Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

“KKTC Cumhurbaşkanlığı 1. Deprem Konferansı” düzenleniyor

Published

on

Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenecek “KKTC Cumhurbaşkanlığı 1. Deprem Konferansı” 06-07 Mart tarihleri arasında Yakın Doğu Üniversitesi, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. 6 Mart Perşembe günü saat 10:00 da başlayacak konferansta toplam altı oturum yapılacaktır.

Cumhurbaşkanlığı Deprem Komitesi’nin düzenleyeceği konferansa, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden yerbilimi, çevre, şehir planlama, inşaat, deprem bilimi ve arama kurtarma konularında alanında uzman sivili toplum örgütü temsilcileri, akademisyenler ve uzmanların katılımıyla gerçekleştirilecektir. Kıbrıs’ta geçmişte yaşanan depremler ve ileride yaşanabilecek olası depremlerle ilgili çalışmalar değerlendirilerek, KKTC’de olası depremlere yönelik alınan önlemlerin gelişen teknolojiler ile nasıl ileri seviyelere taşınabileceğinin ele alınacağı Konferans halka açık olup, deprem konusunda halkı bilgilendirme amacı da taşımaktadır.

Konferansa katılım sağlayacak KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılay’ı ve Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’ne bağlı üniversiteler, KKTC Doğal Afet Arama Kurtarma Derneği, Sivil Afet Timi, Kıbrıs Türk Arama Kurtarma Derneği, ve Kıbrıs Arama Kurtarma Derneği’nin kuracağı stantlarda faaliyetleri hakkında bilgi vererek, deprem ve sonrasında yapılacaklar konusunda bilgilendirmeler yapılacaktır.

Konferans’ın Programı şu şekilde olacaktır;

6 Mart 2025 Perşembe
Açılış Konuşmaları

KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı ve Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’ne bağlı üniversiteler, KKTC Doğal Afet Arama Kurtarma Derneği, Sivil Afet Timi, Kıbrıs Türk Arama Kurtarma Derneği, ve Kıbrıs Arama Kurtarma Derneği, standlarının gezilmesi

BİRİNCİ OTURUM

Oturum Başkanı : Prof. Dr. S. Feyza Çinicioğlu, Türkiye Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Derneği 2011-2021 Başkanı ve Özyeğin Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı

Prof. Dr. Orhan Tatar, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü
“Deprem Risk Yönetiminde Stratejiler: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Sismik Riskin Azaltılmasına Yönelik Çalışmalar”
Prof. Dr. Mustafa Erdik, Türkiye Deprem Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi “Deprem Riski Nasıl Azaltılabilir”
Prof.Dr. Cavit Atalar, KKTC Cumhurbaşkanlığı Deprem Komitesi Başkanı ve Yakın Doğu Üniversitesi Deprem ve Zemin Araştırma ve Değerlendirme Merkezi Başkanı
“Kıbrıs Deprem Kataloğu ve Kıbrıs Zeminleri”
Soru ve Cevaplar

İKİNCİ OTURUM
Oturum Başkanı : Doç.Dr. Ayşe Pekrioğlu Balkıs, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı

Prof.Dr. Nurcan Meral Özel, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü
“Doğu Akdeniz Bölgesi, Kıbrıs, tsunami bileşenli deprem gözlem ağının geliştirilmesi ve Bogazici Universitesi KRDAE tsunami sistemine entegrasyonu”
Prof.Dr. Alper İlki, Türkiye Deprem Vakfı Başkanı
“Mevcut Yapıların Deprem Güvenliği ve Yeni Yapıların Depreme Dayanıklı Tasarımı için Öneriler”
Prof.Dr. Serhan Şensoy, KTMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Temsilcisi “KKTC’deki Yapı Envanterinin Deprem Riski”
Soru ve Cevaplar

ÜÇÜNCÜ OTURUM
Oturum Başkanı : Dr. Mehmet Nejdet, KTMMOB Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı

Prof. Dr. S. Feyza Çinicioğlu, Türkiye Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Derneği 2011-2021 Başkanı ve Özyeğin Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı
“Deprem Kaynaklı Hasarlardan Alınan Geoteknik Dersler”
Doç.Dr. Selim Özalp, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Jeoloji Etüdleri Dairesi Başkanı
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Yerbilimleri ve Madencilik Alanında Gerçekleştirilecek Çalışmalar Projesi Paleosismoloji ve Tsunami Çalışmaları”
Prof.Dr. Mustafa Akgün, Dokuz Eylül Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Emekli Öğretim Üyesi “Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımında Yerbilimlerinin Önemi”
Soru ve Cevaplar

7 Mart 2025 Cuma
DÖRDÜNCÜ OTURUM
Oturum Başkanı : Doç.Dr. Eriş Uygar, Doğu Akdeniz Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı

Ayşen Albayrak, KKTC Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü
“Jeoloji ve Maden Dairesi tarafından yürütülen KKTC’nin Depremsellik Çalışmaları ve Projeler”
Onur Olguner, KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı
“Depreme Hazırlık Maratonu: Kentsel Yenileme ve Yapı Denetimi”
Berkay Ramiz, KTMMOB Şehir Plancıları Odası Başkanı “Deprem ve Planlama”
Yrd. Doç. Dr. Hilmi Dindar, KTMMOB Yerbilim Mühendisleri Odası Temsilcisi”
Kuzey Kıbrıs’ta Deprem – Zemin – Yapı Etkileşimi Konusunda Yapılan Jeofizik Çalışmalar”
Soru ve Cevaplar

BEŞİNCİ OTURUM
Oturum Başkanı : Onur Olguner, KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı

Doç.Dr. Ali ŞahinTaşlıgedik, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı “Donatılı Kolon-Kiriş Birleşim Bölgeleri Kesme Kapasitesinin N-M Etkileşimi: Dayanım Hiyerarşisinden Türetilen Bir Kavram”
Doç.Dr. Giray Özay, Doğu Akdeniz Üniversitesi Temsilcisi “KKTC’deki Bina Stoğu ve Deprem Güvenliğinin Değerlendirilmesi”
Doç.Dr. Rifat Reşatoğlu, Yakın Doğu Üniversitesi Temsilcisi
“ Depreme Dayanıklı Betonarme Yapılar: Temel Mühendislik İlkeleri”
Yrd.Doç.Dr. Muhammad Karimi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Temsilcisi
“Depremlerde Yapısal Zayıflıklar: Zorluk ve Yapay Zeka Tabanlı Sağlık Değerlendirmesi Üzerine Kısmi Çalışma””
Doç.Dr. Zehra Cağnan Ertuğrul, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi
“Doğu Akdeniz Bölgesi için Sismik Tehlikenin Değerlendirilmesi”
Soru ve Cevaplar

ALTINCI OTURUM
Oturum Başkanı : Prof.Dr. Hüseyin Gökçekuş, Yakın Doğu Üniversitesi. İnşaat ve Çevre Mühendisliği Fakultesi Dekanı ve Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi Kurucu Başkanı

Reşit Başbuğ, Türk Kızılay Afet Hazırlık Direktörü,
“Kıbrıs Türk Kızılay Kapasitesi ve Afet Müdahale Planı”
Mustafa Duyar, KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Lefkoşa Müdürü

“SSTB Deprem Operasyon Prosedürü ve 06 Şubat depreminde Adıyaman ve Hatay’da yürütülen faaliyetler”
Yrd.Doç.Dr. Musa Oytun, Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi Başkanı “Deprem ve Üniversiteler”
Ceyda Ahiskal Yüksel, KKTC Doğal Afet Arama Kurtarma Derneği Temsilcisi,
“Sivil Toplum Örgütlerünün Doğal Afetlerde Görev ve Sorumlulukları”

Değerlendirme ve Kapanış

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meclis Başkanı Öztürkler: Kalkınma yerelden başlayarak ülke geneline yayılır

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, kalkınmanın, yerelden başlayarak, ülke geneline yayıldığını belirtti.

Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre Öztürkler, Gülnar Belediye Başkanı Fatih Önge ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Meclis Başkanı Öztürkler kabulde yaptığı konuşmada, belediyeciliğin yerelden başlayarak, ülke geneline yayılması gerektiğini vurgulayarak, yerel yönetimlerin gücünün, ekonomik istikrar ve topluma sunulan hizmetler açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Geçmişte İçişleri Bakanı olarak görev yaptığını anımsatan Öztürkler, belediyecilik anlayışını güçlendirmek adına önemli reformlar gerçekleştirdiklerini ifade ederek, 28 belediyenin 18 belediye olarak birleştirildiğini ve 51/95 sayılı Belediye Yasası’nın değiştirilerek hizmetlerin etkinleştirildiğini söyledi.

Türkiye ile KKTC arasındaki belediyecilik alanında iş birliğinin artırılması gerektiğini belirten Öztürkler, Türkiye’nin yerel yönetimlerdeki deneyiminden faydalanmanın büyük önem taşıdığını ifade etti.

Kıbrıs Türk halkına sunulan belediye hizmetlerinin giderek arttığını kaydeden Öztürkler, yerel yönetimlerin merkeze güçlü bir şekilde destek vermesi gerektiğini dile getirdi.

Öztürkler, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC’nin sarsılmaz bağları olduğunu ve bu bağların güçlenmesi için çaba göstermeye devam edeceklerini söyledi.

Karşılıklı iş birlikleri, tecrübe paylaşımı ve ortak kültürel değerlerin iki ülke arasındaki gücü pekiştirdiğini ifade eden Öztürkler, birlikte mücadele etmenin ve ortak hedefler doğrultusunda ilerlemenin önemine vurgu yaptı.

Gülnar Belediye Başkanı Fatih Önge de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gönülden bağlı olduklarını belirterek, iş birliği mesajı verdi.

Konuşmaların ardından karşılıklı hediye takdiminde bulunuldu.

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Kayalar-Sadrazamköy arası anayol güzergâhında yol yapım çalışması başlatıldı

Published

on

By

KKTC Karayolları Master planı kapsamında Kayalar-Sadrazamköy arası anayol güzergâhında dün yol yapım ve iyileştirme çalışması başlatıldı. Çalışma, ikinci bir duyuruya kadar devam edecek.

Karayolları Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, söz konusu güzergâhı kullanacak sürücülerin, can ve mal güvenliği açısından dikkatli ve yavaş seyretmeleri, trafik işaret ve işaretçilerine uymaları istendi.

 

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Yerli ürünlerden semizotunda tavsiye dışı, kapya biber ve acı biberde limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi

Published

on

By

Haftalık gıda denetim sonuçlarına göre, yerli ürünlerden semizotunda tavsiye dışı, üç farklı üreticiye ait kapya biber ve acı biberde ise limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.  

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı ekiplerin 9-15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiği gıda denetimlerinde, ithal ürünlerden alınan 34 numunenin 31’i temiz çıkarken, 3 üründe limit üstü bitki koruma ürünü saptandı.

Limit üstü bitki koruma ürünü tespit edilen SVS Tic. Ltd. Şti.’ye ait çilek ve kapya biber firmanın isteği üzerine menşeine iade edilirken, Halil Kasap Paz. Ltd’e ait kapya biber ise imha edildi.

Yerli ürünlerden alınan 14 numunenin 10’u temiz çıkarken, 3 üründe ise limit üstü bitki koruma ürünü, 1 üründe tavsiye dışı bitki koruma ürünü saptandı.

Limit üstü bitki koruma ürünü tespit edilen Mağusa sakini Ümit Coşkun’a ait kapya biber ve Tatlısu köyü sakini Nejla Çil’e ait acı biber imha edilirken, Bostancı köyü sakini Hasan Bafkanlı’ya ait kapya biberin hasadı bir sonraki laboratuvar analizine kadar durduruldu.

Tavsiye dışı bitki koruma ürünü tespit edilen, Mağusa sakini Mustafa Coşkun’a ait semiz otu da imha edildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam