Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Binaların yangından korunmasına ilişkin mevzuat tüzüğü için düğmeye basıldı

Published

on

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (KTMMOB) hazırladığı “Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü” taslağının İçişleri Bakanlığı tarafından değerlendirilmesi sonrasında Odalara dağıtılmak üzere Birlik Başkanlığı’na iletildiği; birliğin de tüzüğü bir an önce sonuçlandırmak için çalışma başlattığı kaydedildi.

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde 78 kişinin yaşamını yitirdiği otel yangını nedeniyle KKTC’de de binalardaki yangın önlemleri sorgulanıyor.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü Hazırlama Komitesi Koordinatörü Halil Erensu, hazırladıkları taslağın İçişleri Bakanlığı tarafından değerlendirilmesi sonrasında Odalara dağıtılmak üzere Birlik Başkanlığı’na iletildiğini belirterek, tasarıyı inceleyip, bir an önce sonuçlandırmak için çalışma başlattıklarını söyledi.

-Erensu: “Tüzüğe dair ilk çalışmalar 2017 yılında başladı”

TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Erensu, tüzüğe dair İlk çalışmaların 2017 yılında başladığını belirterek, “2017 yılından 2018 yılının ikinci yarısına kadar KTMMOB’ye bağlı Kimya Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Elektrik Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası olarak çalışmalar yapılmaya başlandı.” dedi.

Çalışmaların birliğe kayıtlı diğer odalardan da zaman zaman görüş alınarak sürdürüldüğünü dile getiren Erensu, çalışmalarda Türkiye’deki, İngiltere’deki ve Amerika’daki mevzuatların da incelendiğini ve dünyadaki uygulamalara göre hazırlandığını kaydetti.

-150 maddelik tüzük

Erensu, son dönemde yapılan çalışmalarla tüzüğün ekler ve geçici maddeler hariç 150 civarında maddeden oluştuğunu işaret ederek, “Yapı, bina, tesis ve işletmelerde yangına dair alınacak tedbirler, bu yangınlardaki ısı, duman, zehirleyici gazlar, boğucu gazlar ve panik sebebiyle can ve mal güvenliği bakımından yol açabileceği tehlikelerin minimuma indirilmesi için tasarım, kullanım, bakım, işletme esasları, yapı kimyasalları, bunların değerlendirilmeleri, ruhsatlandırılmaları, sınırlandırılmaları üzerine çok geniş kapsamlı bir çalışma” olduğunu ifade etti.

Bu metnin dayandığı metinlerden birinin de Türkiye’deki mevzuat olduğunu vurgulayan Erensu, “Biz çalışmaları yaparken haliyle Türkiye’deki mevzuata da baktık. Hatta oradaki mevzuatta bazı istisnalar vardı. Ama bizim ülkemizde bu istisnalar uygulanmasın diye mevzuatın içerisine unsurlar koyduk” açıklamasında bulundu.

Türkiye’deki mevzuatta, belli bir kullanıcının altında olan kurumların bazı önlemlerden muaf tutulduğunu işaret eden Erensu, kendilerinin bu istisnaları mevzuattan kaldırdıklarını, örneğin okullarda öğrenci sayısına bakılmaksızın gereken önlemlerin alınması için belirli unsurlar eklediklerini söyledi.

Erensu, mevzuatta kata bağlı ya da metresine bağlı olarak yüksek binalara da belli önemler getirildiğini kaydederek, bu konuda İtfaiye Müdürlüğü’yle birlikte çalıştıklarını da vurguladı. Sonrasında, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’ndan da görüş aldıklarını ve bahsi geçen mevzuat hakkında görüş yazdıklarını belirten Erensu, Haziran 2020’de ise İçişleri Bakanlığı’nda geniş katılımlı bir toplantıda tüm kurumlardan sözlü olarak tasarı için olumlu görüş aldıklarını dile getirdi.

Toplantıda, mevcut binaların durumu hakkında da konuşulduğunu işaret eden Erensu, bunun kararının Bakanlıkların ve siyasi iradenin olduğunun altını çizdi.

-“Şu anda dört yıllık yeni mevzuata göre hazırlanmış, daha güvenli, binalarımız olacaktı”

KTMMOB Tüzük Hazırlama Komitesi Koordinatörü Halil Erensu, İçişleri Bakanlığı’nda yapılan toplantı kapsamında bilgi akışının nasıl olacağı ya da temasta kimlerin olacağı konularının da görüşüldüğünü ve sonrasında karara bağlandığını belirterek, “Ancak ondan sonra süreç çok yavaşladı. Tabii koronavirüs pandemisinin çok etkisi var. Ama biz o süreçte de maskeli olarak çalıştık. O saatten itibaren çizgiyi çekip, başlasaydık, şu anda dört yıllık yeni mevzuata göre hazırlanmış, daha güvenli, binalarımız olacaktı.” dedi.

Birçok ülkede bu konulardaki çalışmaların yıllar önce yapılmış şeyler olduğunu söyleyen Erensu, ülkede 2010 yılından önce yangın söndürme sistemleri üzerine daha dar kapsamlı bir çalışma yapıldığını ancak onun da sonlandırılmadığını belirtti.

Halil Erensu, Birlik olarak kendilerinin hazırladığı taslağın çok geniş katılımlı bir çalışmanın sonucu olduğunu işaret ederek, tüm odaların katıldığı ve tüm unsurlardan görüş alınarak hazırlanan mevzuatta kaçış yollarından kamu binalarının normlarına, yağmurlama sistemlerinden çıkmaz koridor mesafesine, acil durum kontrol sistemlerine, yangın türlerinin sınıflandırılmasına, yüksek binaların sınıflandırılmasına ya da duman oluşumu için sınıflandırmalara kadar yer verildi.

-“Ölümlerin yarıdan fazlası duman kaynaklı”

Yangın söz konusu olduğu zaman ölümlerin yarıdan fazlasının duman kaynaklı olduğuna dikkat çeken Erensu, bu nedenle binalarda kullanılan malzemenin büyük önemi olduğunu aktardı. Bu nedenle, mevzuatta, bina yapımında kullanılacak malzemelerin yanıcılık sınıflarını belirlediklerini de dile getiren Erensu, amaçlarının malzemeler konusunda belirli standartları oluşturmak olduğunu vurguladı.

Ülkede belirli bir mevzuatın yürürlükte olmamasına rağmen çok kaliteli binalar olduğunun da altını çizen Erensu, “Bu ülkede güvensiz bir binanın üretilmemesi lazım.” ifadesini kullandı.

Erensu, çok önemli bir çalışma yapıldığını ve çalışmanın burada kalmaması gerektiğini söyleyerek, şunları ekledi:

“Bizim bir şeylerin olmasını beklemememiz lazım. Bir olay olduktan sonra çare bulma değil, olmadan önlem alma durumunda olalım. Ülkemizde ve dünyada bu kadar bilgi birikimi varken, bunun çok daha makul, çok daha hızlı bir şekilde sonuca varması gerekiyor. Biz bu konuda inisiyatifi alan Kıbrıs Türk Mühendisler ve Mimar Odaları Birliği olarak bu işin bir an önce sonuçlanmasını arzu ediyoruz. Bu konuda odaların niyeti bellidir, yaptığı çalışmaları ortadadır. Bu konuda dileğimiz tüzüğün bir an önce netleşmesi ve insanlarımızın güvenli binalarda yaşamasıdır. Evet belki bazı maliyet artışları olacaktır ancak her şey maliyet değildir.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Taçoy: Mülkiyet konularının üzerine gitmede siyasal boyutta eksikliğimiz var

Published

on

By

UBP Milletvekili Hasan Taçoy BRT’de ’18. Saat’ programına katılarak mülkiyet konusunda gelinen durum ve yapılması gerekenlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Taçoy, “Güney Kıbrıs hukuku siyasallaştırıp bugünkü olayı yaratıyor. Yani eğer bu iş siyasallaştıysa ve hukuk siyasal yönü ile gidiyorsa demek ki bizim de artık siyasal olarak buna karşılık vermemiz lazım. Bizim bugün üzerinde çalıştığımız ve geliştirdiğimiz hep bütün argümanlar da bunun üzerine olacak” dedi.

Taçoy “Güney’in yapmış olduğu ve yapmakta olduğu, aldığı kararların tümü bizim insanımızın başını ağrıtmakta. Ekonomik olarak bizi olumsuz etkilemekte. Avrupa’nın vermis olduğu o süslü püslü sözcüklerin arkasında böyle bir olayın gelmesi ve bunu bir Avrupa Birliği ülkesinin yapması, herhangi bir AB ülkesinin Güney’e bu konuda yaptırım uygulamaması gerçekten üzücüdür” dedi.

Bu noktaya gelinmesinde Türk tarafının hatası var mı? şeklinde bir soruya ise Taçoy, “Muhakkak ki hata demeyeceğim ama eksikliğimiz var. Eksikliğimiz var. Onları hızlı bir şekilde cover ederiz. Nedir eksikliğimiz? Konularla ilgili çalışmalar ve ilgi. Konuların üzerine gitme noktasında siyasal boyutta bir eksiklik görülebilir” diye konuştu.

“ÜZÜLÜYORUM, O GÜNDEN BUGÜNE GELİNECEĞİNİ HESAP ETMEK GEREKİRDİ”
İlk tutuklamadan sonra yaptığı ilk açıklamada daha çok şeyler gelebileceği uyarısında bulunduğunu anımsatan Taçoy, “O gün yazmıştım bugün Simon Aykut …yarın ise bu iş Ahmet, Mehmet’e gelecek. Ve kendi müteahhitimize gelecek demiştim. Bugün geldiğimiz noktada yine aynı yere geldiğimizi gözlemliyorum ve buna da üzülüyorum. O günden bugüne gelineceğini hesap etmek gerekirdi. Ve ona göre davranmak gerekirdi.” dedi.

“MECLİS OLARAK STRAZBURG’DA GÖRÜŞMELERİ YAPMAK İÇİN KOLLARI SIVADIK”
Taçoy, hükümetin ve Cumhuriyet Meclis’nin, Güney Kıbrıs’ın mülkiyet konusunda gerçekleştirdiği girişimlere, tutuklamalara karşılık yürüttüğü çalışmaların kısa sürede görüleceğini ifade etti.
UBP milletvekili Hasan Taçoy, “Net bir şekilde söylüyorum. Halkımız şunu bilsin! Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Taşınmaz Mal Komisyonu’nun ortadan kalkması için iki kez oylama yapılmıştır. İhtiyaç duyulan 24 oy’a Güney ulaşamamıştır. 3. kez Haziran ayının ortasında denenecek. Bir oylama da Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kararlarının kabulü ile ilgilidir. Burada politik olarak diplomatik birçok çalışmanın yapılması gerekir. Biz bu çerçevede bu görüşmeleri yapacağız ve gerekli yazışmaları yapıp, gereken ne ise onu da dillendireceğiz… Hükümetin ayrı çalışması olacak ama Meclis olarak bizler Strazburg’da bu görüşmeleri yapmak için kolları sıvamış durumdayız”şeklinde konuştu.

“AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA ZAYIF NOT ALDIK”
Meclis’i temsilen Fikri Toros ve Oğuzhan Hasipoğlu ile birlikte çalışma içerisinde olacaklarını söyleyen Taçoy, “2018’den beri Avrupa Parlamentosuna gitmedim. Gördüğüm kadar ile İngiltere’nin çıkışıyla da Kıbrıs’a Güney’in kendi içindeki sıfatlara hakimiyet kıldığı bir ortam oluştu. Bu tamamen yanlıştır. Bunun ortadan kalkması lazım. Birilerinin bunu siyasi ve diplomatik bir dille izah etmesi lazım. Kimlerin? Milletvekillerinin. Oradaki muhatabınız daima seçilmiş olan kişi seçilmiş olan kişiye anlatır. Yani bugüne kadar zayıf not mu aldık diyorsunuz? Biraz zayıf not aldık” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Engelsiz Yaşam Evi’nde 19 Mayıs kutlandı

Published

on

By

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu ile Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Demirhan Engelsiz Yaşam Evi’nde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenen etkinlikleri izledi.

Baknalıktan yapılan açıklamaya göre, Gardiyanoğlu ve Başçeri, gençlerle birlikte yemek yedi ve merkezde eğitim gören gençlerin gösterilerini izledi. Törende, Engelsiz Yaşam Evi bünyesinde düzenlenen eğitim programlarına katılan ailelere sertifikaları takdim edildi.

Etkinlikte konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, özel gereksinimli gençlere dünya standartlarında eğitim verilebilmesinde bakanlığa yardımcı olan Türkiye Büyükelçiliği’ne teşekkür etti. Demirhan Engelsiz Yaşam Evi’nin hikayesinin bambaşka olduğuna dikkat çeken Gardiyanoğlu, “Açılamaz dendi açtık. Eğitim verilemez dendi vermeye devam ediyoruz. Siz gençlerin içten sevgisi ve gönül bağımız en büyük motivasyonumuzdur. Siz burada olduğunuz sürece biz de burada olmaya devam edeceğiz” dedi.

TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de konuşmasında, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle Engelsiz Yaşam Evi’nde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hayata geçirilme hikayesini çok iyi bildiği kurumda gençleri, eğitmenleri ve velileri bir arada görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade Başçeri, merkezin hizmet etmesine katkı koyan herkese çabalarından dolayı teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

“KKTC bağımsız Türk devleti olarak yoluna devam edecek”

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Aydın Üniversitesi’ni ziyaret ederek, öğrencilerle söyleşi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, konuşmasının başında, üniversiteyi ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, geleceğin en önemli teminatı gençlerle bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Doğu Akdeniz’deki Türk devleti KKTC’nin, Türk dünyasının her alanda ayrılmaz bir parçası olduğu vurgulayarak, Kıbrıs Türk halkının her zaman Atatürk’ün yolunda yürüdüğünü, Atatürk’ün Kıbrıs Türk halkına rehber olduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Bandırma vapuru ile Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’nı başlatmasın anısına Türk gençliğine armağan ettiği “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı”nın büyük bir coşkuyla kutlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugünü Türk gençliğine emanet etmesiyle, gençlerimizin ondan aldığı ilhamla, bağımsızlığımızın, hürriyetimizin ve özgürlüğümüzün ne kadar önemli olduğunu özümsedik ve 20 Temmuz 1974’e giden o kutsal yolculukta bu bizlere rehber niteliğinde oldu.”

Kıbrıs Türkünün mücadele yıllarında uğradığı her türlü saldırıya rağmen Türkiye Cumhuriyeti’ni takip ettiğini ve Ulu Önder Atatürk’ün çizdiği yolda yürüdüğünü vurgulayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının Rumların Enosis mücadelesine karşı durarak, egemenliğini, varlığını sürdürebilmek adına çok zorlu bir yoldan geçtiğini ifade etti.

Geçmişte, Atatürk’ün verdiği mücadelede bir çok kazanım elde edildiğini belirten Ersin Tatar, “Bu mücadele verilmeseydi bu coğrafyada başka medeniyetler olacaktı ve Kıbrıs Türk halkı da yok edilerek ada Yunan adasına dönüşecekti” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Ulu Önder Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin gerçek anlamda münhasır medeniyet seviyesinde gençliğe verdiği bir armağan niteliğinde olduğunu belirterek, bunun da gençliğe verdiği önemin bir göstergesi olduğu söyledi.

-“Gençlerimiz geleceğimizin teminatıdır”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar “Gençlerimiz geleceğimizin teminatıdır ve onların vizyonu bizler için oldukça önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti de birçok sıkıntı yaşamasına rağmen, bu coğrafyada en büyük ve en güçlü ülke olma yolunda büyük başarılara imza atan ve dünyada sözü geçen ülke konumundadır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, en büyük ve en güçlü garantör ülkesi olan Türkiye’nin desteği ile iki devletli çözüme ulaşabilmenin, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığını da koruyacağını ifade ederek, stratejik konumdan dolayı Kıbrıs’ı cazibe merkezi haline getirebileceklerine inanç belirtti.

Birçok iş birliği ile çekim potansiyeli yüksek Kıbrıs adasında, başarılı işlere imza atılabileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, bunun adadaki iki halka da katkı sağlayacağını vurguladı.

Rum tarafının boyunduruğu altına girmeyi reddettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’nin bağımsız Türk devleti olarak yoluna devam edeceğini kaydetti.

Barış, huzur ve güven içerisinde yaşamak adına birçok zorlukla mücadele ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yürüdükleri yolda en büyük destekçilerinin Türkiye Cumhuriyeti olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Geçmişte çok bedeller ödendi. Bu nedenle geçmiş nesillere olan sorumluluklarımız vardır, birlik ve beraberlik içerisinde dayanışmamızı sürdürmemiz ve ileriye emin adımlarla yürümemiz gerekir. Varlığımızı devam ettirmek adına Türkiye Cumhuriyeti’nin kurum ve kuruluşları ile uyum içerisinde çalışmaya devam etmeliyiz. Onurlu bir gelecek için bağımsızlık ve özgürlüğümüz adına kendi geleceğimizi inşa etmek ve milli anlayışı her zaman ön planda tutmak önemlidir.”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, gençlerin vizyonunun kendileri için oldukça önemli olduğunu belirterek, geleceğe hizmet edebilmek adına en güzel şekilde fırsatları değerlendirip, çağın nimetlerinden yararlanmak gerektiğini söyledi.

Münasebetlerin geliştirilerek iş birliğine dönüştürülmesine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ilişkilerin başarının altyapısını oluşturan bir zenginlik olduğunu belirtti.

Devamını Oku

Trending

Reklam