Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Erhürman: Biz yalnızca BM’nin kendi sözlerine sahip çıkmasını istiyoruz

Published

on

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, müzakere masasına oturmadan önce “siyasi eşitlik, takvim, sonuç odaklı müzakere, uzlaşılan konuların masaya gelmemesi  ve masadan kalkılırsa statükoya dönülmemesi” gibi şartları olduğuna işaret ederek, bu taleplerin sahibi BM’nin kendi sözlerine sahip çıkmasını istedi.

Federasyon tartışmalarına da değinerek, masada bugüne kadar gevşek federasyon yapısını savunup, mümkün olduğunca konfederasyona yaklaştırmaya çalışan Kıbrıs Türk liderliğinin, coğrafi temelli federasyon modelinin de sahibi olduğunu söyleyen Erhürman, dünyada birçok çeşidi olan federasyonda esneklik sağlanabilecek çok alan olduğunu kaydetti.

 CTP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre katıldığı programda soruları yanıtlayan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Biz yalnızca BM’nin kendi sözlerine sahip çıkmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

-“Mantık çerçevesinde düşünen herkes bunu anlayabilir”

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu’nun, “Federasyon CTP’nin ideolojik sevdası değil ise,  Birleşmiş Milletlere bu bağlılık, bu sevda nereden geliyor?” yönündeki sözlerine değinen Erhürman, “Bu konuları ilk kez konuşmuyor. Kendisi mi anlamıyor, yoksa ben mi anlatamıyorum emin değilim. Çok basit bir şey bu. Mantık çerçevesinde düşünen herkes bunu anlayabilir” dedi.

“Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını beğenmeyebilirsiniz, uymayabilirsiniz. Ancak, çözümle ilgili müzakerelerin tamamı BM çerçevesinde yürütülür” diye konuşan Erhürman, BM Genel Sekreteri (BMGS) başta olmak üzere tüm BM personelinin, Güvenlik Konseyi kararlarına uymakla yükümlü olduğuna işaret etti.

Erhürman, “Sizin bu kararlara uyma zorunluluğunuz yok. Ancak eğer BM’nin kuracağı bir masaya oturacaksanız, o masanın yöneticisi olan BMGS doğal olarak BMGK kararlarına bağlıdır. Bu yüzden çözümün zemini iki toplumlu iki bölgeli siyasi eşitliğe dayalı federasyondur dediğinde, o masanın zemini budur” dedi.

Gayri resmi masalarda her şeyin konuşulabileceğinin altını çizen Erhürman, ancak resmi bir masaya oturulduğunda BMGS’nin, BMGK kararlarıyla bağlı olduğunu ve o kararlardan hareketle yetki kullandığını kaydetti.

-“Federasyon herkesin aynı şekilde algılayacağı bir yapı değil”

“Eğer BMGK kararları değişirse, BMGS de o kararlara uygun hareket eder” diyen Erhürman, kararların değişebilmesi için BM’nin 5 daimi üyesinin oybirliğiyle karar alması gerektiğine işaret ederek, “Bu kadar farklı ülkelerin oy birliğiyle karar alması ne kadar mümkün?” diye sordu.

Tufan Erhürman, dünyada federasyonun birçok çeşidinin olduğunu, hiçbirinin de bir diğerine tıpatıp benzemediğini belirterek, “Federasyon dediğimiz şey herkesin aynı şekilde algılayacağı bir yapı değil” dedi.  

“Federasyon sahasında esneklik sağlayabileceğiniz birçok alan var. Bugüne kadar hangi Kıbrıslı Türk lider masaya oturmuşsa, gevşek federasyon yapısını savunmuş, federasyonu mümkün olduğunca konfederasyona yaklaştırmaya çalışmıştır” diyen Erhürman, Kıbrıslı Rumların ise bu yapıyı üniter devlete çekmeye çalıştığını kaydetti.

Erhürman, “Annan Planı’na baktığımızda, iki kurucu devlet ya da oluşturucu devlet modeline dayandığını görürüz. Federal devletin yetkileri anayasaya yazılmış ve kurucu devletler güçlü kılınmıştır” dedi ve her federasyonun kendine ait özelliklerinin olduğuna vurgu yaptı.

-“Coğrafi temelli federasyon modelinin sahibi Türk tarafıdır”

“BMGK kararları burada durduğu sürece, BMGS bu kararlara bağlı olacak. Bunun kafa karıştıracak bir yanı yok” diyen Erhürman, Kıbrıs’ta coğrafi temelli federasyon modelinin sahibinin de Türk tarafı olduğuna dikkat çekti.

Tufan Erhürman, “Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Durum bu. Bu tablo içerisinde Mart ayında görüşmelere başlanacak” ifadelerini kullandı.

“O masada hareket etmesi gereken kişi Sayın Hristodulidis’tir. Crans Montana’da kaldığımız yerden devam etmemiz gerektiğini söylüyor. Ancak siz Crans Montana’da dışişleri bakanıydınız. O dönemde Anastasiadis ile bu süreci birlikte yürütüyordunuz. Eğer Crans Montana’da kalınan yer, yeniden başlamak için uygun bir yerseydi, neden masadan kalktınız?” diye soran Erhürman, CTP olarak çözümü en çok isteyen parti olduklarını vurguladı.

-“Siyasi eşitlik pazarlık konusu olmayacak. Takvim belirlenecek. Masada on yıl boyunca aynı şeyleri konuşmayacağız”

Bu defa masaya otururken dört temel taleplerinin olduğuna işaret eden Erhürman, söz konusu dört maddeyi şu şekilde sıraladı: “Siyasi eşitlik pazarlık konusu olmayacak. Takvim belirlenecek. Masada on yıl boyunca aynı şeyleri konuşmayacağız. Müzakereler sonuç odaklı olacak. Daha önce 50 defa konuşulup uzlaşılan konular tekrar masaya gelmeyecek. Müzakerelerin sonunda masadan kalkılırsa, statükoya geri dönülmeyeceğine dair bir garanti verilecek.”

Bu taleplerin ön şart değil, BM’nin kendi sözleri olduğunu söyleyen Erhürman, “Biz yalnızca BM’nin kendi sözlerine sahip çıkmasını istiyoruz” dedi.

İç meselelerle ilgili de görüşlerini paylaşan Erhürman, hükümeti “gailesiz ve umursamazlar” sözleriyle eleştirdi. Meclis başkanının bir buçuk ay boyunca seçilemediğini söyleyen Erhürman, “tek düşünceleri koltuk kavgası” dedi.

Erhürman, “Kıbrıs Türk halkının en temel görevi bu zihniyetten kurtulmaktır” diye ekledi.

 

 

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Mehmetçik Büyükkonuk Belediye Başkanı Tuğlu ve Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kurt bir araya geldi

Published

on

By

Mehmetçik Büyükkonuk Belediye Başkanı Fatma Çimen Tuğlu ve Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt bir araya geldi.

Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi’nde yapılan görüşmenin, belediyeler arası köklü bağların daha da güçlendirilmesi ve iş birliğinin geliştirilmesini amaçladığı kaydedildi.

Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, görüşmede sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda iş birliği konusu ele alındı.

Mehmetçik Büyükkonuk Belediye Başkanı Tuğlu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Odunpazarı Belediyesi ile aramızdaki bağların tarihsel bir geçmişi var. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz buluşma, bu bağları daha da ileriye taşımanın bir adımıdır. Dayanışma ve iş birliği anlayışımızla vatandaşlarımıza daha güzel bir gelecek sunmaya kararlıyız.” dedi.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise, “Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi’nin misafirperverliği ve samimi yaklaşımı için teşekkür ediyorum. Bu güçlü kardeşlik bağlarıyla ortak projeler üretmeye ve vatandaşlarımız için daha iyi bir yaşam standardı sağlamaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Kıbrıs

“Lefkara Nakışının Dansı” sergisinde konuşan Tatar: “Yapılan çalışmalar kültürel mirasa katkı yapıyor”

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Lefkara Nakışının Dansı” sergisinin açılış törenine katıldı.

İsmet Vehit Güney Sergi Salonu’nda yapılan etkinlikte konuşan Tatar, Lefkara işinin büyük özveri ve uğraş istediğini belirterek, kültürel mirasa sahip çıkma açısından, geçmişten gelen bu geleneğin gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine dikkat çekti.

Kıbrıs Türkü’nün gelenekleri, örf ve adetlerini, kültür ve sanatıyla Kıbrıs’ta varlığını sürdürdüğünü anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, bu değerlere sahip çıkarak var olmaya devam edileceğini kaydetti.

Büyük özveri, fedakarlık ve titizlikle yapıldığını belirttiği çalışmalardan dolayı Şenay Ekingen ve ekibini tebrik eden Tatar, bu tür çalışmalara destek veren Kültür Dairesi Müdürü Şirin Zaimağaoğlu ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Alev Ecevit:Erken yaşta evliliklerin önlenmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz

Published

on

By

Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Alev Ecevit, çocuk ebeveynler ve 18 yaş altı evlilikler hakkında açıklama yaptı.

Ecevit açıklamasında, çocukların toplumun geleceği olduğunu belirterek, 18 yaş altı evliliklerin, çocukların fiziksel, duygusal ve zihinsel gelişimini olumsuz etkileyen ciddi bir tehdit olduğuna dikkati çekerek, bu tür evliliklerin, yasal olarak çocuk istismarı kapsamında değerlendirildiğini vurguladı.

Sosyal Hizmetler Dairesi olarak, 18 yaş altı evliliklerin tespiti ve önlenmesi için çalıştıklarını kaydeden Ecevit, çocuğun üstün yararını gözeterek hızlı müdahalelerde bulunduklarını ve gerekli yasal süreçleri başlattıklarını belirtti.

Devlet İstatistik Kurumu’nun verilerinde 14-19 yaş arası doğum sayısının dünya verilerindeki gibi bir aralıkta sunulduğu için, sanki 18 yaşın altında 61 çocuk doğum yapmış gibi bir algı oluştuğunu ifade eden Ecevit, bu durumun gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

Alev Ecevit, 2023 yılında 14-16 yaş arasında bir doğum olayı gerçekleşmediğini, bu durumda olan çocuklarla ilgili bilgilerin Polis Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı tarafından Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bilgi verilmesinin yasal zorunluluk olduğunu hatırlattı.

Diğer doğum sayılarının üst yaş grubunu kapsadığını aktaran Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Alev Ecevit, bu sebeple çocuk yaşta doğum ile ilgili Sosyal Hizmetler Dairesi’ne herhangi bir bilgi verilmediğini belirtti.

Topluma düşen en büyük sorumluluğun, bu tür istismarları fark ettiklerinde yetkililere bildirmek olduğunu vurgulayan Ecevit, Sosyal Hizmetler Dairesi bünyesinde hizmet veren ALO 183 İhbar Hattı’nın, istismara uğrayan veya uğrama riski taşıyan çocuklara yönelik olarak yapılan ihbarları dikkate alarak, ihbar edilen vakalara müdahele edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması adına ilgili birimlere yönlendirme yaptığını hatırlattı.

Ecevit açıklamasında “Sosyal Hizmetler Dairesi olarak, çocuklar her zaman bizlerin önceliği olup, erken yaşta evliliklerin önlenmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz. Çocuklarımızı korumak ve onların hak ettikleri güvenli bir geleceği sağlamak hepimizin ortak görevidir” ifadelerine yer verdi.

Devamını Oku

Trending

Reklam