Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Barolar Birliği ve sivil toplum örgütlerinden Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi değerlendirmesi

Published

on

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Hayvan Hakları Komitesi, Kıbrıs Hayvan Hakları Derneği, Altın Patiler Derneği ve Taşkent Doğa Parkı, hayvan dövüşlerinin yasak olduğunu ancak bu yasağa uymayanlar için öngörülen para cezası yetersiz kaldığında hapis cezasının kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Hayvan Hakları Komitesi, Kıbrıs Hayvan Hakları Derneği, Altın Patiler Derneği ve Taşkent Doğa Parkı, Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi’nin Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin ele aldığı dünkü toplantısına katıldıktan sonra durum değerlendirmesi yaptıkları bir açıklama yaptı.

Önemli bir düzenleme olan Ceza (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin hayvan dövüşleri dışındaki tüm maddelerinin komite üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edildiği dünkü toplantının, hayvan dövüşleriyle ilgili madde görüşülmek üzere ertelendiği belirtilen açıklamada, komite toplantısında hayvan dövüştürmenin mevcut mevzuata hâlihazırda birçok yasaya aykırılık teşkil ettiğini vurguladıkları kaydedildi.

Dünyada hayvan dövüşlerinin 1835 yılında yasaklanmaya başlandığı ve birçok ülkenin bu fiili uzun yıllar önce hapis cezasıyla cezalandırdığı hatırlatılan açıklamada, KKTC’de hayvan dövüşlerinin yasak olduğu ve bu yasağa uymayanlar için para cezası öngörüldüğü belirtilerek, cezalar yeterli olmadığından hapis cezasının kaçınılmaz bir gereklilik olduğu ifade edildi.

Bunun aksi yönde bir düzenlemenin, toplumu geri götürecek yanlış bir adım olacağı ve hukuk devleti ilkesinden uzaklaşılmasına neden olacağına dikkat çekilen açıklamada, horoz dövüşü gibi dar bir kapsamda tartışılmaya çalışılan bu yasa değişikliğinin, aslında birçok çağdaş yenilik içerdiğini, en önemlisinin de, bu yasa önerisinin hayvanları eşya statüsünden çıkararak “can” statüsü kazandırmayı hedefleyen önemli bir düzenleme olduğuna vurgu yapıldı.

Açıklamanın devamı şöyle:

“Yasa önerimiz, hayvan öldürme, hayvana tecavüz gibi toplumda infial yaratan ve cezasız kalan suçları da kapsayan maddeler içermektedir. Bu suçların cezalandırılmasının, toplum yararına olacağına dikkat çektik. 2025 yılında Meclis’ten beklenen, çağdaş yasalardan ve adaletten yana bir duruş sergilenmesidir. Yapılan görüşmeler sonucunda, yasa önerisinin hayvan dövüşleri dışındaki tüm maddeleri komite üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edilmiştir. Hayvan dövüşleriyle ilgili maddeyi görüşmek üzere komite toplantısı pazartesi gününe ertelenmiştir.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Merhum iş insanı Ünal Çağıner, ölümünün ikinci yıldönümünde anıldı

Published

on

By

Tangül Ünal Çağıner Çocuklara Yardım Vakfı öncülüğünde Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Kıbrıs Mülkiyeliler Birliği işbirliğinde düzenlenen “Mülkiyeli Ünal Çağıner’i Anma Toplantısı” , Acapulco Resort Otel’de gerçekleşti.

Toplantıda konuşan Ünal Çağıner’in oğlu ve Çağıner Şirketler Grubu  Yönetim Kurulu Üyesi Dimağ Çağıner, Ünal Çağıner’i , anarken büyük yatırımlarından  , rakamlardan, mesleki başarı ve vizyonundan  bahsetmek yerine onun değerlerinden bahsedilmesi,   gerektiğini söyledi.

Ünal Çağıner’i saygıdeğer bir insan yapan  unsurların  yaşadığı ve insanlara  yaşattığı değerler olduğunu vurgulayan Dimağ Çağıner, insanı seven bir Türk milliyetçisi  olan babasının Kıbrıs Türk Halkının her zaman kendi kültürü ve değerleriyle  var olmasını istediğini de belirtti.

Evlatları olarak hedeflerinin , Ünal Çağıner’in   değerlerini geleceğe taşımak olduğunu vurgulayan Dimağ Çağıner, ablası İçim Çağıner Kavuklu’nun GİKAD , Gİ-KA KOOP ve  Tangül  Ünal Çağıner Çocuklara Yardım Vakfıyla bu değerleri yaşatmaya çalıştığını söyledi.

Eski Bakan ve Milletvekili Özel Tahsin, Kıbrıs Mülkiyeliler  Birliği Başkanı  Ümit Gürtekin, Ankara Üniveristesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Görevlisi  Profesör Doktor  Ruşen Keleş, Cumhurbaşkanlığı  Eski Müsteşarı, Müzakereci ve Ünal Çağıner’in dünürü Ergün Olgun da etkinlikte yaptıkları konuşmalarda Ünal Çağıner’ le olan anılarını anlattılar ve onun mesleki başarıları  ve insan ilişkileri hakkında bilgi verdiler.

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da,Merhum Ünal Çağıner’i siyasete girdikten sonra tanıdığını belirterek,  Çağıner’in  kendilerini evladı gibi gördüğünü ve ülkeye nasıl hizmet edebilecekleri konusunda öğütler verdiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Turizm  Kültür , Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, da bakanlığı süresince turizmin duayen ismi Ünal Çağıner’in kendisine  öğütleriyle rehberlik ettiğini  vurgulayarak, onun yatırımlarını eserlerini ve değerlerini büyüterek geleceğe taşıyan evlatlarını kutladı.

Başbakan Ünal Üstel,Ünal Çağıner’in  yönlendirmesiyle siyasete girdiğini belirterek, Çağıner’in siyaset yaşamında , her zaman rehberi olduğunu söyledi..

Ünal Çağıner’in, ilk teşvik sistemini charter seferlere koyduran kişi olduğunu , bu şekilde , ülkeye birçok 3’üncü dünya ülkesinden turist taşındığını dile getiren Üstel,  Çağıner’in vizyon sahibi , insanları seven ,ileriyi gören bir kişi olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da merhum Ünal Çağıner’in de destek verdiği iki devletli çözüm siyasetini yürüttüklerini kaydetti.
Ünal Çağıner’in ,turistin neredeyse olmadığı bir dönemde,hiçbir altyapısı olmayan bir araziye borç alıp  tesis kurduğunu belirten Tatar, Çağıner’in ileriyi gören doğru yatırımlarla başarıya ulaştığını söyledi.

Konuşmaların ardından,  Çağıner’in ailesi , iş arkadaşları , ve dostlarının  konuşmacı olduğu “Turizmde, Siyasette , toplumda , Sosyal hayatta, Aile hayatında Ünal Çağıner “ konulu panel gerçekleştirildi

Devamını Oku

Kıbrıs

“Gelenekten Geleceğe Kıbrıs Mutfağı” kitabının imza günü gerçekleştirildi

Published

on

By

Cumhurbaşkanlığı Kültür Yayınları’nın birinci serisi olan “Gelenekten Geleceğe Kıbrıs Mutfağı” kitabı Rüstem Kitabevi’nde, kitabın yazarları Mustafa Şah, Prof. Dr. Tülen Saner ve Erhun Ekinci’nin katılımıyla imza günü gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar’ın da katıldığı imza günü etkinliğinde konuşan kitabın yazarlarından Mustafa Şah, kitabın hazırlanmasında pek çok kişinin payı bulunduğunu, Sibel Tatar’ın da büyük katkıları olduğunu ifade ederek, destek veren herkese teşekkürlerini sundu.

Sibel Tatar da kaptığı konuşmada, Mustafa Şah, Prof. Dr. Tülen Saner ve Erhun Ekinci’nin kendi meslek alanlarında edinmiş oldukları bilgi ve tecrübelerini kitaba yansıttıklarını belirterek her birine teşekkür etti.

Sibel Tatar, “Çok zengin bir kültürümüz var bunu kalıcı yapmak, kültürümüzü yaşatma açısından büyük değer taşıyor. Arşiv niteliğindeki bu kitap ile turizmin önemli bir ayağı olan gastronomiye de kalıcı bir eser bırakmak istedik” dedi.

Sibel Tatar, Cumhurbaşkanlığı’nın ikinci kültür yayınının ise Ankara’da basılmakta olan Kıbrıs Kapı ve Sandıkları olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar, arşiv niteliğindeki 3. Kitabın ise Kıbrıs Türk Halk Müziği’yle ilgili olduğunu ve çalışmalarına başlandığını da belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Çağıner’i anma etkinliğine katıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Tangül Ünal Çağıner Çocuklara Yardım Vakfı öncülüğünde Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Kıbrıs Mülkiyeliler Birliği işbirliğinde düzenlenen “Mülkiyeli Ünal Çağıner’i Anma Toplantısı”na katıldı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Tatar burada yaptığı konuşmada, merhum Ünal Çağıner ile babası Rüstem Tatar’ın yakın arkadaş olduğunu, kendisinin de siyaseti Acapulco Otel’de sohbet toplantılarında öğrendiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Ünal Çağıner’in dünürü müzakereci Ergün Olgun ile çalışma fırsatı bulduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Ünal Çağıner’in de destek verdiği iki devletli çözüm siyasetini birlikte yürüttüklerini vurguladı.

Ünal Çağıner’in ülkeye az sayıda turist gelen bir dönemde ve hiçbir altyapısı bulunmayan bir araziye ileriyi görerek risk alıp doğru yatırımlar yaparak Acapulco oteli kurduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, otele bağlı olarak yan sektörler olan denizcilik, hayvancılık ve seracılık alanlarında da yatırım yapıldığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Ünal Çağıner’in Türkiye’de aldığı eğitim sonrasında ülkesinde İngiliz Üsleri’nde Meteoroloji Dairesinde hava tahmini yapmasının kendisine geleceği görmede ve yatırım yapmada yol gösterici olduğunu kaydetti.

Ünal Çağıner de girişimcilik ruhu yanında insani değerlerin de yüksek olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Ünal Çağıner’in eşi Tangül Çağıner’in de her zaman kendisine destek verdiğini belirterek, eşi Tangül Çağıner ile Ünal Çağıner’i rahmet ve minnetle andı.

Devamını Oku

Trending

Reklam