Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Oğuz:Kırsal kesim arsalarına talep var ama kırsal kesim arsaları köylerin rezerv durumuna göre belirleniyor.. Rezerv olmayan köylerle ilgili de bir çalışmamız var

Published

on

Cumhuriyet Meclisi bugünkü çalışmalarını tamamladı. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bir sonraki birleşim 3 Mart Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak.

Genel Kuruldaki son konuşmaları CTP İskele Milletvekili Fide Kürşat ile CTP milletvekili Biray Hamzaoğulları yaptı. Kürşat’tan sonra söz alan İçişleri Bakanı Dursun Oğuz muhalefet milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise yerinden söz alarak Hamzaoğulları’nın eleştirilerine yanıt verdi.
-Kürşat

CTP İskele Milletvekili Fide Kürşat “Zeytinyağı Analizleri” konulu konuşmasına geçmeden önce kendilerine ulaştırılan bazı sorunları dile getirdi.

Kürşat, Yeşilköy’deki mezarlığın dolduğunu, daha önce de gündeme getirilen bu konu hakkında ne yapıldığını sordu. Akçay’da kırsal kesim arsası olan yere ağıl kurulduğunu da belirten Kürşat, ağılların köyden dışarı çıkılması gerektiğini söyledi.

Genel Tarım Sigortası Fonu’nun üreticilerden zarar beyanı aldığını anımsatan Kürşat, Kiracıköy ovasında sıkıntı yaşandığını ifade ederek, “Çiftçilerin ektiği tarlalar haritalarda görünmüyor” dedi.

Zeytin ve zeytinyağı ile ilgili de konuşan Kürşat, zeytin sektörünün geliştirilmesi için denetimin önemli olduğunu belirterek, yasanın gereğinin yerine getirilmesini istedi. Zeytinyağı analizlerinin yapılıp yapılmadığını soran Kürşat, piyasada Güney Kıbrıs ve Türkiye’den getirilen “sahte” zeytinyağları olduğunu iddia etti.

Analizlerin düzenli şekilde yapılması ve kamuoyunda paylaşılması gerektiğini kaydeden Fide Kürşat, gıda güvenliği ve haksız rekabetin önüne geçmek için bunun önemli olduğunu söyledi.

-Oğuz

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, kırsal kesim arsalarına talep olduğuna işaret ederek, kırsal kesim arsalarının köylerin rezerv durumuna göre belirlendiğinden rezerv olmayan köylerde kırsal kesim verme şansı olmadığını ancak konuyla ilgili bir çalışmaları olduğunu söyledi.

Altınova ve Ağıllar köylerinden örnek veren İçişleri Bakanı Oğuz, bu köylerde rezerv olmadığı için 3-4 bölgedeki gençlerin talepleri için Sınırüstü’nde kırsal kesim arsası dağıtıldığını belirtti. Oğuz, “Bundan sonra da bu tip çalışmalarımız olacak. Köylerde uygun rezerv kaynakları buldukça bunu değerlendireceğiz” dedi.

Genel Kurulda, Mersinlik köyünde 50 yıldır kırsal kesim arsası dağıtılmadığına ilişkin yorum üzerine Oğuz, bu köyle ilgili de çalışıldığını söyleyerek, “Uygun yer olursa neden olmasın..” diye konuştu. Kırsal kesim arazisine müracaat etmek için belirlenen kriterleri anımsatan Dursun Oğuz, “Belli bölgelerde belli özel talepler olabilir ama biz buna cevap vermiyoruz. Bir köyde dağıtıma başlamadan belli bir şahsın talebine de kesinlikle bakmıyoruz” dedi. Oğuz, Akçay’da kırsal kesim arsalarının ağıl olarak kullanılması ve köy içindeki ağılların dışarıya taşınmasıyla ilgili de adım atıldığını söyledi.

Muhtarlarla ilgili de konuşan Oğuz, İçişleri Bakanlığı olarak sorunlarla yakından ilgilendiklerini, özellikle Başbakan Ünal Üstel’in de muhtarların sıkıntıları konusunda çok duyarlı olduğunu belirtti. Oğuz, “Muhtarların, kendi köyündeki, yöresindeki insanların hakkını koruduğunu görüyoruz” diyerek Muhtarlar Birliği ile istişare içinde olduklarını kaydetti.

Ülkedegörev yapan 242 muhtardan 110’unun binası olmadığını ifade eden Oğuz, 50’ye yakın muhtarlık binası için yer bulunduğunu açıklayarak, diğerleriyle ilgili de çalışmanın tamamlanacağını söyledi. Oğuz, bazı muhtarlık binalarıyla ilgili sorunlar olduğunu, bunları gidermek için de çalıştıklarını kaydetti. Dursun Oğuz, “Amacımız sorumluluk alanları bu kadar genişletilen muhtarların kamu binalarında kaliteli hizmet verebilmesidir” dedi.

İçişleri Bakanı Oğuz, belli bölgelerde yerleşim alanlarının gelişmesiyle, talebe ve nüfusa göre muhtar sayısının artırılmasının da değerlendirilebileceğini söyledi. Muhtarlar Yasası için Muhtarlar Birliği ile çalıştıklarını da kaydeden İçişleri Bakanı Oğuz, verilen belgelerin ücretleri konusunda farklı yerlerde farklı ücretler talep edilebildiğini ifade ederek, yakın zamanda bu konuda bir düzenleme yapacaklarını açıkladı.

Zeytinyağı tahlilleri konusundaki eleştirişleri de Tarım Bakanlığı adına yanıtlayan Oğuz, Aralık 2024-Ocak 2025 arasında 16 ziraat mühendisi tarafından yapılan zeytinyağı denetimlerinde 19’u otellerden 17’si marketlerden alınan 36 zeytinyağı numunesinin analiz sonuçların 15 gün içinde açıklanacağını belirtti. Marketlerin de denetlendiğini söyleyen Oğuz, 36 firmanın kayıt altına alındığını, kaydı olmayanların da raflardan indirildiğini kaydetti.

Oğuz, çiftçilerin beyanda sıkıntı yaşadığı Kiracıköy’le ilgili yeni haritaların da talep üzerine Genel Tarım Sigortası Fonu’na iletildiğini ifade etti.

-Hamzaoğulları

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları ise “Mağusa Taksicileri ve KKTC Taksicilerinden Meclise ve Ulaştırma Bakanlığına Mektupları Var” konulu konuşma yaptı.

Hamzaoğulları, “Mağusalı taksiciler evine ekmek götüremiyor” diyerek taksicilerin Cumhuriyet Meclisi ile Ulaştırma Bakanı’na hitaben yazdığı mektubu kürsüden okudu.

Genel kurulun dünkü birleşiminde komiteye geri çekilen yasa tasarısına işaret ederek, Ulaştırma Bakanlığı’nı eleştiren Hamzaoğulları, korsan taşımacılığın önlenebilmesi için denetim yapılması gerektiğini, bunun için de bu yasanın bir an önce geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Otobüs taşımacılığıyla ilgili de konuşan Hamzaoğulları, 19 yıllık otobüslerin ülkeye getirilmesine izin verildiğini kaydederek, yolcu güvenliğinin olmadığını ve otobüslerin altlarının çürüdüğünü ifade etti.

Hamzaoğulları, şubatın sonuna gelindiğini ancak taşımacılık konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalanmadığını söyledi.

-Çavuşoğlu

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, yerinden söz alarak Hamzaoğulları’nı yanıtladı. Protokolün ücreti belirlemediğini, ücreti belirleyenin İzin Kurulu’nun tarifesi olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, bu konudaki sorunun çözüldüğünü ifade etti.

Çavuşoğlu’nun yanıtının ardından Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

BAY-SEN Başkanı Sakallı:Biz de tüm çalışanlar için sosyal adalet, eşitlik ve demokrasi istiyoruz

Published

on

By

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası (BAY-SEN) Başkanı Salih Sakallı 1 Mayıs’ın adalet, eşitlik ve emek mücadelesi günü olduğunu kaydederek, “Biz de tüm çalışanlar için sosyal adalet, eşitlik ve demokrasi istiyoruz” dedi.

Sakallı, 1 Mayıs mesajında örgütlü olmanın, sendikal ve kazanılmış hakların demokrasi için önemine işaret ederek, “Örgüt bilinciyle hareket etmeye, haksızlıklara karşı birlik olmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Ülkedeki tüm çalışanların sendikalı ve toplu iş sözleşmeli bir düzen içinde olması yönündeki mücadeleye katkı koymaya devam edeceklerini belirten Sakallı şunları da kaydetti:

“Alın teri dökerek, emek sarf ederek, topluma değer katarak hayata tutunmanın onurunu yaşayan tüm emekçilerin daha fazla değer gördüğü bir dünya dileğiyle BRT çalışanları ve tüm emekçilerin 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramını kutlarım.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Ataoğlu, 1 Mayıs’ın, emeğin, dayanışmanın ve adaletin haykırıldığı gün olduğunu vurguladı

Published

on

By

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 1 Mayıs’ın, emeğin, dayanışmanın ve adaletin haykırıldığı gün olduğunu vurguladı.

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı, DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” dolayısıyla mesaj yayımladı.

Ataoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Emek, bir toplumun ilerlemesinin, üretimin ve kalkınmanın temel taşıdır. Alın teriyle, emeğiyle gece gündüz demeden çalışan işçi kardeşlerimizin mücadelesi, hem geçmişimizin hem de geleceğimizin onurudur.

1 Mayıs, sadece bir takvim günü değil; emeğin, dayanışmanın ve adaletin haykırıldığı anlamlı bir gündür. Bu vesileyle, ülkemizin her köşesinde emek veren, üreten, katkı koyan tüm emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü yürekten kutluyorum.

KKTC olarak, işçi haklarının korunması, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve emekçimizin refah seviyesinin artırılması yönünde kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki; güçlü bir gelecek, güçlü emekle inşa edilir.

Tüm emekçilerimize sağlık, huzur ve başarı dolu bir gelecek diliyorum.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Havalar ısınıyor… Orman Dairesi vatandaşları uyardı: “1 Mayıs – 31 Ekim tarihleri arasında ateş yakmak yasak”

Published

on

By

Vatandaşları yangın riskine karşı uyaran Orman Dairesi, artan sıcaklık ve düşen nem oranı nedeniyle yangın riskinin yükseleceğini belirterek halka, ormanların korunması için duyarlı olma çağrısı yaptı.

Orman Dairesi, 1 Mayıs – 31 Ekim tarihleri arasında ormanlık alanlarda ve çevresinde her ne sebeple olursa olsun ateş yakmanın yasak olduğunu duyurdu.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Orman Dairesi’nden yapılan açıklamada, en küçük dumanın dahi “Alo 177 Orman Yangın İhbar Hattı”na veya “Alo 199 İtfaiye” hattına bildirmenin yangına erken müdahale için hayati önem taşıdığı vurgulandı. Bu hatların ücretsiz olduğu da belirtildi.

Meteoroloji Dairesi’nin güncel verilerine de işaret edilen açıklamada, sıcaklığın 38 derece dolaylarına ulaşması, atmosferdeki nem oranının düşmesiyle ormandaki yangın riskinin yüksek seviyelere ulaşacağı ifade edildi

Açıklamada, “Geçmişteki yangınların önemli bir kısmının elektrik hatlarından ve kontrolsüz çöplüklerden kaynaklandığı tespit edildi. Daha etkin tedbirler için ilgili kurum ve kuruluşlarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” denildi.

Orman Dairesi’nin 2025 için Yangın Hazır Kuvvet ekiplerini oluşturduğunun da kaydedildiği açıklamada, orman yolları ve yangın emniyet şeritlerinin temizliğinin iş makineleri tarafından sürdürüldüğü açıklandı.

-“1 Mayıs – 31 Ekim tarihleri arasında ormanlık alanlarda ve çevresinde her ne sebeple olursa olsun ateş yakmak yasak”

Orman Dairesi’nin açıklamasında yer verilen uyarılar ise şu şekilde:

“Mevzuat gereği 1 Mayıs – 31 Ekim tarihleri arasında ormanlık alanlarda ve çevresinde her ne sebeple olursa olsun ateş yakmak yasaktır. Tüm vatandaşlarımızın bu yasağa uyması, büyük felaketlerin önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Karayolları boyunca seyahat eden sürücülerin ve yolcuların orman yangınına sebebiyet verebilecek davranışlardan kaçınmaları özellikle önem arz etmektedir. Özellikle sigara izmaritlerinin araçlardan dışarı atılmaması konusunda duyarlılık gösterilmelidir.

Vatandaşlarımızın ormanlık alanlarda fark edecekleri en küçük dumanı dahi zaman kaybetmeden ücretsiz olarak “Alo 177 Orman Yangın İhbar Hattı”na veya “Alo 199 İtfaiye” hattına bildirmeleri erken müdahale açısından hayati önem taşımaktadır.

Olası bir yangın durumunda halkımızın yangın söndürme çalışmalarına gönüllü olarak katılması, imkânlarını seferber etmesi hem yasal bir yükümlülük hem de vatandaşlık sorumluluğudur.

Ormana yakın bölgelerde tarım yapan yurttaşlarımızın, faaliyetlerini yürütürken yangın riskine karşı gerekli önlemleri alması zorunludur.

Ormanlarımızın geleceği için alınan bu tedbirler çerçevesinde halkımızdan, yangına yol açabilecek davranışlardan uzak durmalarını ve yapılacak denetimlerde Orman Dairesi yetkililerinin uyarılarına riayet etmelerini önemle rica ederiz. Toplum olarak göstereceğimiz ortak hassasiyet sayesinde ormanlarımızı koruyacağımıza inancımız tamdır.”

Devamını Oku

Trending

Reklam