Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 5 milyar 430 milyon 161 bin TL’lik bütçesi Meclis’ten geçti

Published

on

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakanlığı’nın 5 milyar 430 milyon 161 bin TL’lik bütçesi oy çokluğuyla Meclis’ten geçti.
Saat 13.00’te Dışişleri Bakanlığı bütçesiyle başlayan Meclis Genel Kurulu, 12 saatlik mesainin ardından saat 01.00 civarında tamamlandı.

-Solyalı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesiyle ilgili konuşan CTP Milletvekili Ürün Solyalı, bakanlığın bütçesinin yeterli olmadığını kaydetti.

Toplu iş sözleşmesinin kullanılmaz hale gelmesinin izahının Bakanlık tarafından yapılacağını duymak istediğini dile getiren Solyalı, bu konuda hazırlanan tasarıyı eleştirdi. Solyalı, toplu iş sözleşme hakkının nasıl olması gerektiği hakkında bilgi vererek, “Siz kime müdahale etme peşindesiniz? Nereye varmayı ve hangi kurumu hedeflediğinizi ortaya koyun. Bu doğru bir usul değil. Komiteden geri çekin” dedi.

Solyalı, Anayasa’nın ilgili maddesine açıkça aykırı olan bu düzenlemenin hemen geri çekilmesi gerektiğini söyledi.
Zor koşullarda çalışanlar ve işverenlerin “asgari ücret belirleniyor korkusu” içinde yaşamaya başladığını dile getiren Solyalı, küçük ve orta işletmelerin tedirgin olduğunu kaydetti.
Ülkede çocuk izlem merkezi yasasının sonuç alıcı şekilde geçmesi gerektiğini dile getiren Solyalı, bu yıl cezaevinde 25 yaş altında 221 kişinin olduğunu söyleyerek, çocukların suça teşvik edildiğini kaydetti.

Solyalı, çocuk yaşını 18’e çekilmesi gerektiğini belirterek, çocuklara devlet tarafından sahip çıkıldığı hissinin verilerek bu düzenlemenin yapılması gerektiğini söyledi.

-Barçın

CTP Milletvekili Devrim Barçın da söz alarak, hükümetin Meclis’e gönderdiği hayat pahalılığını budayan yasayı konuşmaya devam edeceklerini söyledi ve bu yasa ile insanların ne kadar mağdur olacaklarını toplumla her ortamda paylaşmanın görevleri olduğunu kaydetti.
Yasanın uygulanması halinde HP’deki artışları rakamlarla anlatan Barçın, sigorta emeklilerinin maaşlarının gerileyeceğini belirtti.
Her yıl sigorta emeklisinin maaşından “çalarak” devletin açığının kapatılmaya çalışıldığını söyleyen Barçın, “Sizi buradan diyaloğa çağırıyoruz. Oturalım beraber çalışalım. Bunu düzeltme niyetiniz var mı?” dedi.

Hükümetin Kıbrıs Türk halkını sefalet ücretinde eşitleyeceğini belirten Barçın, buna müsaadeleri olmadığını kaydetti. Alım gücünü azaltıcı yasaların geri çekilmesi gerektiğini söyleyen Barçın, bu yasanın komiteden geçmeden önce hep birlikte bir araya gelerek bir toplantı yapılması önerisinde bulundu.

Mevcut çalışanların haklarını geriye götüren birden çok yasa olduğunu dile getiren Barçın, UBP’nin bunu yaptığını ve çalışanların haklarını geriye götürdüğünü savundu.
CTP’nin bu alanlarda çalışmalar yaptığını ve iktidara geldiğinde gerekeni yapacağını dile getiren Barçın, taban maaşları düzenleyeceklerini kaydetti.

-Gardiyanoğlu

Konuşmacıları yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Bakanlığın online portalının olduğunu ve takipleri yaptığını kaydetti.

Bakanlıkta her şeyin açık ve net olduğunu söyleyen Gardiyanoğlu, ilaç ve reçete ile konuda çok hassas olduğunu söyleyerek, sistemin nasıl çalıştığını anlattı.

Gardiyanoğlu, Bakanlık’ta ilgili birimlerle toplantılar yaptığını, reçete olaylarının bir günde alınan kararla yapılmadığını kaydetti.
Eczanelerde ilaç alımı ile ilgili geçiş süreçlerini de anlatan Sadık Gardiyanoğlu, amaçlarının insanların ilaca erişimini hızlandırarak, sıkıntıları çözmek olduğunu vurguladı.
2024 yılını sosyal hizmet yılı olarak ilan ettiğini söyleyen Gardiyanoğlu, göreve geldiği günden itibaren yapılan icraatları anlattı.

30 yıldır rehabilitasyon değil bakıcılık yapıldığını dile getiren Gardiyanoğlu, şu anda yapılan titiz çalışmaların olduğunu söyleyerek, gerçek bir rehabilitasyon merkezi yaratmak için yapılan çalışmaları hakkında bilgileri paylaştı.

Bakanlığa bağlı dairelerin yasalarında değişikliklerin çalışılıp bitirilme aşamasına geldiğini bildiren Gardiyanoğlu, 30 yıllık sorunların hepsine dokunulduğunu kaydetti.
Gardiyanoğlu, 2025 yılında Çalışma Dairesi ile ilgili yapılan çalışmaları madde madde Meclis’te herkesle ve basın yoluyla tüm halkla paylaşacağını söyledi.

Sadık Gardiyanoğlu’nun konuşmasından sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2025 bütçesi oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi. Böylece Meclis Genel Kurulu bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Meclis Genel Kurulu’nda yarın (çarşamba) Sağlık Bakanlığı, Sayıştay, Mahkemeler ve YÖDAK bütçeleri görüşülecek.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Azerbaycan Basın Konseyi Denetleme Komisyonu Sekreteri İsmailov, BRTK Yönetim Kurulu Başkanı Tokel ile görüştü

Published

on

By

KKTC’de temaslarda bulunan Azerbaycan heyeti içerisinde yer alan gazeteci, Azerbaycan Basın Konseyi Denetleme Komisyonu Sekreteri, Orta Asya ve Güney Kafkas İfade Özgürlüğü Ağı Genel Başkanı Nadir İsmailov Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nu (BRTK) ziyaret ederek BRTK Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Tokel ile bir araya geldi.

Özdemir Tokel, görüşmede yaptığı konuşmada kendisini KKTC’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

Tokel, “Azerbaycan medyası ile KKTC medyasının ilişkilerinin geliştirilmesi noktasında bizlere göstermiş olduğunuz destek, yaptığınız haberlerle Kıbrıs Türk halkının sesinin Azerbaycan’da daha duyulur olmasına koyduğunuz katkı bizler için son derece önemlidir” dedi.

 

Azerbaycan’ın devlet olarak KKTC’ye verdiği desteği de anımsatan Tokel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e teşekkür etti.

KKTC’nin kendileri için Azerbaycan’dan farklı olmadığını kaydeden Nadir İsmailov ise, “Bizim için KKTC demek Azerbaycan demek” diye konuştu.

İsmailov, KKTC ile işbirliğinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti, ziyaretleri sırasında yine bu işbirliğine yönelik çalışmalar yapıldığını anlattı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Sivil Toplum Kuruluşlarına Devlet Desteği Ajansı’nın desteğiyle KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda “Bizim Ailemiz Türk Dünyasıdır” adlı konferans düzenlendiğini kaydeden İsmailov, şunları ifade etti:

“Bizim siyasetimizde Türk dünyasına yanaşma var… Gelecekte Kuzey Kıbrıs ve Azerbaycan sivil toplum örgütlerinin bir platformda yer almasını arzu ediyorum”

Devamını Oku

Kıbrıs

Resmi Gazeteden haberler; İrsen Küçük’ün ismi Lefkoşa Çevre Yolu’na verildi

Published

on

By

Merhum başbakanlardan İrsen Küçük’ün ismi Lefkoşa Çevre Yolu’na verildi.

Bakanlar Kurulunda, Kuzey Çevre Yolu olarak bilinen yolun Taşkent çemberi ile Alayköy çemberi arasındaki kesimi “İrsen Küçük Lefkoşa Çevre Yolu” olarak isimlendirildi. Karar, Resmi Gazetede yayımlandı.

– Özel plakalarla ilgili değişiklik tüzüğü

Bakanlar Kurulu, 1974 Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Yasası’nın kendisine verdiği yetkiye dayanarak “Motorlu Araçlara Özel Tahsisli Plaka Verilmesi Esas ve Usulleri (Değişiklik) Tüzüğü hazırladı. Tüzük Resmi Gazete’de yayımlandı.

-Lefkoşa’ya yapılacak yeni hastaneyle ilgili onay yasası Resmi Gazete’de

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı arasında Lefkoşa’da yapılacak yeni devlet hastanesi yapımına ve Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki yapıların renovasyonuna ilişkin protokolle ilgili onay yasası da Resmi Gazetede yayımlandı.

Protokol kapsamında yapılacak işler, yer tesliminden itibaren Lefkoşa’ya ihale mevzuatında belirtilen hususlar kapsamında 750 gün içinde yeni bir devlet hastane inşa etmeyi, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bulunan sağlık yapılarının renovasyonu 750 gün içinde yapmayı ve hastanedeki her birim için medikal ve teknik altyapıyla tefrişatı sağlamak olarak belirlendi.

-Pelin Yaylalı yeniden Merkez Bankası Başkan Yardımcısı

Öte yandan Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına atanan ve görev süresi sona eren Pelin Yaylalı’nın Merkez Bankası Yasası’nın ilgili maddesi uyarınca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına yeniden atanmasına karar verildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Burs kapsamında olmayan bölümler, yüksek lisansta ileri alan ve ihtiyaç alanları açıklandı

Published

on

By

2025-2026 öğretim yılında burs kapsamında yer almayan bölümlerle yüksek lisans-doktora ileri alan ve ihtiyaç alanları listesi açıklandı.

Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Behcet Çelebi, yazılı açıklamasında ülkenin mevcut ve gelecekteki iş gücü taleplerine yönelik öncelikli insan kaynakları ihtiyaç alanlarını belirlemek ve burs desteklerinin bu ihtiyaçlar doğrultusunda yönlendirilmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Çelebi, burs kapsamında olmayan bölümlerle ileri alan ve ihtiyaç alanları listelerinin burs Tüzüğü uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK), Devlet Planlama Örgütü Müsteşarlığı ve İstatistik Kurumu Müsteşarlığı iş birliğinde, Kamu Yönetimi ve İnsan Kaynakları Başkanlığı ve Çalışma Dairesi katkılarıyla hazırlandığını söyledi.

Devamını Oku

Trending

Reklam