Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

USAID’ye göre yardım için ayrılan 489 milyon dolar değerindeki gıda bozulma riski altında

Published

on

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı raporunda, Trump’ın USAID tarafından finanse edilen tüm dış yardımların durdurulmasını öngören kararnamesinin ardından, ayrılan 489 milyon dolar değerindeki gıdanın bozulma riskiyle karşı karşıya kaldığı bildirildi.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansının (USAID) Genel Müfettişlik Ofisi tarafından yayımlanan raporda, “depo ve limanlarda bekleyen, nakli askıya alınmış 489 milyon dolar değerindeki gıda yardımının bozulma riskiyle karşı karşıya kaldığı” belirtildi.

Trump yönetiminin 10 bini aşkın USAID personel sayısını yaklaşık 300’e düşürmesine ilişkin iddialar da gündemdeyken raporda, “çalışan sayısındaki azalma nedeniyle insani yardımların muhafaza edilmesinin zorlaştığı” kaydedildi.

USAID ile ilgili tartışmalar
ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ocak’ta başkanlık görevine başlamasının hemen ardından dış yardımlara yönelik kararname imzalamıştı.

Kararnamede ABD’nin, dış kalkınma yardımı programlarından sorumlu tüm bakanlık ve kurumların dış ülkelere yapacağı ödemeleri keseceği, programın ABD dış politikasıyla uyumunun değerlendirilmesi için 90 günlük inceleme süresinin başlatıldığı kaydedilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı da 27 Ocak’ta Bakanlık ve USAID tarafından finanse edilen tüm dış yardımların durdurulduğunu açıklamıştı.

Hükümet Verimliliği Departmanının (DOGE) başındaki Elon Musk da USAID yöneticileri ile yaşadığı sorun nedeniyle çalışanların “idari izne çıkarıldığını” duyurmuştu. Ajansın sosyal medya hesapları da kapatılmıştı.

ABD’de Washington DC Bölge Mahkemesi, USAID çalışanlarının “idari izne çıkarılması”na ilişkin kararın yürütmesinin geçici olarak durdurulduğunu açıklamıştı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

İsrail’in, Gazze’de ateşkesin başlamasından bu yana düzenlediği saldırılarda 92 Filistinli hayatını kaybetti

Published

on

By

İsrail’in 19 Ocak’ta varılan ateşkes anlaşmasından bu yana Gazze Şeridi’nde doğrudan düzenlediği saldırılarda 92 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Munir el-Burş, yaptığı yazılı açıklamada, ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana 822 kişinin yaralandığını ifade etti.

Burş, İsrail’in 19 Ocak’ta varılan ateşkes anlaşmasından bu yana Gazze Şeridi’nde doğrudan düzenlediği saldırılarda 92 Filistinlinin hayatını kaybettiği bilgisini verdi.

İsrail ordusunun Gazze’de bıraktığı patlayıcıların infilak etmesi sonucu 2 Filistinlinin hayatını kaybettiğini belirten Burş, daha önce yaralanan 24 Filistinlinin de yaşamını yitirdiğini aktardı.

Genel Müdür Burş, ateşkesin yürürlüğe girdiği tarihten bu yana ölen toplam Filistinli sayısının 118’e ulaştığını bildirdi.

Burş ayrıca, sağlık ekiplerinin 641 Filistinlinin naaşını enkaz altından çıkardığını, bunlardan 197’sinin kimliğinin henüz belirlenemediğini belirtti.

Devamını Oku

Dünya

Fas’ta 5,1 büyüklüğünde deprem

Published

on

By

Fas’ın kuzeyindeki Kasır El Kebir kentinde 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), 5,1 büyüklüğünde 10 kilometre derinlikte meydana gelen depremin merkez üssünün Kasır El Kebir kentinin kuzeydoğusu olduğunu duyurdu.

Sarsıntı başkent Rabat ve Kazablanka şehirlerinde de hissedildi.

Yerel saat ile 23.48’de gerçekleşen deprem Rabat’ta kısa süreli paniğe sebep oldu.

Devamını Oku

Dünya

Trump, çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 tarife uyguladı

Published

on

By

ABD Başkanı Donald Trump, çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulanmasına yönelik kararnameleri imzaladı.

Trump, Oval Ofis’te düzenlenen törende, ABD’nin tüm ülkelerden yaptığı çelik ve alüminyum ithalatına istisnasız tarife uygulanmasını öngören iki kararnameye imza attı.

İthal çelik ve alüminyuma yüzde 25 oranında gümrük vergisi getiren kararnameleri imzalamasının ardından Trump, “Bu Amerika’yı yeniden zenginleştirmenin başlangıcı.” değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu tarifelerin tüm ülkeler için geçerli olduğunu belirten Trump, istisnasız olarak yüzde 25 oranında uygulanacağını ifade etti.

Trump, üretimin ABD’de yapılması halinde gümrük vergisi uygulanmayacağını aktardı.

Üretimin ülkede yapılmasının fiyatları da düşüreceğini savunan Trump, “Yabancı şirketler ABD’ye taşınacak, çeliklerini ve alüminyumlarını burada üretecekler. Sonuçta daha ucuz olacak.” diye konuştu.

Trump, gelecek 4 hafta içinde otomobiller, ilaçlar ve çipler konusunda da toplantılar düzenleyeceklerini kaydetti.

ABD Başkanı Trump, 2 gün içinde de mütekabiliyet esasına dayalı tarifeleri uygulayacaklarını belirterek, “Eğer misilleme yaparlarsa yani eğer tarifeleri biraz yükseltirlerse, biz de otomatik olarak yükseltiriz. Bu yüzden misilleme yapmalarının bir faydası olacağını düşünmüyorum.” dedi.

Ticaret Bakan Adayı Howard Lutnick de, Trump’ın ilk döneminde tarifeleri açıkladığında, sektörde istihdamın 120 bin kişi arttığını ancak tanınan istisnalar sonrasında 107 bin kişilik istihdamın kaybedildiğine işaret ederek, “Bunlar Amerika’daki çelik işçileriydi ve şimdi 120 bin kişilik istihdamı Amerika’ya geri getireceksiniz.” ifadesine yer verdi.

Lutnick, Trump’ın “Amerikan çelik işçilerini ayağa kaldıran” bir başkan olduğunu sözlerine ekledi.

Devamını Oku

Trending

Reklam