Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Kalkınma Planı… Üstel: “Plan, KKTC’yi uluslararası alanda hak ettiği yere taşımak için atılmış kararlı bir adımdır”

Published

on

“KKTC 4. Beş Yıllık Kalkınma Planı Toplantısı”nda konuşan Başbakan Ünal Üstel, hazırlanan planın halkın refahını artırmak ve KKTC’yi uluslararası alanda hak ettiği yere taşımak için atılmış kararlı bir adım olduğunu vurguladı.

“KKTC 4. Beş Yıllık Kalkınma Planı Toplantısı” bugün Lefkoşa Concorde Tower’da yapıldı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Başbakan Ünal Üstel, TC Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, bazı bakanlar, milletvekilleri ve bürokratların katıldığı toplantının açılış konuşmalarını, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Başbakan Ünal Üstel ve Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarı Durali Güçlüsoy yaptı.

-Üstel: “Bu bir siyasi irade beyanı, ortak bir gelecek vizyondur”

Başbakan Ünal Üstel, konuşmasına, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin geleceğini şekillendirecek, toplumsal kalkınmanın temel taşlarını yeniden inşa edecek 2025-2029 Dördüncü Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın paylaşılacağı toplantıda bulunmaktan onur duyduğunu belirterek başladı.

“Bu plan, sadece teknik bir belge değil; halkımızın hak ettiği refaha ulaşma mücadelesinin bir yol haritası, geçmişten bugüne gelen eksiklikleri giderme kararlılığının bir göstergesi ve daha güçlü bir KKTC inşa etme iradesinin somut bir yansımasıdır.” diyen Üstel, 1974’ten bugüne geçen 51 yılda sadece üç kalkınma planı hazırlandığını, bunların sonuncusunun ise 1993-1997 yıllarını kapsadığını anımsattı. Üstel, “Bugün, 28 yıllık bu suskunluğu bozarak, hep birlikte geleceğimizi şekillendirecek yeni bir dönemin kapılarını aralıyoruz. Bu, sadece bir kalkınma planı değil; bir siyasi irade beyanı, ortak bir gelecek vizyonudur.” ifadelerini kullandı.

-“ Bu güçlü birliktelik geleceğe dair umutların en büyük teminatıdır”

Kıbrıs Türk halkının Türkiye’nin desteği ile tarih boyunca pek çok zorluğun üstesinden gelerek bugünlere ulaştığını kaydeden Üstel, “Türkiye Cumhuriyeti’nin her dönemde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklı davasına verdiği destek, ekonomiden altyapıya, eğitimden sağlığa kadar pek çok alandaki katkılarıyla bizlere güven ve güç vermiştir.” dedi. Üstel, iki ülke arasındaki kardeşlik bağının yalnızca bir siyasi ortaklık değil, aynı zamanda tarihsel ve duygusal bir bağın yansıması olduğunu da vurguladı.

Bugün karşılaşılan en büyük sınavlardan birinin küresel rekabetin yoğunlaştığı ve hızla değişimin yaşandığı dünyada varlığı güçlendirmek ve geleceği güvence altına almak olduğunu söyleyen Başbakan Üstel, bu hedef doğrultusunda hazırlanan Dördüncü Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın güçlü bir ekonomi, sürdürülebilir bir çevre ve toplumsal dayanışma temelinde yükselen bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti inşa etme kararlılıklarını ortaya koyduğunu ifade etti. Üstel, “Ana vatan Türkiye’nin bize verdiği destekle, her alanda daha güçlü bir KKTC yaratacağımıza olan inancımız tamdır. 1974’te başlayan bağımsızlık mücadelesi, Türkiye’nin yanımızda kararlılıkla durması sayesinde taçlanmıştır.” dedi. Bugün de Türkiye ile birlikte çalışarak KKTC’nin uluslararası alandaki konumunu sağlamlaştırmayı ve halkın refah seviyesini yükseltmeyi hedeflediklerini kaydeden Üstel, bu güçlü birlikteliğin geleceğe dair umutların en büyük teminatı olduğunun altını çizdi.

Başbakan Üstel, “Güçlü, rekabetçi ve sürdürülebilir” olarak nitelediği planın, “istikrarlı ve güçlü büyüyen, rekabetçi ve yüksek katma değerli üretim kapasitesine sahip, yaşanabilir mekanlar ve sürdürülebilir bir çevre ile nitelikli ve sağlıklı bir topluma dayalı, uluslararası iş birliği geliştirilmiş bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” vizyonuyla hazırlandığını belirtti. Üstel, “Bu vizyon, ekonomimizi güçlendirecek, uluslararası platformlarda sesimizi daha gür duyuracak ve halkımızın yaşam kalitesini artıracaktır.” diye konuştu.

– “Hedeflere ulaşmak için somut adımlar atılacaktır”

Üstel, planı şöyle özetledi:

“İstikrarlı ve güçlü büyüme için, ekonomimizi dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde büyütmeyi hedefliyoruz. 2029 yılında kişi başına düşen milli geliri 19,115 ABD dolarına çıkarmayı ve kayıt dışı ekonomiyi etkin bir şekilde kontrol altına almayı hedefliyoruz.

Rekabetçi ve yüksek katma değerli üretim için, KKTC’yi, turizmden yükseköğrenime, sanayiden tarıma kadar her sektörde uluslararası bir marka haline getireceğiz. Turizm gelirlerimizin 2029 yılına kadar iki katına kadar yükseleceği öngörülüyor, yükseköğretimde öncelikle kaliteyi yükseltmeyi aynı zamanda mevcut öğrenci sayımızı 110 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Yerli üretimi artıracak, dijital ve yeşil dönüşümle ekonomide verimliliği artırmak için gerekli adımları atacağız.

Yaşanabilir mekanlar ve sürdürülebilir çevre için, afetlere dirençli şehirler inşa ederek çevreyi koruyacak, kırsal kalkınmayı teşvik edeceğiz. Yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması ve altyapının modernizasyonu bu eksen altında en öncelikli konularımızdır. Bunları yaparken ülkemizin geleceği olan gençlerimizin hak ettiği ve boynumuzun borcu olan, gençlerimizin kendi doğup büyüdüğü bölgelerde kırsal kalkınmayı teşvik edip, hak ettikleri yaşam alanlarını oluşturmak hedeflerimiz arasındadır.

Nitelikli insan ve güçlü toplum için, eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacak, sağlık hizmetlerini herkes için erişilebilir hale getirecek, gençlerimizin ve kadınlarımızın iş gücüne katılımını artıracağız. 2029 yılında işsizlik oranını düşürmeyi ve toplumun her kesimine refahı yaymayı hedefliyoruz.

Kalkınma için ulusal ve uluslararası iş birliği için, Türkiye Cumhuriyeti ile güçlü bağlarımız daha da güçlendirilecektir, uluslararası alanda haklı davalarımızı savunacak ve ülkemizi küresel arenada hak ettiği yere taşıyacağız.

Hedeflere ulaşmak için somut adımlar atılacaktır. Plan döneminde, enerjide; enerji arz güvenliğini sağlamak için her türlü adımı atmak hedeflerimiz arasındadır. Eğitimde; yeni okullar inşa ederek gençlerimizin geleceğine yatırım yapacağız. Sağlıkta; yeni hastaneler ve sağlık merkezleriyle halkımızın sağlığa erişimini kolaylaştıracağız. Tarımda; sulama projelerini genişleterek tarımsal üretimde verimliliği artıracağız. Yıllarca sadece kuru tarım yapılan Mesarya bölgesine ana vatan Türkiye’den gelen can suyunu ulaştıracağız ve bölge halkının sulu tarım alanında yatırımlar yapabilmesini sağlayacağız. Ulaştırmada; yeni limanlar, yollar ve iletişim altyapısıyla ticaret ve turizmi geliştireceğiz.

Tüm bu projeler, halkımızın daha iyi bir yaşam standardına kavuşması, ekonomimizin güçlenmesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gelecekte daha güçlü bir şekilde var olabilmesi için hayati önem taşımaktadır.”

-“Geleceğin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yol haritası…”

“Bu plan yalnızca bir kalkınma hedefi değil, aynı zamanda halkımıza duyduğumuz sorumluluğun bir yansımasıdır. Bizler, bu topraklara ve bu halka olan borcumuzu ancak daha güçlü, daha sağlam bir gelecek inşa ederek ödeyebiliriz.” diyen Üstel, Kalkınma Planı’nı “halkın refahını artırmak ve KKTC’yi uluslararası alanda hak ettiği yere taşımak için atılmış kararlı bir adım” olarak değerlendirdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin özgüvenli ve güçlü bir devlet olduğunu vurgulayan Başbakan Ünal Üstel, bu devletin her bir ferdinin bu toprakların gerçek sahibi olduğunu söyledi.

Üstel, konuşmasının sonunda planın hazırlanmasında emeği geçen Devlet Planlama Örgütü’ne, uzmanlara, akademisyenlere ve katkı koyan tüm kurumlara teşekkür etti; planın sadece bugünün değil, geleceğin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yol haritası olduğunu söyledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meclis Genel Kurulu’nda milletvekillerinin güncel konuşmalarına yer veriliyor

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda milletvekillerinin güncel konuşmalarına yer veriliyor.

-Barçın

CTP Milletvekili Devrim Barçın “Hükümetin yasa dışı kararları ve uygulamaları” başlıklı konuşma yaptı. Barçın, Gümrük ve İstihsal Yasası’nı ihlal edildiğini yineleyerek, Maliye Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklama yapmadığını kaydetti.

“Yasama ve yürütme görevinde olan milletvekilleri ile bakanlar, Meclis’in çıkardığı yasalara uymazsa, toplumdan yasalara uymasını beklemek hayalperestlik olur. Bu da ülkeyi kaosa götürür” diyen Barçın, hükümetin yasal sınırlar içerisinde çözüm bulmak yerine, yasanın hilafına kararlar aldığını söyleyerek, bunu eleştirdi.

Barçın, yasaya aykırı emirleri yerine getirmemeye ilişkin yasa maddesini hatırlatarak, Gümrük Dairesi’nde çalışan kamu personeline bu yasaya aykırı emirlere itiraz etmeye çağırdı.

İşe gitmeden maaş alan kişiler olduğunu ve bu konuda ellerinde çizelge olduğunu belirten Barçın, hükümetin bu konuda gerekli adımları atmadığını dile getirdi.

Barçın, “Maliye Bakanlığı başta olmak üzere, ilgili tüm kurumlar sessiz. Eğer bu kürsüden çıkıp cevap verecekseniz, biz belgeyle konuşuyoruz, siz de belgeyle konuşun” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında ilaç ihalelerine değinen Barçın, Sağlık Bakanlığı’nın ihale sürecinde üretici firma ismini belirtmeden ihaleyi sonuçlandırmasının usule aykırı olduğunu kaydetti.

Barçın “Üretici firma ismi olmadan ihaleye çıkmanız, ihaleye fesat karıştırmaktır. Çünkü şartnameye uygun ürünü getiremeyecek firmaların önü açılıyor” diye konuştu.

“Her taraftan Kıbrıslı Türkler sıkıştırılıyor. Yanlış uluslararası ilişkiler politikalarının bedelini halk ödüyor. Nerede doğmuş olursa olsun, bu ülkeyi vatan bilen herkes bu cendereyi fazlasıyla hissetmeye başladı” diyen Barçın, KKTC pasaportu olan bir kişinin İngiltere’ye vize için başvurusuna “pasaport global sistemde kayıp çalıntı olarak işlenmiştir” cevabı aldığını dile getirerek, bu konuda İçişleri Bakanlığı’nın bir araştırma yapıp yapmadığını sordu.

-Berova

Yanıt vermek üzere kürsüye çıkan Maliye Bakanı Özdemir Berova Gümrük ve İstihsal Yasası cetvelinde ücretlendirmelerin YTL üzerinden yapıldığını kaydetti. Bu yasa çıktıktan sonra CTP’li hükümetlerin de göreve geldiğini ancak YTL üzerinden yapılan fiyatlandırmaların fark edilmediğini ifade eden Berova kendilerinin fiyat düzenlemesi yaparak, mevcut ücretleri ortaya çıkardıklarını anlattı.

Konuyla ilgili gerekli yasal düzenlemeleri hazırladıklarını belirten Berova, “Barçın hala daha, yayınlanan ücretler düşük müdür yüksek midir, yoksa zamane koşullarına uygun mudur açıklaması yapmaktan kaçınmaktadır. Ayrıca kamu personelini tehdit etmektedir” diye konuştu.

Pasaport konusuna da değinen Berova, bazı pasaport numaralarıyla ilgili sorunların bilindiğini ve bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi. Berova, ilgili bakana da konuyu ileteceklerini kaydetti.

Özdemir Berova, ilaç ihaleleri konusunda itirazı olanların bu itirazlarını Rekabet Kurulu’na iletebildiğini anımsattı. İşler siyasete bağlanmasın diye şirket isimlerini kendisinin kontrol etmediğini kaydeden Berova, iddialar üzerine konuya eğileceğini belirtti.

İşe gitmeden maaş alanlar konusunda ilgili dairelere ulaştığını anlatan Berova, gereken adımların atılacağına inandığını söyledi.

-Barçın

CTP Milletvekili Devrim Barçın yeniden söz alarak, harçlara yapılabilecek artışların yasada yer aldığını ve farklı artış yapılamayacağını tekrarladı. Barçın, 2006’daki rakamların günün şartlarının gerisinde kalındığının doğru olduğunu ancak güncelleme gerekiyorsa bunun yapılma yolunun da belli olduğunu kaydetti.

Yasaya aykırı bir idari işlem emrinin yazılı istenmesi önerisinin tehdit olmadığını kaydeden Barçın, bunun yasalarda yer aldığını vurgulayarak “Sen Anayasa’nın üstünde mi görüyorsun kendini?” diye sordu.  

Barçın, Din İşleri Başkanlığı atamasının usulsüz olduğuna ilişkin Savcılık görüşü olduğu söylenirken bugün başka açıklamalar yapıldığını ifade etti.

-Toros

CTP Milletvekili Fikri Toros “Dış gelişmeler” başlıklı konuşma yaptı. Bölgede ve dünyada yaşanan gelişmelere işaret eden Toros, BM Genel Sekreterinin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in önümüzdeki günlerde adaya geleceğini anımsattı.

Holguin’in kapsayıcı bir süreç için çabalayacağının bilindiğini kaydeden Toros, dış gelişmeler çerçevesinde tüm tarafların geniş çaplı bir uzlaşı kültürü sergilemesinin şart olduğunu ifade etti.

Toros, tüm tarafların bulundukları pozisyonlar yerine ortak menfaat ve sinerjik kazanımlar odağında esneklik göstermesi gerektiğini söyledi.

Bölgede elde edilebilecek sinerjik kazanımların, ortak menfaat zemininde ve tek taraflı çıkarlardan uzak bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerektiği vurgulayan Toros, bu çerçevede kurulacak kapsamlı ve sonuç odaklı bir stratejinin, Avrupa Birliği’nin yeni güvenlik mekanizmalarıyla da uyumlu olacağını kaydetti.

Toros, Ekim 2025’te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde halkın yeni bir lider seçeceğine ve bu ismin, demokratik ve laik değerlere bağlılığıyla Tufan Erhürman olacağına inanç belirtti. Erhürman’ın kapsamlı çözümle birlikte kalıcı barışa olan sarsılmaz bağlılığı ve müzakere süreçlerine hâkimiyetiyle öne çıktığını söyleyerek, “Tüm taraflarla karşılıklı saygı ve güvene dayalı ilişki ağına sahip bir liderdir. Liyakatli ekibiyle birlikte Kıbrıs Türk halkının yeniden özne olacağı bir müzakere masasında yerini alacaktır” dedi.

Konuşmasında, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı da eleştiren Toros, “Sayın Erhürman, dünyanın konuştuğu dili konuşan bir cumhurbaşkanı olarak, Sayın Tatar döneminde kaybedilen imajı yeniden restore edecektir” ifadelerini kullandı.

-Berova

Maliye Bakanı Özdemir Berova, eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, halkın iki devletli ve egemen eşitliğe dayalı çözüm modelini benimsediğini ve bu iradenin cumhurbaşkanlığı seçiminde açık şekilde ortaya konduğunu söyledi.

Kıbrıs’ta federasyon temelli çözüm arayışlarının tarihçesine değinen Berova, “Kıbrıs konusunun federasyon temelinde çözülmesi için 1968 yılında, dönemin toplum liderleri Rauf Raif Denktaş ile Glafkos Klerides arasında görüşmeler yapılmaya başlandı” dedi.

Crans-Montana’da 2017 yılında yapılan son federasyon müzakerelerine de değinen Berova, “Dönemin Cumhurbaşkanı’nın da açıkça ifade ettiği gibi, Crans-Montana süreci federasyon temelli çözüm çabalarının bu nesil tarafından bir daha görülemeyecek şekilde sona erdiğini ortaya koydu” dedi.

Berova, bu süreçten sonra UBP’nin çözüm politikasını net biçimde belirlediğini vurgulayarak, “Ulusal Birlik Partisi olarak biz bu görüşümüzü kurultay kararımıza ve parti tüzüğümüze işledik. Bundan sonraki süreçte tek gerçekçi çözüm modeli, egemen eşitlik ve iki devletlilik temelinde olabilir. Bunun dışındaki hayalci yaklaşımlar makul değildir ve başarı şansı yoktur” diye konuştu.

2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bu vizyonla girdiklerini hatırlatan Berova, “Sayın Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar, bu politikayı savunarak halkın desteğiyle seçilmiştir. Bu sonuç, halkımızın çözüm modeli konusundaki tercihini net bir şekilde ortaya koymuştur” dedi.

-Toros

Yeniden söz alan CTP Milletvekili Fikri Toros, barış süreçlerinin uzun soluklu olduğuna dikkat çekerek, “1968 yılında başlayan görüşmelerde, dönemin liderleri Rauf Denktaş ve Rum muhataplarının yürüttüğü müzakerelerde gerçek anlamda bir çözüm hedeflenmedi” dedi.

“Egemen eşitlik siyaseti bugün hangi noktadadır, herkes biliyor” diyen Toros, “İçinde bulunduğumuz mülkiyet krizi ve onun yol açtığı olumsuzluklar, bardağı taşıran son damla olmuştur” şeklinde konuştu.

Benimsenen mevcut pozisyonun Kıbrıslı Türklere zarar verdiğini söyleyen Toros, “Bu politika Kıbrıs Türk halkını yalnızlaştırmakta, özne olmaktan uzaklaştırmakta ve perde arkasında yürütülen görüşmelerde ne hakları, ne menfaatleri, ne de görüşleri dikkate alınmaktadır” diye konuştu.

Toros “Dünyada hiçbir ülkenin kabul etmeyeceği bu sözde egemen eşitliğe ve iki devletli çözüme dayalı siyaset anlayışınızı gözden geçirmenizin zamanı gelmiştir. Aksi takdirde, bu anlayış üzerine bina ettiğiniz her strateji, Kıbrıs Türk halkının yaşadığı zararı daha da derinleştirecektir” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cypfruvex’ten üreticilere duyuru: Valensiya türü portakallar için sıkma tesisi başvuruları başladı

Published

on

By

Cypfruvex İşletmecilik Ltd., 2024-2025 narenciye sezonunda Valensiya portakal ürünü değerlendiremeyen üreticilerin, ürünlerinin firmanın sıkma tesisinde değerlendirilebilmesi için başvuru kabul edileceğini duyurdu.

Cypfruvex’ten verilen bilgiye göre başvurular, 23 Mayıs Cuma günü mesai bitimine kadar yapılabilecek. Üreticilerin başvurularını şahsen ve kimlik kartları ile yapması gerekiyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

Restoranlara denetim:Tarım Bakanlığı bazı deniz ürünlerine el koydu

Published

on

By

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Hayvancılık Dairesi Su Ürünleri Şubesi ekipleri, Lapta bölgesindeki restoranlarda denetim yaparak bazı deniz ürünlerine el koydu.

Tarım Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Hayvancılık Dairesi Su Ürünleri Şubesi uzmanları ile Lapta-Alsancak-Çamlıbel (LAÇ) Belediyesi zabıta ekipleri tarafından belediye sınırları içerisinde faaliyet gösteren restoranlarda su ürünleri, avlanabilir asgari boy, sayı ve ağırlık olarak değerlendirildi.

Su Ürünleri Yasası ile balıkçılık izinleriyle ilgili tüzüğe uymayan ürünlere el konurken, Orfoz ve Lagos türlerine ait “avlanılabilir asgari boy” standartlarının altındaki 13 kilogramlık 22 balık tüketilebilir nitelikte olduğundan imha edilmedi. Söz konusu balıklar yetkililer tarafından tutanak karşılığında bağışlandı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Hayvancılık Dairesi Su Ürünleri Şubesi ile yerel yönetimler iş birliğinde su ürünleri satış ve sunum noktalarına yönelik denetimlerin süreceği belirtilirken, halk sağlığını korumaya yönelik iş birliği ve hassasiyet gösteren işletmelere de teşekkür edildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam