Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

GİAD’dan sanayi bölgeleriyle ile ilgili uluslararası antlaşma üzerine görüş ve eleştiriler…

Published

on

Genç İş İnsanları Derneği (GİAD) KKTC’de sanayinin gelişimi ve yerli üretimin korunmasının, ülkenin ekonomik bağımsızlığı ve sürdürülebilir kalkınması adına temel öncelikler arasında yer alması gerektiğini ifade etti.

GİAD, bir süre önce imzalanan Sanayi Bölgeleri ile ilgili Uluslararası Antlaşma’nın, içeriği ve uygulama alanı açısından, bu hedeflere hizmet etmekten uzak bir yaklaşımı temsil ettiğini savundu.

-“Tek odaklı düzenleme ve liberal ekonomiyle çelişki…”

GİAD’dan yapılan yazılı açıklamada, yasanın, yalnızca Türkiye’de kurulan şirketlere imtiyaz tanıyan yapısının, çağdaş liberal ekonomi ilkeleriyle bağdaşmadığı ifade edilerek, ekonomik iş birliği ve yatırım teşviklerinin, KKTC’nin yerel sanayi potansiyelini, coğrafi avantajlarını ve uluslararası bağlantılarını kapsayacak şekilde, çok daha geniş bir vizyonda ele almasının gerekli olduğu kaydedildi.

Bu tür tek odaklı düzenlemelerin yatırım ekosistemini daraltarak ülkenin rekabet gücünü zayıflattığı belirtilen açıklamada, böyle bir imtiyazın doğru koşullarda ve tüm dünyadaki koşulları sağlayan şirketlere verilmesinin, ülke ekonomisine katkı sağlarken uluslararası alanda da konumunun güçlenmesine zemin hazırlayacağı görüşü aktarıldı.

Ticaretin, siyasetin sınırlarını aşan bir etkisi olduğu vurgulanan açıklamada, “ekonomik güç ve bağımsızlığın, Kıbrıs Türk siyasetinin, 450 yıllık Kıbrıs Türk varlığının tarihten gelen haklarıyla birlikte en güçlü kozlarından biri olduğuna” dikkat çekildi.

GİAD açıklamasında, sanayi bölgelerinin yalnızca %22’sinin üretim yapan yerlerden oluştuğu, geri kalan kısmının depo, garaj ve benzeri amaçlarla kullanıldığına da işaret edilerek, bunun, mevcut sanayi altyapısının doğru değerlendirilemediğini ve kaynakların etkin kullanılmadığını ortaya koyduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, yeni sanayi bölgelerinin açılması yerine, mevcut bölgelerin verimli kullanılmasına öncelik verilmesi gerektiği kaydedildi.

GİAD açıklamasında ayrıca şunlara yer verildi:

“Türkiye gibi lojistik, maliyet ve pazar avantajlarına sahip bir ülkeden yatırımcıların KKTC’ye olan ilgisi ve motivasyonu sorgulanmalıdır. Bu yatırımcıların talep ve ilgisinin hangi verilere ve ihtiyaç analizlerine dayandığı açıklanmalıdır. Bu bilgiler kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılmadığı sürece, düzenlemenin gerçek niyetine dair soru işaretleri artmaya devam edecektir.

Sanayi kalkınması ve uluslararası yatırımlar konusunda, yerli sanayicilerin haklarını gözeten ve eşit yatırım şartlarını sağlayan bir yaklaşım benimsenmelidir.

GİAD olarak, dış yatırımlara karşı olmadığımızı açıkça ifade etmek isteriz. Nitekim turizm, eğitim ve inşaat sektörlerinde yapılan uluslararası yatırımların ülkemize sağladığı katkılar göz ardı edilemez. Bu sektörlerde tüm ülkelere açık ve eşit yatırım şartlarının uygulanması, başarılı örnekler olarak karşımızdadır. Sanayi politikası da aynı anlayışla hazırlanmalı; yerli üretimin korunması ve ülkemizin ekonomik çıkarlarının gözetilmesiyle birlikte, tüm yatırımcılara eşit ve adil koşullar sunulmalıdır.”

GİAD açıklamasında, düzenleme karşısında, “Kıbrıs Türk sanayicisinin en önemli savunucusu olması beklenen Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın (KTSO) sessizliğe yakın duruşunun hayal kırıklığı yarattığı” ifade edilerek, “geçtiğimiz günlerde yerli üretimin korunması adına eylem yapan bir kurumun, sanayicinin geleceğini tehdit eden söz konusu yasa karşısında cılız bir tepki vermesinin ciddi bir çelişki doğurduğuna” işaret edildi.

Açıklamada, bu durumun KTSO’nun sanayicilerin gerçek çıkarlarını ne ölçüde temsil ettiği konusunda soru işaretleri doğurduğu savunuldu.

-Çözüm önerileri…

GİAD, Kıbrıs Türk sanayisinin sürdürülebilirliği ve yerli üretimin korunması adına çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

“İmtiyazlar yalnızca yerli sanayicilerin mevcut ve potansiyel yatırım yapma imkânının, sermaye miktarının üzerinde gerçekleşecek yatırımlara ve teknoloji yoğunluğu yüksek yatırımlara verilmeli; ülkemize stratejik katkı sağlayacak sektörler hedeflenmeli.

Tüm yatırımcılar, köken fark etmeksizin eşit koşullarda değerlendirilmeli; yerel sanayicilerin rekabet gücünü artıracak süreli ve amacı belli teşvikler sağlanmalı.

Sanayi bölgelerinde depo ve garaj olarak kullanılan alanların üretime kazandırılması için süresi ve amacı belli teşvikler getirilmeli ve bu dönüşüm için somut adımlar atılmalı, bu süreçte sanayi yatırımını kaybetmiş ve sanayi kuruluşu olma özelliğini yitirmiş yatırımcılarımızın da dönüşüm sürecindeki mağduriyetlerinin giderilmesi de bir sanayi dönüşüm planı kapsamında göz önünde bulundurulmalı.

Yatırımcıların motivasyonları ve ülkeye sağlayacakları katkılar şeffaf bir yaklaşımla değerlendirilmeli, kararlar, ortak akıl ve geniş bir istişare mekanizmasıyla alınmalı.

Sonuç ve çağrı…

KKTC’nin ekonomik kalkınması, yerli üretimin korunması ve uluslararası yatırımların sağlıklı bir şekilde teşvik edilmesi; vizyoner, şeffaf ve toplumsal çıkarları gözeten bir yönetim anlayışını gerektirmektedir. Bu yasa, mevcut haliyle bu hedeflerin hiçbirine hizmet etmemektedir.

GİAD olarak, yerli sanayicimizin haklarını savunmaya ve ekonomimizi sürdürülebilir bir geleceğe taşımak adına mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız. Kıbrıs Türk toplumunu, sanayicilerimizi ve karar alıcılarımızı, daha adil ve etkin bir sanayi politikası için ortak hareket etmeye davet ediyoruz.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Öztürkler, Emekli Polisler Derneği heyetini kabul etti

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Güney Kıbrıs’a gelen liderlerin KKTC’ye yönelik tutumlarını eleştirerek, “Burada egemen bir devlet vardır. Uzaktan ve varillerin arkasından bakmasınlar, gelsinler görsünler. Kapımız onlara açık” dedi.

Güney Kıbrıs’ın tehlikeli oyunlar peşinde koşarak yabancı askeri güçlere kapılarını açmasının Kıbrıs’ı bir anda savaşın eşiğine getirebileceğini de söyleyen Öztürkler, bu gelişmelerin dikkatle izlenmesi gerektiğini kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi’nden verilen bilgiye Öztürkler, Emekli Polisler Derneği Başkanı Birol Atasü ve beraberindekini kabulünde bölgesel gelişmeler ve güvenlik konularına dair açıklamalarda bulundu.

Emekli polislerin kamu düzenine yıllarca verdikleri hizmetler için teşekkür eden Öztürkler, polislik mesleğinin büyük fedakârlık gerektirdiğini vurguladı.

Ziya Öztürkler, “Uzun yıllar polis teşkilatında görev yapmak kolay değildir. Sizler kamu vicdanını koruma noktasında bir ömür harcadınız ve halkımıza güven verdiniz. Bu hizmetleriniz her zaman takdirle anılacaktır” ifadelerini kullandı.

Güney Kıbrıs’ın son dönemde ABD ve İsrail ile askeri iş birliklerini artırmasını eleştiren Öztürkler, bu tür adımların bölge barışını tehdit ettiğini belirtti.

-“Buyursunlar gelsinler”

Öztürkler, “Güney Kıbrıs’ın tehlikeli oyunlar peşinde koşarak yabancı askeri güçlere kapılarını açması, bizi bir anda savaşın eşiğine getirebilir. Bu gelişmeler dikkatle izlenmelidir” dedi.

Bazı yabancı liderlerin KKTC’ye yönelik tutumlarını da eleştiren Öztürkler, şunları da kaydetti:

“Hindistan Başbakanı terastan, Lübnan Başbakanı ise varillerin arasından bakıyor. Bu yaklaşım, Kıbrıs Türk halkının iradesini görmezden gelmektir. Uzaktan bakmalarına gerek yoktur. Buyursunlar gelsinler, buradaki devleti yerinde görsünler. Biz onları davet ediyoruz.”

-Atasü

Emekli Polisler Derneği Başkanı Birol Atasü da, derneğin çalışmaları hakkında Öztürkler’e bilgi verdi.

Ziyaretin sonunda Meclis Başkanı Öztürkler, konuk heyete Cumhuriyet Meclisi binasını da gezdirdi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Yalvaç Belediye Başkanı Kodal, Mehmetçik’te…

Published

on

By

Isparta’nın Yalvaç ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Kodal, Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi’ni ziyaret etti.

Ziyaret kapsamında, Cumhurbaşkanlığı ile ortak yürütülen “Keçenin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu Projesi” çerçevesinde üretime geçmesi planlanan Pamuklu Keçe İşleme ve Koza Üretim Tesisi yerinde incelendi.

Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi’nden verilen bilgiye göre, Başkan Kodal’a tesisin teknik altyapısı, hedefleri ve bölgesel kalkınmaya katkıları hakkında bilgi verildi.

Belediye Başkanı Fatma Çimen Tuğlu ile yapılan görüşmelerde, iki belediye arasında deneyim paylaşımı ve ortak projelere yönelik iş birliği fırsatları da değerlendirildi.

Ziyaret sonunda, Başkan Kodal’a bölgesel üretimi temsil eden hediyeler sunuldu ve karşılıklı iyi niyet mesajları iletildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Karaca ve Balaban’ı kabul etti

Published

on

By

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, görev süresini tamamlayan Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Atilla Karaca ile bu göreve yeni atanan Hakan Balaban’ı kabul etti.

Dışişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre, Ertuğruloğlu, Atilla Karacan’ın Sivil Savunma Teşkilatı’na yaptığı katkıların unutulmayacağını belirterek, hizmetlerinden dolayı teşekkür etti, yeni görevinde başarılar diledi.

Ertuğruloğlu, Hakan Balaban’ın da devraldığı hizmet bayrağını daha ileriye taşıyacağına inandığını ifade ederek, yeni görevinin hayırlı olmasını diledi.

Devamını Oku

Trending

Reklam