Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş vefatının 13’üncü yıl dönümünde anıt mezarında düzenlenen törenle anıldı

Published

on

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, vefatının 13’üncü yılında başkent Lefkoşa’da anıt mezarında düzenlenen törenle anıldı.

Anma törenine, Rauf Denktaş’ın ailesi, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Betan Özerdağ, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, KTBK Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, GKK Komutanı Tümgeneral İlker Görgülü, CTP Başkanı Tufan Erhürman, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, diğer bazı bakanlar, milletvekilleri, LTB Başkanı Mehmet Harmancı, sivil toplum örgüt temsilcileri ile öğrenci ve vatandaşlar da katıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Denktaş’ın ailesinin çelenkleri anıta sunmasıyla başlayan törende, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilerek yarıya indirildi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar anıt özel defterini imzaladı ve konuşma yaptı. Konuşmanın ardından dua okundu.

– Cumhurbaşkanı, anıt özel defterini imzaladı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, anıt özel defterine şunları yazdı:

“Saygıdeğer Cumhurbaşkanım,

Bugün yine sizin huzurunuzda, sizi anıyor, sizin yolunuzda, izinizde olduğumuzu bir daha yineliyoruz. Sizin bıraktığınız bir vasiyet vardır:

Egemenliğimize, devletimize ve Türkiye’mize sımsıkı sarılmak. Bu vasiyetinizi yerine getirmek için içte ve dışta büyük gayretler göstermekte, devletimize, egemenliğimize, bayrağımıza ve Türkiye’mize sımsıkı sarılmaktayız.

Rahat uyuyun, ruhunuz şad olsun.

Gerçekten Kıbrıs davası önemli bir noktaya gelmektedir. Çünkü artık egemenliğimizi konuşuyoruz. Egemen eşitlik temelinde, yan yana yaşayan iki devletin anlaşması ile ancak Kıbrıs’ta bir anlaşma olabilir. Sizin bıraktığınız yolda gidiyoruz.

Su anda seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak, odanızda çalışmaktan duyduğum gururu paylaşmak istiyorum. Sizin bir öğrencinizim, sizden çok şeyler öğrendim. Dolayısıyla, siyasi duruşum ve söylemlerim sizin izinizden devam etmektedir. Sizin ilkelerinizi savunuyorum ve savunmaya devam edeceğim. Çünkü sizin gibi ben de inanıyorum ki Kıbrıs Türklerinin bu coğrafyada var olabilmesi için mutlaka kendi devletine ve egemenliğine sahip çıkması gerekmektedir.

Bu anlamda Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin de desteğini tamamen arkamıza almış durumdayız. Bir kez daha yineliyorum, rahat uyuyun, bıraktığınız mirasa canla başla sahip çıkıyoruz.”

-Tatar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, anma töreninde yaptığı konuşmada, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı, vefatının 13’üncü yıl dönümünde rahmet, minnet ve özlemle andıklarını ifade etti.

Rauf Denktaş’ın ömrünü Kıbrıs milli davasına adadığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Denktaş’ın hayatı boyunca Anadolu, Türkiye sevgisi ile Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı için mücadelesini sürdürmüş bir lider olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Denktaş’ın ilk konuşmasını, 1948 yılında Selimiye Meydanı’nda Dr. Fazıl Küçük’ün yanında, 24 yaşında iken yaptığını ve bu tarihi konuşma ile siyaset hayatının başladığını aktardı.

1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Kuruluş Antlaşmalarında, Denktaş’ın, eski bir savcı, iyi bir hukukçu ve müzakereci kimliğiyle, merhum Türkiye Başbakanı Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatih Rüştü Zorlu ile birlikte Kıbrıs Türk halkının hak ve hukuku için mücadele ettiklerini anımsatarak, bu kurucu antlaşmalarda, Kıbrıs Türkü’nün “eşit kurucu ortak” statüsünün ve Türkiye’ye tek taraflı müdahale hakkının sağlandığını ve bunun “büyük bir başarı” olduğunu vurguladı.

1974 öncesinde Kıbrıs Türk halkının mücadelesinin Denktaş önderliğinde gerçekleştiğini anlatan Tatar, 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs Barış Harekatı ile Mehmetçik’in adaya adım atmasıyla Denktaş’ın halkın kendisini “Türk askerini adaya getiren bir lider olarak hatırlaması” temennisini hatırlattı.

Denktaş’ın Kıbrıs Türk halkı adına Kıbrıs sorunu müzakerelerini sürdürdüğünü belirten Tatar, uluslararası arenada Denktaş isminin Kıbrıs Türkü ile özdeşleşmiş olduğunu ve Denktaş’ın kendini bu davaya adammış bir devlet adamı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Şu anda yürütmekte olduğumuz iki devletli siyaset, Rauf Raif Denktaş’ın bizlere bıraktığı bir vasiyettir, onun mirasıdır. Onun bıraktığı vasiyeti uluslararası camia ile her gün paylaşıyoruz. Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa bu iki devletli çözüm temelinde olabilir ve ancak bu zeminde Kıbrıs Türk halkı toplumsal varlığını emin ellerde ileriye taşıyabilir.” dedi.

Denktaş’ın anıt mezarındaki törenin ardından Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’ndeki törene geçildi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Bay-Sen ve Kamu-iş, Genç İşçiler Büyük Kurultayı’na katıldı

Published

on

By

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu’na bağlı Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası ile Kamu İşçileri Sendikası’na (Kamu-İş) üye genç çalışanlar Ankara’da gerçekleştirilen Türk Metal Sendikası Ankara’da Genç İşçiler 2’nci Büyük Kurultayı’na katıldı.

Birçok farklı ülkeden genç katılımcının yer aldığı kurultaya Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Uysal Altundağ da katılarak konuşma gerçekleştirdi..

Altundağ konuşmasında gençlerin ve kadınların çalışma yaşamına aktif katılımının önemine işaret etti.

Kurultayda Bay-Sen üyesi Sonay Orbay da Hür-İş Federasyonu adına konuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 6 sendikanın oluşturduğu Hür İşçi Sendikaları Federasyonu’nun kurulduğu tarihten itibaren işçi ve emekçilerin hakları için büyük mücadeleler verdiğini ve şu anda ülkenin en büyük işçi federasyonu olduğunu belirten Orbay Federasyon’un Türk-Metal Sendikası ile yakın bir işbirliği içerisinde olduğunu kaydetti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üzerinde uygulanan haksız uluslararası izolasyonların diğer ülkelerde faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve sendikalarla olan işbirliklerine de engel olduğunu ifade eden Orbay, ancak her anlamda Kıbrıs Türkü’nün yanında olan Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin sendikal yaşamın en önemli kuruluşlarından Türk Metal Sendikası’nın Hür-iş Federasyonunu da arasına alarak Türkiye Cumhuriyeti’nde Kıbrıs Türkü’ne verilen değeri bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Kurultay’da konuşan Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da sendikaları yalnızca paydaş değil çözüm ortağı olarak gördüklerini belirterek gençlerin çalışma yaşamına katılmalarına yönelik yürütülen çalışmaları anlattı.

Öte yandan Hür-İş Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu ile BAY-SEN Başkanı Salih Sakallı, Avrasya Metal İşçileri Sendikası’nın 59. Merkez Komite Toplantısına katıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Dış Basın Birliği’nin Yaza Merhaba etkinliği yapıldı

Published

on

By

Dış Basın Birliği’nin Yaza Merhaba etkinliği, Birliğin lokalinin bahçesinde yapıldı.

Birlik üyelerinin yanı sıra ülkede görev yapan gazetecilerin de yer aldığı geceye Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler de katıldı.

Dış Basın Birliği’nden yapılan açıklamaya göre  etkinlikte gazeteciler kaynaşma imkanı buldu.

Gazetecilere hitaben bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dış Basın Birliği’ni kutlayarak çalışmalarında başarılar diledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Kıbrıslı Türklerle eşitlik çerçevesinde bir anlaşma yapma niyeti olmadığına işaret eden Tatar, artık yeni bir yola girildiğini ve iki devletlilikten başka bir çözümün mümkün olmadığını söyledi.

Dış Basın Birliği’nin Kıbrıs Türkünün sesini duyurduğunu ifade eden Tatar, bütün gazetecilere çalışmalarında başarılar diledi.

Açılış konuşmasını yapan Dış Basın Birliği Başkanı Burhan Canbaz ise, hayatını kaybeden Şair, Gazeteci ve Emekli Öğretmen Neriman Cahit’i saygıyla andı.

Yaza iyi bir başlangıç yapmak için  etkinliği gerçekleştirdiklerini ifade eden Canbaz, geceye katılan herkese teşekkür etti ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı.

Canbaz, Birliğin önceki başkanlarından Rasıh Reşat’ın doğum gününü de kutlayarak kendisini sahneye davet etti.

Rasıh Reşat ise burada yaptığı konuşmada, Dış Basın Birliği’nde birçok değerli ismin görev yaptığını anımsatarak “Burası benim evim.” dedi.

Etkinlik, Sanatçı Serdar Kavaz’ın şarkıları ile akşamın ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Hekimler Sendikası: “Yaşlı bakımı toplumsal bir sorundur”

Published

on

By

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Genel Sekreteri Dr. Bayram Taşseven, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin korunması ve bakımlarının, anayasal hakları olduğuna işaret ederek, “Yaşlı bakımı toplumsal bir sorundur.” dedi.

Taşseven, yazılı açıklamasında, Birleşmiş Milletler’in yaşlanma ile ilgili araştırmalarının, dünya nüfusunun her geçen yıl hızla yaşlandığını gösterdiğine vurgu yaptı.

Kuzey Kıbrıs’ın nüfusunun da son yıllarda aynı şekilde hızla yaşlandığını, yaşlı nüfusun arttığı gerçeğinin de tüm yetkililer tarafından görülmesi ve bu yöndeki politikalarını hazırlamaları gerektiğini ifade eden Taşseven, ülkede yaşlılara yönelik plan ve projeler halinde, bütünlüklü bir şekilde evde bakım hizmetlerinin yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

Ülkede yerel yönetimler ve Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi tarafından bu çalışmaların yürütülmeye çalışıldığını belirten Taşseven, şöyle devam etti:

“Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi, Lapta Huzurevi ve Kalkanlı Yaşam Evi devlet bünyesinde hizmet sunmaya çalışmakta ancak devletin yürütmesi konumundaki iktidar oralarda da görevini layıkıyla yerine getirmemektedir.

Devletten yeterli ilgi ve desteği göremeyenler ise çareyi özel bakımevlerinde aramakta ya da kendi hasta ve yaşlılarına kendileri bakmaya çalışmaktadır. Ancak günümüz ekonomik şartlarında aile bireylerinin neredeyse tümü çalıştığı için yaşlı bakımı genellikle eğitimsiz, deneyimsiz bazen aynı dili konuşmayan bakıcılar eliyle sürmektedir.”

Sınırüstü’nde, özel bir bakımevinde geçmişte yaşananları anımsatan Taşseven, bazı eleştirilerde bulundu.

Ülkede bulunan yabancıların yaş ortalamasının 75 üstü olduğuna da işaret eden Taşseven, bu insanların bakıma ihtiyacı olduğunu, evlerinde çeşitli hizmetlere ihtiyaçları olduğunu, bunun da en temel insan haklarından olduğunu kaydetti.

Sağlık Bakanlığı çatısı altındaki dairelerin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütleri ve ilgili derneklerin de katkı sağlayacağı politikalar üretilmesinin zorunlu olduğunu ifade eden Taşseven, yaşlılarla ilgili siyasilerin bir planı olmadığını savundu.

Yaşlıların unutulduğunu ve terk edildiğini iddia eden Taşseven, “Yazıklar olsun.” ifadesini kullandı ve eleştirilerde bulundu.

Ülkede tedavi edici kurumlarda olduğu gibi temel sağlıkta da ciddi hekim, personel ve alt yapı eksikleri olduğunu ifade eden Taşseven, “En büyük eksik sağlık politikalarıdır. İktidar, gerçek anlamda koruyucu, sağaltıcı ve rehabilite edici hizmetler içeren politikalar için yetkili tüm paydaşlarla istişare içinde olmalı, uyarı ve önerileri dikkate almalıdır.” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam