Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Erhürman: Biz yalnızca BM’nin kendi sözlerine sahip çıkmasını istiyoruz

Published

on

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, müzakere masasına oturmadan önce “siyasi eşitlik, takvim, sonuç odaklı müzakere, uzlaşılan konuların masaya gelmemesi  ve masadan kalkılırsa statükoya dönülmemesi” gibi şartları olduğuna işaret ederek, bu taleplerin sahibi BM’nin kendi sözlerine sahip çıkmasını istedi.

Federasyon tartışmalarına da değinerek, masada bugüne kadar gevşek federasyon yapısını savunup, mümkün olduğunca konfederasyona yaklaştırmaya çalışan Kıbrıs Türk liderliğinin, coğrafi temelli federasyon modelinin de sahibi olduğunu söyleyen Erhürman, dünyada birçok çeşidi olan federasyonda esneklik sağlanabilecek çok alan olduğunu kaydetti.

 CTP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre katıldığı programda soruları yanıtlayan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Biz yalnızca BM’nin kendi sözlerine sahip çıkmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

-“Mantık çerçevesinde düşünen herkes bunu anlayabilir”

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu’nun, “Federasyon CTP’nin ideolojik sevdası değil ise,  Birleşmiş Milletlere bu bağlılık, bu sevda nereden geliyor?” yönündeki sözlerine değinen Erhürman, “Bu konuları ilk kez konuşmuyor. Kendisi mi anlamıyor, yoksa ben mi anlatamıyorum emin değilim. Çok basit bir şey bu. Mantık çerçevesinde düşünen herkes bunu anlayabilir” dedi.

“Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını beğenmeyebilirsiniz, uymayabilirsiniz. Ancak, çözümle ilgili müzakerelerin tamamı BM çerçevesinde yürütülür” diye konuşan Erhürman, BM Genel Sekreteri (BMGS) başta olmak üzere tüm BM personelinin, Güvenlik Konseyi kararlarına uymakla yükümlü olduğuna işaret etti.

Erhürman, “Sizin bu kararlara uyma zorunluluğunuz yok. Ancak eğer BM’nin kuracağı bir masaya oturacaksanız, o masanın yöneticisi olan BMGS doğal olarak BMGK kararlarına bağlıdır. Bu yüzden çözümün zemini iki toplumlu iki bölgeli siyasi eşitliğe dayalı federasyondur dediğinde, o masanın zemini budur” dedi.

Gayri resmi masalarda her şeyin konuşulabileceğinin altını çizen Erhürman, ancak resmi bir masaya oturulduğunda BMGS’nin, BMGK kararlarıyla bağlı olduğunu ve o kararlardan hareketle yetki kullandığını kaydetti.

-“Federasyon herkesin aynı şekilde algılayacağı bir yapı değil”

“Eğer BMGK kararları değişirse, BMGS de o kararlara uygun hareket eder” diyen Erhürman, kararların değişebilmesi için BM’nin 5 daimi üyesinin oybirliğiyle karar alması gerektiğine işaret ederek, “Bu kadar farklı ülkelerin oy birliğiyle karar alması ne kadar mümkün?” diye sordu.

Tufan Erhürman, dünyada federasyonun birçok çeşidinin olduğunu, hiçbirinin de bir diğerine tıpatıp benzemediğini belirterek, “Federasyon dediğimiz şey herkesin aynı şekilde algılayacağı bir yapı değil” dedi.  

“Federasyon sahasında esneklik sağlayabileceğiniz birçok alan var. Bugüne kadar hangi Kıbrıslı Türk lider masaya oturmuşsa, gevşek federasyon yapısını savunmuş, federasyonu mümkün olduğunca konfederasyona yaklaştırmaya çalışmıştır” diyen Erhürman, Kıbrıslı Rumların ise bu yapıyı üniter devlete çekmeye çalıştığını kaydetti.

Erhürman, “Annan Planı’na baktığımızda, iki kurucu devlet ya da oluşturucu devlet modeline dayandığını görürüz. Federal devletin yetkileri anayasaya yazılmış ve kurucu devletler güçlü kılınmıştır” dedi ve her federasyonun kendine ait özelliklerinin olduğuna vurgu yaptı.

-“Coğrafi temelli federasyon modelinin sahibi Türk tarafıdır”

“BMGK kararları burada durduğu sürece, BMGS bu kararlara bağlı olacak. Bunun kafa karıştıracak bir yanı yok” diyen Erhürman, Kıbrıs’ta coğrafi temelli federasyon modelinin sahibinin de Türk tarafı olduğuna dikkat çekti.

Tufan Erhürman, “Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Durum bu. Bu tablo içerisinde Mart ayında görüşmelere başlanacak” ifadelerini kullandı.

“O masada hareket etmesi gereken kişi Sayın Hristodulidis’tir. Crans Montana’da kaldığımız yerden devam etmemiz gerektiğini söylüyor. Ancak siz Crans Montana’da dışişleri bakanıydınız. O dönemde Anastasiadis ile bu süreci birlikte yürütüyordunuz. Eğer Crans Montana’da kalınan yer, yeniden başlamak için uygun bir yerseydi, neden masadan kalktınız?” diye soran Erhürman, CTP olarak çözümü en çok isteyen parti olduklarını vurguladı.

-“Siyasi eşitlik pazarlık konusu olmayacak. Takvim belirlenecek. Masada on yıl boyunca aynı şeyleri konuşmayacağız”

Bu defa masaya otururken dört temel taleplerinin olduğuna işaret eden Erhürman, söz konusu dört maddeyi şu şekilde sıraladı: “Siyasi eşitlik pazarlık konusu olmayacak. Takvim belirlenecek. Masada on yıl boyunca aynı şeyleri konuşmayacağız. Müzakereler sonuç odaklı olacak. Daha önce 50 defa konuşulup uzlaşılan konular tekrar masaya gelmeyecek. Müzakerelerin sonunda masadan kalkılırsa, statükoya geri dönülmeyeceğine dair bir garanti verilecek.”

Bu taleplerin ön şart değil, BM’nin kendi sözleri olduğunu söyleyen Erhürman, “Biz yalnızca BM’nin kendi sözlerine sahip çıkmasını istiyoruz” dedi.

İç meselelerle ilgili de görüşlerini paylaşan Erhürman, hükümeti “gailesiz ve umursamazlar” sözleriyle eleştirdi. Meclis başkanının bir buçuk ay boyunca seçilemediğini söyleyen Erhürman, “tek düşünceleri koltuk kavgası” dedi.

Erhürman, “Kıbrıs Türk halkının en temel görevi bu zihniyetten kurtulmaktır” diye ekledi.

 

 

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Öztürkler: Güney’i ödüllendiren AB aynı tutumunu sürdürüyor

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Almanya’da yayın yapan Kanal Avrupa’nın canlı yayınına katılarak gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Katıldığı programda yanıtlayan Öztürkler, iki devletli çözümden asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak, Avrupa Birliği’ne, Kıbrıs Türk Halkı’nın haklarına saygı duyulması yönünde çağrıda bulundu.

1974 Mutlu Barış Harekatı’ndan sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilan edildiğini hatırlatan Öztürkler, bütün izolasyonlara rağmen Kıbrıs Türk Halkı’nın, kendi topraklarında yılmadan, inatla ve kararlı bir şekilde özgürce yaşamaya devam ettiğini belirtti.
Programda Annan Planı dönemine değinen Öztürkler, o süreçte Güney Kıbrıs’ı ödüllendiren Brüksel’in, bugün hâlâ aynı politikayı sürdürdüğünü ifade etti.

Yeni siyasete ilişkin de önemli mesajlar veren Öztürkler, Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünde ödün vermeyeceklerini kaydetti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, 50 yılı aşkındır federasyon görüşmeleri yapıldığını ve geçen bunca zamana kadar biz çözüme ulaşılamadığını, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tek amacının Kıbrıs Türk Halkı’nı izole ederek kendi yönetimlerinin bir parçası haline getirmek istediğini söyledi.

KKTC ve Türkiye bayraklarının her zaman dalgalanmaya devam edeceğini söyleyen Öztürkler, Anavatan Türkiye’nin güçlü desteğiyle yollarına emin adımlarla devam edeceklerini ifade etti.

Türk Devletleri Teşkilatı’ndaki gözlemci üye statüsü ve TÜRKPA üyeliğinin büyük bir kazanım olduğunun altını çizen Öztürkler, Avrupa Birliği’nin, KKTC’nin tüm iyi niyetine rağmen hâlâ cezalandırıcı tutumunu sürdürdüğünü vurguladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Alayköy Sanayi Bölgesinin bir kısmı bugün 4 saat elektriksiz kalacak

Published

on

By

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek), alçak gerilim elektrik şebekesinde yapılacak proje çalışmaları nedeniyle Alayköy Sanayi Bölgesinin bir kısmına bugün dört saat süreyle elektrik verilemeyeceğini duyurdu.

Kıb-Tek’ten verilen bilgiye göre kesinti, 10.00-14.00 saatleri arasında Alayköy Sanayi Bölgesi birinci caddenin bir kısmında (Ada Mobilya, Oero Trading, Kipori Investment ve Fastad Gıda Dağıtım) geçekleştirilecek.

Devamını Oku

Kıbrıs

Belediye Başkanları, Kıbrıs Türk Yerel Yönetimlerinin uluslararası görünürlüğünü artırmak için Brüksel’de

Published

on

By

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği (KTBB), Kıbrıs Türk Yerel Yönetimlerinin uluslararası görünürlüğünü artırmak için “Kıbrıs’ta Bölgesel Kalkınma Yolu ile Yerel Yönetimleri Yakınlaştırmak” başlığı altında Brüksel temaslarına başladı.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nden yapılan açıklamaya göre, ziyaret kapsamında, Avrupa Parlamentosu Üyesi, Hukuk İşleri Komitesi Başkanı İlhan Küçük ev sahipliğinde Kıbrıs’tan 13 Belediye Başkanının katılımıyla bir de panel düzenlendi.

Kıbrıs Türk Yerel Yönetimlerinin uluslararası platformlardaki görünürlüğünü artırmak amacıyla gerçekleştirilen panelin açılış konuşması, Avrupa Parlamentosu Üyesi İlhan Küçük ve Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar tarafından yapıldı.

İki oturumdan oluşan panelin birinci oturumunun moderatörlüğü EPC’de Kıdemli Politika Analisti ve Avrupa Dünyada Programı Başkan Yardımcısı Amanda Paul yaptı. Birinci oturuma panelist olarak Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Dünya Bankası Yerel Yönetimler Uzmanı Valeria Morrica ve Uluslararası Şehir Yöneticileri Derneği Avrupa Direktörü Peter Agh olarak katıldı.

Panelin ikinci oturumunun moderatörlüğünü ise Kıbrıs Türk Ticaret Odası Brüksel Temsilcisi Lale Şener yaparken, panelde Avrupa Komisyonu Kıbrıs Yerleşim Desteği Birimi Başkanı Giulia Bertezzolo, Gönyeli-Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul panelist olarak yer aldı.

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı ile KKTC Brüksel Temsilcisi Büyükelçi Ayda Soylu da paneli izleyenler arasındaydı.

Brüksel ziyaretine katılan diğer belediye başkanları ise şöyle:

“KTBB Asbaşkanı ve İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Değirmenlik-Akıncılar Belediye Başkanı Ali Karavezirler, Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi, Çatalköy-Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok, Geçitkale-Serdarlı Belediye Başkanı Halil Kasım, Mehmetçik-Büyükkonuk Belediye Başkanı Fatma Çimen Tuğlu, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser.”

Devamını Oku

Trending

Reklam