Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

2015-2024 dönemi ‘en sıcak 10 yıl’ oldu

Published

on

Dünya Meteoroloji Örgütü, 2015-2024 döneminde iklim değişikliğinin etkilerinin hızla arttığını ve bu sürecin kayıtlara “en sıcak 10 yıl” olarak geçtiğini açıkladı.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), iklim değişikliğine ve bunun Dünya üzerindeki etkilerine ilişkin yeni bir rapor yayımladı.

Raporda, iklim değişikliği etkilerinin hızla arttığı 2015-2024 döneminin kayıtlara “en sıcak 10 yıl” olarak geçtiği belirtilerek 2024’te küresel sıcakların ilk kez 1850-1900 yıllarındaki sanayi öncesi döneme göre 1,5 santigrat dereceden fazla arttığı aktarıldı.

2024’te kaydedilen rekor sıcaklıkların başlıca nedeninin, sera gazı emisyonlarındaki artış olduğu belirtilen raporda, gezegeni serinleten La Nina hava olayının sıcaklık artışına neden olan El Nino’ya dönüşmesinin de bu yükselişi hızlandırdığına işaret edildi.

Güneş döngüsündeki değişikliklerin, büyük volkanik patlama ve soğutucu aerosollerdeki azalmanın da bu sıcaklık artışına katkıda bulunmuş olabileceği belirtilen raporda, iklim değişikliğiyle mücadelede hava, su ve iklim hizmetlerine yatırım yapmanın “her zamankinden daha önemli” hale geldiği vurgulandı.

“2024, son 65 yılın en sıcak okyanus yılı oldu”
Raporda, atmosferde kaydedilen karbondioksit, metan ve azot oksit seviyelerinin ise son 800 bin yılın en yüksek seviyesine ulaştığı bilgisine yer verilirken 2024’ün, son 65 yılın “en sıcak okyanus yılı” olduğu bildirildi.

Okyanuslardaki sıcaklık artışının deniz ekosistemlerinde bozulmaya ve biyolojik çeşitlilik kaybına yol açtığına değinilen raporda, bu durumun deniz seviyesinin yükselmesine katkıda bulunduğu ifade edildi.

Raporda, okyanus ısısındaki artışın 21’inci yüzyılın geri kalanında da devam etmesinin öngörüldüğü kaydedildi.

Antarktika’daki buzul alanının son 3 yıl içinde en düşük seviyeye indiği ve buzulların kütle kaybının bugüne kadar kaydedilen en yüksek seviyeye geldiği belirtilen raporda, deniz seviyesindeki yükselme oranının 1993’te ilk uydu kayıtlarının alınmaya başlamasından bu yana 2 katına çıkarak 2024’te en yüksek seviyeye ulaştığına dikkat çekildi.

Okyanuslardaki asitlenmenin giderek arttığının altı çizilen raporda, habitat alanı, biyolojik çeşitlilik ve ekosistemler üzerinde etkili olan bu durumun mercan resifleri gibi kabuklu deniz ürünleri yetiştiriciliği ve balıkçılıktan elde edilen gıda üretimini de olumsuz etkilediği aktarıldı.

Raporda, ayrıca, 2024’te iklim etkilerinin yol açtığı doğal felaketler sonucu yerlerinden edilen kişilerin sayısının son 16 yılda kaydedilen en yüksek sayı olduğu belirtildi.

“Aşırı hava olayları dünya genelinde yıkıcı sonuçlar doğurmaya devam ediyor”
Raporda görüşlerine yer verilen WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, “Tek bir yılda 1,5 santigrat derecenin üzerinde ısınma, Paris Anlaşması’nın uzun vadeli sıcaklık hedeflerinin ulaşılamaz hale geldiğini göstermez. Ancak bu, hayatlarımızı, ekonomilerimizi ve gezegenimizi artan risklere maruz bıraktığımıza yönelik bir uyarıdır.” ifadesini kullandı.

Dünya genelindeki ülkelerin sadece yarısında yeterli erken uyarı sistemleri olduğuna dikkati çeken ve bunun değişmesi gerektiğini vurgulayan Saulo, “2024 yılı verileri, okyanusların ısınmaya devam ettiğini ve deniz seviyelerinin yükseldiğini gösteriyor. Dünya’nın donmuş yüzeyi olan kriyosfer hızla eriyor, buzullar geri çekilmeye devam ediyor. Antarktika deniz buzu, tarihteki en düşük ikinci seviyeye ulaştı. Öte yandan, aşırı hava olayları dünya genelinde yıkıcı sonuçlar doğurmaya devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, rapora ilişkin şunları kaydetti:

“Gezegenimiz giderek daha fazla tehlike sinyali veriyor ancak bu rapor, küresel sıcaklık artışını uzun vadede 1,5 santigrat derece ile sınırlamanın hala mümkün olduğunu gösteriyor. Liderler harekete geçmeli, halkları ve ekonomileri için ucuz ve temiz yenilenebilir enerji fırsatlarını değerlendirmeli.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

ABD Başkanı Trump: Amerika’yı çok hızlı bir şekilde yeniden büyük yapacağız

Published

on

By

ABD Başkanı Donald Trump, “Amerika’yı çok hızlı bir şekilde yeniden büyük yapacağız.” dedi.

Trump, Alabama Üniversitesi’nin Tuscaloosa’daki kampüsünde düzenlenen mezuniyet törenine katılarak konuşma yaptı.

Seçimleri kazanmalarının ülke açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Trump, başkanlığının ilk 100 gününde “hayal bile edilemeyecek” kadar çok iş başardıklarını ifade etti.

Özellikle sınır güvenliği konusunda köklü adımlar attıklarını aktaran Trump, düzensiz göçmen geçişlerini yüzde 99 oranında azalttıklarını söyledi.

ABD Başkanı şöyle konuştu:

“Halk, başarısız bir düzeni reddetti, bunu seçimlerde gördünüz. Sonu gelmeyen savaşlar, bitmeyen borçlar, açık sınırlar, yıkıcı enflasyon, ülkemize ve liderlerine saygı duyulmaması gibi konularda önemli adımlar attık. Amerika’yı çok hızlı bir şekilde yeniden büyük yapacağız.”

Başkanlığını “bir sağduyu devriminin ortasındayız, bu bir kazanma devrimi” sözleriyle tanımlayan Trump, mezun olan öğrencilere her zaman çok çalışmaları, asla yılmamaları ve hedeflerinden şaşmamaları tavsiyesinde bulundu.

Trump, Alabama’nın 2025 mezunlarının Amerika’nın geleceğinde parlak bir yere sahip olacağını belirterek, genç kuşakların her şeyi başarabilecek kadar yeteneğe ve imkana sahip olduğunu anlattı.

Yönetimde yaptıkları değişikliklerden bahseden ABD Başkanı, mezun olan öğrencilere başarılar dileyerek konuşmasını tamamladı.

Devamını Oku

Dünya

Güney Kıbrıs ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında su konusunda anlaşma imzalandı

Published

on

By

Güney Kıbrıs ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında, ülkedeki su sıkıntısının giderilmesi için Rum kesimine seyyar arıtma tesisleri nakledilmesi amacıyla bugün bir anlaşma imzalandı.

“Alphanews” haber sitesi anlaşmanın Rum Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) adına Kalkınma İşleri ve Uluslararası Kuruluşlardan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Sultan Al Shamsi tarafından bugün Dubai’de imzalandığını haber verdi.

Bu anlaşmayla birlikte Güney Kıbrıs’ın günlük arıtılmış su üretimini 15 bin metre küp artıracak pozisyonda olacağı belirtilirken, Rum Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada Birleşik Arap Emirlerine Güney Kıbrıs’ın talebine hemen karşılık vermesinden ötürü teşekkür etti.

-Seyyar arıtma tesisleri yola çıkıyor

Öte yandan su sorunuyla başa çıkılması için Birleşik Arap Emirlikleri’nin Güney Kıbrıs’a hibe ettiği 15 seyyar arıtma tesisinin Rum kesimine gönderilmesiyle ilgili sürecin gelişme halinde olduğu ve limanda konteynerlere yüklenmeye başlayan tesislerin birkaç saat içinde Güney Kıbrıs’a sevk edilmesine başlanacağı bildirildi.

Haberde Baf ve Limasol’da yer alacak ünitelerin kurulumu ve devreye alınmasına ilişkin koordinasyon ve teknik iş birliği için önümüzdeki hafta BAE’den uzman bir mühendis ekibinin gelmesinin beklendiği de belirtildi.

Devamını Oku

Dünya

Hindistan savaş uçaklarının Cammu Keşmir’de devriye uçuşuna Pakistan’dan yanıt

Published

on

By

Hindistan’a ait Rafale savaş uçaklarının dün gece Cammu Keşmir bölgesinde devriye uçuşu yaptığı ve Pakistan’ın da karşılık verdiği bildirildi.

“Associated Press Pakistan” haberinde, Hindistan Hava Kuvvetleri’ne (IAF) ait 4 Rafale savaş uçağının, Cammu Keşmir hava sahasında “Hindistan ulusal coğrafi sınırları içinde” devriye uçuşu yaptığı belirtildi.

Pakistan Hava Kuvvetleri’ne (PAF) ait savaş uçaklarının “Hint unsurların hareketini ivedilikle saptadığı ve zamanında ve dikkatli yanıt verdiği” aktarılan haberde, yanıt sonrası IAF uçaklarının bölgeden geri çekildiği bildirildi.

The Express Tribune haberinde de PAF’ın “Hindistan menşeli saldırganlığa” uygun yanıt vermek için “tamamen hazır ve tetikte olduğu” kaydedildi.

– “Tam operasyonel özgürlük” mesajı

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, dün akşam Savunma Bakanı Rajnath Singh ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Ajit Doval dahil üst düzey yetkililerle bir araya gelmişti.

Görüşmeye ilişkin açıklamada, Cammu Keşmir’de 22 Nisan’daki terör saldırısına yanıtın biçimi ve zamanlaması için Hindistan’ın “tam operasyonel özgürlüğe sahip olduğu” bildirilmişti.

– ⁠Pahalgam’daki terör saldırısı

Hindistan’ın idaresindeki Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde silahlı kişilerin 22 Nisan’da turistlere ateş açması sonucu 26 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Saldırıyı düzenleyenlerin “Pakistan’dan geldiği” suçlamasında bulunan Hindistan, “İndus Suları Anlaşması”nı askıya almış, Yeni Delhi’de görevli Pakistanlı müsteşarların bir hafta içinde ülkeyi terk etmelerini istemiş ve Pakistan vatandaşlarına yönelik vize hizmetlerinin askıya alındığını, daha önce verilen tüm vizelerin iptal edildiğini duyurmuştu.

Pakistan, suçlamaları reddederek Hindistan’ın İslamabad’daki diplomatik personel sayısına sınırlama getirmiş, “İndus Suları Anlaşması”nın dışına çıkılarak nehirlere yapılacak müdahaleleri “savaş nedeni” sayacağını ilan etmiş, Hindistan ile her türlü ticareti askıya almış ve hava sahasını kapatmıştı.

Devamını Oku

Trending

Reklam