Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Tatar:Amacımız her iki tarafın iş birliğiyle, çeşitli projelerde, her iki halkın yararına olabilecek bir takım açılımların yapılabilmesidir

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum lider Nikos Hristodulidis ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde düzenlediği basın toplantısında görüşmeyi değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Cenevre’de üzerinde uzlaşılan 6 başlık üzerinde görüştüklerini belirterek, Holguin’in atanmasının ardından altı başlığın uygulaması noktasında taraflara yardımcı olacağını söyledi.
Görüşmede, EOKA’nın kuruluşunun yıldönümünde Güney Kıbrıs’ta yapılan açıklamalara dikkati çekerek bu durumu kınadıklarını ifade eden Tatar, “Biz her zaman iyi komşuluk ilişkileri ve iki tarafın, iki halkın yan yana yaşaması için iyi niyetimizi ortaya koyuyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı, nihai çözüme kadar yeni bir siyasetle iki tarafın iş birliğine dayalı, iki halkın da yararına olacak projelere birlikte imza atılabileceğini ancak Rum tarafının kendi egemenliğini ve kendi otoritesini Kıbrıs Türk halkına dayatma yaklaşımı içinde olduğunu söyledi.
Tatar buna örnek olarak ara bölgede yapılması planlanan solar enerji sistemini gösterdi.

SES… “Ara bölgede, Avrupa Birliği finansmanında kurulacak olan güneş enerji sistemi her iki tarafın da faydasına olacak ama diyorlar ki orada üretilen elektrik Güney Kıbrıs’a verilecek. Enterkonekte sistem olduğu için bizim payımızı yüzde otuz beş olur, kırk olur, anlaşılacak bir oranı Güney Kıbrıs bize kendisi verecek. Halbuki ne diyoruz? Kıbrıs’ta madem ki iki eşit taraf vardır, iki eşit halk vardır, iki yapı vardır. Neden iki grip olmasın?

Yani üretilecek olan oradaki elektriğin enerjinin yüzde şu kadarını Güney Kıbrıs’a alacak, şu kadarını direkt biz kendi sistemimize alacağız. Bundan daha normal ne olabilir? Ama ısrarla hayır Güney Kıbrıs’a verilecek, Güney Kıbrıs’tan sizin payınızı bir vereceğiz. Anlayış bu. Dolayısıyla bu konuda da bir kez daha ara bölgede kurulacak olan sistemin çok iyi olabileceğini, bizlerin de buna destek olabileceğimizi ama gerçekleşmesi için mutlak süreçte bizim kendi payımızı direkt bizim KIB-TEK’e aktarmamız gerektiğini belirttik.”

Cumhurbaşkanı Tatar, Gençlik Komitesi’nin kurulması konusunda 15 Nisan’a kadar 6 kadın 6 erkek olmak üzere 12 isim vereceklerini, iklim konusu ve çeşitli farklı madenlerle ilgili konularda işbirliği yapılması konusunda Çevre Komitesi’nin toplanması konusunda hemfikir olduklarını aktardı.

Cumhurbaşkanı, kapılar konusunda ise yani bir açılım olmadığını söyledi.

Tatar, “Her ne kadar da genelde dört kapıdan bahsetmiş o konuda yine bizim Haspolat kapısı, Akıncılar kapısı olarak önerdiğimiz kapılara karşılık bizden güneyden güneye geçiş istiyorlar. Yapamayacağımızı yine söyledik ve kendilerinden daha orijinal fikirlerle bize alternatif geçiş kapıları önlemlerini istedik. Metehan’daki trafik zorluyor her iki tarafı da. Dolayısıyla Haspolat’ta bir kapının açılması veya akıncılar da açılması her iki tarafın da yararına olacağını ifade ettim” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, mayınlar konusunu da ele aldıklarını ve gerek ara bölgede gerekse farklı noktalardaki mayınların tehlike yaratmaya devam ettiğini belirtti.

Bu konuda her iki tarafın temsilcilerinin görüşeceğini ve iki tarafın otoritelerine bilgi vereceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, bölgenin mayınlardan arındırılmasının sağlanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, 24 Nisan’dan önce bir görüşme yapılabileceğini de belirterek, “Amacımız ve niyetimiz her iki tarafın iş birliğiyle, çeşitli farklı projelerde, her iki halkın yararına olabilecek bir takım açılımların yapılabilmesidir” dedi.

Görüşmede Cenevre’de teyit edilen 5 başlığın ele alındığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, elektriğin Türkiye üzerinden AB’ye bağlanması konusuna dikkati çekti ancak bu konunun Cenevre’de onay görmediğini söyledi.

Tatar, “Bu çok mantıklı ve çok daha fizible bir projedir. Ama bu Cenevre’de onay görmediği için, çünkü Hristodulidis bunun ancak Avrupa Birliği ve Türkiye’nin konuşabileceğini, bizim konuşacağımız şey değildir şeklinde söylemin üzerine, Sayın Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye Cumhuriyeti bunu destekliyor. Dolayısıyla bunu burada konuşabiliriz şeklinde ifadesi olmuştu. Ama kendisi KKTC’yi bu konuda da muhatap almayacağı için, bunu başka bir noktaya atmıştır. Dolayısıyla o Cenevre’de teyit edilmedi. Yoksa esas bir de bu konulardan çok daha önemlisi, bu enerji meselesi diye değerlendiriyoruz. Fakat o teyit almadığı için gündeme gelmemiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, görüşmede yapıcı, pozitif ve mantıklı önerilerle, her iki tarafın faydasına ve yararına olabilecek bir takım açılımların yapılabilmesi için bir pozisyon ortaya koyduğunu söyledi.

Görüşmede Güney’deki tutuklamalar konusunu da gündeme getirdiğini ifade eden Tatar, bunun iki halk arasındaki ilişkileri gerdiğini ve kimseye bir faydası olmadığını söylediğini kaydetti.

Tatar, vatandaşlar arasında ayrımın yapılması konusunu da dile getirdiğini anlatarak, Kıbrıs’ta doğan Türkiye vatandaşlarının gerek güneye geçmesi gerekse bir takım haklardan yararlanması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, “nihai bir çözüm bulunana kadar her iki halkın faydasına olabilecek, şimdi değil ama yarın veya ilerideki bir takdirde, nihai çözme bir ortak zemin oluştuğu takdirde bütün bu yapılacak olanların daha güçlü bir zemin oluşturabileceğini kendisine ifade ettim” dedi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

GİKAD Başkanı İçim Çağıner Kavuklu’ya Türk Dünyası Umay Ana Ödülü

Published

on

By

Umay Ana Türk Dünyası Kadınlar Birliği tarafından organize edilen Türk Dünyası Umay Ana Ödül Töreni dün Ankara’da gerçekleşti. Türk dünyasının farklı alanlarında öncü çalışmalarıyla dikkat çeken 13 kadın, bu anlamlı ödülle onurlandırıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına ödüle layık görülen isim ise Girne İş Kadınları Derneği (GİKAD) Başkanı İçim Çağıner Kavuklu oldu. Kavuklu’ya ödülü, KKTC Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu tarafından takdim edildi.

Ödül töreninde bir konuşma yapan Sayın İçim Çağıner Kavuklu, salonda bulunan Türk devletlerinin temsilcileri aracılığıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması yönünde önemli bir çağrıda bulundu.

GİKAD Başkanı Kavuklu, kendisine verilen Türk Dünyası KKTC Umay Ana Ödülü’nü ise rahmetli anneannesine, annesi Tangül Çağıner’e ve birlikte mücadele ettiği GİKAD ekibi ile üyelerine ithaf etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle mesaj yayımladı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, engellilik konusunun günümüzde bir insan hakları meselesi olarak kabul edildiğini belirterek, “Engellilerin haklarını insan hakları hukukunun ayrılmaz bir parçası olarak değerlendiren ve engellilerin toplumsal yaşamın tüm alanlarına ayrımcılığa uğramaksızın ve diğer bireylerle eşit katılımlarının sağlanmasını benimseyen yaklaşım, ulusal ve uluslararası politika ve uygulamalarımıza yön vermektedir.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Tatar 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle yayımladığı mesajında, engellilerin talepleri ve hak temelli mücadeleleriyle “engelliliğin bir insan hakları meselesi olduğunun” küresel anlamda kabul edilen bir yaklaşım haline geldiğini vurguladı.

Tatar mesajında şöyle dedi:

“Artık engelliler kendileri hakkında başkaları tarafından karar verilen, koruma ve yardıma muhtaç bireyler olarak görülmek yerine kendi yaşamları üzerinde yetki ve karar sahibi hak öznesi özerk bireyler olarak kabul edilmiştir.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edildiği 1948 yılından beri Birleşmiş Milletler himayesinde bütün insanlığın yararlanacağı medeni, kültürel, ekonomik, siyasi ve sosyal hakları tanımlayan bir dizi uluslararası sözleşme müzakere edilmiş ve üzerlerinde anlaşmaya varılmıştır. Bu sözleşmeler, engelliler de dâhil tüm insanların haklarının korunması ve teşvik edilmesindeki temel ilkeleri ve devletlerin yükümlülüklerini ortaya koymuştur. Engellilerin haklarının ise diğer bireylerin hakları ile birlikte bu Sözleşmeler ile doğal olarak garanti altına alındığı kabul edilse de, uygulamada diğer bireylerin sahip olduğu temel hak ve özgürlüklerden mahrum edildikleri küresel anlamda kabul edilmektedir.

Bu yaklaşım engellilerin tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit şekilde yararlanmasını teşvik ve temin etmek ile insanlık onurlarına saygıyı güçlendirmek amacını taşıyan Engelli Haklarına İlişkin Sözleşmenin BM tarafından 2006 yılında kabul edilmesiyle resmiyet kazanmıştır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi’nin 26 Temmuz 2010 tarihli Yetmiş dördüncü Birleşiminde Oybirliğiyle kabul olunan ‘Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmenin Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasası’ Anayasanın 94’üncü maddesinin (1)’inci fıkrası gereğince Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanmak suretiyle taraf olunmuştur. Ancak uygulamada bazı sıkıntılar devam etmektedir.

Ülkemizde bulunan engellinin önündeki engelleri ortadan kaldıracak koşulları yaratacak, rehabilitasyon ve destek hizmetlerini geliştirecek, yeterli sosyal koruma sağlayacak, kapsayıcı politika ve program oluşturacak, var olan yasaları yürürlüğe koyacak bütün ilgili paydaşlara-hükümetlere, sivil toplum örgütlerine ve engelli insanların örgütlerine atılacak adımları önermek için bütün paydaşların yer aldığı ‘1’inci Engelli Hakları Çalıştayı’ yoğun bir katılımla gerçekleştirilmiştir. Çalıştay sonrasında hazırlanan eylem planı, ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmiş olup, konunun yakın takipçisi olarak engelli sorunlarını ortadan kaldırarak, engelli bireylerimizin hayata tam ve etkin katılımlarının sağlanması hedefimiz olacaktır.

Beni harekete geçiren ideal hepimizin sağlıklı, rahat ve onurlu bir yaşam sürdürebildiği bir ülkedir. Bu idealin gerçekleşmesiyle, engelli insanların da mutlu ve rahat bir hayat yaşayabileceği, kapsayıcı ve engellerin aşıldığı bir toplumun kurulmasını hep birlikte sağlayacağız.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Değirmenlik Lisesi’nden yıl sonu etkinliği…

Published

on

By

Değirmenlik Lisesi’nin geleneksel hale gelen yıl sonu müsameresi yapıldı.

Yapılan açıklamaya göre, okul bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğe; UBP Lefkoşa Milletvekili Alişan Şan, Değirmenlik Akıncılar Belediye Başkanı Ali Karavezirler ve eşi, okul müdürü Hale Alibaba Erden, okul aile birliği başkanı ve üyeleri, protokol davetlileri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Program, Okul Müdürü Hale Alibaba Erden’in günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla başladı. Ardından kürsüye çıkan Belediye Başkanı Ali Karavezirler, eğitimin ve sanatın toplumun gelişimindeki önemine değinerek öğrenci ve öğretmenleri tebrik etti.

Konuşmaların ardından sahne alan okul orkestrasındaki öğrenciler, sahne performanslarıyla izleyicilerden alkış aldı.

Dans gösterileriyle devam eden etkinlikte, programın ardından yönetici kadroya, öğretmenlere ve okul personeline hediyeler takdim edildi.

12. Sınıf öğrencileri Norm Ender’in seslendirdiği “Parla”yı (100. Yıl Marşını) söyledi. Performansın sonunda sahnede dev bayraklar ve Atatürk posteri açan öğrenciler, izleyicilere duygusal anlar yaşattı. Final gösterisi izleyicilerin büyük beğenisini topladı.

Okul Müdürü Hale Alibaba Erden, programa katılarak destek veren herkese, öğretmen ve öğrencilere teşekkür ederek, “Sanatın efsunlu gücüyle, sevgiyle ve emekle yoğrulmuş bir yılın ardından, öğrencilerimizin sahnelediği bu muhteşem gece; umut, birlik ve gururla sona erdi. Katılımlarıyla salonu dolduran, öğrencilerimizin heyecanına, öğretmenlerimizin emeklerine eşlik eden herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam