Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

DAÜ KAEM 9. Uluslararası Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Konferansı’na ev sahipliği yapacak

Published

on

Doğu Akdeniz Üniversitesi Kadın Araştırmaları ve Eğitimi Merkezi (DAÜ-KAEM), yarın ve öbür gün 9. Uluslararası Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Konferansı’na ev sahipliği yapacak.

Konferans, akademisyenleri, araştırmacıları, aktivistleri ve öğrencileri bir araya getirerek, cinsiyet ve toplumsal cinsiyet konularındaki güncel eğilimleri ve gelecekteki zorlukları tartışmayı amaçlıyor. Etkinlik, Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda (KÜKOM) düzenlenecek.

DAÜ’den verilen bilgiye göre, yarın saat 11.00’de, KAEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Süheyla Üçışık Erbilen tarafından yapılacak açılış konuşmasının ardından, davetli konuşmacı Prof. Dr. Yıldız Ecevit’in “Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmalarının Akademi İçi ve Dışı Tarihsel İzini Sürmek” başlıklı sunumuyla başlayacak. Oturumlar, yarın saat 13.00’te, 4 Nisan Cuma günü ise 10.00’da başlayacak.

-Erkek kimliği ve toplumsal cinsiyet eşitliği konuları ele alınacak

Yarınki oturumlarda Salamis Salonu’nda erkek kimliği, toplumsal cinsiyet normları ve erkeklerin toplumsal cinsiyet eşitliğine katılımı gibi konular tartışılacak.

Katılımcılar, toplumsal cinsiyetin erkek kimliği üzerindeki etkilerini ve erkeklerin toplumsal cinsiyet eşitliği hareketine nasıl katkı sağladıklarını ele alacak.

-Toplumsal cinsiyet, hukuk ve kadınların sosyal yaşama katılımı tartışılacak

Othello Salonu’nda ise Kıbrıs Türk toplumunda kadınların emek piyasasına katılımı tarihsel olarak ele alınacak, dijitalleşmenin iş ilişkilerindeki etkileri ve kadınlara yönelik algoritmik ayrımcılık tartışılacak. Ayrıca, çalışma hayatındaki mobbing ve Dipkarpaz örneğinde kadınların ekonomiyle ilişkisi incelenecek.

oturumda, kadın kabin ekibi çalışanlarının emeği, şehir planlamasında kadınların rolü ve LGBTI+ bireylere yönelik önyargılarla mücadele gibi konular ele alınacak.

Son oturumda ise, Kuzey Kıbrıs’taki üreme turizmi, ev içi şiddetle mücadele, kürtaj hakkı, cezaevindeki kadınların toplumsal yaşama katılımı ve Afrikalı öğrencilerin deneyimlerine dair ayrımcılık hukuku perspektifi değerlendirilecek.

-Kadınların hukuki hakları ve medyada temsil edilmesi

Soli Salonu’nda, kadınların vatandaşlık ve miras haklarının tarihsel gelişimi, Türk Medeni Kanunu’nun evlilik hukukuna etkileri ve kadınların hukuki hakları tartışılacak. Medya ve popüler kültürde kadın temsili üzerine geniş bir analiz yapılarak, feminist dergilerden savaş dönemi görsellerine, taşıyıcı annelik metaforlarından Türk dizilerindeki kadın figürlerine kadar geniş bir perspektif sunulacak. Son oturumda ise toplumsal cinsiyet karşıtı hareketler, sosyal medyada cinsiyet karşıtı söylemler, müzik endüstrisinde toplumsal cinsiyet mücadelesi ve Avrupa’daki popülist yaklaşımlar değerlendirilecek.

-Toplumsal cinsiyetin siyasi ve hukuki boyutları

Cuma gün ise, Salamis Salonu’ndaki oturumda, Türkiye’de İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararının toplumsal cinsiyetin inşası, yeniden üretimi ve dönüşümü üzerindeki etkileri tartışılacak. Ayrıca, devlet feminizmi ve Cumhuriyet’in ilk kadın milletvekillerinin feminizm örüntüsü incelenecek.

Kadınların oy hakkı ve karşıt propaganda posterlerindeki temsili de ele alınacak. 2. oturumda, ev, aile ve toplumsal cinsiyet rollerinin değişimi, 2024 yılında cinsiyet eşitliği alanındaki en başarılı ülkeler, Ukraynalı göçmenlerin Kuzey Kıbrıs’taki ev algısı ve kültürel bakış açıları üzerine tartışmalar yapılacak.

oturumda ise, Türkiye’deki nafaka hakkı ve Türk Medeni Kanunu’na ilişkin değerlendirmeler, evlilikten boşanmaya kadınların ataerkil yapılarla mücadelesi ve mülteci kadınların güçlenme deneyimleri kesişimsellik perspektifinden ele alınacak.

-Dijitalleşen dünyada feminizm ve kadın akademisyenlerin durumu

Othello Salonu’nda da, toplumsal cinsiyetin sanattan dijital aktivizme kadar geniş bir yelpazede nasıl temsil edildiği ve dönüştüğü tartışılacak.

İlk oturumda, Akdeniz Havzası’ndaki kadın sanatçılar ve toplumsal cinsiyet temsilleri ele alınacak. İkinci oturumda, dijitalleşmenin toplumsal cinsiyet üzerindeki etkileri tartışılacak.

-Toplumsal cinsiyetin mekânsal etkileri

Soli Salonu’nda ise ilk oturumda, toplumsal cinsiyetin mekân, saldırganlık ve hafıza gibi kavramlarla ilişkisi ele alınacak. Diğer oturumlarda ise, dijitalleşmenin kadınlar üzerindeki etkisi, feminizmin toplumsal değişim süreçlerindeki rolü ve kadın sanatçıların toplumsal cinsiyet temsili üzerine konuşmalar yapılacak.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

GİKAD Başkanı İçim Çağıner Kavuklu’ya Türk Dünyası Umay Ana Ödülü

Published

on

By

Umay Ana Türk Dünyası Kadınlar Birliği tarafından organize edilen Türk Dünyası Umay Ana Ödül Töreni dün Ankara’da gerçekleşti. Türk dünyasının farklı alanlarında öncü çalışmalarıyla dikkat çeken 13 kadın, bu anlamlı ödülle onurlandırıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına ödüle layık görülen isim ise Girne İş Kadınları Derneği (GİKAD) Başkanı İçim Çağıner Kavuklu oldu. Kavuklu’ya ödülü, KKTC Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu tarafından takdim edildi.

Ödül töreninde bir konuşma yapan Sayın İçim Çağıner Kavuklu, salonda bulunan Türk devletlerinin temsilcileri aracılığıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması yönünde önemli bir çağrıda bulundu.

GİKAD Başkanı Kavuklu, kendisine verilen Türk Dünyası KKTC Umay Ana Ödülü’nü ise rahmetli anneannesine, annesi Tangül Çağıner’e ve birlikte mücadele ettiği GİKAD ekibi ile üyelerine ithaf etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle mesaj yayımladı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, engellilik konusunun günümüzde bir insan hakları meselesi olarak kabul edildiğini belirterek, “Engellilerin haklarını insan hakları hukukunun ayrılmaz bir parçası olarak değerlendiren ve engellilerin toplumsal yaşamın tüm alanlarına ayrımcılığa uğramaksızın ve diğer bireylerle eşit katılımlarının sağlanmasını benimseyen yaklaşım, ulusal ve uluslararası politika ve uygulamalarımıza yön vermektedir.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Tatar 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle yayımladığı mesajında, engellilerin talepleri ve hak temelli mücadeleleriyle “engelliliğin bir insan hakları meselesi olduğunun” küresel anlamda kabul edilen bir yaklaşım haline geldiğini vurguladı.

Tatar mesajında şöyle dedi:

“Artık engelliler kendileri hakkında başkaları tarafından karar verilen, koruma ve yardıma muhtaç bireyler olarak görülmek yerine kendi yaşamları üzerinde yetki ve karar sahibi hak öznesi özerk bireyler olarak kabul edilmiştir.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edildiği 1948 yılından beri Birleşmiş Milletler himayesinde bütün insanlığın yararlanacağı medeni, kültürel, ekonomik, siyasi ve sosyal hakları tanımlayan bir dizi uluslararası sözleşme müzakere edilmiş ve üzerlerinde anlaşmaya varılmıştır. Bu sözleşmeler, engelliler de dâhil tüm insanların haklarının korunması ve teşvik edilmesindeki temel ilkeleri ve devletlerin yükümlülüklerini ortaya koymuştur. Engellilerin haklarının ise diğer bireylerin hakları ile birlikte bu Sözleşmeler ile doğal olarak garanti altına alındığı kabul edilse de, uygulamada diğer bireylerin sahip olduğu temel hak ve özgürlüklerden mahrum edildikleri küresel anlamda kabul edilmektedir.

Bu yaklaşım engellilerin tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit şekilde yararlanmasını teşvik ve temin etmek ile insanlık onurlarına saygıyı güçlendirmek amacını taşıyan Engelli Haklarına İlişkin Sözleşmenin BM tarafından 2006 yılında kabul edilmesiyle resmiyet kazanmıştır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi’nin 26 Temmuz 2010 tarihli Yetmiş dördüncü Birleşiminde Oybirliğiyle kabul olunan ‘Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmenin Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasası’ Anayasanın 94’üncü maddesinin (1)’inci fıkrası gereğince Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanmak suretiyle taraf olunmuştur. Ancak uygulamada bazı sıkıntılar devam etmektedir.

Ülkemizde bulunan engellinin önündeki engelleri ortadan kaldıracak koşulları yaratacak, rehabilitasyon ve destek hizmetlerini geliştirecek, yeterli sosyal koruma sağlayacak, kapsayıcı politika ve program oluşturacak, var olan yasaları yürürlüğe koyacak bütün ilgili paydaşlara-hükümetlere, sivil toplum örgütlerine ve engelli insanların örgütlerine atılacak adımları önermek için bütün paydaşların yer aldığı ‘1’inci Engelli Hakları Çalıştayı’ yoğun bir katılımla gerçekleştirilmiştir. Çalıştay sonrasında hazırlanan eylem planı, ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmiş olup, konunun yakın takipçisi olarak engelli sorunlarını ortadan kaldırarak, engelli bireylerimizin hayata tam ve etkin katılımlarının sağlanması hedefimiz olacaktır.

Beni harekete geçiren ideal hepimizin sağlıklı, rahat ve onurlu bir yaşam sürdürebildiği bir ülkedir. Bu idealin gerçekleşmesiyle, engelli insanların da mutlu ve rahat bir hayat yaşayabileceği, kapsayıcı ve engellerin aşıldığı bir toplumun kurulmasını hep birlikte sağlayacağız.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Değirmenlik Lisesi’nden yıl sonu etkinliği…

Published

on

By

Değirmenlik Lisesi’nin geleneksel hale gelen yıl sonu müsameresi yapıldı.

Yapılan açıklamaya göre, okul bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğe; UBP Lefkoşa Milletvekili Alişan Şan, Değirmenlik Akıncılar Belediye Başkanı Ali Karavezirler ve eşi, okul müdürü Hale Alibaba Erden, okul aile birliği başkanı ve üyeleri, protokol davetlileri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Program, Okul Müdürü Hale Alibaba Erden’in günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla başladı. Ardından kürsüye çıkan Belediye Başkanı Ali Karavezirler, eğitimin ve sanatın toplumun gelişimindeki önemine değinerek öğrenci ve öğretmenleri tebrik etti.

Konuşmaların ardından sahne alan okul orkestrasındaki öğrenciler, sahne performanslarıyla izleyicilerden alkış aldı.

Dans gösterileriyle devam eden etkinlikte, programın ardından yönetici kadroya, öğretmenlere ve okul personeline hediyeler takdim edildi.

12. Sınıf öğrencileri Norm Ender’in seslendirdiği “Parla”yı (100. Yıl Marşını) söyledi. Performansın sonunda sahnede dev bayraklar ve Atatürk posteri açan öğrenciler, izleyicilere duygusal anlar yaşattı. Final gösterisi izleyicilerin büyük beğenisini topladı.

Okul Müdürü Hale Alibaba Erden, programa katılarak destek veren herkese, öğretmen ve öğrencilere teşekkür ederek, “Sanatın efsunlu gücüyle, sevgiyle ve emekle yoğrulmuş bir yılın ardından, öğrencilerimizin sahnelediği bu muhteşem gece; umut, birlik ve gururla sona erdi. Katılımlarıyla salonu dolduran, öğrencilerimizin heyecanına, öğretmenlerimizin emeklerine eşlik eden herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam