Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meteoroloji Mühendisleri Odası küresel ısınma kaynaklı olumsuzluklardan endişe duyduğunu kaydetti

Published

on

Meteoroloji Mühendisleri Odası, global hava sıcaklığının gittikçe artması sonucunda oluşabilecek olumsuzluklardan endişe duyduğunu kaydetti, KKTC’nin küresel ısınmanın etkilerinden kurtulmasının mümkün olmadığını belirtti ve önlem alınması gerektiğine işaret etti.

Açıklamada, insan eliyle yaratılan küresel ısınmanın durdurulmasının da insan eliyle olması gerektiği vurgulandı ve “Global ısınma sonucunda buzlar eriyecek, deniz seviyesi yükselecek, yağış rejiminde düzen bozulacak, normal değerler değişecek, bunun akabinde de seller ile kuraklık birlikte görülebilecek bir hale doğru ilerlemeye başlanacacak.” denildi.

Açıklamada, “Bizim de KKTC olarak, hem coğrafi konumumuz, hem küçük bir alana sahip oluşumuz hem de bir ada ülkesi oluşumuz nedeniyle küresel ısınmanın etkisinden kurtulmamız mümkün değildir. Bu nedenle başlatılan duyarlı çalışmaları içtenlikle destekler, katkı koymayı bir görev addediyoruz.” ifadeleri yer aldı.

Meteoroloji Dairesi gözlem ağının güçlendirilmesinin ülkenin iklimle mücadelesinde son derece önemli olduğu belirtilen açıklamada, meteorolojik veri olmadan doğa olayları ile mücadeleden söz etmenin doğru olmayacağı kaydedildi, dünyadaki 31 çeşit doğal kaynaklı afetin 28’inin meteoroloji kaynaklı olduğu aktarıldı.

Açıklamada, Meteoroloji Dairesi tarafından hazırlanan hava tahmin raporlarının yetkililer tarafından takip edilerek, gerekli önlemlerin alınmasının önemi de vurgulandı.

Açıklamada, Oda’nın iklim değişikliği sonucunda ülkedeki beklentileri ve önerileri de şöyle sıralandı:

“Yaşam için denge ve konfor bozulacak, yeni normaller oluşacak, sıcaklık yanında birçok parametrede extrem değerler görülecek, kararsız, dengesiz ve düzensiz yağışlar hatta asit yağmurları olacak, kuraklık ile seller birlikte görülecek, gıda eksikliği- kıtlık görülecek, orman yangınları artacak, deniz seviyesinde yükselme olacak, beklenmeyen hastalıklar görülecek.”

Oda’nın önerileri ise şöyle:

“Sera gazları emisyonu mutlaka durdurulmalıdır. Bunun için uluslararası tedbirler yanında ülkemizde de aşağıdaki tedbirlerin alınmasında yarar görülmektedir. Doğal afetler risk yönetimi oluşturulmalı. Ar-ge mühendislik hizmetleri oluşturulmalı, kadrolar düzenlenmeli. Meteorolojik parametreler ayrı ayrı irdelenmeli. Mevcut şehirleşmeden dolayı bozulan yağış havzaları yeniden belirlenmeli, akiferlerin besleneceği, su baskınlarının asgariye indirileceği planlama yapılmalı. Enerji yetkili ve bağımsız tek bir kurum tarafından yönetilmeli. Yenilenebilir enerji teşvik edilmeli. Enerji verimliliği, bina tasarımı, şehircilik , sanayi tesisleri, tarım, ulaşım v.s planlaması yapılmalı. Çevre ve ağaçlandırmaya önem verilmeli, mümkün mertebe homojenleşmeli. Hava kirliliği ölçüm ve uyarıları değerlendirilmeli. Yıldırım, dolu ve fırtına gibi afetler için önlem alınmalı, sığınaklar oluşturulmalı. Nükleer salınımlarda olası radyoaktif / radyasyon hareketi izlenmeli, tedbir alınmalı. Sel gibi afetler yanında kuraklık, kıtlık, bunaltıcılık, tsunami gibi afetlere hazırlıklı olunmalı. Su yönetimi tek elden yönetilmeli, var olan bölge sular komitesi, meteoroloji, su işleri, jeoloji, tarım gibi ilgili dairelerden yeniden oluşturulmalı. İklim ve değişikliği ile ilgili eğitim, farkındalık sadece sivil toplumdan beklenmemeli. Üniversitelerimizde lisans, yüksek lisans ve doktora tez konularında yerelliğe yer verilmeli.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanlığı’nda Türk dünyasıyla ilgili konferans düzenleniyor

Published

on

By

Cumhurbaşkanlığı’nda yarın Türk Dünyasıyla ilgili konferans düzenleniyor.

Uluslararası Final Üniversitesi ile Azerbaycan- Kıbrıs Dostluk Cemiyeti iş birliğinde gerçekleşecek “Bizim Ailemiz Türk Dünyasıdır” konulu konferans saat 16.30’da başlayacak.

Türk Dünyasının ortak mirasıyla geleceğinin de konuşulacağı konferansa; Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili ve Azerbaycan-KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi Vuqar İskenderov da katılacak.

Devamını Oku

Kıbrıs

Turunçgil konusunda Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda kapsamlı iş birliği anlaşması imzalandı

Published

on

By

Turunçgil konusunda Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda kapsamlı iş birliği anlaşması imzalandı.

Türkiye’deki Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) ve Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi ile KKTC’deki Akdeniz Narenciye İhracatçılar Birliği ve Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçılar Birliği arasında imzalanan protokolle turunçgil sektöründe bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılması, Ar-Ge çalışmaları, teknik iş birlikleri, ortak tanıtım faaliyetleri ve pazarlama, kalite standartları ile sürdürülebilirlik konularında eşgüdümlü hareket edilmesi hedefleniyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş’un huzurunda yapılan imza törenine UTK Başkanı Kemal Kaçmaz, Akdeniz Narenciye İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hastürk, Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçılar Birliği Başkanı Fethi Bardakçıoğlu, Interfresh Euroasia Genel Koordinatörü Murat Özer ve Türkiye Cypfruvex Temsilcisi Mevlüt Sezer de katıldı.

Sözkonusu kuruluşlar benzer bir iş birliği anlaşmasını Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu huzurunda da imzaladı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, narenciyenin ülke için stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Çavuş, “Narenciye sektörü hem ekonomik getirisi hem de ihracat potansiyeliyle ülkemizin en değerli üretim alanlarından biridir. Bu tür iş birlikleri, bilgi paylaşımı, ortak vizyon geliştirme ve uluslararası alanda daha güçlü bir şekilde var olabilmemiz açısından büyük önem taşıyor. Bu anlaşmanın sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum,” dedi.

-Anlaşmanın ayrıntıları

Anlaşma çerçevesinde; tarımsal üretim tekniklerinin geliştirilmesi, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, sürdürülebilir üretim modellerinin desteklenmesi, teknik eğitimler ile çalıştay ve seminerlerin düzenlenmesi, akademik kurumlarla ortak Ar-Ge projelerinin hayata geçirilmesi de iş birliği alanları arasında yer alıyor.

Ortak pazar araştırmaları yapılması, yeni ihracat pazarlarının belirlenmesi, lojistik ve tedarik zinciri süreçlerinin paylaşımı, ortak fuar, tanıtım ve heyet organizasyonları da protokol kapsamında yürütülecek faaliyetler arasında bulunuyor.

İşbirliği protokolüyle, turunçgil sektöründe bölgesel dayanışmanın artırılması, üretici ve ihracatçılar arasında koordinasyonun güçlendirilmesi ve uluslararası pazarda rekabet gücünün yükseltilmesi amaçlanıyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

Dikmen ve Ağırdağ kavşaklarına akıllı sinyalizasyon sistemi kuruluyor

Published

on

By

Lefkoşa-Girne Bölünmüş Anayolu üzerindeki Ağırdağ ve Dikmen kavşaklarında bulunan sinyalizasyon sistemine ek olarak temmuz ayı sonunda hizmete girmesi ön görülen akıllı (dinamik) kavşak sinyalizasyon sistemi kuruluyor.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, kurulacak iki akıllı (dinamik) kavşak sinyalizasyon sistemi için, Bakanlık’ta ek protokol imzalandı. Protokole, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı adına Bakan Erhan Arklı ve projeyi üstlenen Elnaz Trading Ltd. Direktörü Hasan Paralik imza koydu.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, Lefkoşa-Girne Bölünmüş Anayolu’nda bulunan Ağırdağ ve Dikmen kavşaklarına kurulacak olan akıllı sinyalizasyon sistemlerinin bölgedeki kaza riskini ortadan kaldıracağını belirtti.

İçerisinde, saha kabini, akıllı kameralar, trafik yoğunluğunu izleme kamerası bulunan akıllı sinyalizasyon sisteminin Pasha Group tarafından finanse edildiğini söyleyen Arıklı, maliyetin 3 milyon TL olduğunu kaydetti. Arıklı, malzemelerin sipariş edildiğini ve bir aksilik yaşanmaması halinde akıllı sinyalizasyon sisteminin temmuz sonunda hizmete gireceğini ifade etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam