Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Gıda Mühendisleri Odası sağlıklı sofra kurma ve gıda güvenliği konularında tavsiyelerde bulundu

Published

on

Gıda Mühendisleri Odası, sağlıklı sofra kurma ve gıda güvenliği konularında tavsiyelerde bulundu; alışveriş, gıda hazırlığı, pişirmede dikkat edilmesi gereken hususlar ve yiyecekleri tüketme süreleri konularında uyarılar yaptı.

Gıda Mühendisleri Odası Beste Oymen, yazılı açıklamasında gıda güvenliğinin önemine işaret etti; yılbaşı sofraları, zengin menüler ve çeşitli ikramlarla şenlenirken, doğru gıda güvenliği önlemleri almanın, gıda zehirlenmelerinin ve sağlık sorunlarının önüne geçilmesini sağladığına dikkat çekti.

-Güvenilir gıda alışverişi

Açıkta satılan, ambalajsız ve etiket bilgisi olmayan ürünlerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Oymen, “Ambalaj bütünlüğü bozulmuş, ezik, delik ve bombe yapmış ürünlerden uzak durunuz. Ürün etiketlerini mutlaka okuyunuz. Son kullanma tarihi ve üretim bilgilerini kontrol ederek uygun saklama koşullarında muhafaza edilen ürünleri tercih ediniz. Özellikle yılbaşı sepeti gibi paketlerin içeriğini kontrol ederek, son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin pakete dahil edilmediğinden emin olunuz” dedi.

-Soğuk zincir ve sahte içki uyarısı…

Et, tavuk, hindi satın alırken denetimli, güvenilir yerden satın alınmasına, rengine, kokusuna, elastikiyetine, yapışkanlaşma gibi hususlara dikkat edilmesini isteyen Oymen, “Bu ürünleri, soğuk zincir kırılmadan taşıyabileceğinizden emin olunuz. Alışverişinizi tamamladıktan hemen sonra bu ürünleri buzdolabına veya derin dondurucuya yerleştiriniz” dedi.

Tüketilmesi sonucu kalıcı hasar ve ölümcül sonuçlara yol açan sahte içkiye özellikle dikkat edilmesi uyarısında bulunan Oymen, sahte içkin renk ve kokusuna bakılarak ayırt edilmesi mümkün olmadığından yetkili satıcılar haricinde kesinlikle alkol alıp tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.

Oymen, “Yılbaşı sofralarında ilk sırada yer alacak kuruyemişlerin tazeliğini kontrol etmek için kokuya dikkat ediniz. Bayatlamış ürünler genellikle acı bir koku yayar. Yılbaşı alışverişinde ihtiyacımız kadar gıda almak, israfı önlemenin en iyi yoludur” dedi.

-Mutfakta gıda hazırlığı

Çiğ ve pişmiş gıdaların birbirinden ayırarak çapraz bulaşmanın önlenmesi gerektiğini kaydeden Oymen, özellikle et ve sebze kesimi için ayrı bıçak ve kesme tahtaları kullanılmasını tavsiye etti.

Oymen, “Tuvaleti kullandıktan, çocukların bezini değiştirdikten sonra ve yemekten veya yiyecek hazırlamadan önce ellerinizi sabun ve akan su ile en az 20 saniye iyice yıkayınız ve temiz bir havlu ile kurulayınız. Kullanılan ekipmanları ve yüzeyleri de uygun temizlik maddeleri ve tercihen sıcak suyla temizleyiniz” dedi.

-Pişirme sıcaklıkları ve pişirme süreleri..

Yılbaşı yemeklerinin sağlıklı bir şekilde pişirilmesi için iç sıcaklıkların doğru seviyelere ulaşması gerektiğinin unutulmamasını isteyen Oymen, “Uygun sıcaklıkta ve yeterli sürede yapılan pişirme ile besinlerin zararlı hale gelmesi önlenmektedir. Gıdaların merkez sıcaklığı en az 72-75 dereceye ulaşıncaya kadar iyice pişirilmeli ve sıcak tüketilecek gıdalar sıcak olarak muhafaza edilmelidir. Yiyeceklerin hazırlanma aşamalarındaki tehlikeli noktadan biri de soğuk yiyeceklerin hazırlanmasıdır. Soğuk yiyeceklerin hazırlanması, genellikle oda sıcaklığında gerçekleştiğinden, hazırlanmış soğuk yiyeceklerin bekletme işlemi, daima 4 derecenin altında yapılmalıdır” dedi.

-Yiyeceklerin tüketilme süresi..

“Hazırlanan yemeklerin belirli bir süre sonra taze kalmayacağını unutmamalısınız” uyarısı yapan Oymen, yılbaşı yemeği sonrası artan yemeklerin buzdolabında uygun şekilde saklanması, mümkünse en kısa sürede tüketilmesi, aArtan yiyeceklerin doğru sıcaklıkta ısıtılması gerektiğine dikkat çekti.

Oymen, yılbaşı akşamını dışarıda geçirmek isteyen tüketicilerin de restoran seçimlerinde dikkatli olması, hijyenik olmayan yerlerden kaçınması gerektiğini kaydetti. Oymen, “gıda güvenliğinin en temel kuralı, sıcak yemeklerin sıcak, soğuk yemeklerin ise soğuk tutulması gerektiği olduğu unutulmamalıdır” vurgusu da yaptı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Yüksek Yönetim Denetçisi Varol’dan taziye mesajı

Published

on

By

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol, Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bir otelde çıkan yangında hayatını kaybeden vatandaşlar için taziye mesajı yayımladı.

Varol mesajında, yangında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diledi.

Yaşanan olaydan dolayı üzüntü duyduğunu dile getiren Varol, “Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki bir otelde çıkan yangında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet; kederli ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz. Yangında yaralanan kardeşlerimize de acil şifalar dileriz” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

“Yapay Zeka ile Rekabetçi Sanayi: Stratejiler ve Uygulamalar” Paneli düzenlendi

Published

on

By

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) ile Onbeş Kasım Kıbrıs Üniversitesi işbirliğinde “Yapay Zeka ile Rekabetçi Sanayi: Stratejiler ve Uygulamalar” başlıklı panel düzenlendi.

KTSO Konferans Salonu’nda yer alan panelde, Yapay Zeka Derneği Başkanı, BİB Yazılı Savunma Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Serhan Koyuncugil, yapay zeka hakkında sunum yaptı.

Onbeş Kasım Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Menekay ise, panelin açılışında yaptığı konuşmada, yapay zekanın endüstriyel süreçlerde verimliliği artırma, maliyetleri düşürme, üretim kalitesini iyileştirme ve rekabet gücünü artırmak için önemli bir araç haline geldiğini kaydetti. Menekay, yapay zekanın sanayi sektöründe de önemli bir rolünün olduğuna değinerek, kritik bir rol oynadığını belirtti.

KTSO Genel Sekreteri Erçin Tekakpınar da, yapay zeka uygulamalarının herkesin hayatına girmeye başlamasının ardından belli mesleklerin yok olacağının söylendiğine dikkat çekti. Tekakpınar, iş dünyası ve sanayi sektöründe yapay zekanın nasıl kullanılabileceğine yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

KKTC, Azerbaycan’daki TÜRKPA Sağlık Komisyon Başkanları toplantısında temsil edildi

Published

on

By

Azerbaycan’da, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Sağlık Komisyon Başkanları 2. Toplantısı yapıldı.

Toplantıda KKTC’yi temsil eden Cumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkan Yardımcısı Filiz Besim, dünyada yaşanan su ve sağlıklı gıda sorununa dikkati çekti, küresel nitelikli bu sorunların ortak çabalarla çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Azerbaycan Milli Meclisi’nde “İklim Değişikliği ve Sağlık: Yasamanın İklim Değişikliğinin Sağlık Üzerindeki Etkilerine Müdahalesi” başlığıyla düzenlenen toplantıda, iklim değişikliklerinin sağlık üzerindeki etkilerinin önlenmesi hususunda Türk devletleri arasındaki işbirliği olanakları müzakere edildi.

Toplantıya Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Vedat Bilgin, Azerbaycan Milli Meclisi Sağlık Komitesi Başkanı Ehliman Emiraslanov, Kırgızistan Meclisi (Jogorku Keneşi) Sosyal Politika Komitesi Başkanı Vinera Raimbaçayeva, Özbekistan Ali Meclisi Senatosu Bilim, Eğitim ve Sağlık Konuları Komitesi Başkanı Bahrom Abdullayev ve KKTC Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkan Yardımcısı Filiz Besim katıldı.

Kazakistan Cumhuriyeti Parlamento Meclisi Sosyal ve Kültürel Kalkınma Komitesi üyesi Guldara Nurimova’nın çevrim içi katıldığı toplantıda, TÜRKPA Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er de yer aldı.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Vedat Bilgin, Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangın nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını ve yasta olduklarını belirterek, yaşamını yitirenlere rahmet diledi, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

Bilgin, insanın doğa ile ilişkisindeki dengenin bozulduğuna dikkati çekerek, salgınların ve çevre sorunlarının bu nedenle yaşandığını söyledi.

Çevrenin insan tarafından kirletildiğini, bunun kötü sonuçlarının da yine insanı etkilediğini belirten Bilgin, “Yeryüzünü kirleten ülkelerin, başta ABD olmak üzere sorumluluk alması gerekiyor. Çünkü bu tahribat, onları da etkilemektedir.” dedi.

Bilgin, bazı ülkelerde yaşanan nüfus sorununa ve doğurganlık eğiliminin düşmesine işaret ederek, “Doğal olmayan gıda ve ürünler hayatımızı olumsuz etkiliyor ve insan sağlığını tehdit ediyor. Türk dünyası olarak geleceğimize ve soyumuza sahip çıkmalıyız. Tabiat, atmosfer ve iklimle kurulan ilişkiyi yeniden sağlıklı şekilde yürütecek anlayışla işbirliği yapmamız lazım.” diye konuştu.

Azerbaycan Milli Meclisi Sağlık Komitesi Başkanı Ehliman Emiraslanov, Kartalkaya’daki yangında çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesinden büyük üzüntü duyduklarını belirterek, Türkiye’ye taziye dileklerinde bulundu.

Emiraslanov, iklim değişikliğinin insan sağlığını doğrudan etkileyen faktör olduğunu vurgulayarak, “Türk devletleri olarak sağlık sistemlerimizi iklim değişiklerinin etkilerine uyumlu hale getirmek zorundayız.” diye konuştu.

Kırgızistan Meclisi (Jogorku Keneşi) Sosyal Politika Komitesi Başkanı Raimbaçayeva, konuşmasında doğal ve katkısız gıdaların yaygınlaştırılmasının önemine değindi ve TÜRKPA üyelerinin bir araya gelerek bu konuyu kapsamlı bir şekilde müzakere etmesini önerdi.

Özbekistan Ali Meclisi Senatosu Bilim, Eğitim ve Sağlık Konuları Komitesi Başkanı Abdullayev, iklim değişikliklerinin etkilerinin azaltılması için ülkesinin izlediği stratejiyi anlattı ve TÜRKPA üyesi ülkelerin iklim değişikliğinin zararlı etkilerini azaltmak için birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.

Kazakistan Cumhuriyeti Parlamento Meclisi Sosyal ve Kültürel Kalkınma Komitesi üyesi Nurimova, iklim değişikliğinin sağlık sistemine etkilerinin azaltılması için TÜRKPA üyesi ülkelerdeki sağlık personelinin bilgi ve becerilerinin artırılması ve parlamentoların ilgili komiteleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Devamını Oku

Trending

Reklam