Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

8 Mart Organizasyon Komitesi, “Sömürüye Karşı İnatla, Barışa Doğru Umutla” eylemi düzenledi

Published

on

8 Mart Organizasyon Komitesi, “Sömürüye Karşı İnatla, Barışa Doğru Umutla” sloganıyla eylem düzenledi.

Lefkoşa Kumsal Park’ta bugün saat 15.00’te toplanan eylemciler, sloganlar ve pankartlar eşliğinde Cumhuriyet Meclisi’ne yürüyerek burada basın açıklaması yaptı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü nedeniyle düzenlenen eyleme, 8 Mart Organizasyon Komitesi’nin yanı sıra Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, CTP milletvekilleri, sivil toplum örgütleri ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gençlik Kolları da katılarak destek verdi.

8 Mart Organizasyon Komitesi’nin ortak basın bildirisi Cumhuriyet Meclisi önünde Ayşe Menekşeli tarafından okundu.

-Basın bildirisi

Bildiride, “Kadınlar olarak devletten ve patronlardan alacaklıyız” ifadelerine yer verilerek, gece kulüplerinde “konsomatris” olarak, “borçlandırılarak, pasaportlarına el konularak, kilit altında çalıştırılan, insanlık dışı koşullarda yaşayan, yaşamları gibi ölümleri umursanmayan kız kardeşlerimizin hesabını sormaya geldik” denildi. Bildiride, “İnsan ticareti yapılan gece kulüpleri derhal kapatılmalıdır” talebi de dile getirildi.

Sosyal Hizmetlere, Sığınma Evlerine bütçe ayrılmaması, ders kitaplarına müdahale edilmesi, hastane, okul, yol yapılmaması eleştirilen bildiride, “Rant uğruna ekolojik sistemimizi talan ederek inşaat sektörünü semirten ve topraklarımızı yabancılara satan, hayvanların işkenceye uğramasına ve hatta katledilmesine göz yuman zihniyet yurt hakkımızı gasp etmektedir.” ifadelerine yer verildi.

“Kadınlar olarak inadımızı kuşanıp dün olduğu gibi bugün de barışta ısrar ediyor, yurdumuz Kıbrıs’ı birleştirmeye kararlı olduğumuzu haykırıyoruz.” ifadelerine yer verilen bildiride, Komite’nin talepleri de sıralandı.

Komite’nin talepleri şöyle sıralandı:

“Kadınların en temel insan haklarının gasp edildiği ve insan ticaretine ev sahipliği yapan gayri yasal gece kulüpleri kapatılsın. Kız kardeşimiz Anastasia’nın ölümü başta olmak üzere, tüm şüpheli kadın ölümlerine etkin şekilde tahkikat yapılsın. Her iki ebeveynin de dönüşümlü kullanabileceği şekilde “Ebeveyn İzni” yasallaşsın. Hem kamu hem de özel sektörde kadınların maruz kaldığı cinsiyet ayrımcılığı ortadan kalksın. Hangi yasaya bağlı çalışıyorsa çalışsın, tüm emekçiler için geçerli olacak şekilde 16 haftalık doğum izni için mevzuat uyumlandırılsın. Özel sektörde sendikalaşmanın önünü açacak düzenlemeler derhal hayata geçirilsin. Asgari ücret ve sosyal yardım maaşı insani koşullarda geçinmeye uygun hale getirecek düzenlemeler yapılsın. Hamile kadınların işten atılmasının yasaklanması başta olmak üzere kadınların doğurganlık hakları derhal güvence altına alınsın. Doğum kontrol yöntemlerine, smear testlerine, HPV aşılarına erişim ücretsiz hale getirilsin. Kamu hastanelerinde kürtaj hakkına ulaşım sağlansın. Kamusal kreşler ve etüt merkezleri yanında nitelikli yaşlanmayı mümkün kılacak yaşlı bakım merkezleri, engelli yasam merkezleri, kamusal aşevleri ve çamaşırhaneler açılsın. Mülteci ve/veya insan ticareti mağduru olan kadınların, toplumda eşit şekilde muamele görmesi, temel insan haklarına erişimi, onurlu bir yasam sürdürebilmeleri ve yaşadıkları topluma uyum sağlayabilmeleri için yasal ve kurumsal düzenlemeler uygulamaya geçirilsin.

Basta ILO 190 Şiddet ve Tacizle ilgili sözleşme olmak üzere ILO 29 Zorla Çalıştırma Sözleşmesi gibi sözleşmelerin iç hukukumuza dahil edilmesi ve zaten yürürlükte olan ILO 100 Eşit Ücret Sözleşmesinin uygulaması güçlendirilsin. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi derhal teşkilatlandırılsın. Din işleri ve Evkaf İdaresine ayrılan bütçe Sosyal Hizmetlere tahsis edilsin. Çocuk İzlem Merkezleri kurulsun. Eğitim Bakanlığı tarikat örgütlenmelerine karşı gereken denetimleri yaparak, çocukların maruz bırakıldığı istismarı engellemek için derhal harekete geçsin. Okullardaki din dersleri, çocukların soyut düşünce yeteneklerinin geliştiği çağlarda, zorunlu değil seçmeli şekilde müfredata dâhil edilsin. Kadını, bilimi, toplumsal cinsiyet eşitliğini dışlayan, niteliksiz, gerici bir eğitim sistemi oluşturma çalışmalarına son verilsin.

Her bölgeye Kadın Sığınma Evleri ve Şiddet Önleme-Danışma Merkezleri açılsın. Polis Şiddete Müdahale Birimi tüm ilçelerde kurulsun ve etkin başvuru alacak şekilde yapılandırılsın. Alo 183 ihbar Hattı’na altyapı kazandırılsın ve vardiyalı sisteme geçilsin. 2011 yılında mevzuatımızın bir parçası olan İstanbul Sözleşmesi’nin (Avrupa Konseyi Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi) ilgili tüm kurumlar tarafından uygulanması sağlansın. Kadına yönelik şiddet suçlarına uygulanacak teminat kurallarını ağırlaştıracak düzenlemeler yapılsın.”

Basın açıklamasının ardından tekrar slogan atılarak eyleme son verildi.

8 Mart Organizasyon Komitesi; Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Kadın Örgütü, Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen), Kadın Eğitim Kollektifi, KKTC Alevi Kültür Merkezi, Baraka, Bağımsızlık Yolu, Belediye Emekçileri Sendikası (BES), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP)/ Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi (TOCEK), Özgür ve Asi, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Anonim Gençlik, Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAK-SEN), Basın Emekçileri Sendikası’ndan (Basın-Sen) oluşuyor.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meclis Başkanı Öztürkler: Kalkınma yerelden başlayarak ülke geneline yayılır

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, kalkınmanın, yerelden başlayarak, ülke geneline yayıldığını belirtti.

Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre Öztürkler, Gülnar Belediye Başkanı Fatih Önge ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Meclis Başkanı Öztürkler kabulde yaptığı konuşmada, belediyeciliğin yerelden başlayarak, ülke geneline yayılması gerektiğini vurgulayarak, yerel yönetimlerin gücünün, ekonomik istikrar ve topluma sunulan hizmetler açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Geçmişte İçişleri Bakanı olarak görev yaptığını anımsatan Öztürkler, belediyecilik anlayışını güçlendirmek adına önemli reformlar gerçekleştirdiklerini ifade ederek, 28 belediyenin 18 belediye olarak birleştirildiğini ve 51/95 sayılı Belediye Yasası’nın değiştirilerek hizmetlerin etkinleştirildiğini söyledi.

Türkiye ile KKTC arasındaki belediyecilik alanında iş birliğinin artırılması gerektiğini belirten Öztürkler, Türkiye’nin yerel yönetimlerdeki deneyiminden faydalanmanın büyük önem taşıdığını ifade etti.

Kıbrıs Türk halkına sunulan belediye hizmetlerinin giderek arttığını kaydeden Öztürkler, yerel yönetimlerin merkeze güçlü bir şekilde destek vermesi gerektiğini dile getirdi.

Öztürkler, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC’nin sarsılmaz bağları olduğunu ve bu bağların güçlenmesi için çaba göstermeye devam edeceklerini söyledi.

Karşılıklı iş birlikleri, tecrübe paylaşımı ve ortak kültürel değerlerin iki ülke arasındaki gücü pekiştirdiğini ifade eden Öztürkler, birlikte mücadele etmenin ve ortak hedefler doğrultusunda ilerlemenin önemine vurgu yaptı.

Gülnar Belediye Başkanı Fatih Önge de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gönülden bağlı olduklarını belirterek, iş birliği mesajı verdi.

Konuşmaların ardından karşılıklı hediye takdiminde bulunuldu.

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Kayalar-Sadrazamköy arası anayol güzergâhında yol yapım çalışması başlatıldı

Published

on

By

KKTC Karayolları Master planı kapsamında Kayalar-Sadrazamköy arası anayol güzergâhında dün yol yapım ve iyileştirme çalışması başlatıldı. Çalışma, ikinci bir duyuruya kadar devam edecek.

Karayolları Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, söz konusu güzergâhı kullanacak sürücülerin, can ve mal güvenliği açısından dikkatli ve yavaş seyretmeleri, trafik işaret ve işaretçilerine uymaları istendi.

 

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Yerli ürünlerden semizotunda tavsiye dışı, kapya biber ve acı biberde limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi

Published

on

By

Haftalık gıda denetim sonuçlarına göre, yerli ürünlerden semizotunda tavsiye dışı, üç farklı üreticiye ait kapya biber ve acı biberde ise limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.  

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı ekiplerin 9-15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiği gıda denetimlerinde, ithal ürünlerden alınan 34 numunenin 31’i temiz çıkarken, 3 üründe limit üstü bitki koruma ürünü saptandı.

Limit üstü bitki koruma ürünü tespit edilen SVS Tic. Ltd. Şti.’ye ait çilek ve kapya biber firmanın isteği üzerine menşeine iade edilirken, Halil Kasap Paz. Ltd’e ait kapya biber ise imha edildi.

Yerli ürünlerden alınan 14 numunenin 10’u temiz çıkarken, 3 üründe ise limit üstü bitki koruma ürünü, 1 üründe tavsiye dışı bitki koruma ürünü saptandı.

Limit üstü bitki koruma ürünü tespit edilen Mağusa sakini Ümit Coşkun’a ait kapya biber ve Tatlısu köyü sakini Nejla Çil’e ait acı biber imha edilirken, Bostancı köyü sakini Hasan Bafkanlı’ya ait kapya biberin hasadı bir sonraki laboratuvar analizine kadar durduruldu.

Tavsiye dışı bitki koruma ürünü tespit edilen, Mağusa sakini Mustafa Coşkun’a ait semiz otu da imha edildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam