Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Organ bağışı ile hayata yeniden bağlandı….Damla Soyalp, Annesi Mediha Çerkezler’e donör oldu

Published

on

Organ nakli bekleyenler için tek umut organ bağışçıları…

Organ nakli; verici kişinin rızası ile cerrahi olarak bir organının çıkartılarak alıcı kişiye yerleştirilmesi işlemi olarak tanımlanıyor…

2014 yılında Hücre Doku ve Organ Nakli Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle KKTC’de 2015’den beri böbrek ve kalp nakilleri yapılıyor….
Bu çerçevede bugüne kadar 70 civarında böbrek ve 5 kalp nakli yapıldı…

Uzun yıllardır BRT’de çalışan, ekranlarda birçok haber programı ve haberlerinden aşina olduğunuz Damla Soyalp, 32 yıldır böbrek hastası olan; ilaç tedavisi ve özel beslenmesi sayesinde yüzde 30’u çalışan böbrekle bugünlere gelen annesi Mediha Çerkezler’e donör oldu, 66’ncı böbrek nakli olarak kayıtlandı…

Böbreğindeki sorunun 1998 yılında ortaya çıktığını ve Doktoru Ersan Berksel’in takibinde, ilaç tedavisi ve diyetle yüzde 30 çalışan tek böbrekle bu günlere geldiğini dile getiren Mediha Çerkezler, sürecin nasıl nakil aşamasına geldiğini anlattı…

Diyalize girme aşamasında kızı Damla Soyalp’ın böbrek nakli için donör olmak istediğini dile getiren Çerkezler, bu süreçte kendisinden çok kızı için endişelendiğini anlattı…

Damla Soyalp da diyaliz sürecine giren hastalar ve aileler için sürecin çok zor olduğunu belirterek, gelinen aşamada nakil konusunu gündemlerine aldıklarını kaydetti.

Doktorlar ve hemşirelerin verdiği güvenle ,nakil konusunda herhangi bir endişe yaşamadıklarını dile getiren Damla Soyalp, Organ bağışının , nakil bekleyen hastalar için yeni bir yaşam umudu olduğunu vurguladı.

Nefroloji ve Böbrek Nakil Merkezi Organ Nakil Koordinatörü Meral Yükseliş de organ naklinin, ikinci bir şans, yenilenen sağlık ve hastalara sevdiklerine bir kez daha sarılma fırsatı olduğunu vurgulayarak, toplumda organ bağışının yaygınlaştırılması gerektiğine vurgu yaptı.

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doktor Ahmet Behlül de organ yetmezliği çeken hastalar ve yakınlarının yaşam umudunun organ nakline bağlı olduğunu belirterek, organ nakillerinin hayatları değiştirecek tıbbi bir mucize olduğunu vurguladı.

Ülkede Hücre Doku ve Organ Nakli Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle 2015’den beri böbrek ve kalp nakilleri yapıldığını dile getiren Doktor Ahmet Behlül, bugüne kadar 34’ü beyin ölümü gerçekleşmiş kadavradan, 35’i canlı donörden 69 böbrek nakli yapıldığını dile getirdi.

Ülkede organ bağışı konusunda gelişmiş ülkelerden geride, ancak gelişmekte olan ülkelerden ileride olduğunu belirten Behlül, özellikle kadavradan bağışların arttırılmasının önemine vurgu yaptı…

Başta da belirttik; Damla Soyalp, 4 Kasım’da gerçekleşen operasyon sonucunda annesi Mediha Çerkezler’e böbreğini bağışlayarak, ona ikinci bir yaşam şansı hediye etti…

Biz de BRT ekibi olarak bu operasyonu görüntüledik…

Üroloji Uzmanları Operatör Doktor Necmi Bayraktar ve Ahmet Bindayı ile iki ayrı ekip tarafından gerçekleştirilen operasyon yaklaşık 4 saat sürdü…

Üroloji Uzmanları Operatör Doktor Necmi Bayraktar ve Ahmet Bindayı operasyonun ardından nakille ilgili değerlendirmede bulundu…

Operasyon başarıyla tamamlandı, bugün artık arkadaşımız Damla Soyalp ve annesi Mediha Çerkezler sağlıklı olarak aramıza dönmeye hazır…

Operasyondan bir buçuk ay sonra Damla Soyalp ve annesi Mediha Çerkezler’i ziyaret ederek, operasyonun ardından yaşadıkları süreci konuştuk..

Kızı Damla’nın verdiği böbrek ile sağlığına kavuşan Mediha Çerkezler, başarılı bir operasyon ve ardından özenli bir bakımla kendisini sağlığına kavuşturan tüm doktor ve sağlık personeline teşekkür etti.

Organ naklinin yetmezlik çeken hastalar ve aileleri için ikinci bir yaşam şansı olduğunu vurgulayan Çerkezler, tüm vatandaşları organ bağışçısı olmaya davet etti.

Annesi Mediha Çerkezler’in donörü olan Dama Soyalp da ameliyattan sonra kısa sürede iyileşme sürecine girdiklerini belirterek,organ bağışının bir sağlık görevi olduğunu anımsattı ve vatandaşları bağışçısı olmaya çağırdı…

Bu arada, 2015 yılından günümüze kadar 985 kişi, organ bağışı için gönüllü oldu.

Organ bağışı aslında bir sağlık mucizesi ve toplumsal bir görev, ancak ne yazık ki organ bağışı konusunda henüz istediğimiz noktada değiliz…

Oysa, sonsuzluğa göç eden sevdiklerimizi yaşatmanın belki de en kutsal yolu onların organlarını bağışlayarak şifa bekleyen hastalara ikinci bir yaşam şansı vermektir.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Gönyeli Çemberi ile Çevre Yolu Yonca Üst Geçit arası trafik akışına açıldı

Published

on

By

Yüksek gerilim hatlarının koparak yol içerisine düşmesi sonucu kapatılan Lefkoşa – Girne Anayolunun Gönyeli Çemberi ile Çevre Yolu Yonca Üst Geçit arası trafik akışına açıldı.

Polis, kopan yüksek gerilim hatlarının tamir edilmesi sonucu yolun yeniden trafiğe açıldığını açıkladı.

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Basın-Sen ölüm yıldönümünde Kutlu Adalı’yı andı

Published

on

By

Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen), silahlı saldırı sonucu öldürülen Yenidüzen gazetesi yazarı Kutlu Adalı’yı ölüm yıl dönümünde andı.

Basın-Sen Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Genel Sekreter İsmet Özgüren, Kutlu Adalı’nın katilleri yargı önünde hesap verinceye kadar susmayacaklarını belirterek, “Adalı’ya ve ifade özgürlüğüne sıkılan her karanlık kurşunun peşini bırakmayarak aydınlığa kavuşması için mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha yineliyoruz.” dedi.

Adalı’ya sıkılan kurşunların yalnızca bir bedeni değil, ifade özgürlüğünü hedef aldığını belirten Özgüren, cinayet faillerinin ‘meçhul’ kalmasının bu ülkenin utancı, demokrasinin ise kara lekesi olduğunu belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tatar:Açıköğretim fakültesinden mezun olanlar, ülkenin güçlenip gelişmesine katkıda bulunacak

Published

on

By

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin mezuniyet törenine katıldı.

Tatar, Anadolu Üniversitesi’nin Lefkoşa Kampüsünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, hayat boyu eğitimin önemine işaret ederek, eğitime yapılan yatırımın insanın kendisine, çocuklara, geleceğe ve ülkeye yapıldığına dikkat çekti.

Fedakarlık göstererek eğitimini tamamlayıp mezun olanlara teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, üniversite yöneticileri, öğretim görevlileri ve çalışanlara da teşekkürlerini sundu.

Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin 43 yıldır faaliyet gösterdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Eskişehir’deki kampüsten teknolojiden yararlanılarak dünyanın 53 ülkesine eğitim verildiğini vurguladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden mezun olanların 53 ülkede eğitim görenlerle aynı eğitimi aldığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, mezunların kendi kariyerlerine ve ülkenin güçlenip gelişmesine katkıda bulunacağını kaydetti.

Devamını Oku

Trending

Reklam