Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

MMV Başkanı Gülbahar: Direniş milli kimliğimize ve haklarımıza bağlılığımızın bir göstergesidir

Published

on

 Milli Mücadele Vakfı(MMV)Başkanı Aziz Gülbahar, 27-28 Ocak 1958 Direnişinin “Milli kimliğimize ve haklarımıza bağlılığımızın bir göstergesidir” dedi.

Gülbahar, 27-28 Ocak 1958 Direnişinin yıldönümü vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs Türkü’nün milli varoluş ve direniş hareketini, Ada’nın Yunan olmaması, Anavatan Türkiye ile birlikte kendi haklarının da göz önünde bulundurulması için başlattığını anlattı.

Gülbahar, “Talebimiz netti, eğer diğer pek çok sömürgesinde yaptığı gibi İngiltere Kıbrıs’tan çıkacaksa Türkiye ve Kıbrıs Türk Halkı’nın haklarını göz ardı etmemeli ve ada  Türkiye ile Yunanistan arasında taksim edilmeliydi” dedi.

Kıbrıs Rum-Yunan ikilisinin Enosis ideolojisinden rahatsız olan Kıbrıs Türkü’nün yüzünü hep Anadolu’ya dönük tuttuğunu kaydeden Gülbahar, “Fikrinde, gönlünde hep özgürlük besledi büyüttü ve bugünlere geldi” dedi.

-Olaylar

İngilizlerin taksimi kabul ettiği yönünde 27 Ocak 1958’de çıkan haberin Kıbrıs Türk Halkı arasında adeta bayram coşkusu yarattığını anlatan Gülbahar, “Binlerce Kıbrıs Türkü adanın Türkiye ile Yunanistan arasında taksim edilmesini kutlamak, tekrar Türkiye’nin, Mehmetçiğin güvencesine kavuşmanın mutluluğunu ifade etmek üzere sokaklara döküldü, meydanlarda toplandı. Ama haber doğru değildi ve İngiliz Kıbrıs Türkü’nün Ada’nın Taksimini istemesinden rahatsızdı; başka niyeti vardı” dedi.

İngiliz Sömürge İdaresinin, Lefkoşa’da Girne Kapısı ile Atatürk Meydanı arasında toplanan Kıbrıslı Türklere sert müdahalede bulunmasından sonra olayların Kıbrıs Türkü’nün İngiliz Sömürge İdaresine karşı  başkaldırısına dönüştüğünü belirten Gülbahar,  “27-28 Ocak Direnişi Kıbrıs Türkü’nün, haklarına, milli kimliğine, değerlerine, vatanına, Anavatanı Türkiye’ye bağlılığının kahramanca bir göstergesidir. Bu direniş Kıbrıs Türkü’nün adada kendi milli ve dini kimliği ile özgürce yaşamak istediğini gösteren ilk büyük olay olması bakımından hep akıllarda tutulması gereken bir direniştir” dedi.

Kıbrıs Türkü’nün devletine, egemenliğine, Anavatan Türkiye ile kurduğu güçlü bağların devamına yönelik her türlü özveri ve mücadeleye hazır olduğunu ifade eden Gülbahar, “Kıbrıs Türkü bugün devlet sahibi ciddi ekonomik gücü ve potansiyeli olan bir halk noktasına gelmiştir” dedi.

Gülbahar, garantör ülke İngiltere’nin üslerini korumak için statükonun devamı politikasında vazgeçmesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıması gerektiğini de belirtti.

Kıbrıs’ta bir anlaşmanın iki devletin işbirliği ile mümkün olabileceğini ifade eden Gülbahar, “Özgürlüğümüz için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anar, 27-28 Ocak direnişine katılan, destek veren ve bugün aramızda olan herkesi şükranla, aramızda olmayanları rahmetle yad ederim” dedi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Polisin narkotik ve kaçakçılığı önleme birimine eğitim

Published

on

By

Polis Genel Müdürlüğü Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü ile Ercan Havalimanı’nda görevli polis mensuplarına “Narkotik Suçlarda Havalimanlarında Risk Analizi ve Arama Teknikleri Eğitimi” verildi.

T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü’nde görevli eğitmenler tarafından Polis Okulu Müdürlüğü’nde verilen eğitimde polisin uyuşturucu ve kaçakçılık suçlarıyla mücadelede bilgilerini geliştirmek amaçlandı.

Polisin açıklamasına göre, teorik ve pratik olarak verilen eğitimlerin tamamlanmasının ardından, Polis Okulu Müdürlüğü’nde bugün düzenlenen törenle kursiyerlere sertifikaları, eğitmenlere ise teşekkür plaketleri takdim edildi.

Sertifika törenine, Polis Genel Müdür Vekili Ali Adalıer, Polis Okulu Müdürü Hüseyin Kadir Çete ve TC Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

Polis Genel Müdür Vekili Ali Adalıer, törende yaptığı konuşmada, organize ve örgütlü suçlar kapsamında olan uyuşturucu suçlarıyla mücadele edecek personelin eğitiminin önemine değindi.

Adalıer, özellikle gençleri tehdit eden uyuşturucu ve bağımlılık yapan maddelerle mücadelenin kararlıkla süreceğini belirterek, eğitime katılan personelinin kurs süresince öğrenmiş oldukları bilgiler sayesinde görevlerinde daha başarılı olacakları kaydetti.

Ali Adalıer, bu eğitme verilen katkıdan dolayı T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilerine ve eğitimin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

BRT’ye 3 ödül

Published

on

By

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin her yıl 11 Temmuz’da kutlanan Basın Günü’nde verdiği ve gazetecilerin son bir yıllık süredeki üretimleriyle katılabildiği “Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri Yarışması” sonuçlandı.

Yarışmada BRT’den; Şaziye Borankan, Mehmet Alasya, İpek Halim ve Mustafa Soykan ödüle layık görüldü…

Gazeteciler Birliği’nden yapılan açıklamaya göre, 56 başvurunun yapıldığı yarışmada kişisel başvurular yanında, üyeler tarafından sunulan öneriler de değerlendirildi. Ödül Komitesi, kendi takdiriyle de bazı ödüller vermeyi uygun buldu.

Buna göre;
BRT’den Şaziye Borankan ve Mehmet Alasya “Seni Seviyorum Sesin Oluyorum” programıyla TV Eğitim Kültür Program Ödülü’ne; İpek Halim Taşkapılı ve Şaziye Borankan “1001 Konu 1001 Konuk” programıyla TV Program Ödülü’ne; Mustafa Soykan da Radyo Haber Spikeri ödülüne layık görüldü…

KTGB Yönetim Kurulu’nun belirlemesiyle ayrıca, meslekte sarı basın kartı sahibi ve en az 25 yılını doldurmuş KTGB üyesi 11 gazeteciye de Hizmet Onur Ödülü verilecek.

Gecede BRT’den Engin Dervişağa, Esin Kavaz Küçük, İbrahim Akkorlu, İsmet Oyal, Levent Kutay, Manolya Kutay, Sevil Özlü, Şaziye Abu El Afiye ve Tahir Aykut Türk hizmet onur ödülü alacak…

Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri ile Hizmet Onur Ödülleri, Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından 1889’da yayımlanan ilk Türkçe gazete Saded’in anısına 11 Temmuz’da kutlanan Basın Günü’nde düzenlenecek resepsiyonda verilecek…

Devamını Oku

Kıbrıs

Dünya Barış Üniversitesi ilk mezunlarını verdi

Published

on

By

Dünya Barış Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Bahar Dönemi Mezuniyet Töreni gerçekleştirildi.

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, KKTC’de faaliyet gösteren üniversitelerin önemine işaret etti.
Birçok ülkeden öğrencinin KKTC’ye gelerek eğitim gördüğünü kaydeden Çavuşoğlu, “Burada dünyaya insan yetiştiriyoruz” vurgusu yaptı.

Mezun olan öğrencilerin KKTC’nin birer elçisi olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, Üniversitelerden beklentilerinin kurumsal altyapı yatırımlarını hızlı bir şekilde tamamlamaları, akademik başarıyı artırmaları ve insanlığa katkı sağlayacak bireyler yetiştirmeleri olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, öğrencilerin KKTC’de bulundukları süre boyunca Türkçe’yi öğrenme ve Kıbrıs Türk halkının kültürünü tanıma fırsatı
yakaladıklarını belirterek mezunlara seslendi.

Çavuşoğlu, “ülkemizin tarihini, mücadele ruhunu ve insani değerlerini kendi halkınıza taşıyın ve dünya barışına katkıda bulunun” dedi.

Çavuşoğlu, dünya üniversite sıralamalarında KKTC’den yaklaşık beş üniversitenin 600 bandında sıralamaya girmeyi başardığını belirtti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da, Dünya Barış Üniversitesi’nin Değirmenlik’teki kampüs çalışmalarına devam ettiğini hatırlattı.

KKTC’de eğitim görmenin bir ayrıcalık olduğunu belirten Arıklı, “Buradan mezun olan öğrenciler KKTC’yi ve burada edindikleri dostlukları asla unutmayacaktır” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam