Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Restorasyonu tamamlanan Villa Latomia törenle açıldı

Published

on

Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile Özyalçın Construction işbirliğiyle restorasyonu tamamlanan Villa Latomia’nın açılışı bugün düzenlenen törenle yapıldı.

Girne’de bulunan ve 1933 yılında inşa edilen Villa Latomia, 1975-2010 yılları arasında Güzel Sanatlar Müzesi olarak hizmet vermiş, 2022 yılına kadar ise atıl kalmıştı. İş insanı Yağmur Özyalçın ile 2022 yılının Ekim ayında imzalanan protokol çerçevesinde restorasyonu tamamlanan Villa Latomia, kültür ve sanat evi olarak hizmet verecek.

Açılış törenine; Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe ve Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul katıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, açılış töreninde yaptığı konuşmada, kültürel miras değeri taşıyan böyle bir binanın bu güne kadar atıl durumda kalmasının üzücü olduğunu belirterek, Villa Latomia’nın yeniden hayat bulmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Villa Latomia’nın kültürel ve tarihi yapısıyla ülkeye değer katacağını kaydeden Tatar, “Bütün bu başarılar da dünyaya verilen mesajdır. Çünkü biz bu medeniyeti kolay bulmadık. Bu medeniyeti geleceğe taşımak için çalışıyoruz, üretiyor, ürettiklerimizi paylaşıyor, paylaşırken de geçmişimize, tarihimize sahip çıkıyoruz.” diye konuştu.

Ülkenin güzellikleri, tarihi ve kültürünün her zaman övünç kaynağı olduğunu dile getiren Tatar, “Biz burada Kıbrıs Türk halkı olarak varlığımızı, mücadelemizi, tarihimiz, kültürümüzle ve bu ülkenin gerçek sahipleri olduğumuz anlayışıyla sürdürüyoruz .” dedi.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kıbrıs adasında, tarihi, kültürel mirası yaşatmaya yönelik bu gibi projelerin sadece Kıbrıs Türk kültürüne değil, insanlığa katkı olduğunu vurgulayan Tatar, Kıbrıs Türk halkının, adada kültürüne, tarihine, değerlerine sahip çıkarak varlığını devam ettireceğini kaydetti.

Tatar, “Muazzam bir eser ortaya çıkmıştır.” diyerek, iş insanı Yağmur Özyalçın’ı ve binanın restorasyonunda emeği geçen herkesi kutladı.

Başbakan Ünal Üstel ise konuşmasında, güzel bir eserin ülkeye kazandırılmasının sevinci içinde olduğunu söyledi.

Hükümeti kurduklarında halka, hükümette ve ekonomide istikrarı sağlayacaklarını, yarım kalan ve ihtiyaç duyulan projeleri hayata geçireceklerini söylediklerini anımsatan Üstel, “Güzel bir kültür mirası” olarak nitelediği Villa Latomia’nın 2010 yılından beridir atıl vaziyette olduğunu belirtti.

Üstel, tarihi , kültürel miras, eğitim ve sağlık alanında topluma fayda sağlayacak birçok projenin, bazen hükümet, bazen hükümet ile yerel yönetim ve bazen de hükümet ile özel sektör işbirliğinde hayat bulduğunu kaydetti.

Covid 19 döneminde, Özyalçın Construction Direktörü Yağmur Özyalçın’ın katkılarıyla Girne’de aşı ve Covid 19 testlerinin yapıldığı bir merkezin de hayat bulduğunu anımsatan Üstel, Villa Latomia gibi önemli bir eseri ülkeye kazandırdığı için Özyalçın Construction’a ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Başbakan Yardımcısı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, 1933 yılında inşa edilen Villa Latomia’nın 1975-2010 yılları arasında güzel Sanatlar Müzesi olarak hizmet verdiğini anımsatarak, 2022 yılına kadar atıl durumda olan bu değerli kültürel mirasın, bir restorasyonla yeniden hayat bulduğunu söyledi.

Binanın atıl durumda kaldığı dönemde, birçok kişi ve kuruluşun binayı almak için yaptığı taleplere karşı direniş sergilediklerini belirten Ataoğlu, bakanlık olarak Başbakan Ünal Üstel’in de onayıyla, binanın kaybolup gitmemesi için, Özyalçın Construction ile projeye hayat verdiklerini kaydetti.

Ataoğlu, 28 ay süren tadilat, restorasyon, konservasyon ve konservatör çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

Böyle bir değeri özelde Girne’ye, genelde KKTC’ye kazandıran Özyalçın Construction’a, projeye destek veren Başbakan Üstel ve hükümete teşekkür eden Ataoğlu, bundan sonraki süreçte, bu tür değerlerin özel girişimciler işbirliğiyle hayata geçirileceği yeni bir dönem olacağını vurguladı.

-Ziba: “Orijinaline uygun restore edildi”

Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Emine Ziba da, Villa Latomia’nın 1933 yılında Kıbrıs’ta İngiliz döneminde yapılmış en seçkin İngiliz mimari örneklerinden biri olduğunu belirterek, binanın Girne’de bulunan Latomia taş ocaklarından çıkarılan taşlarla inşa edildiğini anlattı.

Geleneksel Kıbrıs mimarisi ile modern İngiliz mimarisinin etkilerini taşıyan villanın, 1975 -2010 yılları arasında, Güzel Sanatlar Müzesi olarak hizmet verdiğini dile getiren Ziba, yapılan işbirliğiyle, binanın orijinaline uygun şekilde restore edildiğini belirtti.

Özyalçın Construction Direktörü Yağmur Özyalçın da, ülke tarihi ve kültürü açısından önemli bir mirasa sahip çıkmaktan, Villia Latomia restorasyonunu tamamlamaktan onur duyduklarını belirterek, Girne’nin önemli ve en özel tarihi yapılarından biri olan Villa Latomia projesinin, sadece bir binanın yeniden hayat bulması değil, aynı zamanda geçmişini koruma, geleceğe aktarma ve toplumsal hafızaya sahip çıkma sorumluluğunun bir yansıması olduğunu vurguladı.

2010 yılına kadar Güzel Sanatlar Müzesi olarak hizmet veren binanın, yenilenmiş haliyle, hem müze hem de sanat galerisi olarak ülkeye hizmet vereceğini belirten Özyalçın, Özyalçın İnşaat olarak, yalnızca modern ve sürdürülebilir yapılar inşa etmeyi değil, aynı zamanda bu toprakların tarihine, kültürüne ve kimliğine katkı sağlamayı da önemli bir misyon olarak gördüklerini vurguladı.

Özyalçın, Villa Latomia’nın hayat bulmasına katkı koyan herkese teşekkürlerini sundu.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek Villa Latomia hizmete açıldı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meslek liseleri arası bilgi ve beceri yarışması yapıldı

Published

on

By

Meslek Liseleri Arası Bilgi ve Beceri Yarışması, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)ev sahipliğinde yapıldı.

DAÜ’den verilen bilgiye göre, Millî Eğitim Bakanlığı ile Mesleki Teknik Öğretim Dairesi iş birliğinde düzenlenen Meslek Liseleri Arası Bilgi ve Beceri Yarışması, DAÜ Turizm Fakültesi uygulama mutfakları, Tower Barista Cafe ile DAÜ Bilgisayar ve Teknoloji Yüksekokulu laboratuvarlarında ve atölyelerinde düzenlendi.

Söz konusu yarışmaya Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi, Karpaz Meslek Lisesi, Osman Örek Meslek Lisesi, Cengiz Topel Endüstri Meslek Lisesi, Güzelyurt Meslek Lisesi, Dr. Fazıl Küçük Endüstri Meslek Lisesi, İskele Ticaret Lisesi, Gazimağusa Ticaret Lisesi, Haydarpaşa Ticaret Lisesi, Atatürk Meslek Lisesi, Girne Turizm Meslek Lisesi, Gazimağusa Meslek Lisesi ve Rauf Raif Denktaş Meslek Lisesi olmak üzere toplam 13 meslek lisesi katıldı. 180’i aşkın meslek lisesi öğrencisinin yarıştığı yarışmada KKTC’deki Üniversitelerden temsilciler ve sektörden alanında uzman 79 juri üyesi öğrencilerin performanslarını değerlendirdi.

Etkinlik, Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürü Gülşen Hocanın, DAÜ Bilgisayar ve Teknoloji Yüksekokulu (BTYO) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ece Çelik ve DAÜ Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ali Özduran’ın açılış konuşmalarının ardından başladı.

Yrd. Doç. Dr. Ali Özduran, konuşmasında, anlamlı ve değerli bulduğunu belirttiği bu organizasyonun parçası olmaktan mutluluk ve onur duyduklarını ifade ederek yarışmaya katılan öğrencileri, onları yetiştiren öğretmenleri ve etkinliğe katkı sağlayan başta jüri üyeleri olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür etti.

BTYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Çelik de konuşmasında “Bugün burada, ülkemizin dört bir yanından gelen gençlerimizin azmini, yeteneklerini ve emeklerini gururla izleme fırsatı bulacağız. Bu güzel organizasyonda emeği geçen herkese en içten teşekkürlerimi sunarım. Yarışmaya katılan tüm öğrencilerimizi yürekten kutlar, başarılarının hayat boyu sürmesini diliyorum.” dedi.

Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürü Gülşen Hocanın ise konuşmasında, yarışmaların artık geleneksel hale geldiğini belirterek, daire olarak bu etkinliklere büyük değer verdiklerini vurguladı, verdikleri destek için DAÜ’ye teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından DAÜ Turizm Fakültesi ile Bilgisayar ve Teknoloji Yüksekokulu’nda (BTYO) gerçekleştirilen yarışmalarda öğrenciler Mutfak, Servis, Genel Turizm, Sepet, Kokteyl, Barista, Bilişim (Yazılım-Donanım), Bilgisayarlı Muhasebe, İnşaat Teknolojisi (Elde Çizim, Bilgisayar Destekli Çizim), Elektrik/Elektronik (Tesisat, Kumanda, Elektrik/Elektronik), Büro Yönetimi ve Grafik/Fotoğraf alanlarında hünerlerini sergiledi. Öğrenciler “Mesleki Eğitim” konusunda yaptıkları çalışmalarını jürinin değerlendirmesine sundular.

Yarışmalar sonunda dereceye girenlere ödülleri, ileriki bir tarihte düzenlenecek ödül töreniyle takdim edilecek.

Devamını Oku

Kıbrıs

Turgay Deniz’den Ekonomik İşbirliği Teşkilatı devletlerine “Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapın” çağrısı

Published

on

By

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz, Palandöken Ekonomi Forumu’nda Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) üye devletlerine “Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapın.” çağrısı yaptı.

KTTO’dan yapılan açıklamaya göre, Turgay Deniz ve beraberindeki heyet, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı tarafından “2025 Turizm Başkenti” ilan edilen Erzurum’da düzenlenen Palandöken Ekonomi Forumu’na katıldı.

“Akıllı Bir Dünyada Eşitlikçi Bir Gelecek: Akıllı Ekonomiler ve Küresel Eşitsizlik” temasıyla yapılan foruma dünyanın dört bir yanından bakanlar, diplomatlar, uluslararası kuruluş temsilcileri, iş insanları ve uzmanlar katılarak görüş ve önerilerini paylaştı.

Palandöken Ekonomi Forumu kapsamında düzenlenen ve moderatörlüğünü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun üstlendiği özel oturumda konuşan KTTO Başkanı Deniz, dijitalleşme ve dijital dönüşümün önemine dikkat çekti. Deniz, teknolojiyle değişen ve gelişen yeni iş modellerinin, üretim ve pazarlama yöntemlerinin ve ödeme sistemlerinin benimsenmesinin, küresel ölçekte iş yapabilmenin temel gereklilikleri arasında yer aldığını vurguladı.

Dijitalleşmenin yüksek maliyetleri ve altyapı eksikliklerinin, sektörlerin ve ekonominin dijital dönüşüm hızını yavaşlattığına değinen Deniz, bu doğrultuda sektörlere ve işletmelere yönelik dijital dönüşüm desteklerinin artırılması ve Türkiye ile gerçekleştirilecek iş birliklerinin önem kazandığını belirtti.

– “Adada dijital teknoloji merkezleri kurulmalı”

Adada eğitim gören üniversite öğrencilerinin dijitalleşmeden hem yararlanabileceğini hem de bu alandaki gelişmelere katkı sunabileceğini ifade eden Deniz, bu amaçla dijital teknoloji merkezleri kurulması gerektiğini vurguladı. Deniz, gençlerin kendi fikirlerini hayata geçirebilecekleri ortamlar yaratmak ve yurtdışına yönelik dijital hizmetlerin Kuzey Kıbrıs’tan sunulmasını teşvik etmek için yeni düzenlemelere ve organizasyonlara ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

Konuşmasında, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyesi devletlere de çağrıda bulunan Deniz, Kıbrıslı iş insanlarının sermaye ve bilgi birikiminin yeterli olmadığı alanlarda Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapmalarının önemine dikkat çekerek, bunun ekonomik varoluş mücadelesi açısından kritik bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

KTTO heyeti, forumun temasına paralel olarak; yatırım fırsatları, bölgesel iş birliği olanakları ve geleceğe yönelik hedefler konusunda diğer katılımcılarla çeşitli değerlendirme ve istişarelerde bulundu. Ayrıca heyet, Palandöken Ekonomi Forumu etkinlikleri kapsamında Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Özakılın ile bir araya gelerek iki oda arasında iş birliği fırsatlarını değerlendirdi.

KTTO Başkanı Turgay Deniz’e, Başkan Vekilleri Ramazan Gündoğdu ve Aziz Limasollu, Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Akay, Genel Sekreter Aysun Önet İleri ve Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Ergüven eşlik etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Lefkoşa’daki Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Yerleşkesi açılış için gün sayıyor

Published

on

By

Yeni Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi Yerleşkesi açılış için gün sayıyor…

Başkent Lefkoşa’nın Metehan bölgesinde inşa edilen ve kısa bir süre sonra açılışı gerçekleştirilecek olan yerleşkeyi BRT görüntüledi….


Devamını Oku

Trending

Reklam