Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

BMGK’nin yeni geçici üyeleri göreve başladı

Published

on

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK), 2025-2026 döneminin geçici üyeleri seçilen Somali, Pakistan, Panama, Yunanistan ve Danimarka göreve başladı.

BMGK’nin yeni geçici üyeleri için tören düzenlendi.

Ocak ayı BMGK dönem başkanı Cezayir ile yeni üye ülkelerin daimi temsilcilerinin katıldığı törende, yeni üyelerin bayrakları BMGK’deki alana yerleştirildi.

Ekvador, Japonya, Malta, Mozambik ve İsviçre’nin görev süresinin sona ermesinin ardından haziranda BM Genel Kurulundaki oylamayla seçilen yeni üyeler resmi olarak göreve başlamış oldu.

– BMGK üyeleri

Çin, Fransa, Rusya, İngiltere ve ABD’nin daimi üye olduğu BMGK’de iki yıllığına seçilmiş 10 geçici üye görev alıyor. Geçici üyelerden 5’i her yıl yenileniyor.

Coğrafi dağılıma göre yapılan seçimlerde Afrika Grubu’na iki, Asya-Pasifik Grubu’na bir, Latin Amerika ve Karayipler Grubu’na bir ve Doğu Avrupa Grubu’na bir sandalye veriliyor.

BMGK’de geçici üye olabilmek için adayların BM Genel Kurulunda oyların üçte ikisini alması gerekiyor. Bu da 193 üyeli Genel Kuruldan 129 oya karşılık geliyor.

Haziranda BM Genel Kurulunda düzenlenen oylamada Somali 179, Pakistan 182, Panama 183, Yunanistan 182 ve Danimarka ise 184 oy alarak 1 Ocak 2025-31 Aralık 2026 arasında geçici BMGK üyeleri olma hakkı kazanmıştı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

AB Türkiye Delegasyonu, ETIAS uygulamasından Türkiye’nin etkilenmeyeceğini bildirdi

Published

on

By

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu, Türkiye’nin, Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) uygulamasından etkilenmeyeceği ve vizesiz giriş hakkına sahip Türk vatandaşlarının ETIAS’a başvurmalarının gerekmeyeceğini bildirdi.

AB Türkiye Delegasyonu, ETIAS’a ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, ETIAS’ın vizeden muaf ülkelerin vatandaşlarının Şengen Bölgesi’ne veya Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne kısa süreli (180 günlük süre içinde 90 gün) girişlerinde uygulanacak yeni bir seyahat şartı olduğu belirtildi.

Yolcuların seyahatlerinden önce ETIAS seyahat izni almaları gerekeceği kaydedilen açıklamada, sistem hayata geçtiğinde yolcuların ETIAS’ın resmi web sitesinden başvuru yapabilecekleri ifade edildi.

Açıklamada, ETIAS’ın bir vize olmadığı, elektronik bir seyahat izni olduğu vurgulanarak, şu bilgiler verildi:

“Türkiye vizeden muaf bir ülke olmadığı için Türk vatandaşları ETIAS kapsamına girmemektedir. Türk vatandaşlarının AB’nin dış sınırlarından geçmek için ETIAS seyahat iznine değil, vizeye ihtiyaçları olacaktır. ETIAS onlar için geçerli olmadığından, vizesiz seyahat edebilen Türk vatandaşlarının (örneğin diplomatik pasaport veya ‘yeşil pasaport’ sahipleri) ETIAS seyahat iznine başvurmaları gerekmeyecektir. Bu kişiler vizesiz ve ETIAS seyahat izni olmadan seyahat edebileceklerdir.”

ETIAS’ın hayata geçmesinin, bir başka büyük ölçekli AB bilgi teknolojisi sistemi olan Giriş/Çıkış Sistemi’nin (EES) faaliyete geçmesiyle bağlantılı olduğu aktarılan açıklamada, EES ile Şengen Bölgesi’ne kısa süreli kalış için seyahat eden AB vatandaşı olmayan kişilerin giriş, çıkış ve giriş reddi işlemlerinin elektronik kayıtlarının tutulmasının ve bu sistemin pasaport damgalamanın yerine geçmesinin amaçlandığı kaydedildi.

4 Aralık 2024’te komisyonun EES’in aşamalı olarak faaliyete geçmesini sağlayacak bir tüzük teklifi sunduğu ve bu teklifin şu anda AB’nin ortak yasa koyucularının önünde olduğu belirtilen açıklamada, ortak yasa koyucular teklif üzerinde bir anlaşmaya vardıklarında, EES’in aşamalı olarak devreye sokulacağı aktarıldı.

Açıklamada, komisyonun EES’in mümkün olan en kısa sürede faaliyete geçmesine imkan vermek için müzakerelerin hızlı bir şekilde ilerleyeceğine inandığı, ETIAS’ın EES’in aşamalı olarak devreye alınmasının ardından mümkün olan en kısa sürede faaliyete geçeceği bildirildi.

Devamını Oku

Dünya

Çin’de 6,8 büyüklüğünde deprem: En az 53 ölü

Published

on

By

Çin’in Tibet Özerk Bölgesi’nde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde, ilk belirlemelere göre 53 kişi hayatını kaybetti, 62 kişi yaralandı. Deprem, Nepal ve Hindistan’dan da hissedildi.

Çin Deprem Ağları Merkezi (CENC), 6,8 büyüklüğündeki depremin merkez üssünü, Tibet Özerk Bölgesi’nin Shigatse ilinin Tingri ilçesi olarak açıkladı.

Deprem, yerin 10 kilometre derinliğinde yerel saatle 09.05’te meydana geldi.

Xinhua ajansının haberine göre, depremde ilk belirlemelere göre 53 kişi hayatını kaybetti, 62 kişi yaralandı.

Depremde 1000’den fazla yapı çeşitli seviyelerde hasar gördü.

Depremin ardından Çin Deprem İdaresi, afet yardım çalışmaları kapsamında bölgeye ekip gönderdi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) ise depremin büyüklüğünü 7,1 olarak duyurdu

Devamını Oku

Dünya

Japonya’da kuş gribi alarmı: Öldürülen tavuk sayısı 1,7 milyona fırladı

Published

on

By

Japon yetkililer, kuzeydeki Iwate bölgesindeki bir kümes hayvanı çiftliğinde kuş gribi salgınının doğrulanmasının ardından 50 bin tavuğu daha itlaf etmeye başladı.

Japonya Tarım Bakanlığı’na göre bu, bu sezon ülkede görülen 19. yüksek patojenik kuş gribi salgını.

Jiji Press haber ajansının aralıkta bildirdiğine göre bakanlık, sezonun başlangıcından bu yana 11 vilayette yaklaşık 1,7 milyon kuşun itlaf edildiğini açıkladı.

Son salgın, çiftliğin kuş ölümlerinde hızlı artış olduğunu bildirmesinin ardından pazar günü doğrulandı. AFP’nin haberine göre, genetik testler nedenin virüs olduğunu tespit etti ve derhal kontrol önlemleri alınmasını sağladı.

Bölgesel Iwate hükümeti yetkilisi Hiroshi Yoshida, etkilenen bölgenin 3 km yarıçapındaki iki yakın çiftlikte 170 bin kuşa hareket kısıtlamaları getirildiğini açıkladı.

Ayrıca 10 km’lik bir gözetim bölgesi oluşturularak civardaki yaklaşık 3,8 milyon kuşun taşınması kısıtlandı.

“120 bin ve 147 bin kanatlı itlaf edilmişti”
Geçen perşembe, Iwate ve merkezi Aichi bölgesindeki ayrı çiftliklerde benzer enfeksiyonların doğrulanmasının ardından sırasıyla 120 bin ve 147 bin kanatlı itlaf edilmişti. Bu sezon en büyük itlaf aralıkta Ibaraki vilayetindeki bir çiftlikte gerçekleşmiş ve virüsün yayılmasını engellemek için 1,1 milyondan fazla kuş öldürülmüştü.

Kasımda, Saitama vilayetinin Gyoda şehrindeki bir çiftlikte virüs salgınının rapor edilmesinin ardından yaklaşık 2 bin 500 tavuk itlaf edilmişti.

Çevre Bakanlığı, Hokkaido’daki yabani kuşlarda virüs tespit edilmesinin ardından ekimde kuş gribi alarmını en yüksek seviyeye çıkarmıştı.

Bakanlık, “Kuş gribi, enfekte kuşlarla yakın temas olmadan insanları nadiren etkilese de halkı kuş ölülerine dokunmaktan kaçınmaya ve gördüklerini yerel yetkililere bildirmeye çağırıyoruz” demişti.

Yetkililer, virüsün daha fazla yayılmasını önlemek için süregelen zorluklara karşı izleme ve kontrol altına alma çabalarını yoğunlaştırma sözü vermişti.

Devamını Oku

Trending

Reklam