Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu BRT’de ’18. Saat’ programına katılarak ülkeye yabancı işçi getirilmesi ile ilgili sıcak gelişmeyi açıkladı.
Bakan Gardiyanoğlu, Başsavcılık’tan gelen olumsuz görüş doğrultusunda yabancı işçi getirilmesine yetki veren protokolleri iptal ettiğini söyledi.
Bakan Gardiyanoğlu, “Söz konusu protokoller rahmetli Sonay Adem döneminde başlar. İçerikleri yıldan yıla değişir. Şuanda mevcut protokollerin ilk imzalandığı tarih 2019’dur. Zaman içerisinde her gelen bakan bu protokolleri yeniledi. Bundan yaklaşık 2–3 ay önce protokollerin Çalışma yasasına uyumlu olup olmadığı bana sorulduğundan Savcılık görüşü almamız gerektiğini belirttim. Savcılıktan bir geçen hafta geldi bir de nelerin çalışma yasasına uyumlu olmadığı ile ilgili yazı da bugün öğlen elime ulaştı.
Savcılıktan gelen görüşün bu protokollerle çalışma yasasının uyumlu olmadığı yönünde bilgi geldi. Bugün itibarıyla bu protokollerin iptali ile ilgili müsteşarımız ilgili birliklere yazılarını postalamış durumdadır” dedi.
Bakanlık olarak protokollerin iptali yönünde idari karar aldıklarını vurgulayan Gardiyanoğlu, “Sonuçta Hukuk Dairemiz de bizim avukatlarımızdır. Bu süreç içerisinde bu konuları kamuoyuna çıkıp da dillendirmedim. Bazı kişiler Gardiyanoğlu protokolleri iptal edecek mi? Naptı? Ne etti? şeklinde soruyor. İlk önce Savcılıktan zemin yazımı almadan çıkıp kamuoyuna yanıltıcı, yanlış bilgi vermekten çekinen, imtina eden biriyim. Yıllardır yapılan bir protokol var. Uygulama var” dedi.
Protokollerin iptalinden sonra Çalışma Dairesi’nin alması gereken tedbirler olduğuna işaret eden Bakan Gardiyanoğlu, “Uygulamalarla ilgili, portalın değişimi, yazılım değişimi, teminatlarla ilgili , hesaplamalarla ilgili almamız gereken tedbirler var.15-20 gün içerisinde bunları tamamlayacağız” dedi.
2022-2023 döneminde 8500 yabancı uyrukluya ön izin verildiği bilgisini paylaşan Bakan Gardiyanoğlu, “Bunu suçlama olarak değil veri olarak söylüyorum. Benim dönemimde de 2023-2024 yılında ise yaklaşık 5400 yabancı uyrukluya ön izin verildi. Yani 1 yıl içerisinde aldığımız tedbirlerle Adamıza yaklaşık 3 bin daha az yabancı uyruklu kişi geldi. Ülkede iş azalmadı. 21 bin 300 iş yerinden 22 bin 15 iş yerine çıktık” diye konuştu.
Gardiyanoğlu, “Bu protokollerle ilgili tek uyumsuzluk bana avukatlarımın verdiği bilgi. Tek uyumsuzluk yatırılan teminatlarla ilgilidir…Sonuçta Savcılığımız bize diyorsa; iş yasasına göre bu protokoller uygun değildir. Boynumuz yasalar karşısında kıldan incedir. Bu konu bugünlük bir konu değildir. Yaklaşık 1 ay önce gündemime geldi” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, protokollerin iptal edilmesiyle bundan sonra yapılacak çalışmanın ne olacağına ilişkin de bilgi verdi.
Gardiyanoğlu, “22 bin iş yerini, yaklaşık 153 bin çalışanı ve bundan sonraki bu ülkenin çalışma hayatını etkileyecek unsurlardır. Bugüne kadar gelen işlemlerin yapılması talimatını verdim. Kimse bugüne kadar olanlar mağdur olmasın. Şuandan itibaren sistem kapanmıştır. Sistem bugün itibarı ile çizgiyi çekmiştir. Bunlarla ilgili önümüzdeki hafta taraflarla, avukatlarla oturup ne yapabileceğimizi, iş hayatını nasıl kolaylaştıracağımızı, daha güvenli hale getirme gailesi ile yuvarlak masa etrafından bunları konuşacağız” dedi.
Ülkeye gelen yabancı işçilerin zorla para verdiği yönünde aldıkları duyumlar da olduğunu belirten Bakan Gardiyanoğlu, “çok rahatlıkla Mali Polis’e şikayetlerini de yapabilirler” dedi.
Bakan Gardiyanoğlu bir soru üzerine, “Bu protokoller ta rahmetlik Sonay Adem dönemine kadar gider. Ama bugünkü son şekli 2019 yılından itibaren devam eden protokollerdir. 2019’dan bu yana kaçıncı bakanım bakmam lazım tam net olarak saymadım. Eğer bir kişinin bilinçli olarak suistimali, bilinçli olarak kendi nam ve şerefine çıkar sağlaması herhangi bir şey var ise tabi ki bu da sonuna kadar Mali, Adli Polisimiz tarafından araştırılacaktır. Araştırmaya da açıktır” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, yerli bankaların ortaklığı olan Card Plus isimli kredi kartı şirketinin, 20. kuruluş yıldönümü etkinliğine katıldı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, etkinlikte yaptığı konuşmada, teknolojik altyapısı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bir markası olan Card Plus’ın 20’nci kuruluş yıldönümü nedeniyle kurucuları ve çalışanları tebrik etti.
Cumhurbaşkanı Tatar, Card Plus’ı kuran, sermayesini yatıran ve çalışanlara fırsat veren kuruculara teşekkür etti.
Kendisinin iktisatçı olduğunu ve İngiltere’de yaşadığı dönemde bankada çalıştığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, kredi kartı kurumlarının güvene dayandığını ve başarılı olması için arkasında güçlü kurumların bulunması gerektiğini vurguladı.
Uygulanan haksızlıklara ve ambargolara rağmen Kıbrıs Türkü’nün devletiyle sesini dünyaya duyurmaya çalıştığını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Card Plus gibi kurumların uluslararası kabul görme aşamasında çalışmaların yürütülmesinin önemine dikkat çekti.
Uluslararası rekabet karşısında Card Plus’ın çalışmalarını başarıyla yürüttüğüne işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, kredi kartı kullanımının artmasıyla ekonominin daha çok kayıt altına alındığını ve kamu maliyesine katkıda bulunulduğunu kaydetti.
Card Plus’ın başarılarının artarak devam etmesi ve istihdamın artmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Tatar, Card Plus’ın devlete katkısının büyük olduğunu bu nedenle çalışanların övünç ve gurur kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Güney Kıbrıs’a gelen liderlerin KKTC’ye yönelik tutumlarını eleştirerek, “Burada egemen bir devlet vardır. Uzaktan ve varillerin arkasından bakmasınlar, gelsinler görsünler. Kapımız onlara açık” dedi.
Güney Kıbrıs’ın tehlikeli oyunlar peşinde koşarak yabancı askeri güçlere kapılarını açmasının Kıbrıs’ı bir anda savaşın eşiğine getirebileceğini de söyleyen Öztürkler, bu gelişmelerin dikkatle izlenmesi gerektiğini kaydetti.
Cumhuriyet Meclisi’nden verilen bilgiye Öztürkler, Emekli Polisler Derneği Başkanı Birol Atasü ve beraberindekini kabulünde bölgesel gelişmeler ve güvenlik konularına dair açıklamalarda bulundu.
Emekli polislerin kamu düzenine yıllarca verdikleri hizmetler için teşekkür eden Öztürkler, polislik mesleğinin büyük fedakârlık gerektirdiğini vurguladı.
Ziya Öztürkler, “Uzun yıllar polis teşkilatında görev yapmak kolay değildir. Sizler kamu vicdanını koruma noktasında bir ömür harcadınız ve halkımıza güven verdiniz. Bu hizmetleriniz her zaman takdirle anılacaktır” ifadelerini kullandı.
Güney Kıbrıs’ın son dönemde ABD ve İsrail ile askeri iş birliklerini artırmasını eleştiren Öztürkler, bu tür adımların bölge barışını tehdit ettiğini belirtti.
-“Buyursunlar gelsinler”
Öztürkler, “Güney Kıbrıs’ın tehlikeli oyunlar peşinde koşarak yabancı askeri güçlere kapılarını açması, bizi bir anda savaşın eşiğine getirebilir. Bu gelişmeler dikkatle izlenmelidir” dedi.
Bazı yabancı liderlerin KKTC’ye yönelik tutumlarını da eleştiren Öztürkler, şunları da kaydetti:
“Hindistan Başbakanı terastan, Lübnan Başbakanı ise varillerin arasından bakıyor. Bu yaklaşım, Kıbrıs Türk halkının iradesini görmezden gelmektir. Uzaktan bakmalarına gerek yoktur. Buyursunlar gelsinler, buradaki devleti yerinde görsünler. Biz onları davet ediyoruz.”
-Atasü
Emekli Polisler Derneği Başkanı Birol Atasü da, derneğin çalışmaları hakkında Öztürkler’e bilgi verdi.
Ziyaretin sonunda Meclis Başkanı Öztürkler, konuk heyete Cumhuriyet Meclisi binasını da gezdirdi.
Isparta’nın Yalvaç ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Kodal, Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi’ni ziyaret etti.
Ziyaret kapsamında, Cumhurbaşkanlığı ile ortak yürütülen “Keçenin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu Projesi” çerçevesinde üretime geçmesi planlanan Pamuklu Keçe İşleme ve Koza Üretim Tesisi yerinde incelendi.
Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi’nden verilen bilgiye göre, Başkan Kodal’a tesisin teknik altyapısı, hedefleri ve bölgesel kalkınmaya katkıları hakkında bilgi verildi.
Belediye Başkanı Fatma Çimen Tuğlu ile yapılan görüşmelerde, iki belediye arasında deneyim paylaşımı ve ortak projelere yönelik iş birliği fırsatları da değerlendirildi.
Ziyaret sonunda, Başkan Kodal’a bölgesel üretimi temsil eden hediyeler sunuldu ve karşılıklı iyi niyet mesajları iletildi.