikliğinin zararlı etkilerini azaltmak için birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.

Kazakistan Cumhuriyeti Parlamento Meclisi Sosyal ve Kültürel Kalkınma Komitesi üyesi Nurimova, iklim değişikliğinin sağlık sistemine etkilerinin azaltılması için TÜRKPA üyesi ülkelerdeki sağlık personelinin bilgi ve becerilerinin artırılması ve parlamentoların ilgili komiteleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Gazimağusa’da kaçak çalıştırılan fırın mühürlendi

Published

on

By

Gazimağusa Belediyesi, izinsiz faaliyette bulunduğunu tespit ettiği fırını mühürledi, işyeri sahibine ceza kesti.

Gazimağusa Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Zabıta Birimi ve İmar Birimi’nin denetimleri kapsamında kent sınırları içerisinde faaliyet gösteren bir un mamülleri işletmesinin 51/95 sayılı Belediyeler Yasası’nın ilgili maddesine aykırı şekilde izinsiz ticari maksatla çalıştırıldığı tespit edildi.

Yapılan kontrolde hiçbir izni bulunmadan faaliyette bulunduğu belirlenen iş yeri, Zabıta Birimi ekipleri tarafından mühürlenirken, söz konusu iş yerine bir asgari ücret ceza kesildi.

Özellikle kozmetik alanı, gıda üretimi, restoran ve market gibi iş yerlerinde halk sağlığının korunması adına düzenli ve etkin kontroller yürüten Gazimağusa Belediyesi’nin, halkın daha huzurlu, refah ve çağdaş bir kentte yaşam sürdürebilmesi maksadıyla iş yerlerinin vergi yükümlülüklerini yerine getirme konusunda denetimlerini sürdürdüğü kaydedildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam