Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Ombudsman Varol, 38’inci Dönem Raporunu kamuoyuyla paylaştı

Published

on

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) İlkan Varol, 38’inci Dönem Raporunu kamuoyuyla paylaştı. Temmuz-Aralık 2024 dönemini kapsayan ikinci altı ayda 9 soruşturma tamamlanarak, raporu yayınlandı.

Varol’un paylaştığı 38’inci Dönem Raporuna göre, ikinci altı aylık sürede Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairesi’ne başvuru yapan kişi sayısı 11 oldu.

-En fazla başvuru Girne bölgesinden

En fazla başvuru 6 ile Girne bölgesinden yapılırken, bunu 4 başvuru ile Lefkoşa bölgesi ve bir başvuru ile İskele bölgesi izledi.

Bu dönem içerisinde Daireye Gazimağusa bölgesi, Güzelyurt bölgesi ve Lefke bölgesinden herhangi bir başvuru yapılmadı.

Aynı dönemde Daireye başvuran veya randevu talep eden 60 kişi ile randevulu, randevu talep etmeden gelen 7 kişiyle de yüz yüze görüşme gerçekleştirildi. Bunun yanında 54 telefon görüşmesi yapıldı ve Ombudsman Yasası tahtında şikayet konuları yetki dışında olup, yazılı şikayetleri kabul edilemeyen vatandaşlara hukuki bilgi verildi ve/veya idare ile temas sağlanarak, 26 kişiye yardımcı olundu.

38/1996 Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Yasası, e-mail yoluyla başvurmayı öngörmese de 3 kişi tarafından e-mail yoluyla yapılan başvurulara yasanın öngördüğü şekilde yapılmasının uygun olacağı konusunda da cevap verildi.

Temmuz-Aralık 2024 döneminde kamu kurum ve kuruluşlarından gelen giriş belge sayısı 202, kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen çıkış belge sayısı 110 olurken, toplam 312 belge işlem gördü.

Daireye yapılan başvuruların, bakanlık ve yerel yönetimlere göre dağılımı ise şöyle:

“Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Lefkoşa Türk Belediyesi, Çatalköy-Esentepe Belediyesi, Mehmetçik-Büyükkonuk Belediyesi, Girne Kaymakamlığı.”

İkinci altı ayda Daire tarafından başlatılan soruşturmaların 9 tanesi tamamlanarak, raporu yayınlandı.

İdarenin, yaptığı hatalı işlem veya eylemini düzelterek, başvuru konusu şikayetin ortadan kalkmasını sağlaması neticesinde ise 1 başvuru geri çekildi.

Raporda, Azerbaycan, Katar, Türkiye ve Çin’deki toplantı ve temaslara da yer verildi.

1740492740197OMBUDSMAN 38.Dönem Rapor (Temmuz -Aralık)2024

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi bugün gerçekleştirilecek törenle açılıyor

Published

on

By

Yaklaşık üç yıllık bir inşa sürecinin ardından tamamlanan, Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi Yeni Hizmet Binalarının yer aldığı KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi, bugün düzenlenecek törenle resmen hizmete açılıyor.

Açılış töreni, kısa süre içerisinde KKTC’ye gelmesi beklenen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik eden heyet ile KKTC’nin devlet protokolü de törende hazır bulunacak.

Toplam 639 bin 475 metrekarelik bir alan üzerine kurulan yerleşke; Cumhurbaşkanlığı Binası, Cumhuriyet Meclisi Binası ve Millet Bahçesi’nden oluşuyor.

-Cumhurbaşkanlığı Binası

Toplam 25 bin 210 metrekare alana sahip olan Cumhurbaşkanlığı binası içerisinde Cumhurbaşkanlığı makamı, 600 kişilik 2 konferans salonu, 400 kişilik kabul ve resepsiyon salonu, heyet toplantı salonu, 52 çalışma ofisi, 10 toplantı salonu, Kafeterya, yemekhane ve 109 araçlık otopark bulunuyor.

-Cumhuriyet Meclisi Binası

Toplam 20 bin 10 metrekarelik alana sahip Cumhuriyet Meclisi Binası bünyesinde ise Başkanlık ve Başbakanlık makamları, 157 kişilik Genel Kurul Salonu, 52 milletvekili makamı, Bakanlar toplantı salonu, 135 kişilik konferans salonu, 252 kişilik yemekhane, 16 toplantı odası ve kütüphane bulunuyor.

Kompleksin içinde yer alan Millet Bahçesi’nde de yapımı devam eden; oturma alanları, futbol sahası, cami, tenis kortu ve kaykay pisti bulunuyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

Öztürkler, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve beraberindeki milletvekillerini havaalanında karşıladı

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM)Numan Kurtulmuş ve beraberindeki milletvekillerini Ercan Havaalanı’nda karşıladı.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi Yeni Hizmet Binaları açılış törenine katılmak üzere beraberinde milletvekilleri ile ülkeye gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’u Ercan Havaalanında karşıladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Akdeniz’de istilacı tür uyarısı: “Çizgili yılan kedi balığı ekosistemi tehdit ediyor”

Published

on

By

Biyologlar Derneği, Akdeniz ekosisteminde giderek artan istilacı türlerin yarattığı tehlikeye dikkat çekti.

Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Başkan Mustafa Kofalı, özellikle çizgili yılan kedi balığı (Plotosus lineatus) türünün Kıbrıs çevresi ve Doğu Akdeniz kıyılarında yayılım gösterdiğini ve bu durumun ekolojik dengeyi tehdit ettiğini belirtti.

Açıklamada, Kıbrıs’ın doğal zenginliklerini ve deniz kaynaklarını korumanın herkesin ortak sorumluluğu olduğu belirtilerek, bugün alınacak önlemlerin yarının sağlıklı Akdeniz’ini mümkün kılacağı vurgulandı.

İklim değişikliği, deniz suyu sıcaklıklarının artışı ve insan faaliyetleri sonucu Akdeniz’in tropikleştiği ifade edilen açıklamada bu değişimin, Kızıldeniz kökenli türlerin Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz’e göçünü hızlandırdığı ve bu sürecin bilim dünyasında “Lessepsiyen göç” olarak tanımlandığı belirtildi. Açıklamada bugüne kadar 600’ü aşkın yabancı türün Akdeniz kıyılarına ulaştığı ve bu türlerin yerli deniz canlıları üzerinde ciddi baskı oluşturduğu kaydedildi.

Çizgili yılan kedi balığı türünün zehirli dikenleriyle insan sağlığı için tehdit oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu türün sürüler halinde hareket ederek deniz dibi ekosistemlerini tahrip ettiği ve balıkçılık faaliyetlerine zarar verdiği vurgulandı. Ekonomik açıdan da sorun yarattığı belirtilen balığın, balıkçı ağlarını yıprattığı, pazar değeri taşımadığı ve deniz turizmini olumsuz etkileyebileceği ifade edildi.

İstilacı türlerin artışına karşı bilim temelli önlemler alınması gerektiği belirtilerek, ulusal düzeyde bir deniz gözlem ağı kurulması, kıyı balıkçılığına yönelik bilgilendirme ve koruma programlarının başlatılması, zehirli türler hakkında halkın ve sağlık personelinin bilinçlendirilmesi, yerli türlerin korunması için deniz koruma alanlarının güçlendirilip genişletilmesi yönünde çağrıda bulunuldu.

Devamını Oku

Trending

Reklam