Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Ekonomi Bakanı Amcaoğlu 1 Şubat’ta 79 ürün için elektronik etiket uygulamasına geçileceğini duyurdu

Published

on

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, 1 Şubat itibarıyla 79 ürün için elektronik etiket uygulamasının hayata geçirileceğini açıkladı.

Bakan Olgun Amcaoğlu, 2025’te ekonominin daha kötüye gitme olasılığının bulunduğuna işaret ederek, 2025 yılının 2024’e göre daha zor olacağını ama hükümet olarak kötüye gitme olasılığını azaltma, hatta tersine çevirme noktasında iddialı olduklarını söyledi.

Bakan Amcaoğlu, “Elektronik etiket ve akaryakıtta otomasyon gibi, ürün güvenliği laboratuvarının da Haziran sonu hizmete girmesiyle birlikte 2025’in daha kötü bir yıl değil, daha iyi bir yıl olması adına önemli adımlar atmış olacağız.” dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı basın bürosu aracılığı ile yazılı açıklama yapan Bakan Amcaoğlu, elektronik etiket uygulaması ve yapılan diğer çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Elektronik etiket konusunda Güney Kıbrıs ve dünyadan örnekler veren Amcaoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Çok uzağa gitmeye gerek yok. Güney Kıbrıs’ın ne yaptığına bir bakmak lazım. Güney’de 62 ürün grubunda elektronik etiket uygulaması yaşama geçirildi. KDV’ler sıfırlandı. Kar marjları kontrol altına alındı. Benzer uygulama Almanya’da, Hollanda’da, İspanya’da da yapıldı. Enflasyon oranı da kontrol altında tutuldu ve vatandaşın canını yakmadı.”

Amcaoğlu, Güney Kıbrıs’ta yaklaşık 2.5 yıldır 62 çeşit mal grubunda elektronik etiket uygulaması yapıldığını ve yüzde 8’in üzerinde olan enflasyonun yüzde 1.5’lara indirildiğini söyledi.

Akaryakıtta otomasyon sistemine geçilmesine atıfta bulunan Bakan Amcaoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Şu anda 142 akaryakıt istasyonu ve iki tedarikçi firmanın depolarında anlık ne kadar akaryakıt olduğunu görebilme şansına sahibiz. Ülkemizin toplam ithalatı 2024 yılında 2.8 Milyar dolardı. Bu yılki projeksiyona göre 3.4 Milyar dolara ulaşılacak. İthal ürünlerin ilk sırasında 450 – 500 Milyon dolarlık hacimle akaryakıt gelir. Akaryakıttaki kayıt dışılığı, otomasyon sistemini hayata geçirerek yüzde 3’ün altına düşürmeyi başardık. AKSA ve Teknecik depolarının da sisteme entegre olduğu gün, kayıt dışılık yüzde sıfıra düşecek”

-Denetimin önemi

Haksız kazancın önüne geçebilmek için denetimin çok önemli olduğuna, elektronik etiketin de bunun önemli bir parçası olduğuna vurgu yapan Amcaoğlu, bu yüzden elektronik etiket uygulamasının kesinlikle hayata geçirmek zorunda olduklarını söyledi.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, ayrıca DPÖ ve İstatistik Kurumu ile birlikte gıda, yaş sebze, meyve, temizlik ve hijyen ürünleri gibi 79 sınıf ürünün elektronik etiket kapsamında olması için liste hazırladıkları kaydeden Amcaoğlu, “Eksik bir şey kalmasın diye detaylı bir şekilde çalışıldı ve planlandı. Artık anlık, günlük, haftalık, aylık ve yıllık planları yapmak ve sürekli denetimde olmak istiyoruz” dedi.

-Ette elektronik etiket

Geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında, et fiyat denetimlerde eksik kalındığını dile getirdiğini de anımsatan Bakan Amcaoğlu şunları kaydetti:

“Bugün 200 civarında kasap veya şarküteriye elektronik etiket uygulamasını koyun, bunun bedelini de devlet olarak karşılayın ve sadece kar marjı söyleyerek, satış fiyatına karışmayın, maliyetleri üzerinden herkesin karlarını satışını belli ederek yapılmasını sağlayın, bu sorun da ortadan kalkar.”

Bakan Amcaoğlu, Hal Yasası ile ilgili yer belirlemelerinin tamamlandığını ve en kısa sürede ülkenin hem Doğu hem de Batı tarafında ihaleye çıkılacağını kaydetti.

-“Bütün ekonomi Güney’e kaydı şeklindeki iddia doğru değil”

Bakan Olgun Amcaoğlu, ekonomide gidişatın iddia edildiği kadar kötü olmadığını da ifade ederek şunları paylaştı:

“Bütün ekonomi Güney’e kaydı şeklindeki iddia doğru değildir. Güney’den Kuzey’e, Kuzey’den Güney’e geçiş rakamları hemen hemen aynıdır. 2018’de KKTC’de işletme sayısı 20 bin 548’di. 2020 Mart ayında 20 bin 88’e düştü. Bugün ise 22 bin 15’tir. 2018’e göre yüzde 7 artış söz konusudur. Çalışan sayısı 2018’de 102 bin 944’tü. Pandemi sürecinde 88 bine düştü. Şu an çalışan sayısı 156 bindir. Çalışan sayısında ciddi bir artış söz konusudur. Asgari ücretteki artış yapılabilecek en üst seviyede bir artıştır ve evet bugün için ekonomik durum hiç de kötü değildir. Daha kötüye gitme olasılığı elbette vardır hatta bu olasılık, bazı göstergelere göre yüksektir. 2025, 2024’e göre daha zor olacaktır. İşte hükümetimizin iddialı olduğu nokta, kötüye gitme olasılığını azaltma hatta tersine çevirme noktasıyla ilgilidir. Bunu başarabiliriz. Elektronik etiket ve akaryakıtta otomasyon gibi, ürün güvenliği laboratuvarının da Haziran sonu hizmete girmesiyle birlikte 2025’in daha kötü bir yıl değil, daha iyi bir yıl olması adına önemli adımlar atmış olacağız.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Gençlik Federasyonu’ndan “Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi” konusunda eleştiri

Published

on

By

Gençlik Federasyonu, askerlik reformunun ele alınıp, gençliğin taleplerinin dinlenmesi ve çözüm odaklı bir süreç başlatılması çağrısında bulundu.

Federasyondan yapılan açıklamada, “Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisinin” Cumhuriyet Meclisi’nin yaz tatiline girmesiyle birlikte ertelendiği ve gençlerin “belirsizliğe mahkum edildiği” savunuldu.

Federasyondan yapılan açıklamada, Cumhuriyet Meclisi’nin tatile girmesinden önce gündeminde yer alan “Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi” ve olası değişikliklerin, özellikle Başbakan Ünal Üstel’in yurt dışında yaptığı açıklamalarla birlikte askerlik sebebiyle ülkeye dönemeyen gençlere “umut kaynağı olduğu” belirtildi.

Gelinen aşamada gençliğin taleplerinin “ikinci plana atıldığı ve mağdur ediliği” savunulan açıklamada, “Gençlerin planlarıyla, hayatlarıyla, gelecekleriyle bu kadar kolay oynanması kabul edilebilir değildir” denildi.

Açıklamada, özetle şunlar kaydedildi:

“Bedelli askerlik ücretlerinin enflasyonla birlikte fahiş seviyelere ulaşması, çalışan gençler için mevcut şartların sürdürülemez olması ve diaspora gençlerinin ülkeye geri dönüşüne hâlâ net çözümler üretilmemesi, yalnızca bireysel mağduriyetler değil aynı zamanda derinleşen bir beyin göçü sorunu yaratıyor.

Gençlik, mevcut askerlik sisteminden memnun değildir. Zorunlu askerliğin kaldırılması, askerlik koşullarının iyileştirilmesi, vicdani ret hakkının tanınması ve profesyonel askerliğin teşvik edilmesi gibi çok boyutlu reformların masaya yatırılması kaçınılmazdır.

Askerlik reformunu yalnızca bedelli askerlik ücretine indirgenemez. Gençliğin taleplerini siyasi çekişmelerin kurbanı eden bu yaklaşım, yalnızca günü kurtarır, geleceği kaybettirir.”

Açıklamada, ülkenin askeri yapısının profesyonelleşme stratejisiyle sürdürülebilir hâle gelebileceğine de işaret edilerek, önerilerde bulunuldu ve “Askerlik reformunun ele alınıp, gençliğin taleplerinin dinlenmesi, çözüm odaklı bir süreç başlatılması” çağrısı yapıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Kutlu Adalı için yürüyüş düzenleniyor

Published

on

By

Yeni Kıbrıs Partisi, Devrimci Komünist Birlik ve Sol Hareket, gazeteci Kutlu Adalı için yarın yürüyüş düzenliyor.

Ortak açıklamaya göre, yürüyüş öncesi saat 19.00’da, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği önünde basın açıklaması yapılacak. Örgütler ardından saat 19.30’da Kızılbaş kilisesinde buluşulup Kutlu Adalı’nın öldürüldüğü yere yürüyüş düzenleyecek, “Grup Üretim” kısa bir müzik dinletisi sunacak.

Ortak açıklamada, yürüyüşte, “6 Temmuz 1996’da evinin önünde planlı bir şekilde öldürülen Kutlu Adalı’nın, faillerinin bulunması, adalet ve hakikat talebi vurgulanacağı” belirtildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı yeniden Derviş Yücetürk oldu

Published

on

By

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu tarafından bugün saat 10.00’da gerçekleştirilen 14. Olağan Genel Kurul toplantısında, Federasyon başkanlığına tek aday olan Derviş Yücetürk yeniden oy birliğiyle seçildi.

Federasyon’dan yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs Türk Görmezler Derneği’nin Mehmet Ali Tatlıyay Eğitim Kültür Salonu’nda düzenlenen toplantıya; üye dernekler Kıbrıs Türk Görmezler Derneği, Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği, Engelli Aileleri Dayanışma Derneği ve Umut Otizm Derneği tarafından belirlenen 7’şer kişilik delegeleri katıldı.

Açıklamada, divan başkanlığına Mustafa Özerdem, yazmanlıklara ise Rukan Ateş ve Gülten Beyazsaçlı’nın seçildiği ifade edildi.

Açıklamada, Faaliyet ve Mali raporların oy birliğiyle aklanması sonrasında yetkili organların seçimine geçildiği belirtdi. Yetkili organların seçim sonuçları şöyle:

“Asbaşkanlığa Melek Çaluda, Mali İşler Sorumlusu ve Sekreter Mustafa Özerdem, Sosyal İlişkiler Sorumlusu Fikri Gürpınar, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Refia Arı oy birliğiyle onaylanırken, Yönetim Kurulu Yedek üyeliklerine Serdar Naimoğlu, Gülten Beyazsaçlı, Hüseyin Saltan, Güneş Mevlüt oy birliğiyle onaylanmışlardır. Denetim Kurulu üyeliklerine Rukan Ateş, Gülten Bostacı, Buse Erozan, Gizem Aksu Saltan oy birliğiyle onaylanmışlardır. Denetim Kurulu yedek üyeliklerine; Gülşah Meryem Şeherli Ayboğa, Selin Çaluda, Muzaffer Şonya, Arife Başsın oy birliğiyle onaylanmışlardır. Disiplin kurulu Başkanlığına; İbrahim Koşucu, Mehmet Özsöz, Hatice Güneş, Gamze Özerdem oy birliğiyle onaylanmışlardır. Disiplin kurulu yedek üyelere; Kemal Kahvecioğlu, Harise Bostancı, Sevgi Beyköylü Bayar ve Serdar Özirfanoğlu oy birliğiyle onaylanmışlardır.”

Devamını Oku

Trending

Reklam