Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Halkın Partisi tarafından “Yolsuzluklara Karşı Mücadele” söyleşisi yapıldı

Published

on

Halkın Partisi (HP) tarafından “Yolsuzluklara Karşı Mücadele” konulu söyleşi düzenlendi.

Halkın Partisi’nden yapılan açıklamaya göre, önceki gün Rüstem Kitabevi’nde yer alan söyleşide, yolsuzluklarla mücadelede karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.

Söyleyişe, Eski Meclis Başkanı Sibel Siber, Eski Ombudsman Emine Dizdarlı, Eski Meclis Genel Sekreteri Mehmet Öner Ekinci, KTAMS Başkanı Güven Bengihan da katıldı.

-Özersay: “Parti olarak bu konuyu öncelikli gündemimiz olarak görüyoruz”

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, yolsuzlukla mücadelenin yalnızca sahte diplomalarla sınırlı olmadığını ve birçok farklı alanda yolsuzluklarla mücadele ettiklerini vurguladı.

Rüşvet, ihalesiz alımlar, kamunun zarara uğratılması, vergi ayrıcalıkları, ekme sahibi ve tahsisat yolsuzluğu gibi birçok alanda usulsüzlüklerin yaşandığını belirten Özersay, ayrıca, “Mal beyanında usulsüzlükler, sahte reçeteler, sahte küçükbaş hayvan kulak numaraları” gibi konuların da yolsuzluk kapsamına girdiğini savundu.

Özersay, “Parti olarak bu konuyu öncelikli gündemimiz olarak görüyoruz. ” dedi.

Yolsuzlukla mücadelede umudun kaybedilmemesi gerektiğini vurgulayarak, bu süreçlerin doğal işleyişi içinde sonuç alındığını belirten Özersay, bu tür davaların takip edilmesi gerektiğini belirtti. Özersay, “Eğer bu konularla ilgili umut yitirilirse, bu süreçler olduğu gibi çöker. Umut yitirilirse hiçbir biçimde sonuç alınamaz. Dolayısıyla gerçekten samimiyetle bu soruya yanıt vermemiz gerekir.” dedi.
Yolsuzlukla mücadelede hiçbir şey yapılmadığı yönündeki algının doğru olmadığını ifade eden Özersay, son dönemde yaşanan gelişmelere dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bu ülkede en üst düzey kamu görevlileri, siyasi olarak atanan isimler de dahil olmak üzere görevden alındı. Son bir buçuk yıl içerisinde polis müdürü, mukayyit, bakanlık müdürü, bakanlık özel kalem müdürü, YÖDAK Başkanı, YÖDAK üyesi, üst düzey asker ve benzeri isimler görevlerinden alındı. Bu bir sonuç değil mi? Bu, ara bir sonuçtur ama yine de bir sonuçtur ve bir şeylerin ilerlediğini göstermesi açısından önemlidir.”
– Saydam: “Yolsuzluk vatandaşın parasını çalmak demektir”

Eski Vergi Dairesi Müdürü ve Halkın Partisi Kurucu Üyesi Göksel Saydam ise, yolsuzlukla mücadelede denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Yolsuzluk, vatandaşın ödediği vergilerden ve yaptığı fedakarlıklardan gider.” diyen Saydam, yolsuzluğun kamu kesimini ilgilendiren en büyük olgulardan biri olduğunu belirtti.
Saydam, yolsuzluğun sadece mali zarar vermekle kalmadığını, birçok suçu da besleyen bir yapı olduğunu ifade ederek, “Cinayet, hırsızlık, fuhuş, adam kaçırma gibi suçlar da yolsuzluğun bir sonucu olabilir. Bu yüzden dünya ülkeleri çok ciddi önlemler almaktadır.” dedi.
Türkiye ve Avrupa Birliği’nin talepleri doğrultusunda oluşturulan Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası’nın yeterince işletilmediğini savunan Saydam, “Bu yasa 2019’da geçti ama beşte biri bile işlemedi. Kamunun mali yönetimi ve kontrol yasası olarak adlandırılan bu yasa, kamu kurumlarının bütçelerini belirlenen tarihte Maliye’ye sunmalarını öngörüyor. Ancak bu süreç gerektiği gibi işletilmiyor.” ifadelerini kullandı.
Vergi disiplinine de değinen Saydam, sık sık çıkarılan vergi aflarının sistemde ciddi bir yozlaşmaya yol açtığını belirterek, “Bugüne kadar 20. vergi affı yayınlandı. Ödeyenlerin hakkı ne olacak? Vergi ödemeyenler, iki yıl beklediklerinde affedileceklerini biliyor. Bu durum, sistemin çökmesine neden oluyor.” dedi.

– Çulhaoğlu: “Yolsuzlukla mücadelede adli süreçlerde ciddi zorluklarla karşılaşıyoruz”

Halkın Partisi Parti Meclisi Üyesi Avukat Uğur Çulhaoğlu ise, yolsuzlukla mücadelenin önündeki en büyük engellerden birinin adli süreçlerde yaşanan sıkıntılar olduğunu savundu.

Çulhaoğlu, yolsuzluğun bir suç olduğunu belirterek, “Bu suçun soruşturulması, mahkemeye intikal ettirilmesi ve mahkeme sonucunda cezanın verilmesi yolsuzlukla mücadelenin en önemli ayağıdır.” dedi.

Yolsuzlukla mücadelenin sadece kamuoyu baskısı ve kontrol mekanizmalarıyla sınırlı olmadığını belirten Çulhaoğlu, özellikle hukuki süreçlere dikkat çekerek bu alandaki sorunları Başsavcılık, Polis ve Yargı olmak üzere üç başlık altında ele aldı.

Anayasanın 158. maddesi uyarınca Başsavcı’nın geniş yetkilere sahip olduğunu belirten Çulhaoğlu, “Başsavcı, kamu yararına uygun gördüğü takdirde herhangi bir suç hakkında dava açabilir veya açmayabilir. Ancak bu yetkinin denetlenmesini öngören bir mekanizma yok.” diyerek, bu sistemin sağlıklı olmadığını öne sürdü.

Çulhaoğlu, “Yolsuzluk dosyalarının incelenmesi, personel eksikliği nedeniyle uzun sürüyor. Bu durum soruşturma süreçlerini de geciktiriyor. Savcı istihdamlarında belirli kriterler olmaması ve liyakat sisteminin tam olarak uygulanmaması da süreci olumsuz etkiliyor.” dedi.

– Alas: “Yolsuzlukla mücadelede toplum olarak daha fazla tepki vermeliyiz”
Halkın Partisi Genel Sekreteri Turgut Alas ise, yolsuzlukla mücadelenin sadece hukuki değil, aynı zamanda toplumsal bir mücadele olduğunu vurguladı.

Yolsuzluğun ülkede giderek artan bir sorun haline geldiğini belirten Alas, “Yolsuzluk, sadece birinin hakkına çökmek değildir. Kaçakçılık, kara para, rüşvet, hakkı gasp etme gibi birçok suç yolsuzluk kavramının içindedir. Maalesef ülkemizde son yıllarda bu tür olayları sık sık yaşıyoruz.” dedi.

Yolsuzluğun sadece bireysel bir suç olmadığını, sistematik bir çürümenin sonucu olduğunu dile getiren Alas, “Denetimi sağlaması ve liyakati koruması gereken kişiler yolsuzluk yapıyorsa, onlardan çözüm beklemek trajikomik olur.” ifadelerini kullandı.

Alas, “hükümetin yolsuzluğa karşı adım atmamasını “eleştirerek, “Devlet başka bir şeydir, hükümet başka bir şeydir. Devletin devamlılığı önemlidir, ancak şu anki hükümete baktığımızda, yolsuzluğun önünü açan bizzat kendileri oluyor. Böyle bir ortamda yolsuzlukla mücadelede devlet mekanizmalarının etkili olması mümkün değil.” dedi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Müzeler Haftası’nda BRTK Yayıncılık Tarihi Müzesi’ne davet

Published

on

By

18-24 Mayıs Müzeler Haftası dolayısıyla çeşitli sanat etkinlikleri düzenlenecek…

Hafta dolayısıyla sizleri Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’na; Yayıncılık Tarihi Müzesi’ni ziyaret etmeye davet ediyoruz…

Hatırlayacaksınız, KKTC’nin medya ve yayıncılık alanındaki gelişimine önemli katkılar sağlayan Bayrak Radyo Televizyon Kurumu, bu köklü geçmişi yaşatmak amacıyla Yayıncılık Tarihi Müzesi’ni hayata geçirmişti.

Müze, 1963 yılında kurulan Bayrak Radyosu’ndan günümüze kadar uzanan yayıncılık serüvenini; kullanılan yayın ekipmanları, belgeler ve arşiv fotoğraflarıyla gözler önüne seriyor…

Transistörlü radyolardan siyah-beyaz televizyonlara, günümüzün HD yayın teknolojilerine kadar olan teknik evrimi ziyaretçilere sunan müze; aynı zamanda Kıbrıs Türk Ajansı’nın kurucusu Sait Terzioğlu’nun “Özel Atatürk Fotoğraf Koleksiyonu” ile BRTK arşivlerinden özel seçkileri de içeriyor…

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Meryem Özkurt, 8–24 Mayıs Müzeler Haftası vesilesiyle halkı; Kıbrıs Adası’nın ilk ve tek yayıncılık tarihi müzesini ziyaret etmeye davet etti…

Bu eşsiz koleksiyon, yalnızca BRTK’nın değil, aynı zamanda Kıbrıs Türk halkının iletişim ve medya tarihine tanıklık etme fırsatı sunuyor…

Bu arada Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Yayıncılık Tarihi Müzesi bugünlerde özel bir sergiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Oval Stüdyo kooridorlarında “Sanat Güncesi” adlı sürekli Sergisi 28 Mayıs’ta açılacak.

Devamını Oku

Kıbrıs

Kıbrıs Türk edebiyatının çınarı Neriman Cahit hayatını kaybetti

Published

on

By

Kıbrıs Türk edebiyatının öncü isimlerinden, yazar, şair, gazeteci ve emekli öğretmen Neriman Cahit 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Bir süredir sağlık sorunları yaşayan Cahit’in vefatı, kültür ve edebiyat camiasında büyük üzüntüyle karşılandı.

Toplumsal konulara duyarlılığı, kalemiyle verdiği mücadele ve özellikle kadın hakları alanındaki çalışmalarıyla tanınan Cahit, Kıbrıs Türk kültür hayatına damgasını vurmuş önemli bir isimdi. Gazetecilik kariyeri boyunca ses getiren röportajlara imza atan Cahit, kadınların sesi olmayı başarmış bir mücadele insanı olarak hafızalarda yer edindi.

Çok sayıda edebi esere imza atan Cahit’in eserleri yerel ve uluslararası düzeyde takdir görmüş, birçok ödülle taçlandırılmıştı. Özellikle “Araplara Satılan Kızlarımız” adlı kitabı, toplumda geniş yankı uyandırmış ve tartışmalara öncülük etmişti. Şiirleri ise hem kitaplaştırılmış hem de bestelenerek geniş kitlelere ulaşmıştı.

Neriman Cahit’in ardından, sadece bir edebiyatçı değil, aynı zamanda düşünce ve ifade özgürlüğü için mücadele etmiş bir aydın kaybedildi. Eserleri ve fikirleriyle yaşamaya devam edecek olan Cahit, Kıbrıs Türk edebiyat tarihinde unutulmayacak bir iz bıraktı.

Devamını Oku

Kıbrıs

“Onur Yürüyüşü 2025” dün gerçekleştirildi

Published

on

By

“Onur Yürüyüşü 2025”, dün akşam üstü yapıldı.

Baraka Kültür Merkezi’nden verilen bilgiye göre, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü dolayısıyla “Baskı Tek Renktir Direniş Gökkuşağı” teması ile gerçekleşen yürüyüş, eski Suitex önünden başladı.

Yürüyüş, Meclis önünde basın açıklaması okunması ile son buldu.

Devamını Oku

Trending

Reklam