Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Gıda Mühendisleri Odası sağlıklı sofra kurma ve gıda güvenliği konularında tavsiyelerde bulundu

Published

on

Gıda Mühendisleri Odası, sağlıklı sofra kurma ve gıda güvenliği konularında tavsiyelerde bulundu; alışveriş, gıda hazırlığı, pişirmede dikkat edilmesi gereken hususlar ve yiyecekleri tüketme süreleri konularında uyarılar yaptı.

Gıda Mühendisleri Odası Beste Oymen, yazılı açıklamasında gıda güvenliğinin önemine işaret etti; yılbaşı sofraları, zengin menüler ve çeşitli ikramlarla şenlenirken, doğru gıda güvenliği önlemleri almanın, gıda zehirlenmelerinin ve sağlık sorunlarının önüne geçilmesini sağladığına dikkat çekti.

-Güvenilir gıda alışverişi

Açıkta satılan, ambalajsız ve etiket bilgisi olmayan ürünlerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Oymen, “Ambalaj bütünlüğü bozulmuş, ezik, delik ve bombe yapmış ürünlerden uzak durunuz. Ürün etiketlerini mutlaka okuyunuz. Son kullanma tarihi ve üretim bilgilerini kontrol ederek uygun saklama koşullarında muhafaza edilen ürünleri tercih ediniz. Özellikle yılbaşı sepeti gibi paketlerin içeriğini kontrol ederek, son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin pakete dahil edilmediğinden emin olunuz” dedi.

-Soğuk zincir ve sahte içki uyarısı…

Et, tavuk, hindi satın alırken denetimli, güvenilir yerden satın alınmasına, rengine, kokusuna, elastikiyetine, yapışkanlaşma gibi hususlara dikkat edilmesini isteyen Oymen, “Bu ürünleri, soğuk zincir kırılmadan taşıyabileceğinizden emin olunuz. Alışverişinizi tamamladıktan hemen sonra bu ürünleri buzdolabına veya derin dondurucuya yerleştiriniz” dedi.

Tüketilmesi sonucu kalıcı hasar ve ölümcül sonuçlara yol açan sahte içkiye özellikle dikkat edilmesi uyarısında bulunan Oymen, sahte içkin renk ve kokusuna bakılarak ayırt edilmesi mümkün olmadığından yetkili satıcılar haricinde kesinlikle alkol alıp tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.

Oymen, “Yılbaşı sofralarında ilk sırada yer alacak kuruyemişlerin tazeliğini kontrol etmek için kokuya dikkat ediniz. Bayatlamış ürünler genellikle acı bir koku yayar. Yılbaşı alışverişinde ihtiyacımız kadar gıda almak, israfı önlemenin en iyi yoludur” dedi.

-Mutfakta gıda hazırlığı

Çiğ ve pişmiş gıdaların birbirinden ayırarak çapraz bulaşmanın önlenmesi gerektiğini kaydeden Oymen, özellikle et ve sebze kesimi için ayrı bıçak ve kesme tahtaları kullanılmasını tavsiye etti.

Oymen, “Tuvaleti kullandıktan, çocukların bezini değiştirdikten sonra ve yemekten veya yiyecek hazırlamadan önce ellerinizi sabun ve akan su ile en az 20 saniye iyice yıkayınız ve temiz bir havlu ile kurulayınız. Kullanılan ekipmanları ve yüzeyleri de uygun temizlik maddeleri ve tercihen sıcak suyla temizleyiniz” dedi.

-Pişirme sıcaklıkları ve pişirme süreleri..

Yılbaşı yemeklerinin sağlıklı bir şekilde pişirilmesi için iç sıcaklıkların doğru seviyelere ulaşması gerektiğinin unutulmamasını isteyen Oymen, “Uygun sıcaklıkta ve yeterli sürede yapılan pişirme ile besinlerin zararlı hale gelmesi önlenmektedir. Gıdaların merkez sıcaklığı en az 72-75 dereceye ulaşıncaya kadar iyice pişirilmeli ve sıcak tüketilecek gıdalar sıcak olarak muhafaza edilmelidir. Yiyeceklerin hazırlanma aşamalarındaki tehlikeli noktadan biri de soğuk yiyeceklerin hazırlanmasıdır. Soğuk yiyeceklerin hazırlanması, genellikle oda sıcaklığında gerçekleştiğinden, hazırlanmış soğuk yiyeceklerin bekletme işlemi, daima 4 derecenin altında yapılmalıdır” dedi.

-Yiyeceklerin tüketilme süresi..

“Hazırlanan yemeklerin belirli bir süre sonra taze kalmayacağını unutmamalısınız” uyarısı yapan Oymen, yılbaşı yemeği sonrası artan yemeklerin buzdolabında uygun şekilde saklanması, mümkünse en kısa sürede tüketilmesi, aArtan yiyeceklerin doğru sıcaklıkta ısıtılması gerektiğine dikkat çekti.

Oymen, yılbaşı akşamını dışarıda geçirmek isteyen tüketicilerin de restoran seçimlerinde dikkatli olması, hijyenik olmayan yerlerden kaçınması gerektiğini kaydetti. Oymen, “gıda güvenliğinin en temel kuralı, sıcak yemeklerin sıcak, soğuk yemeklerin ise soğuk tutulması gerektiği olduğu unutulmamalıdır” vurgusu da yaptı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Azerbaycan Basın Konseyi Denetleme Komisyonu Sekreteri İsmailov, BRTK Yönetim Kurulu Başkanı Tokel ile görüştü

Published

on

By

KKTC’de temaslarda bulunan Azerbaycan heyeti içerisinde yer alan gazeteci, Azerbaycan Basın Konseyi Denetleme Komisyonu Sekreteri, Orta Asya ve Güney Kafkas İfade Özgürlüğü Ağı Genel Başkanı Nadir İsmailov Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nu (BRTK) ziyaret ederek BRTK Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Tokel ile bir araya geldi.

Özdemir Tokel, görüşmede yaptığı konuşmada kendisini KKTC’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

Tokel, “Azerbaycan medyası ile KKTC medyasının ilişkilerinin geliştirilmesi noktasında bizlere göstermiş olduğunuz destek, yaptığınız haberlerle Kıbrıs Türk halkının sesinin Azerbaycan’da daha duyulur olmasına koyduğunuz katkı bizler için son derece önemlidir” dedi.

 

Azerbaycan’ın devlet olarak KKTC’ye verdiği desteği de anımsatan Tokel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e teşekkür etti.

KKTC’nin kendileri için Azerbaycan’dan farklı olmadığını kaydeden Nadir İsmailov ise, “Bizim için KKTC demek Azerbaycan demek” diye konuştu.

İsmailov, KKTC ile işbirliğinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti, ziyaretleri sırasında yine bu işbirliğine yönelik çalışmalar yapıldığını anlattı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Sivil Toplum Kuruluşlarına Devlet Desteği Ajansı’nın desteğiyle KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda “Bizim Ailemiz Türk Dünyasıdır” adlı konferans düzenlendiğini kaydeden İsmailov, şunları ifade etti:

“Bizim siyasetimizde Türk dünyasına yanaşma var… Gelecekte Kuzey Kıbrıs ve Azerbaycan sivil toplum örgütlerinin bir platformda yer almasını arzu ediyorum”

Devamını Oku

Kıbrıs

Resmi Gazeteden haberler; İrsen Küçük’ün ismi Lefkoşa Çevre Yolu’na verildi

Published

on

By

Merhum başbakanlardan İrsen Küçük’ün ismi Lefkoşa Çevre Yolu’na verildi.

Bakanlar Kurulunda, Kuzey Çevre Yolu olarak bilinen yolun Taşkent çemberi ile Alayköy çemberi arasındaki kesimi “İrsen Küçük Lefkoşa Çevre Yolu” olarak isimlendirildi. Karar, Resmi Gazetede yayımlandı.

– Özel plakalarla ilgili değişiklik tüzüğü

Bakanlar Kurulu, 1974 Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Yasası’nın kendisine verdiği yetkiye dayanarak “Motorlu Araçlara Özel Tahsisli Plaka Verilmesi Esas ve Usulleri (Değişiklik) Tüzüğü hazırladı. Tüzük Resmi Gazete’de yayımlandı.

-Lefkoşa’ya yapılacak yeni hastaneyle ilgili onay yasası Resmi Gazete’de

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı arasında Lefkoşa’da yapılacak yeni devlet hastanesi yapımına ve Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki yapıların renovasyonuna ilişkin protokolle ilgili onay yasası da Resmi Gazetede yayımlandı.

Protokol kapsamında yapılacak işler, yer tesliminden itibaren Lefkoşa’ya ihale mevzuatında belirtilen hususlar kapsamında 750 gün içinde yeni bir devlet hastane inşa etmeyi, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bulunan sağlık yapılarının renovasyonu 750 gün içinde yapmayı ve hastanedeki her birim için medikal ve teknik altyapıyla tefrişatı sağlamak olarak belirlendi.

-Pelin Yaylalı yeniden Merkez Bankası Başkan Yardımcısı

Öte yandan Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına atanan ve görev süresi sona eren Pelin Yaylalı’nın Merkez Bankası Yasası’nın ilgili maddesi uyarınca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına yeniden atanmasına karar verildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Burs kapsamında olmayan bölümler, yüksek lisansta ileri alan ve ihtiyaç alanları açıklandı

Published

on

By

2025-2026 öğretim yılında burs kapsamında yer almayan bölümlerle yüksek lisans-doktora ileri alan ve ihtiyaç alanları listesi açıklandı.

Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Behcet Çelebi, yazılı açıklamasında ülkenin mevcut ve gelecekteki iş gücü taleplerine yönelik öncelikli insan kaynakları ihtiyaç alanlarını belirlemek ve burs desteklerinin bu ihtiyaçlar doğrultusunda yönlendirilmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Çelebi, burs kapsamında olmayan bölümlerle ileri alan ve ihtiyaç alanları listelerinin burs Tüzüğü uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK), Devlet Planlama Örgütü Müsteşarlığı ve İstatistik Kurumu Müsteşarlığı iş birliğinde, Kamu Yönetimi ve İnsan Kaynakları Başkanlığı ve Çalışma Dairesi katkılarıyla hazırlandığını söyledi.

Devamını Oku

Trending

Reklam