Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Gardiyanoğlu:Başsavcılık görüşü doğrultusunda yabancı işçi getirilmesine yetki veren protokoller iptal edildi

Published

on

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu BRT’de ’18. Saat’ programına katılarak ülkeye yabancı işçi getirilmesi ile ilgili sıcak gelişmeyi açıkladı.

Bakan Gardiyanoğlu, Başsavcılık’tan gelen olumsuz görüş doğrultusunda yabancı işçi getirilmesine yetki veren protokolleri iptal ettiğini söyledi.

Bakan Gardiyanoğlu, “Söz konusu protokoller rahmetli Sonay Adem döneminde başlar. İçerikleri yıldan yıla değişir. Şuanda mevcut protokollerin ilk imzalandığı tarih 2019’dur. Zaman içerisinde her gelen bakan bu protokolleri yeniledi. Bundan yaklaşık 2–3 ay önce protokollerin Çalışma yasasına uyumlu olup olmadığı bana sorulduğundan Savcılık görüşü almamız gerektiğini belirttim. Savcılıktan bir geçen hafta geldi bir de nelerin çalışma yasasına uyumlu olmadığı ile ilgili yazı da bugün öğlen elime ulaştı.

Savcılıktan gelen görüşün bu protokollerle çalışma yasasının uyumlu olmadığı yönünde bilgi geldi. Bugün itibarıyla bu protokollerin iptali ile ilgili müsteşarımız ilgili birliklere yazılarını postalamış durumdadır” dedi.

Bakanlık olarak protokollerin iptali yönünde idari karar aldıklarını vurgulayan Gardiyanoğlu, “Sonuçta Hukuk Dairemiz de bizim avukatlarımızdır. Bu süreç içerisinde bu konuları kamuoyuna çıkıp da dillendirmedim. Bazı kişiler Gardiyanoğlu protokolleri iptal edecek mi? Naptı? Ne etti? şeklinde soruyor. İlk önce Savcılıktan zemin yazımı almadan çıkıp kamuoyuna yanıltıcı, yanlış bilgi vermekten çekinen, imtina eden biriyim. Yıllardır yapılan bir protokol var. Uygulama var” dedi.

Protokollerin iptalinden sonra Çalışma Dairesi’nin alması gereken tedbirler olduğuna işaret eden Bakan Gardiyanoğlu, “Uygulamalarla ilgili, portalın değişimi, yazılım değişimi, teminatlarla ilgili , hesaplamalarla ilgili almamız gereken tedbirler var.15-20 gün içerisinde bunları tamamlayacağız” dedi.

2022-2023 döneminde 8500 yabancı uyrukluya ön izin verildiği bilgisini paylaşan Bakan Gardiyanoğlu, “Bunu suçlama olarak değil veri olarak söylüyorum. Benim dönemimde de 2023-2024 yılında ise yaklaşık 5400 yabancı uyrukluya ön izin verildi. Yani 1 yıl içerisinde aldığımız tedbirlerle Adamıza yaklaşık 3 bin daha az yabancı uyruklu kişi geldi. Ülkede iş azalmadı. 21 bin 300 iş yerinden 22 bin 15 iş yerine çıktık” diye konuştu.

Gardiyanoğlu, “Bu protokollerle ilgili tek uyumsuzluk bana avukatlarımın verdiği bilgi. Tek uyumsuzluk yatırılan teminatlarla ilgilidir…Sonuçta Savcılığımız bize diyorsa; iş yasasına göre bu protokoller uygun değildir. Boynumuz yasalar karşısında kıldan incedir. Bu konu bugünlük bir konu değildir. Yaklaşık 1 ay önce gündemime geldi” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, protokollerin iptal edilmesiyle bundan sonra yapılacak çalışmanın ne olacağına ilişkin de bilgi verdi.

Gardiyanoğlu, “22 bin iş yerini, yaklaşık 153 bin çalışanı ve bundan sonraki bu ülkenin çalışma hayatını etkileyecek unsurlardır. Bugüne kadar gelen işlemlerin yapılması talimatını verdim. Kimse bugüne kadar olanlar mağdur olmasın. Şuandan itibaren sistem kapanmıştır. Sistem bugün itibarı ile çizgiyi çekmiştir. Bunlarla ilgili önümüzdeki hafta taraflarla, avukatlarla oturup ne yapabileceğimizi, iş hayatını nasıl kolaylaştıracağımızı, daha güvenli hale getirme gailesi ile yuvarlak masa etrafından bunları konuşacağız” dedi.

Ülkeye gelen yabancı işçilerin zorla para verdiği yönünde aldıkları duyumlar da olduğunu belirten Bakan Gardiyanoğlu, “çok rahatlıkla Mali Polis’e şikayetlerini de yapabilirler” dedi.

Bakan Gardiyanoğlu bir soru üzerine, “Bu protokoller ta rahmetlik Sonay Adem dönemine kadar gider. Ama bugünkü son şekli 2019 yılından itibaren devam eden protokollerdir. 2019’dan bu yana kaçıncı bakanım bakmam lazım tam net olarak saymadım. Eğer bir kişinin bilinçli olarak suistimali, bilinçli olarak kendi nam ve şerefine çıkar sağlaması herhangi bir şey var ise tabi ki bu da sonuna kadar Mali, Adli Polisimiz tarafından araştırılacaktır. Araştırmaya da açıktır” diye konuştu.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meclis Başkanı Öztürkler: Kalkınma yerelden başlayarak ülke geneline yayılır

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, kalkınmanın, yerelden başlayarak, ülke geneline yayıldığını belirtti.

Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre Öztürkler, Gülnar Belediye Başkanı Fatih Önge ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Meclis Başkanı Öztürkler kabulde yaptığı konuşmada, belediyeciliğin yerelden başlayarak, ülke geneline yayılması gerektiğini vurgulayarak, yerel yönetimlerin gücünün, ekonomik istikrar ve topluma sunulan hizmetler açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Geçmişte İçişleri Bakanı olarak görev yaptığını anımsatan Öztürkler, belediyecilik anlayışını güçlendirmek adına önemli reformlar gerçekleştirdiklerini ifade ederek, 28 belediyenin 18 belediye olarak birleştirildiğini ve 51/95 sayılı Belediye Yasası’nın değiştirilerek hizmetlerin etkinleştirildiğini söyledi.

Türkiye ile KKTC arasındaki belediyecilik alanında iş birliğinin artırılması gerektiğini belirten Öztürkler, Türkiye’nin yerel yönetimlerdeki deneyiminden faydalanmanın büyük önem taşıdığını ifade etti.

Kıbrıs Türk halkına sunulan belediye hizmetlerinin giderek arttığını kaydeden Öztürkler, yerel yönetimlerin merkeze güçlü bir şekilde destek vermesi gerektiğini dile getirdi.

Öztürkler, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC’nin sarsılmaz bağları olduğunu ve bu bağların güçlenmesi için çaba göstermeye devam edeceklerini söyledi.

Karşılıklı iş birlikleri, tecrübe paylaşımı ve ortak kültürel değerlerin iki ülke arasındaki gücü pekiştirdiğini ifade eden Öztürkler, birlikte mücadele etmenin ve ortak hedefler doğrultusunda ilerlemenin önemine vurgu yaptı.

Gülnar Belediye Başkanı Fatih Önge de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gönülden bağlı olduklarını belirterek, iş birliği mesajı verdi.

Konuşmaların ardından karşılıklı hediye takdiminde bulunuldu.

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Kayalar-Sadrazamköy arası anayol güzergâhında yol yapım çalışması başlatıldı

Published

on

By

KKTC Karayolları Master planı kapsamında Kayalar-Sadrazamköy arası anayol güzergâhında dün yol yapım ve iyileştirme çalışması başlatıldı. Çalışma, ikinci bir duyuruya kadar devam edecek.

Karayolları Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, söz konusu güzergâhı kullanacak sürücülerin, can ve mal güvenliği açısından dikkatli ve yavaş seyretmeleri, trafik işaret ve işaretçilerine uymaları istendi.

 

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Yerli ürünlerden semizotunda tavsiye dışı, kapya biber ve acı biberde limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi

Published

on

By

Haftalık gıda denetim sonuçlarına göre, yerli ürünlerden semizotunda tavsiye dışı, üç farklı üreticiye ait kapya biber ve acı biberde ise limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.  

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı ekiplerin 9-15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiği gıda denetimlerinde, ithal ürünlerden alınan 34 numunenin 31’i temiz çıkarken, 3 üründe limit üstü bitki koruma ürünü saptandı.

Limit üstü bitki koruma ürünü tespit edilen SVS Tic. Ltd. Şti.’ye ait çilek ve kapya biber firmanın isteği üzerine menşeine iade edilirken, Halil Kasap Paz. Ltd’e ait kapya biber ise imha edildi.

Yerli ürünlerden alınan 14 numunenin 10’u temiz çıkarken, 3 üründe ise limit üstü bitki koruma ürünü, 1 üründe tavsiye dışı bitki koruma ürünü saptandı.

Limit üstü bitki koruma ürünü tespit edilen Mağusa sakini Ümit Coşkun’a ait kapya biber ve Tatlısu köyü sakini Nejla Çil’e ait acı biber imha edilirken, Bostancı köyü sakini Hasan Bafkanlı’ya ait kapya biberin hasadı bir sonraki laboratuvar analizine kadar durduruldu.

Tavsiye dışı bitki koruma ürünü tespit edilen, Mağusa sakini Mustafa Coşkun’a ait semiz otu da imha edildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam